Fulhamilla on aivan loistava kausi alla. Nyt ykkösmaalintekijä lähti, mutta aiheuttaako se enemmän ongelmia vai tarjoaako se myös joitain mahdollisuuksia?

Viime kausi

Fulhamin viime kausi oli todellinen menestys. Sarjanousija sijoittui Valioliigassa kymmenenneksi, eikä sillä ollut missään vaiheessa kautta hätää sarjapaikkansa suhteen. Europaikka jäi vain yhdeksän pisteen päähän ja se kertoo omaa kieltään siitä, miten hyvän kauden Fulham lopulta pelasikaan.

Fulham arvioitiin viime kauden alussa putoajaksi, mutta mitä vielä. Päävalmentaja Marco Silva johdatti Fulhamin parhaaseen valioliigasijoitukseensa sitten kauden 2011-12.

Fulham pelasi viime kaudella viihdyttävää ja ennen kaikkea tehokasta jalkapalloa. Fulhamia on helppo pitää yhtenä viime kauden pirteimmistä joukkueista, ja samalla Silva osoitti saaneensa kaiken mahdollisen irti joukkueestaan.

Aleksandar Mitrovic toi viime kaudella maaleja, mutta myös ongelmia. Kuva: Getty Images.

Aleksandar Mitrović iski komeat 14 maalia Valioliigassa, vaikka pelasi vain 24 ottelussa. Serbi oli hurjassa iskussa etenkin alkukaudesta viimeisteltyään lokakuun loppuun mennessä jopa yhdeksän maalia. Mitrović kärsi kevätkaudella kahdeksan ottelun pelikiellon, jolloin Fulham hävisi viidesti. Kuka tietää, olisiko Fulham yltänyt jopa europaikoille, jos maalitykki olisi säästynyt suurelta pelikiellolta.

Liigacupissa Fulham putosi yllättäen jo heti toisella kierroksella Crawley Townia vastaan. Sen sijaan FA Cupissa Fulham kaatoi Hullin, Sunderlandin ja Leedsin ja eteni puolivälieriin. Manchester United oli siinä vaiheessa parempi maalein 3-1.

Pelaajasiirrot

Kokoonpano on joiltain osin kapea. Fulham aloitti kesän siirtomarkkinat hyvin rauhalliseen tahtiin, mutta on nyt tehnyt yhden ison hankinnan. Lopulta Aleksandar Mitrovic sai haluamansa ja pääsi ulos seurasta. Hänelle on paperilla hankittu jo korvaaja, mutta riittääkö taso? Myös laidat kaipaisivat leveyttä.

Lähteneet

Aleksandar Mitrovic, Fulham -> Al-Hilal, 52,6 miljoonaa euroa

Jotain kertoo siirtomarkkinoiden hulluudesta, että Mitrovicistakin oltiin valmiita maksamaan yli 50 miljoonaa euroa – tai ainakin saudit olivat. Serbikärki teki sinänsä hienon uran Fulhamissa iskien 206 ottelussa 111 maalia. Maaleista tosin osa tuli sarjaporrasta alempana.

Paulo Gazzaniga, Fulham -> Girona, ilmainen

Argentiinalaismaalivahti oli Fulhamissa kirjoilla kahden vuoden ajan siirryttyään seuraan vapaana agenttina kesällä 2021. Gazzaniga pelasi viime kauden lainalla Gironassa ja siirtyi nyt Kataloniaan pysyvästi ilman siirtosummaa.

Joe Bryan, Fulham -> Millwall, ilmainen

29-vuotias laitapuolustaja pelasi viime kauden lainalla Ranskan pääsarjaseura Nicessä, mutta jäi siellä olemattomalle vastuulle. Edessä oli ilmaissiirto Millwalliin.

Shane Duffy, Fulham -> Norwich, ilmainen

Pelasi viime kaudella vartin Valioliigassa Fulhamin paidassa. Sopimus päättyi, eikä sitä uusittu. Siirtyi ilmaiseksi Norwichiin.

Manor Solomon oli minuutteihin nähden todella tehokas. Siirtyi Tottenhamiin. Kuva: Getty Images.

Neeskens Kebano, Fulham -> Al-Jazira, ilmainen

Esiintyi edukseen toissa kaudella Mestaruussarjassa, kun Fulham nousi takaisin Valioliigaan, mutta viime kaudella vastuu jäi pieneksi. Lähti valloittamaan Arabiemiraatteja.

Steven Sessegnon, Fulham -> Wigan, ilmainen

Laitapuolustajan sopimus loppui, eikä sitä uusittu. Pelasi viime kauden lainalla Ykkösliigan Charltonissa. Siirtyi nyt vapaana agenttina Wiganiin.

Ivan Cavaleiro, Fulham -> Lille, siirtosumma ei tiedossa

Laitahyökkääjä pelasi viime kauden lainalla Turkissa. Ei saanut ihmeitä aikaan. Siirtyi nyt Ranskaan.

Jay Stansfield, Fulham -> Birmingham City, laina

20-vuotias keskushyökkääjä on esiintynyt Fulhamin edustusjoukkueessa kahdeksan kertaa. Lähetettiin täksi kaudeksi kasvamaan korkoa Mestaruussarjaan.

Manor Solomon, Fulham -> Shakhtar Donetsk, laina päättyi

Pienikokoinen laitahyökkääjä menetti heti puolet kaudesa polvivamman vuoksi. Vuodenvaihteen jälkeen oli taas pelikunnossa ja sai kyllä vastuuta, mutta pelasi lähes jokaisessa ottelussa vain jämäminuutteja. Peliaikaan nähden neljä tehtyä maalia Valioliigassa oli hyvä saldo. Solomonista kiinnostuttiin isommissakin ympyröissä, sillä siirtyi tänä kesänä ilmaissiirrolla Tottenhamiin.

Cédric Soares, Fulham -> Arsenal, laina päättyi

Jämähti Arsenalissa penkille, mutta ei kevätlaina Fulhamissa juuri sen paremmin mennyt. Pelasi Fulhamissa lopulta vain kahdeksan ottelua.

Layvin Kurzawa, Fulham -> PSG, laina päättyi

Lainattiin PSG:stä viime kaudeksi vahvistamaan vasemman pakin tonttia. Kaudesta tuli täysi pannukakku. Istui katsomossa, oli sairastelua, pääsi vähän pelaamaan ja sitten tulikin kauden päättänyt vamma. Yhteensä vain kuusi ottelua, joissa sinänsä laitapakille mukavat tehot 2+1.

Daniel James, Fulham -> Leeds, laina päättyi

Lainattiin Leedsistä leventämään laituriosastoa. Pelasi alkukaudesta enemmän, loppukaudesta enää jämäminuutteja. 28 ottelussa yhteensä kolme maalia ja yksi maalisyöttö. Ei tule ikävä.

Saapuneet

Calvin Bassey, Ajax -> Fulham, 22,5 miljoonaa euroa

Fulhamin kautta aikain neljänneksi kallein hankinta. Kyseessä on 23-vuotias toppari, jolla on mittaa 185 senttiä. Vaikka Bassey tuli Ajaxista, hän on itse asiassa Leicesterin kasvatti, ja läpimurto miesten tasolla tapahtui Rangersissa.

Bassey on suhteellisen hyvä liikkumaan ja melko vahva pelaaja. Tarvittaessa vasenjalkainen nigerialainen voi pelata myös vasempana pakkina. Bassey korvannee ennen pitkää Tim Reamin, 35, Fulhamin kokoonpanossa.

Raúl Jiménez, Wolverhampton -> Fulham, 6,4 miljoonaa euroa

Jiménezin viime vuodet Wolverhamptonissa olivat vaikeita. Jiménez sai vakavan päävamman loppuvuodesta 2020, oli vajaan vuoden sivussa pelikentiltä, eikä ole sittemmin saanut itsestään enää parasta irti. Kärki ei viimeistellyt maaliakaan viime kaudella Valioliigassa. Tarvitsi uuden alun muualla, mutta johtaako se maaleihin?

Raúl Jiménezin pitäisi täyttää Aleksandar Mitrovicin saappaat. Pystyykö? Kuva: Getty Images

Timothy Castagne, Leicester City -> Fulham, 13 miljoonaa euroa

Kovan luokan hankinta puolustuksen oikealle laidalle. Belgian maajoukkuemies oli viime kaudella selkeä avauksen pelaaja Leicesterissä. Voi hyvinkin olla sitä myös Fulhamissa.

Steven Benda, Swansea -> Fulham, 1,15 miljoonaa euroa

Levennystä maalivahtiosastolle. 24-vuotias saksalainen on tähän asti pelannut lähinnä Mestaruussarjassa ja Ykkösliigassa.

Adama Traoré, Wolverhampton -> Fulham, ilmainen

Fulham poimi Traorén vapaiden pelaajien markkinoilta. Väkivahvalla laitahyökkääjällä on vyöllään lähes 200 ottelua Valioliigassa. Tuo laitapelaamiseen runsaasti nopeutta ja haastokykyä, mutta miten saisi viimeisiin ratkaisuihin lisää tehokkuutta?

Kevin Mbabu, Servette -> Fulham, laina päättyi

Viime kesän hankinta, joka jumittui syksyksi penkille. Kevääksi lähetettiin lainalle Sveitsiin, missä sai ison roolin. Nyt oikea pakki on taas Fulhamissa, ja ainakin harjoituskaudella on tullut minuutteja.

Terence Kongolo, Le Havre -> Fulham, laina päättyi

Tästäkin kaverista on joskus maksettu 15 ja 20 miljoonan euron siirtosummia. Tätä nykyä topparin ura on pahasti luiskassa. Viime kaudella pelasi vain 15 ottelua Ranskan toisen sarjatason Le Havressa.

Rodrigo Muniz, Middlesbrough -> Fulham, laina päättyi

Parin vuoden takainen hankinta. Viime kaudeksi 22-vuotias brasilialaiskärki lainattiin Mestaruussarjan Boroon, jotta saisi säännöllistä peliaikaa. Alkukaudesta sitä tulikin, mutta loppukauden istui katsomossa. 17 ottelua tuotti vain kaksi maalia. Uusi laina odottaa?

Anthony Knockaert, Huddersfield -> Fulham, laina päättyi

Pelasi viime kauden lainalla, ensin kreikkalaisessa Volosissa ja sitten Mestaruussarjan Huddersfieldissa. Yhteensä vain 16 ottelua. Ei ole käyttöä Fulhamissa.

  • Katso kaikki Valioliigan kesän siirrot tästä.

Valmennus ja pelitapa

  • Päävalmentaja: Marco Silva

Silva on valmentanut Englannin kentillä jo pitkään.

Portugalilaisluotsi siirtyi Hull Cityn peräsimeen tammikuussa 2017. Silva viihtyi pestissä puolen vuoden ajan. Sen jälkeen oli aika hypätä Watfordin päävalmentajaksi. Pesti Watfordin peräsimessä kesti niin ikään noin puoli vuotta. Kesällä 2018 Everton palkkasi Silvan uudeksi luotsikseen. Silva valmensi Evertonia puolentoista vuoden ajan ennen potkujaan. Fulhamin peräsimeen Silva saapui kesällä 2021, ja toimii pestissään edelleen.

Silva on tehnyt upeaa työtä Fulhamissa. Luotsi nosti ensimmäisellä kaudellaan Fulhamin takaisin Valioliigaan ja viime kausi pääsarjassa oli ennakko-odotuksiin nähden suuri menestys.

Silvan Fulham on taktisesti mielenkiintoinen joukkue.

4-2-3-1-muodolla pelaava Fulham on kokonaisvaltaisesti varsin hyvin organisoitu ryhmä, joka luottaa pallonriistojen jälkeen nopeisiin vastahyökkäyksiin. Fulham yrittää hyökätä mahdollisimman suoraviivaisesti – ja yhtään aikailematta. Laitoja käytetään hyvin voimakkaasti keskikaistaan verrattuna, ja keskityksillä on haettu pääpelivoimaista Aleksandar Mitrovicia. Pystyykö Raúl Jiménez täyttämään Mitrovicin roolin?

Marco Silva on tehnyt hyvää työtä Fulhamissa, mutta työnsarkaa piisaa edelleen. Kuva: Getty Images.

Fulham hallitsee selvästi vastustajaansa vähemmän palloa, mutta se ei ole muodostunut ongelmaksi. Päin vastoin. Silvan Fulham joutuu mukavuusalueensa ulkopuolelle joutuessaan kontrolloimaan ottelua pallonhallinnan kautta. Pelatessaan ilman palloa Fulham tykkää vältellä riskejä, luottaa laadukkaaseen pallonriistopelaamiseensa ja iskee sitä kautta nopeasti vastaan.

Fulham ei iske erityisen ylhäältä kiinni, muttei myöskään jää makaamaan bussina oman maalinsa eteen. Aikaa vietetään paljon keskialueella. Se on tärkeää, ettei jouduta spurttaamaan vastaiskuihin aina omalta maalilta lähtien ihan jo siitä syystä, että joukkue on melko iäkäs. Energiaa on pakko säästää pitkällä kaudella.

Yksi iso kysymys liittyy maalintekoon. Mitrovic teki ison kasan maaleja, mutta välit Fulhamiin ovat nyt heikot. Mitrovic haluaisi siirtyä eikä välttämättä pelaa enää peliäkään lontoolaisseurassa. Viime kaudella Fulham oli sarjan neljänneksi tehokkain maalinteossa, kun verrataan maaliodottamaan, eli suomeksi: Fulham teki maaleja seitsemän enemmän kuin maaliodottama olisi antanut ymmärtää.

Fulham ylisuoritti isosti myös oman pään maaliodottamassa, eli töitä Marco Silvalla kyllä piisaa.

Seuraa heitä

Willian

34-vuotias konkari esiintyi edukseen viime kaudella Fulhamissa. Vasen laitahyökkääjä iski Valioliigassa viisi maalia ja antoi kuusi maalisyöttöä. Willian kuului Silvan luottopelaajiin ja kiitti peliminuuteista tehoilla. Edelleen hyvin käyttökelpoinen pelaaja Valioliigassa. Oli jo siirtyä vapaana agenttina Nottingham Forestiin, mutta päätti palata Fulhamiin. Joukkueen ehdotonta parhaimmistoa.

Andreas Pereira

Hyökkäävä keskikenttäpelaaja pelasi mallikkaan kauden Fulhamissa. Pereira, 27, teki neljä maalia ja antoi kuusi maalisyöttöä viime kaudella Valioliigassa. Monipuolisuudestaan ja teknisyydestään tunnettu Pereira tuo kaivattua juonikkuutta Fulhamin hyökkäyskolmannekselle. Tuo myös erikoistilanne- ja vapaapotku-uhkaa joukkueeseen – aivan kuten Williankin. Kuuluu alkavallakin kaudella Marco Silvan luottopelaajiin.

João Palhinha

Pelipaikkansa parhaimmistoa Valioliigassa. Varsin aggressiivisesta pelityylistään tunnettu puolustava keskikenttäpelaaja tuo tarvittavaa balanssia niin joukkueen keskikentälle kuin pelaamiseenkin. Portugalin A-maajoukkuepelaaja on noussut arvoon arvaamattomaan Fulhamissa ja seura yrittää ymmärrettävästi pitää kaksin käsin kiinni tähdestään.

Ihanneavaus

Fulhamin ihanneavaus 2023.

Arvio sijoituksesta

Sija: 11.

Fulham jatkaa vahvaa tekemistään myös alkavalla kaudella. Aleksandar Mitrovićin todennäköinen siirto Saudi-Arabiaan on Fulhamille luonnollisesti valtava takaisku, eikä korvaajaksi saapunut Raúl Jiménez kykene paikkaamaan Mitrovićin jättämää aukkoa varsinkaan maalinteon suhteen.

Marco Silvan alaisuudessa Fulham on kuitenkin osoittanut kykenevänsä pelaamaan laadukasta jalkapalloa myös ilman Mitrovićia.

Fulham kuuluu tulevalla kaudella siihen isoon alemman puoliskon joukkoon, joka on lähtökohtaisesti hyvin tasainen. Valioliigassa keskimääräinen vaade on valtavan kova. Europaikkojen tavoittelu jää ehdottomasti haaveeksi. Lähtökohtaisesti Fulham voisi kuitenkin yltää sarjan puoliväliin.

Jätetään silti varaus myös sille, että asiat lähtevät menemään päin mäntyä, kysymysmerkkejä kun ilmassa on useita. Mitä jos Mitrovicin maalimäärää ei kyetä paikkaamaan? Mitä jos Bernd Leno ei maalilla pysty samalla tavalla pitämään joukkuetta pystyssä kuin viime kaudella? Mitä jos tehokkuus maalipaikoissa ei ole samalla tasolla kuin viime kaudella? Silloin putoamisviivakin voi ruveta kummittelemaan.

Tuukka Ikkeläjärvi ja Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila

MUUT JOUKKUE-ENNAKOT