Manchester United yrittää murtautua takaisin mestaruustaistoon vaikeiden vuosien jälkeen. Viime kausi oli iso askel eteenpäin, mutta työtä riittää yhä.

Viime kausi

Manchester Unitedin viime kausi oli selkeä askel parempaan suuntaan varsinkin kentän puolella. Ajaxista hankittu manageri Erik ten Hag saapui todella sotkuiseen työympäristöön, jossa monet pelaajat ja valmentajat ovat kärsineet mainekolhuja viime vuosina.

José Mourinho ja Ralf Rangnick eivät ehkä olleet lopulta ihannevalmentajia Unitediin, mutta jälkikäteen on ymmärretty, kuinka paljon heidän puheissaan oli perää. Manchester United on ollut homehtunut ja rikkinäinen suurseura.

Ten Hagin nimitys nähtiin erityisesti askeleena kohti kaivattua kulttuurimuutosta. United kaipasi vahvempaa identiteettiä, lujempaa johtajuutta ja perusteellista pelaajasiivousta, joka on yhä meneillään.

Edeltävän kauden jälkeen Unitedin ryhmästä oli lähtenyt isoja nimiä ja kokeneita pelaajia, mutta ten Hagin debyyttikauteen satsattiin isoilla summilla. Manchesterilaisten vahvuuteen liittyi pelaajia yli 200 miljoonalla eurolla: Antony, Casemiro, Lisandro Martínez, Tyrell Malacia ja päälle Christian Eriksen ilmaiseksi.

Unitedin kausi alkoi kahdella tappiolla, mutta heti niiden jälkeen alkoi näkyä merkkejä paremmasta. Manchesterilaiset osoittivat varsinkin kotikentällään sellaista taistelutahtoa ja taktista kypsyyttä, joita ei ole viime vuosina liikaa näkynyt. Kauden päätteeksi United oli sarjan toiseksi paras kotijoukkue heti naapurinsa, triplamestari Cityn jälkeen.

Ten Hag osoitti syksyllä johtajuuttaan pudottamalla kapteeni Harry Maguiren ja tähtihyökkääjä Cristiano Ronaldon avauskokoonpanosta joukkueen hyväksi. Ronaldo kävi avautumassa turhautumisistaan kohuhaastattelussa, jonka myötä hänen tulevaisuutensa seurassa oli käytännössä sinetöity. Portugalin maajoukkuekapteenin sopimus purettiin marraskuun lopussa. Ronaldon stastusta seuralegendana ei vie mikään, mutta kaikki ymmärsivät, että oli aika jatkaa eri teillä.

Cristiano Ronaldo ja United eivät sopineet enää yhteen. Kuva: Getty Images.

Portugalilaisen lähdön myötä United pääsi omakohtaisesti todistamaan, kuinka vaikeaa tällä hetkellä on löytää laadukkaita keskushyökkääjiä ilman, että laittaa siirtoennätyksiä uusiksi. Tammikuun siirtoikkunassa hätäratkaisuksi löytyi Burnleysta lainattu Wout Weghorst, joka viipyi ten Hagin avauskokoonpanossa pitkään, vaikkei tehoja löytynytkään. Hollantilaisluotsi ylisti maanmiehensä pyyteetöntä aherrusta, mutta viikko viikolta kävi vaikeammaksi puolustella hyökkääjää, joka ei osu maalipuiden väliin.

Cup-kilpailuissa United eteni vakuuttavasti, Liigacupissa aina päätyyn saakka. Manchester United päätti kuuden vuoden pokaalittoman putkensa kaatamalla Newcastlen finaalissa ammattimaisella esityksellä 2-0. Reitti loppuotteluun ei ollut vaikeimmasta päästä, eikä United pelannut kuin yhden vierasottelun (kaksiosaisessa välierässä), mutta viime vuosien kompastelujen jälkeen kannattajilla oli ansaitusti syytä riemuita.

Eurooppa-liigassa United töpeksi, siitä ei pääse mihinkään. Lohkovaiheessa sille sattui yksi ainoa kömmähdys, Real Sociedadia vastaan kärsitty tappio, jonka takia se eteni lohkokakkosena jatkoon. Ensimmäisellä pudotuspelikierroksella vastaan tuli kenties kovin mahdollinen vastustaja, Mestarien liigasta pudonnut Barcelona.

Odotukset nousivat kattoon, kun United hoiteli Barcelonan yhteismaalein 4-3. Seuraavalla kierroksella vastaan asettui Real Betis, josta ei ollut vastustajaksi. Puolivälierässä odotti Eurooppa-liigan kaikkien aikojen menestynein seura Sevilla. Untited hukkasi avausosassa kahden maalin johtonsa viimeisen kymmenminuuttisen aikana ja hävisi vieraissa hengettömän esityksen päätteeksi 0-3.

Yksittäisinä päivinä ja hetkinä kävi selväksi, että Manchester United ei ole vielä varteenotettava haastaja suurimmista pokaaleista. Sen suoritustaso saattoi heitellä käsittämättömällä tavalla viikosta toiseen ja jopa otteluiden sisällä. United oli pelannut 11 ottelua putkeen tappioitta, kunnes se kohtasi maaliskuussa Liverpoolin, joka latoi 7-0-lukemat taululle.

Kauden viimeisessä ottelussaan Manchester Unitedilla oli mahdollisuus cup-tuplaan, kun se kohtasi paikalliskilpailijansa Cityn FA Cupin loppuottelussa. İlkay Gündoğan kiskaisi unelmavolleylla Cityn johtoon jo ensimmäisellä minuutilla, ja Unitedin hymy hyytyi nopeasti. Finaali muodostui tasaiseksi väännöksi, mutta City eteni lopulta 2-1-voittoon.

Manchester Unitedin viime kausi oli hyvä – lähenteli ajoittain kiitettävää, mutta erinomainen olisi jo liioittelua. Ten Hag osoitti, että hän on Unitedin kaipaama manageri, kunhan hänelle annetaan tarvittavat resurssit ja vapaus toteuttaa visiotaan.

Pelaajasiirrot

Joukkuetta on vahvistettu tänäkin kesänä. Lähtijät ovat olleet pienemmän roolin pelaajia tai sellaisia, joiden parasta ennen -päivämäärä on jo umpeutunut. Saapuneet pelaajat taas nousevat suoraan avaukseen. Rasmus Højlund on juuri se uusi kärki, jota joukkue toden teolla tarvitsi, sillä nyt Marcus Rashfordille saadaan tulitukea.

Lähteneet

Anthony Elanga, Manchester United -> Nottingham Forest, 17,5 miljoonaa euroa

Unitedin omasta akatemiasta ponnistanut ruotsalaislaituri. Elanga, 21, esitti pirteitä otteita murtautuessaan edustusjoukkueeseen, mutta hän jäi viime kaudella vähälle vastuulle, eikä minuutteja olisi ollut luvassa jatkossakaan.

Fred, Manchester United -> Fenerbahce, 9,74 miljoonaa euroa

Brasilialainen vietti urastaa viisi vuotta Old Traffordilla. Oli joskus isossakin roolissa, muttei enää. Rooli olisi tällä kaudella jäänyt pieneksi, joten siirtyi Turkkiin.

Matej Kovar, Manchester United -> Bayer Leverkusen, 5 miljoonaa euroa

Siirtyi viitisen vuotta sitten Man Unitedin akatemiaan. 23-vuotias maalivahti ei koskaan pelannut Man Unitedin edustusjoukkueessa. Sikäli viiden miljoonan euron korvaus oli Unitedin näköulmasta ihan hyvä kauppa.

Alex Telles, Manchester United -> Al-Nassr, 4,6 miljoonaa euroa

Brasilialaispakki lähti Cristiano Ronaldon joukkuekaveriksi Saudi-Arabiaan. Telles, 30, hankittiin kolme vuotta sitten tarjoamaan kilpailua Luke Shaw’lle, mutta hänestä oli lopulta lähinnä tuuraajaksi. Viime kausi meni lainalla Sevillassa.

Zidane Iqbal, Manchester United -> Utrecht, miljoona euroa

Hehkutetun huippulupauksen siirto Hollantiin tuli monille yllätyksenä. Iqbalista, 20, povattiin isoa tulevaisuuden nimeä Unitedin keskikentälle, mutta hän lähtee ainakin toistaiseksi muualle hakemaan kokemusta miesten peleistä. Lehtitietojen mukaan manchesterilaiset ujuttivat diiliin sekä takaisinosto-option että ison jälleenmyyntilausekkeen.

Brandon Williams, Manchester United -> Ipswich Town, laina

22-vuotias laitapakki kärsi viime kaudella loukkaantumisista, eikä mahtunut pelaamaan Unitedin ykkösjoukkueessa kuin yhdessä ainoassa ottelussa. Kehitys on pahasti tyssännyt, ja nyt uutta vauhtia haetaan lainapestin kautta.

David de Gea, Manchester United -> ilman seuraa

Kiistaton seuralegenda, kiistelty pelaaja. De Gea, 32, pelasi 12 vuotta Unitedin ykkösvahtina ja oli parhaimmillaan yksi maailman arvostetuimmista pelaajista tontillaan, mutta hänelle sattui myös useita kohtalokkaita munauksia. Espanjalaistorjuja ei päässyt Unitedin kanssa sopuun uudesta diilistä, eikä hän saanut arvoisiaan jäähyväisiä Old Traffordilla.

David de Gea pelasi Unitedissa ennätykselliset 190 nollapeliä. Kuva: Getty Images.

Axel Tuanzebe, Manchester United -> ilman seuraa

Takavuosien huippulupaus, joka ei ikinä tehnyt kunnolla läpimurtoaan. Puolustuspään eri tonteilla viihtyvä Tuanzebe, 25, kärsi loukkaantumisista ja kierteli lainapesteillä ennen kuin hänen sopimuksensa päättyi tänä kesänä.

Phil Jones, Manchester United -> ilman seuraa

Jones, 31, oli yksi Englannin suurimmista lupauksista, kun hän siirtyi Unitediin 12 vuotta sitten Blackburnista. Lukuisat loukkaantumiset sotkivat topparin uran, ja hänestä tuli täysin ansaitsemattoman pilkan kohde. Valioliigassa Jones esiintyi neljän viime kauden aikana vain kuudesti.

Marcel Sabitzer, Manchester United -> Bayern München, laina päättyi

Itävallan maajoukkuepelaaja hankittiin tammikuussa vahvistamaan Unitedin keskikenttää loukkaantumissuman keskellä. Sabitzer, 29, hoiti pääosin tonttinsa hyvin, muttei esittänyt ihmeitä. Siirtyi tänä kesänä Borussia Dortmundiin 19 miljoonalla eurolla.

Wout Weghorst, Manchester United -> Burnley, laina päättyi

Tammikuun hätähankinta keskushyökkääjän paikalle. Weghorst, 30, teki kentällä kaikenlaista, muttei juurikaan maaleja. Lainapestin loppua kohden peliaika vähentyi huomattavasti.

Jack Butland, Manchester United -> Crystal Palace, laina päättyi

United lainasi viime kesänä varavahdikseen Newcastlesta Martin Dúbravkan, joka pelasi kahdesti Liigacupissa ja kutsuttiin tammikuussa takaisin. Hänen tilalleen lainattiin Butland, 30, joka ei pelannut otteluakaan. Englannin maajoukkueessakin esiintynyt torjuja jatkaa uraansa Skotlannissa Rangersin riveissä.

Saapuneet

Rasmus Højlund, Atalanta -> Manchester United, 75 miljoonaa euroa

Uusi ykköskärki. Højlundilla on ikää vasta 20 vuotta, mutta United oli valmis lyömään pöytään peräti 75 miljoonaa euroa saadakseen nuoren tanskalaisen riveihinsä. Potentiaalia on vaikka mihin, mutta näin nuoren pelaajan kohdalla myös riskiä riittää.

Toisaalta, Højlund on ollut nuorella urallaan jo hyvin tehokas. Atalantalle 191-senttinen kolossi takoi 34 ottelussa kymmenen maalia ja antoi neljä maalisyöttöä. Tanskan A-maajoukkueessa osumia on syntynyt kuusi – yhtä monessa ottelussa. Moni muistaa hattutempun Huuhkajien verkkoon viime keväänä.

Højlund on suht nopea, vahva, hyvä pääpelaaja ja hanakka haastamaan. Tuo ehdottomasti mielenkiintoisen lisän Unitedin peliin.

Rasmus Højlund on Man Unitedin uusi kärki. Kuva: Getty Images.

Mason Mount, Chelsea -> Manchester United, 64,2 miljoonaa euroa

United joutui maksamaan ison hinnan pelaajasta, jolla oli enää vuosi jäljellä sopimuksessaan, mutta samalla se hankki suoralta kilpailijaltaan Englannin maajoukkueen vakionimen. Mount, 24, on monipuolinen ja hyökkäysvoittoinen keskikenttäpelaaja, jolta odotetaan Manchesterissa paljon.

Mount osaa haastaa 1v1, tarjota monipuolista syöttövalikoimaa ja ratkaista itse. Lisää taatusti Unitedin maaliodottamaa tulevalla kaudella.

André Onana, Internazionale -> Manchester United, 52,5 miljoonaa euroa

Kamerunilaistorjuja on ten Hagin kaipaama jalalla taitava maalivahti, jollainen de Gea ei ollut. Onana, 27, pelasi hollantilaisluotsin alaisuudessa jo Ajaxissa ja torjui viime kaudella Interin Mestarien liigan finaaliin.

Huippuvahti on pelannut tähän mennessä tapahtumarikkaan uran. Onana on kärsinyt yhdeksän kuukauden dopingpannan, koska hän oli ”erehdyksessä nauttinut toiselle henkilölle tarkoitettua lääkettä”, ja viime vuonna hän lopetti maajoukkueuransa riitaannuttuaan valmentajan kanssa kesken MM-kisojen.

Jonny Evans, Leicester -> Manchester United, ilmainen

Normaalista poikkeava siirto. 35-vuotias toppari palasi Man Unitediin – mutta vain kuukauden mittaisella sopimuksella. Evans solmi sopimuksen, jotta voisi pitää tuntumaa yllä harjoituskauden ajan. Missään vaiheessa ei ole ollut tarkoitus, että Evans pelaisi Unitedissa tulevalla kaudella. On sinänsä aiemmalla kerralla pelannut Unitedissa jo 198 ottelua.

Eric Bailly, Marseille -> Manchester United, laina päättyi

Norsunluurannikon maajoukkuetopparilla on ollut hetkensä Unitedin paidassa, mutta Bailly, 29, on kärsinyt jatkuvista loukkaantumisista ja ailahtelevaisuudesta. Marseillella oli lehtitietojen mukaan lainadiilissä osto-optio, joka jäi käyttämättä. United yrittää tiettävästi myydä Baillyn tänä kesänä.

Matěj Kovář, Sparta Praha -> Manchester United, laina päättyi

Tšekkiä nuorten maajoukkueissa edustanut maalivahti on edustanut Unitedia viisi vuotta ja odottaa vielä debyyttiään ykkösmiehistössä. Kovář, 23, on aiemmin käynyt lainoilla Englannin alemmilla sarjatasoilla. Viime kausi meni Sparta Prahassa, jonka hän torjui kotimaansa liigamestariksi.

Dean Henderson, Nottingham Forest -> Manchester United, laina päättyi

Lupaava maalivahti, joka ei koskaan ole Unitedissa päässyt näyttämään taitojaan. Viime kausi vierähti lainalla Nottingham Forestissa, jossa oli selkeä ykkönen ennen kuin kausi päättyi polvivammaan. Ikää on jo 26 vuotta eikä ovi Unitedin avaukseen ole edelleenkään aukeamassa.

Amad Diallo, Sunderland -> Manchester United, laina päättyi

Laitahyökkääjä tuotiin sisään yli 20 miljoonan euron kaupassa Atalantasta talvella 2021. On sittemmin lähinnä pyörinyt lainalla eri paikoissa. Viime kausi meni Mestaruussarjan Sunderlandissa, jossa iski kovat tehot 14+4. Unitedissa Diallo, 21, on pelannut yhteensä vain yhdeksän ottelua. Olisi varmaankin lähtenyt kesän ikkunan aikana seuraavalle lainalle, mutta loukkaantui kesän harjoitusottelussa. Syksy mennee kuntoutuessa.

Hannibal, Birmingham -> Manchester United, laina päättyi

20-vuotias hyökkäävä keskikenttämies, joka on esiintynyt Unitedin edustusjoukkueessa vasta kolme kertaa. Pelasi viime kauden lainalla Mestaruussarjan Birminghamissa, jossa vastuuta tuli tasaisesti. On jo pitkään kuulunut Tunisia A-maajoukkueeseen, mutta tekemistä riittää vielä, että nousee Unitedin pelaavaan kokoonpanoon. On mahdollisesti lähdössä lainalle vielä ennen ikkunan umpeutumista.

Álvaro Fernández, Preston -> Manchester United, laina päättyi

Fernández, 20, on nuori vasen pakki, jonka United poimi muutama vuosi sitten Real Madridin akatemiasta. Ykkösjoukkueessa Fernández ei ole vielä debytoinut, eikä paikkaa kokoonpanosta löytyne tulevallakaan kaudella. Viime kauden pelasi lainalla Mestaruussarjassa. Lainalle nytkin?

Shola Shoretire, Bolton -> Manchester United, laina päättyi

Vasta 19-vuotias laitahyökkääjä on Unitedin oma kasvatti. Viime keväänä kävi ensimmäistä kertaa lainalla. Ykkösliigan Boltonissa olisi voinut tulla enemmänkin tehoja. Vielä on pitkä matka Unitedin pelaavaan kokoonpanoon.

  • Katso kaikki Valioliigan kesän siirrot tästä.

Valmennus ja pelitapa

  • Päävalmentaja: Erik ten Hag

Monet odottivat ja ehkä toivoivat, että ten Hag toisi Hollannista mukanaan vahvasti pallonhallintaan nojaavan pelityylin. Mutta Ajax on Ajax ja United on United. Amsterdamin suurseuran filosofian toisintaminen toisessa ympäristössä ei olisi edes mahdollista lyhyessä ajassa.

Manchester United on ollut viime vuosina yksi Valioliigan parhaista vastahyökkäysjoukkueista, eikä siitä vahvuudesta ole kannattanut luopua. United saavutti osan viime kauden isoimmista voitoistaan todella pienellä pallohallintaprosentilla.

Ideaalitilanteessa ten Hagin United lähtee kontrolloimaan pelejä pallon kanssa, mutta se on toisaalta valmis muuttamaan pelaamistaan merkittävästi vastustajan mukaan saadakseen hyvän tuloksen. Tulevaisuudessa United pyrkinee hallitsemaan pelejä entistä enemmän pallonhallinnan kautta.

Pallollisessa vaiheessa Manchester United pyrkii levittämään vastustajan pakkaa mahdollisimman paljon. Laitahyökkääjät tai -laitapakit pysyttelevät sivurajan tuntumassa. United pelaa yleensä laitureilla, jotka pyrkivät leikkaamaan pallollisena keskustaan.

Erik Ten Hag on saanut debyyttikaudestaan runsaasti kehuja. Kuva: Getty Images.

Alakertaan jäävät kaksi topparia ja toinen laitapakeista tai yksi keskikenttäpelaaja. Keskikentälle jää yksinäinen pivot, usein Casemiro.

Kahden ylimmän oksan pelaajat pyrkivät liikkumaan siten, että vastustajan puolustusmuotoon tai selustaan syntyy tiloja, joihin United voi hyökätä. Välillä United pyrkii myös luomaan taitaville laitureilleen 1v1-tilanteita, jotka voivat johtaa joko ohitukseen tai siihen, että tilanteeseen tulee toinen puolustaja, jonka liikkeestä syntyy tilaa.

Eritoten vaikeissa otteluissa United putoaa pallottomana puolimatalaan blokkiin ja pyrkii tukkimaan keskustan tarvittaessa miesvartioinnilla. Näissä peleissä United pyrkii vapauttamaan Marcus Rashfordin ja Antonyn kaltaisia nopeita juoksijoita pitkillä syötöillä linjan taakse.

Jos keskikentän pelaajille ei saada jalkaa auki, United voi houkutella vastustajaa ylöspäin ja ladata pitkän syötön puolustuslinjasta asti.

Seuraa heitä

André Onana

Pallollisesta osaamisestaan tunnettu kamerunilaistorjuja on viihdyttävä maalivahti. Osa Onanan ratkaisuista liikkuu uhkarohkeuden rajoilla, eikä hänkään ole säästynyt urallaan noloilta virheiltä, mutta vastustajan prässin alla ja nopeissa avauksissa Onana on omimmillaan. Torjuntatyöskentelyssään Onana on kiitettävä, muttei yllä parhaiden huippuvahtien rinnalle.

Alejandro Garnacho

Kohuttu argentiinalaislaituri on näyttänyt, miksi hänestä vouhkataan niin paljon. Garnacho, 19, haastaa ahnaasti puolustajia ja pyrkii suoraviivaisesti ratkaisuihin. Unitedista kuului viime vuonna, että Garnacholla oli kauden alla hieman asenneongelmia, minkä takia hän joutui odottamaan näytönpaikkojaan. Tulisieluisuus ja showmiehen elkeet näkyvät otteissa yhä, mutta oikein kanavoituna niistä voi syntyä hyvää jälkeä.

Bruno Fernandes

Manchester Unitedin uusi kapteeni. Mieletön syöttövalikoima ja tilan hahmotuskyky. Kääntöpuolena Fernandes osaa olla kentällä kiukutteleva pikkulapsi, joka keskittyy aivan vääriin asioihin. Nyt vastuu painaa ihan eri tavalla kuin aiemmin. Pystyykö keskittymään niihin juttuihin, joista on omalle joukkueelle hyötyä? Jos pystyy, Fernandes on sarjan parhaita hyökkäyspään pelaajia. Jos ei, kokoonpanosta löytyy nyt Mason Mount, joka voi viedä Fernandesin paikan.

Ihanneavaus

Manchester Unitedin ihanneavaus 2023.

Arvio sijoituksesta

Sija: 3.

Pokaaliton jakso päättyi viime kautena, ja puheet siirtyivät välittömästi Valioliigan mestaruudesta haastamiseen.

Se on Manchester Unitedille selkeä seuraava tavoite, mutta Old Traffordin isännät eivät vielä vaikuta ryhmältä, joka laittaa tosissaan kampoihin Citylle tai Arsenalille.

Ten Hagin projekti on kaikesta huolimatta vielä alkupäässään, kun taas suurimmat mestarisuosikit tekevät enää hienosäätöjä.

Manchester Unitedin kesän siirtoikkuna on sujunut mukavasti. Uusi keskushyökkääjä on Atalantasta hankittu Højlund, joskin 20-vuotiaana hän on valtavasta potentiaalistaan huolimatta iso arpa.

Rashford pelasi elämänsä kauden, mutta United ei voi jättää maalintekoa yksin hänen varaansa. Manchesterilaiset tekivät jo viime kaudella kilpailijoihinsa ja maaliodottamaansa nähden vähän maaleja. Valioliigan kärkikymmenikössä seitsemän muuta joukkuetta teki vähintään yhtä paljon tai enemmän maaleja kuin United.

Manchester Unitedin on ruvettava raapimaan pisteitä myös vieraskentältä, jos se mielii tosissaan mukaan mestaruustaistoon. Viime kaudella yli 70 prosenttia sen pistemenetyksistä tuli vieraissa.

Alkavalla kaudella Unitedin materiaalia ja sen leveyttä testataan vielä kovemmin, kun joukkue pelaa Mestarien liigassa vuoden tauon jälkeen.

Manchester Unitedissa odotukset ovat kaudesta toiseen äärimmäisen korkealla. Samaan aikaan on ymmärrettävä, että se ottaa takamatkalta kiinni muita Euroopan jättiläisiä, joissa vaatimustaso ei ole yhtään sen matalammalla.

Pokaaliton kausi olisi ymmärrettävästi pettymys, mutta onko pystiä realistisesti tulossa Valioliigassa tai Mestarien liigassa? Ehkä pidemmällä tulevaisuudessa.

Kulisseissa Unitedin toimintaan vaikuttaa myös kuukausitolkulla jatkunut arvuuttelu seuran omistajatilanteesta. Kannattajien vihaama Glazerin perhe on yhä puikoissa, eikä vieläkään ole tiedossa, ovatko he luopumassa omistuksestaan ja missä määrin.

Ville Liimatta ja Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila

MUUT JOUKKUE-ENNAKOT