Yli 130 vuotta vanha perinneseura oli yksi Valioliigan perustajajäsenistä. Sheffield United on viettänyt valtaosan viime vuosikymmenistä alemmilla sarjatasoilla, mutta pari viime kautta ovat olleet jälleen selkeää kehitystä. Blades lähtee tutuin eväin hakemaan vakituista sarjapaikkaa parrasvaloista.

Viime kausi

Sheffield United lähti viime kauteen melko vahvoista asemista. Joukkue oli kyllä pudonnut Valioliigasta kauden 2020-21 päätteeksi, mutta putoamisen jälkeen se oli jo näyttänyt pystyvänsä pysymään iskukykyisenä (viides sija Mestaruussarjassa kaudella 2021-22).

Viime kausi alkoi hieman mollivoittoisesti, kun sarja-avauksessa tuli tappio Watfordia vastaan. Kymmenen päivää myöhemmin United putosi Liigacupista heti ensimmäisellä kierroksella West Bromin käsittelyssä. Siitä eteenpäin kausi tuotti lähinnä hyviä asioita.

Seitsemän tappiottoman ottelun putki siivitti Sheffield Unitedin sarjakärkeen. Heikko lokakuu (kuuden ottelun voitoton putki) pudotti Unitedin hetkellisesti alemmas, mutta jo marraskuussa joukkue vakiinnutti paikkansa sarjakakkosena ja pysyi sillä paikalla koko kauden loppuun. Burnley oli ylivoimainen mestari (101 pistettä), mutta Sheffield United oli yhtä selvä kakkonen (91 pistettä) ja nousi suoraan Valioliigaan 11 pisteen erolla kolmanneksi sijoittuneeseen Lutoniin.

Vahva sarjakausi mahdollisti tammi-maaliskuussa keskittymisen FA Cupiin, joka sekin meni Sheffield Unitedilta yläkanttiin. Ensin kaatui Millwall, sitten uusintaottelun kautta Wrexham. Viidennellä kierroksella United iski jymypaukun pudottamalla Tottenhamin. Kun vielä puolivälierissä kaatui Blackburn, United oli jo neljän joukossa. Välierissä Manchester City oli sentään liikaa, mutta FA Cup -taivalkin kertonee jotain Unitedin mahdollisuuksista tulevan kauden Valioliigassa.

Pelaajasiirrot

Sheffield United oli siirtomarkkinoilla melko rauhallinen, kunnes heinä-elokuun vaihteessa myi viime kauden ylivoimaisesti parhaan tehomiehensä Ranskaan. Lisäksi on hyvästelty parikin kannattajien suurta suosikkia. Siirtostrategiassa näkyy, että pyritään hankkimaan pelaajia, jotka pystytään toivottavasti myymään myöhemmin voitolla eteenpäin. Sen verran isoja palasia viime kauden joukkueesta on lähtenyt, että peliliikkeitä voidaan odottaa vielä loppukesästä.

Lähteneet

Iliman Ndiaye, Sheffield United -> Marseille, 17 miljoonaa euroa

Sheffield Unitedin akatemiaan kesällä 2019, nousu edustukseen, kovat tehot matkalla Valioliigaan ja nyt siirto Ranskan suurseura Marseilleen. 23-vuotiaan keskushyökkääjän menetys kirpaisee isosti. Ndiay takoi viime kaudella Mestaruussarjassa 46 ottelussa 14 maalia ja antoi päälle 11 maalisyöttöä. Tässä on uusilla tulijoilla isot saappaat täytettävinä.

Sander Berge, Sheffield United -> Burnley, 13,9 miljoonaa euroa

Iso menetys keskikentältä – ja vieläpä suoran kilpailijan riveihin. Kaiken lisäksi Sheffield United sai Bergestä suhteellisen pienen korvauksen. Norjan maajoukkuepelaajalle on jo hankittu korvaaja, mutta onko samaa tasoa?

Enda Stevens, Sheffield United -> Stoke, ilmainen

Irlannin maajoukkuepakki edusti Bladesia kuuden vuoden aikana yli 200 ottelussa. Stevens, 33, esiintyi edukseen joukkueen pelatessa Valioliigassa, mutta pari viime kautta ovat olleet loukkaantumisten riivaamia, eikä takavuosien virettä ole enää löytynyt.

Jake Eastwood, Sheffield United -> Grimsby Town, siirtosumma ei tiedossa

Eastwood, 26, on Sheffield Unitedin oma kasvatti, joka liittyi seuran akatemiaan jo 10-vuotiaana. Hänen ammattilaisuransa on tähän mennessä ollut lähinnä lainapestejä toisensa perään ja penkillä istumista. Bladesin maalilla Eastwood on nähty vain kolmesti.

Jack O’Connell, Sheffield United -> ilman seuraa

Kannattajien suuri suosikki oli nostamassa Sheffield Unitedia Ykkösliigasta Valioliigaan. O’Connell, 33, on ollut pelaamatta lähes kolme vuotta vakavan polvivamman takia.

Seuraikoni Billy Sharp ei saanut enää sopimusta Sheffield Unitediin. Kuva: Getty Images.

Billy Sharp, Sheffield United -> ilman seuraa

Yksi Sheffield Unitedin suurimmista legendoista. Kaupungin oma poika on edustanut Sheffield Unitedia ammattilaisena kolmella eri vuosikymmenellä, vaikka onkin käynyt välillä muualla. 377 ottelua ja 129 maalia puhuvat puolestaan. Sharp, 37, on sanonut, että hän haluaa jatkaa yhä uraansa. Konkarihyökkääjä sai viime kaudella säännöllisesti minuutteja rotaatiopelaajan roolissa, mutta lienee aika tunnustaa, että Valioliigassa ei olisi taso enää riittänyt.

Kyron Gordon, Sheffield United -> ilman seuraa

Nuori toppari lähtee hakemaan säännöllistä peliaikaa muualta. Gordon, 21, esiintyi Sheffield Unitedin edustusjoukkueessa kymmenen kertaa.

James McAtee, Sheffield United -> Manchester City U21, laina päättyi

20-vuotias keskikenttämies aloitti varovaisesti, mutta kauden edetessä sai aika isonkin roolin – ensin keskikentän keskustassa ja sittemmin pykälää hyökkäävämmässä roolissa. Pelasi lopulta 43 ottelua ja iski komeat tehot 9+4. On merkittävä menetys, ja Iliman Ndiayen lähdön jälkeen McAteelle olisi ollut isoa tonttia tarjolla.

Tommy Doyle, Sheffield United -> Manchester City U21, laina päättyi

Hieman McAteeta puolustavampi keskikenttäpelaaja, joka niin ikään sai kauden edetessä ihan kunnolla vastuuta. Doyle, 21, pelasi lopulta 38 ottelua ja takoi siinä sivussa tehot 4+7. Doyle kuului myös Englannin kultaa voittaneeseen U21-ikäluokan EM-ryhmään tänä kesänä. Tämäkin merkittävä menetys Sheffield Unitedille.

Ciaran Clark, Sheffield United -> Newcastle, laina päättyi

Kokenut Clark, 33, toi Sheffield Unitedille juuri sitä – kokemusta. Pelillisesti ei ole iso menetys. Sai viime kaudella vastuuta vain 11 ottelussa.

Saapuneet

Cameron Archer, Aston Villa -> Sheffield United, 21,55 miljoonaa euroa

Lupaava, 21-vuotias keskushyökkääjä, jonka tie Villassa oli tukossa. Paukutti viime keväänä lainalla Middlesbrough’lle 23 ottelussa 11 maalia ja antoi päälle kuusi maalisyöttöä. Sheffield United oli valmis maksamaan melkoisen hinnan Archerista. Mielenkiintoista nähdä, onko Archerista Bladesin uudeksi ykköstykiksi.

Gustavo Hamer, Coventry -> Sheffield United, 17,3 miljoonaa euroa

Korvaa kokoonpanossa Burnleyyn myydyn Sander Bergen. Hamer on 26-vuotias hollantilais-brasilialainen, joka operoi tyypillisesti keskikentän pohjalla. Pituutta on 169 senttiä, joten pääpallovoittojen varaan ei kannata laskea. Blades joutui maksamaan sinällään monipuolisesta Hamerista aika tuhdin hinnan. Saanee Sheffield Unitedissa ison roolin, mutta pystyykö korvaamaan Bergen?

Vini Souza, Lommel -> Sheffield United, 12 miljoonaa euroa

Keskikentän pohjalle hankittiin jo ennen Hameria myös Souza. 24-vuotias brasilialainen kykenee operoimaan myös ylemmällä oksalla ja toisaalta topparina. Viime kauden mies pelasi La Ligaa Espanyolin paidassa.

Auston Trusty, Arsenal -> Sheffield United, 5,8 miljoonaa euroa

24-vuotias toppari hankittiin Arsenaliin 1,5 vuotta sitten Yhdysvalloista. Ei pelannut Tykkimiehissä peliäkään, mutta Arsenal teki silti miehellä muutaman miljoonan euron voiton. Otteet viime kaudella Birmingham-lainalla olivat sen verran vakuuttavia, että Sheffield United päätti lyödä rahansa kiinni Trustyyn. Pudottaako Trusty Jack Robinsonin vasemman topparin paikalta?

Bénie Traoré, Häcken -> Sheffield United, 4,6 miljoonaa euroa

Norsunluurannikon hyökkääjälupaus johtaa yhä kirjoitushetkellä Ruotsin Allsvenskanin maalipörssiä iskettyään 14 otteluun 12 osumaa. Kausi 2022 meni täysin sivu suun vakavan loukkaantumisen takia, mutta Traoré, 20, palasi pelikentille sensaatiomaisella tavalla. Sheffield Unitedilla riittää vaihtoehtoja hyökkäyspäähän, mutta Traoré saa varmasti näytönpaikkansa.

Anis Slimane, Brøndby  -> Sheffield United, 2,7 miljoonaa euroa

Ikäisekseen varsin kokenut pelaaja. Slimane, 22, on esiintynyt jo 29 kertaa Tunisian A-maajoukkueessa, jonka mukana hän oli Qatarin MM-kisoissa. Monipuolinen keskikenttäpelaaja, jonka ulkomuoto saattaa hämätä. 188-senttinen Slimane on taitava pallonkäsittelijä, joka tykkää nousta mukaan hyökkäyksiin.

Tom Davies, Everton -> Sheffield United, ilmainen

Ihan hyvä haku vapaiden pelaajien markkinoilta. Davies on vasta 25-vuotias, ja vaikka ura on ollut viime vuodet vähän laskussa, potentiaalia on yhä. Davies parantaa Sheffield Unitedin keskikentän pallollista pelaamista.

Yasser Larouci, Troyes -> Sheffield United, laina osto-optiolla

Nuori ranskalaispakki oli vuosia sitten usean suurseuran kiikarissa. Larouci, 22, päätyi Liverpoolin akatemiaan, mutta lähti Anfieldilta kaksi vuotta sitten, koska peliminuutteja edustusjoukkueessa ei herunut. Tulee kilpailemaan vastuusta vasemmalla laidalla.

Jordan Amissah, Burton Albion -> Sheffield United, laina päättyi

22-vutias maalivahti nostettiin viime kesänä Sheffield Unitedin edustusjoukkueeseen. Ghanalainen istui syksyn penkillä ja katsomossa Sheffield Unitedissa. Kevät meni penkillä ja katsomossa Ykkösliigan Burton Albionissa.

  • Katso kaikki Valioliigan kesän siirrot tästä.

Valmennus ja pelitapa

  • Päävalmentaja: Paul Heckingbottom

Sheffield Unitedin pelaamisessa on yhä viitteitä Chris Wilderin vuosista, jolloin joukkue ihastutti Valioliigassa asti modernilla munaravillaan.

Heckingbottom, 46, tuli seuraan Wilderin viimeisinä vuosina ja otti hänen paikkansa keväällä 2021 väliaikaismanagerin roolissa. Seuraavaksi tehtävä annettiin Slaviša Jokanovićille, joka sai lähteä alle puolen vuoden jälkeen heikkojen tulosten ja seuran uuden strategian myötä.

Sheffield United lähti tavoittelemaan Heckingbottomin johdolla menestystä sapluunalla, joka nojaisi nuoriin pelaajiin ja omiin kasvatteihin sekä satsauksiin henkilökunnassa ja fasiliteeteissa, kestävämpään kehitykseen urheilullisessa ja taloudellisessa mielessä.

Blades on siitä mielenkiintoisessa tilanteessa, että se saattaa sarjanoususta huolimatta vaihtaa lähitulevaisuudessa omistajaa. Nähtäväksi jää, muuttuvatko seuran visio ja suunnitelmat uusien naamojen myötä.

Heckingbottom on tuloksillaan perustellut, että hän ansaitsee näytönpaikan Valioliigassa, vaikka omistuspohja muuttuisikin.

Sheffield United pelaa pitkälti samoilla periaatteilla kuin Wilderin aikakaudella, mutta Heckingbottomin jalkapallo on hitusen hillitympää.

Paul Heckingbottom on valmentanut Sheffield Unitedia pysyvällä pestillä marraskuusta 2021 lähtien. Kuva: Getty Images.

Pallollisena nousevat topparit ovat yhä osa Bladesin pelisuunnitelmaa, mutta ne eivät ole enää niin keskeisessä roolissa.

Sheffield United tulee pelaamaan Heckingbottomin alaisuudessa 3-5-2-formaation eri versioilla. Vastustajasta riippuen puhtaita hyökkääjiä voi olla kaksi tai yksi ja keskikentän kolmio kääntyy tarvittaessa yhden tai kahden pohjapelaajan muotoon.

Kolmen topparin linjasta ja wing-backeista Blades ei luista. Laidoille on hankittu leveyttä, mutta luottonimiksi todetut keskuspuolustajat tahkoavat isoja minuutteja.

Sheffield Unitedin pelityyli on fyysisesti raastava, kurinalainen ja kuluttava. Bladesin pelaajilla on tarkasti määrätyt roolit ja tehtävät, eikä sooloilijoita katsota hyvällä.

Heckingbottomin systeemi nojaa siihen, että pallon kanssa liikutaan tehokkaasti ja nopeasti ylöspäin. Pitkät syöttöketjut söisivät liikaa aikaa Sheffield Unitedin etenemisessä.

Kaikki tämän kauden sarjanousijat kunnostautuivat Mestaruussarjassa hyvinä puolustuspään joukkueina. Sheffield United päästi viime kaudella vain kahdeksassa ottelussa enemmän kuin yhden maalin. Omissa soi keskimäärin 0,85 kertaa ottelua kohden.

Erikoistilanteet ovat Sheffield Unitedin erikoisosaamista kummassakin kenttäpäädyssä. Isokokoinen joukkue on uhka kulma- ja vapaapotkuissa sekä pitkissä rajaheitoissa. Niistä Blades teki viime kaudella peräti 22 maalia. Oman pään erikoistilanteista Sheffield United päästi vain kahdeksan maalia, toiseksi vähiten Mestaruussarjassa.

Seuraa heitä

Anel Ahmedhodžić

Ruotsissa syntynyt Bosnia-Hertsegovinan maajoukkuetoppari on viihdyttävä pelaaja. Ahmedhodžić, 24, keräsi viime kaudella eniten keltaisia kortteja (12) koko Sheffield Unitedin joukkueesta, mutta hänen pelityylinsä on enemmänkin uhrautuvainen kuin yksiselitteisesti romuluinen. Pallotaitava ja nopea toppari tykkää nousta mukaan hyökkäyksiin ja on pelote erikoistilanteissa, joista hän nakkasi Mestaruussarjassa kuusi maalia.

Sander Berge

On pieni ihme, että Norjan maajoukkuepelaaja on pysynyt Sheffield Unitedissa jo näin pitkään. Kookas keskikenttäpelaaja ei onnistunut vakuuttamaan edellisellä visiitillään Valioliigassa, mutta Mestaruussarjassa Berge, 25, on erottunut selkeästi edukseen. Bergellä on mittaa lähes kaksi metriä, mutta hujoppi liikkuu isolla alueella sulavin askelin ja tekee ansiokasta työtä pallon kanssa ja ilman.

Ja tämä kaikki siis ennen kuin Berge oli siirtynyt Burnleyyn…

Onko Sander Berge liian hyvä Sheffield Unitediin? Kuva: Getty Images.

Oliver Norwood

Harvinaisen aliarvostettu pelaaja. Norwood, 32, pelasi viime kaudella Sheffield Unitedin jokaisessa sarjaottelussa. Pohjois-Irlannin entisellä maajoukkuepelaajalla ei ole suuria heikkouksia pelaamisessaan. Norwoodilla on pehmeä pallokosketus ja loistava syöttövalikoima, mutta kokenut väkkärä menee pelottomasti kaksinkamppailuihin ja tulee niistä kiitettävällä prosentilla voittajana ulos. Bladesin peli kulkee hyvin, kun Norwood on elementissään.

Ihanneavaus

Sheffield Unitedin ihanneavaus 2023.

Arvio sijoituksesta

Sija: 17.

Sheffield Unitedin ainoa tavoite on säilyä sarjassa. Tavoite ei ole mahdoton, mutta se vaatii äärimmilleen venymistä ja stressinsietokykyä niin kentällä kuin katsomossa.

Viime kerralla Sheffield United yllätti kaikki, kun se nousi Wilderin alaisuudessa Valioliigaan, mutta toisella pääsarjakaudella temput loppuivat kesken. Heckingbottomilla on edessään sama haaste. Se, mikä toimi Mestaruussarjassa ei välttämättä takaa menestystä Valioliigassa, jossa keskikastin nippujakin vahvistetaan erittäin kovilla hankinnoilla.

Miten Sheffield United reagoi, jos pisteitä ei kerry toivottuun tahtiin jo alkusyksyn peleissä? Realiteetit on ymmärrettävä; Valioliigassa on ennakkoon paperilla ainakin 15 parempaa joukkuetta. Iskeekö Bramall Lanella paniikki, jos menestystä tuoneet tekijät riittävät pääsarjassa ainoastaan sinnittelyyn?

Sheffield Unitedin joukkueessa on paikoitellen leveyttä, mutta sen materiaali ei varsinaisesti herätä pelkoa vastustajissa. Blades käy Valioliigassa kokeilemassa, mihin sen rahkeet riittävät. Jokainen viikko putoamisviivan yläpuolella olisi plussaa, mutta tulevasta sesongista ei selvitä kynsiä pureskelematta. Putoamistaistelu odottaa.

Sheffield Unitedin otteluohjelma

Ville Liimatta ja Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila

MUUT JOUKKUE-ENNAKOT