Sarjapaikkansa säilyttänyt Bournemouth lähtee tulevaan kauteen uusin tuulin espanjalaisvalmentaja Andoni Iraolan komennossa. Onnistuuko Kirsikat vakiinnuttamaan paikkansa pääsarjatasolla?

Huom! Jutun julkaisun jälkeen Bournemouth on hankkinut Alex Scottin, Max Aaronsin ja Tyler Adamsin.

Viime kausi

Valioliigaan kaudeksi 2022-2023 palanneesta Bournemouthista ei ollut suuria ennakko-odotuksia. Kirsikoiden povattiin palaavan suoraan Mestaruussarjaan.

Ensimmäiset kierrokset olivat myrskyisiä. Avauskierroksen Aston Villa -voiton jälkeen karu alkuohjelma osoitti petollisuutensa. Bournemouth päästi seuraavassa kolmessa ottelussa peräti 16 maalia Arsenalin, Manchester Cityn ja Liverpoolin kynsissä.

Liverpoolille kärsityn 0-9-tappion nöyryytyksen jälkeen manageri Scott Parker valitteli hankintojen puuttumista ja joukkueensa tasoa julkisesti mediassa. Seurauksena englantilaismanageri sai pakata laukkunsa neljän kierroksen jälkeen.

Alun perin väliaikaismanageriksi palkattu Gary O’Neil jatkoi hyvien tulosten myötä pestissä lopulta kauden loppuun. Joukkoon mahtui kuuden ottelun tappioton putki, mutta myös 13 ottelun jakso, jonka aikana Bournemouth voitti vain kerran.

Bournemouthin sarjapaikan säilyminen ratkesi myöhemmin keväällä maalis-huhtikuun aikana. Joukkue nappasi tuolloin päänahat putoamistaistelun kilpakumppaneistaan Leedsistä, Southamptonista ja Leicesteristä. Tähän päälle O’Neilin miehistö kukisti kaksi jättiläistä Liverpoolin ja Tottenhamiin.

Gary O’Neil toi tuloksia, mutta peli ei ollut kovin vakuuttavaa. Kuva: Getty Images.

Viimeisten kierrosten neljän ottelun tappioputkesta huolimatta Bournemouth päätti kauden 15. sijaan ja säilytti paikkansa Valioliigassa. Cup-kilpailuissa menestys oli laihaa. Liigacup päättyi neljännellä kierroksella ja FA Cup heti kolmannella, jolloin Valioliigan seurat liittyivät mukaan.

Kauden päätteeksi O’Neil, joka marraskuun lopussa oli saanut 1,5-vuotisen pysyvän sopimuksen, saikin kenkää ja tilalle uudeksi päävalmentajaksi pestattiin espanjalainen Andoni Iraola.

Pelaajasiirrot

Bournemouthia on vahvistettu kesän aikana maltillisesti. Vasemman pakin tontille on hankittu korvaaja ja hyökkäyspäähän on pari uutta nimeä, jotka tuonevat tehoja.

Lähteneet

Jefferson Lerma, Bournemouth -> Crystal Palace, ilmainen

Vuonna 2018 Levantesta saapunut Lerma, 28, pelasi viiden vuoden ajan Kirsikoiden paidassa. Kovaotteinen Kolumbian maajoukkuepelaaja urakoi 37 Valioliigan ottelussa viime kauden aikana ja teki viisi maalia. Lerma viimeisteli Bournemouthin sarjapaikan kannalta kaksi äärimmäisen tärkeää osumaa huhtikuun 4-1-voitossa Leedsiä vastaan. Keskikenttäpelaaja jatkaa uraansa Valioliigan kentillä Crystal Palacen nutussa. On todella iso menetys Bournemouthille.

Jordan Zemura, Bournemouth -> Udinese, ilmainen

Bournemouthin edustusjoukkueessa vuonna 2020 debytoinut Zemura, 23, esiintyi 19 valioliigaottelussa viime kauden aikana. Englantilais-zimbabwelaisen laitapuolustajan rooli pieneni edellisestä Mestaruussarjan kaudesta, jolloin hän nautti suurista avausminuuteista. Toisaalta oli edelleen ykkösvaihtoehto vasemmaksi pakiksi. Sopimus Englannissa päättyi ja tie vie seuraavaksi Italian Serie A:han Udinesen riveihin.

Jack Stacey, Bournemouth -> Norwich, ilmainen

Bournemouthia neljän vuoden ajan edustanut Stacey, 27, esiintyi viime kaudella vain kymmenessä sarjaottelussa. Oikean laitapuolustajan sopimus päättyi ja ura jatkuu Mestaruussarjassa Norwichin väreissä.

Ben Pearson, Bournemouth -> Stoke City, siirtosumma ei tiedossa

Pearson, 28, oli suuressa roolissa Mestaruussarjan vuosina, mutta Valioliigassa vastuu väheni. Vain seitsemässä ottelussa pelannut keskikenttäpelaaja palaa sarjaporrasta alemmaksi Stoke Cityn riveihin.

Siriki Dembélé, Bournemouth -> Birmingham, siirtosumma ei tiedossa
Mestaruussarjan vuosina 37 otteluun seitsemän maalia tehnyt Dembélé, 26, ei löytänyt vastaavia tehoja Valioliigassa. Laituri nähtiin viime syksynä vain kuudessa ottelussa pääsarjatasolla, eikä osumia syntynyt. Kevään pelasi lainalla ranskalaisessa Auxerressa, ja sielläkin vastuu oli hajanaista. Edessä paluu Mestaruussarjaan Birminghamin paidassa.

Jefferson Lerma jättää isot saappaat täytettäviksi. Kuva: Getty Images.

Christian Saydee, Bournemouth -> Portsmouth, siirtosumma ei tiedossa

Saydeen, 20, vuosi kului lainalla Shrewsburyssa Ykkösliigassa (35 ottelussa tehot 7+3). Hyökkääjä jatkaa uraansa samassa sarjassa Portsmouthissa.

Mark Travers, Bournemouth -> Stoke, laina

Bournemouth lähti heinäkuun lopussa maalivahtikaupoille, joten jonkun oli tehtävä tilaa. Se joku oli viime kauden kakkosvahti Travers. 24-vuotias irlantilainen pelaa tulevan kauden lainalla Stokessa.

Will Dennis, Bournemouth -> Kilmarnock, laina

Dennis, 22, on esiintynyt urallaan vain kerran Bournemouthin edustusjoukkueessa. Viime kevään pelasi alasarjoissa lainalla. Nyt maalivahti hakee vauhtia Skotlannista Kilmarnockin riveistä lainasopimuksella.

Junior Stanislas, Bournemouth -> ilman seuraa

Stanislas, 33, vietti Bournemouthissa yhdeksän vuotta siirryttyään seuraan Burnleysta vuonna 2014. Pitkään pestiin mahtui Valioliiga-tasolla 144 ottelua, joissa syntyi 25 maalia ja 16 maalisyöttöä. Paluukaudella pääsarjaan kokeneelle laiturille ei riittänyt vastuuta kuin viidessä ottelussa.

Matías Viña, Bournemouth -> AS Roma, laina päättyi

Viña, 25, pelasi kevätlainan aikana 12 Valioliigan ottelua Bournemouthin paidassa. Vasen laitapuolustaja teki myös kaksi maalia. Hauska yksityiskohta on se, että Viña pelasi myös viime kaudella kahdesti HJK:ta vastaan. Uruguayn maajoukkuepelaaja palaa nyt AS Romaan lainan päättyttyä.

Jack Stephens, Bournemouth -> Southampton, laina päättyi

29-vuotias Stephens lainattiin viime kaudeksi Southamptonista vahvistamaan toppariosastoa. Alku- ja loppukaudesta jäi hyvin pienelle vastuulle, mutta helmi-huhtikuun aikana urakoi ottelusta toiseen täydet 90 minuuttia. Täytti ruutunsa ja palasi kauden päätteeksi Southamptoniin.

Saapuneet

Tyler Adams, Leeds -> Bournemouth, 26,9 miljoonaa euroa

Bournemouth osti Leedsistä ihan pätevän kaverin keskikentän pohjalleen. 24-vuotias yhdysvaltalainen on kohtuullisen nopea pelaaja, joka jaksaa sahata ylös, alas. Maalintekoon Adamsista ei saa tukea, mutta mies kykenee monipuolisesti sekä pallolliseen että pallottomaan peliin.

Adamsilla on isot saappaat täytettävänään, sillä hänen pitäisi korvata kokoonpanossa Jefferson Lerman jättämä aukko.

Hamed Traorè, Sassuolo -> Bournemouth, 25,62 miljoonaa euroa

Traorè, 23, pelasi viime keväänä seitsemän valioliigaottelua Bournemouthissa lainalla Sassuolosta. Norsunluurannikkolainen ei onnistunut maalinteossa, mutta palaa Etelä-Englantiin pysyvällä siirrolla.

Traorè vakuutti ensimmäisissä otteluissaan erityisesti maalipaikkojen luonnissa. FBref-sivuston mukaan hyökkäävä keskikenttäpelaaja loi neljässä ensimmäisessä pelissään keskimäärin 3,84 laukaukseen johtanutta tilannetta. Taituri tuo mukanaan luovuutta, jota Kirsikoiden miehistöstä on puuttunut.

Kysymysmerkkejä liittyy loukkaantumisiin. Traorè kun kärsi viime kaudella kolmesta eri jalkavammasta, minkä vuoksi Bournemouth-lainakin meni osin pilalle.

Alex Scott, Bristol City -> Bournemout, 23 miljoonaa euroa

Iso siirtosumma vasta 19-vuotiaasta keskikenttäpelaajasta, jolla ei ole aiempaa kokemusta Valioliigasta. Scott ehti pelata Bristol Cityn paidassa yhteensä 91 ottelua, joista 49 viime kaudella. Ehdottomasti mielenkiintoinen nimi, josta povataan Bournemouthissa tulevien vuosien tekijää. Pystyykö jo korvaamaan Jefferson Lerman?

Milos Kerkez, AZ Alkmaar -> Bournemouth, 17,87 miljoonaa euroa

Lupaava vasen laitapuolustaja Kerkez, 19, on Bournemouthilta hyvä haku. Unkarin maajoukkueeseenkin jo murtautunut pelaaja oli kovaa vauhtia menossa Lazioon, kunnes Bournemouth tuli väliin ja nappasi nuorukaisen itselleen.

AC Milanissa teini-ikäisenä ilman läpimurtoa jäänyt Kerkez murtautui viime kaudella Alkmaarissa edustukseen ja sai kaikki kilpailut mukaan lukien 52 otteluun aikaiseksi komeat viisi maalia ja seitsemän maalisyöttöä. Atleettinen ja hyökkäysorientoitunut laitapuolustaja on avannut myös Unkarin kolmessa viimeisessä EM-karsintaottelussa. Noussee välittömästi avaukseen.

Nouseeko Justin Kluivert suoraan avaukseen? Kuva: Getty Images.

Romain Faivre, Lyon -> Bournemouth, 15 miljoonaa euroa

Faivre, 25, pelasi 26 sarjaottelussa Lyonin paidassa viime kauden aikana ja teki viisi maalia. Maalisyöttöjä kertyi myös neljä kappaletta. Monipuolinen laituri pystyy pelamaan myös keskikentän keskellä ja kymppipaikalla. Tuleva kausi menee vielä lainalla Ranskassa Lorientin riveissä.

Justin Kluivert AS Roma -> Bournemouth, 11,2 miljoonaa euroa

Kluivert, 24, on toisen polven huippujalkapalloilija. Isä Patrick pelasi menestyksekkään uran Barcelonassa, Ajaxissa ja Hollannin maajoukkueessa. Justin Kluivertille Bournemouth on jo uran kuudes ammattilaisseura. Ennen myyntiä Bournemouthiin AS Roma lainasi hollantilaislaituriaan RB Leipzigiin, Nizzaan ja Valenciaan.

Ajaxin kasvatti Kluivert vietti viime kauden lainalla La Ligassa Valenciassa. 26 sarjaotteluun syntyi kuusi maalia. Nopeajalkaisen laiturin odotetaan tuovan lisää tulivoimaa Kirsikoiden hyökkäyspäähän.

Max Aarons, Norwich -> Bournemouth, 8,1 miljoonaa euroa

Sitä jo vähän tuumattiin, ehtikö Aaronsin juna jo mennä. Nyt 23-vuotias oikea pakki kuitenkin saa mahdollisuutensa pykälää suuremmassa seurassa. Tuo runsaasti nopeutta Norwichin laitapelaamiseen.

Ionut Radu, Inter -> Bournemouth, laina

26-vuotias maalivahti lainattiin italialaisesta Interistä tulevaksi kaudeksi. Pelasi viime kaudella lainalla Cremonesessa ja Auxerressa. On Bournemouthissa lähtökohtaisesti kakkosvahti.

Ben Greenwood, Bournemouth U21 -> Bournemouth

Oma kasvatti nostettiin nyt edustuksen matkaan. 20-vuotias vasen pakki on pelannut ykkösjoukkueessa aiemmin vain yhden ottelun. Voi hyvinkin lähteä vielä lainalle.

Emiliano Marcondes, Nordsjaelland -> Bournemouth, laina päättyi

Marcondes, 28, pelasi kaikki kilpailut mukaan lukien vain kolmessa ottelussa ennen lainaansa Nordsjaellanin riveihin. Tanskalainen esiintyi kotimaassaan kahdeksassa liigaottelussa keräten kaksi maalia ja saman verran maalisyöttöjä. Keskikenttäpelaajalle ei ole todennäköisesti irtoamassa roolia Kirsikoiden miehistössä.

James Hill, Hearts -> Bournemouth, laina päättyi

Hill, 21, vietti viime kauden lainalla Heartsissa ja esiintyi kymmenessä Skotlannin Valioliigan ottelussa. Tammikuussa 2022 Bournemouthiin Fleetwoodista saapunut puolustaja pelasi Kirsikoissa kahdessa Liigacupin ottelussa ennen lähtöään Skotlantiin.

Jamal Lowe, QPR -> Bournemouth, laina päättyi

Laitahyökkääjä ei saanut syksyllä vastuuta, joten lähetettiin kevääksi Mestaruussarjan QPR:ään. Siellä isoja minuutteja ja 20 ottelussa tehot 3+2.

Gavin Kilkenny, Charlton -> Bournemouth, laina päättyi

23-vuotias keskikenttämies pelasi viime kaudella parissa eri paikassa lainalla. Syksy vierähti Mestaruussarjan Stokessa ja kevät Ykkösliigan Charltonissa. Kummassakin vastuu jäi melko vähäiseksi. Siitä voidaan päätellä, että Bournemouthilla ei ole Kilkennylle mitään käyttöä.

  • Katso kaikki Valioliigan kesän siirrot tästä.

Valmennus ja pelitapa

  • Päävalmentaja: Andoni Iraola

Bournemouthin yhdysvaltalaisomistajat tekivät tavallaan yllättävän ratkaisun potkimalla hienosti sarjapaikan säilyttäneen Gary O’Neilin pois. Tulokset olivat odotuksiin nähden hyviä, mutta toisaalta pisteodottaman mukaan Bournemouth oli sarjan heikoin. Uudeksi päävalmentajaksi saapui Rayo Vallecanoa luotsannut espanjalainen Andoni Iraola.

Athletic Bilbaoa ja New York Cityä laitapuolustajana pelaajaurallaan edustanut Iraola, 40, johdatti Rayon viime kaudella La Ligassa sijalle 11. Seura onnistui voittamaan kauden aikana Real Madridin, Sevillan ja Villarrealin kaltaisia suuruuksia. Toissa kaudella Rayo nappasi kaksi voittoa Barcelonasta ensimmäistä kertaa seuran historiassa.

Andoni Iraola muuttanee Bournemouthin pelillistä identiteettiä aika lailla viime kaudesta. Kuva: Getty Images.

Iraola peluuttaa neljän puolustajan linjaa. Useimmiten joukkueen muoto on 4-2-3-1, jolloin puolustuslinjalle saadaan kunnolla suojaa keskikentän pohjalta.

Palloa pyritään hallitsemaan, mikäli oman joukkueen materiaali siihen riittää. Toisaalta vielä vahvemmin Iraolan pelaamista leimaa korkea ja aggressiivinen prässipeli. Pallo pyritään riistämään ylhäällä, ja riiston jälkeen peliä käännetään nopeasti ylöspäin. Myös keskityksiä paiskotaan runsaasti boksiin.

Koko prässipelissä ja pelinopeuden ajatuksessa Iraolan ja O’Neilin filosofiat eroavat toisistaan huomattavasti. Siinä missä Bournemouth viime kaudella makasi alhaalla eikä antanut kovaa prässiä, Iraolan aikana asiat muuttunevat jokseenkin päälaelleen.

Hyökätessä molemmat laidat korostuvat. Keskeltä pyritään huomattavasti vähemmän läpi.

Viime kauden Rayossa Iraolalla oli haasteita molemmilla rangaistusalueilla. Oma joukkue laukoi paljon, mutta vetopaikoissa ei päästy ihan tarpeeksi hyvään sektoriin. Toisaalta omassa päädyssä vastustajat nimenomaan pääsivät yrittämään maalintekoa aivan liian hyviltä paikoilta. Myös erikoistilannepuolustaminen tuotti ongelmia.

Seuraa heitä

Neto

Viime kaudella ilmaiseksi saapunut Neto oli täsmävahvistus tolppien väliin. Barcelonassa ja Juventuksessa huipputasolla pelannut 34-vuotias maalivahti nousi loppukaudesta Bournemouthin kapteeniksi ja oli tärkeä tekijä sarjapaikan säilyttämisessä.

Neto (toinen vas.) on hyvin tärkeä pelaaja Bournemouthille. Kuva: Getty Images.

Maaliskuussa kolmen vuoden jatkosopimuksen solminut Neto piti 27 pelaamaansa Valioliigan otteluun kuusi nollapeliä. 190-senttinen brasilialainen on ulottuva ja vahvoilla reflekseillä varustettu torjuja.

Philip Billing

Billing, 27, oli keskikenttäpelaajana Bournemouthin viime kauden tehokkain maalintekijä tehtyään seitsemän osumaa. 193-senttinen tanskalainen liikkuu suuresta koostaan huolimatta sulavasti ja pystyy pelaamaan keskikentän jokaisessa roolissa.

Entisen managerin Scott Parkerin alaisuudessa Billing pelasi jopa piilokärkenä Dominic Solanken takana ja tehtaili 10 maalia ja 10 maalisyöttöä pelipaikalla Mestaruussarjan kaudella 2021-2022. Maalitilastojen lisäksi tanskalainen oli viime kaudella Bournemouthin kärkipäätä voitetuissa taklauksissa ja syötönkatkoissa.

Dominic Solanke

Bournemouthin hyökkäyspeli on henkilöitynyt viime kausina Billingiin ja Solankeen. Heistä jälkimmäinen oli viime kaudella seuran tehotilaston ykkönen kuudella maalillaan ja seitsemällä maalisyötöllään.

Solanke, 25, loi viime kaudella Bournemouthin pelaajista eniten maaliodottamaa (9,32). Englantilaishyökkääjä pudottautuu alas hakemaan palloja ja löytää tilat boksissa hyviltä maalintekosektoreilta. Saumaton yhteispeli Billingin kanssa on ollut avain onneen Kirsikoiden paidassa.

Ihanneavaus

Bournemouthin ihanneavaus 2023.

Arvio sijoituksesta

Sija: 15.

Bournemouthissa liikkuu paljon kysymysmerkkejä ennen alkavaa kautta. Valmentajan vaihtaminen Iraolaan lennosta on riski ja muuttaa joukkueen pelillistä identiteettiä aika lailla. Toisaalta eiköhän Bournemouthissakin osata tutkia peliä tuloksia syvemmältä. Bournemouth säilyi nipin napin ja osittain tuurilla.

Nyt pelaaminen muuttuu isosti. Onko joukkue siihen valmis? Mukautuvatko pelaajat? Löydetäänkö markkinoilta tarpeeksi vahvistuksia? Ennen kaikkea: löydetäänkö uutta keskikentän ankkuria?

On hyvin mahdollista, että Bournemouth löytää itsensä alemman keskikastin tienoilta. Siitä tuskin mennään paljon ylemmäs, mutta siitä voidaan tulla alemmas. Putoamisviivakin voi ruveta kummittelemaan, etenkin jos uutta keskikentän pohjapelaajaa ei löydetä.

Bournemouthin otteluohjelma

Joni Ahokas ja Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila

MUUT JOUKKUE-ENNAKOT