Nottingham Forest pelaa rehtiä altavastaajafutista. Palloa ei edes yritetä hallita, vaan riiston jälkeen mennään nopeasti eteenpäin. Viime kaudella sarjapaikka säilyi, mutta riittääkö samanlainen pelaaminen nyt?

Viime kausi

Nottingham Forestille ei vuosi sitten nousijajoukkueena tohtinut povata helppoa kautta Valioliigassa. Edellinen kerta ykköstasolla oli ollut kaudella 1998-99.

Nousun jälkeen Forestissa vaihtui lähestulkoon koko avauksen miehistö kesän siirtomarkkinoilla. Seura onnistui houkuttelemaan riveihinsä joitain ihan koviakin nimiä. Arvioimme Valioliiga.comin viime vuoden kausiennakossa, että parhaimmillaan joukkue voisi yltää sijoille 15-17, mutta että Forest olisi yksi putoajaehdokkaista.

Forestin kausi alkoi hyvin heikosti. Toisella kierroksella tuli kyllä voitto West Hamista, mutta 12 ensimmäisestä pelistään joukkue voitti vain yhden. Forest valahti nopeasti putoamisviivan alle ja oli useamman viikon putkeen pahnan pohjimmaisena.

Forest oli jo kesällä käyttänyt rutkasti rahaa hankintoihin, mutta koska tulosta ei tullut, tammikuussa rahaa poltettiin lisää. Osa hankinnoista oli huteja, mutta joukkoon mahtui pari onnistumistakin. Talvihankinnoista brasilialaiset Felipe ja Danilo nousivat kevään aikana isoihin rooleihin. Vuodenvaihteen tienoilla koko joukkueenkin tuloskunto alkoi kohentua, tuli jopa viiden ottelun tappioton putki. Parhaimmillaan Forest nousi sarjassa sijalle 13.

Viime kaudella Nottingham Forest säilyi huiman loppukauden turvin. Kuva: Getty Images.

Helmikuussa alkoi taas synkempi jakso, jonka aikana Forest pelasi kymmenen ottelua peräkkäin ilman voittoa. Siinä sitä oltiin taas, toiseksi viimeisinä kun kuusi kierrosta oli pelaamatta. Nousijajoukkue ei lyönyt hanskoja tiskiin, vaan sisuuntui. Voitto Brightonista, tappio Brentfordille, voitto Southamptonista.

Nyt oltiin jo putoamisviivan päällä, mutta kolmessa viimeisessä pelissä vastaan tulisivat Chelsea, Arsenal ja Crystal Palace. Vaan mitä vielä, Forest pelasi Chelsean kanssa tasan, voitti Arsenalin ja pelasi päätöskierroksella Palacen kanssa tasan. Lopulta Forestin sarjasijoitus oli 16:s ja sarjapaikka säilyi neljän pisteen turvin.

Liigacupissa Forest yllätti ja eteni aina välieriin saakka. Matkalla kaatuivat muun muassa Tottenham ja Wolverhampton. Toisaalta välierissä Manchester United oli murskaava yhteismaalein 5-0.

FA Cupissa Forestin tie nousi pystyyn heti avauspelissä Blackpoolia vastaan. Forest sukelsi rumasti 1-4-tappioon.

Päävalmentaja Steve Cooper sai pitää työpaikkansa melko vuoristoratamaisella kaudella, ja tulevaan valioliigakauteen on kesän siirtomarkkinoilla valmistauduttu toistaiseksi hieman rauhallisemmalla otteella.

Pelaajasiirrot

Paljon tapahtumia, mutta suuri osa siirroista on ollut ylijäämätavaran rahtaamista laivasta ulos. Lainalta on palannut lisää metritavaraa seuraan, mutta merkittäviä summia rahaakin on käytetty pariin hankintaan. Materiaali on lähtökohtaisesti leveämpi kuin viime kaudella.

Lähteneet

Sam Surridge, Nottingham Forest -> Nashville, 5,8 miljoonaa euroa

Vastuuta tuli viime kaudella hyvin epätasaisesti ja niukasti. 24-vuotias keskushyökkääjä osui kerran Valioliigassa ja pari kertaa Liigacupissa. Myytiin Yhdysvaltoihin.

Cafú, Nottingham Forest -> Rotherham, ilmainen

Mitätön rooli viime kaudella. Pelasi kahdessa ottelussa yhteensä 92 minuuttia. Lähti nyt ilmaissiirrolla Mestaruussarjaan.

Jordan Smith, Nottingham Forest -> Stockport, ilmainen

Viime syksy Forestissa katsomossa. Viime kevät lainalla Mestaruussarjan Huddersfieldissa katsomossa. Nyt ilmaiseksi vielä pari pykälää alemmas Kakkosliigan Stockportiin.

Jack Colback, Nottingham Forest -> QPR, ilmainen

Colback on vuosien varrella pelannut Forestissa useampaan otteeseen. Viime kaudella vastuu jäi pieneksi, eikä sopimusta uusittu. Siirtyi vapaana agenttina Queens Park Rangersiin.

Lewis O’Brien, Nottingham Forest -> Middlesbrough, siirtosumma ei tiedossa

Keskikentän keskikaistalla viihtyvä O’Brien hankittiin vuosi sitten 9,4 miljoonalla eurolla. Taso ei ollut toivotunlainen, ja O’Brien lainattiin kevääksi D.C. Unitediin. Siellä 24-vuotias englantilainen sai ison roolin, mutta nyt tilanne on taas auki. Siirtyi tässä vaiheessa sarjaporrasta alemmas Middlesbrough’hun.

Steve Cook, Nottingham Forest -> QPR, siirtosumma ei tiedossa

Kokeneen topparin viime kausi meni pilalle loukkaantumisen vuoksi. Oli jo sitä ennen menettänyt paikkansa avauksessa. Ura jatkuu alemmalla tasolla.

Mohamed Dräger, Nottingham Forest -> Basel, siirtosumma ei tiedossa

27-vuotias Dräger siirtyi Forestiin pari vuotta sitten. Viimeiset 1,5 kautta tunisialainen pelasi lainalla sveitsiläisessä Luzernissa. Forestissa kilpailu oikean pakin tontilla on kiristynyt edelleen, joten Dräger kaupattiin Baseliin.

Omar Richards, Nottingham Forest -> Olympiakos, laina

Englantilais-jamaikalainen vasen pakki, johon Bayern München iski silmänsä pari vuotta sitten. Jo vuotta myöhemmin saksalainen suurseura oli valmis luopumaan pelaajasta. Ei pelannut viime kaudella peliäkään loukkaantumisen vuoksi. Nyt 25-vuotias Richards hakee vauhtia Kreikasta.

Gustavo Scarpa, Nottingham Forest -> Olympiakos, laina

Hyökkäävä keskikenttämies hankittiin Forestiin viime tammikuussa. 29-vuotias brasilialainen pääsi kokeilemaan kevään aikana muutamassa ottelussa, mutta taso ei riittänyt. Pelaa tämän kauden lainalla Kreikassa.

Josh Bowler, Blackpool -> Cardiff, laina

Laitahyökkääjä Bowler, 24, pelasi viime kaudella lainalla kahdessa eri paikassa. Syksy vierähti kreikkalaisessa Olympiakosissa ja kevät Mestaruussarjan Blackpoolissa. Kreikassa vastuuta ei tullut käytännössä lainkaan, eivätkä tehot Mestaruussarjassa huumanneet. Lähetettiin nyt lainalle Cardiffiin.

Richie Laryea, Nottingham Forest -> Vancouver, laina

Laitapakki pelasi viime kauden lainalla Torontossa MLS:ää. Vastuuta tuli hyvin. Nyt Kanadan maajoukkuemies lainattiin puoleksi vuodeksi saman sarjan Vancouveriin.

Jesse Lingard, Nottingham Forest -> ilman seuraa

Rajussa laskussa on 30-vuotiaan Lingardin ura. Ikuinen nuori lupaus sai mukavasti vastuuta kauden alkupuoliskolla, mutta jumittui sittemmin penkille ja katsomoon. Sopimusta ei uusittu, ja Lingard on nyt vapaa agentti.

Jesse Lingardin ura on aikamoisessa alamäessä. Taso ei riittänyt enää edes Nottingham Forestiin. Kuva: Getty Images.

André Ayew, Nottingham Forest -> ilman seuraa

Toinen auringonlaskuun suuntaava pelaaja. 33-vuotias laitahyökkääjä saapui Forestiin viime helmikuussa. Hajanaisia peliminuutteja yhteensä 13 ottelussa, tehot 0+0.

Lyle Taylor, Nottingham Forest -> ilman seuraa

33-vuotias kärki oli viime kaudella kahdessa pelissä penkillä. Siinä kaikki. Nyt ilman sopimusta.

Adnan Kanuric, Nottingham Forest -> ilman seuraa

Taas vähän kummallinen hankinta. Forest otti Kanuricin, 22, ilmaissiirrolla sisään vuosi sitten. Maalivahti ei pelannut juurikaan edes kakkosjoukkueessa. Kevääksi lainattiin alasarjojen Oxfordiin ja nyt jätettiin ilman jatkosopimusta.

Dean Henderson, Nottingham Forest -> Manchester United, laina päättyi

Henderson lainattiin viime kauden ykkösvahdiksi, ja mies pelasi käytännössä kaikki pelit, kunnes loukkaantui. Palasi nyt lainalta takaisin Man Unitediin, mutta ei ole ihan mahdoton ajatus, että Hendersonin ura jatkuu vielä Forestissa.

Renan Lodi, Nottingham Forest -> Atlético Madrid, laina päättyi

Forest koki tarvitsevansa vielä lisää laatua vasemman pakin tontille ja lainasi Atléticosta Lodin viime kaudeksi viiden miljoonan euron korvausta vastaan. Lodi nousi isoon rooliin ja pelasi kolmanneksi eniten koko joukkueesta. Jättää ehdottomasti ison aukon Neco Williamsin ja Harry Toffolon paikattavaksi.

Keylor Navas, Nottingham Forest -> PSG, laina päättyi

Hankittiin lainalle viime kevääksi, kun Dean Henderson loukkaantui. Pelasi odotetusti lähes jokaisen pelin ja täytti tietyllä tapaa toiveet, sillä Forest piti sarjapaikkansa.

Saapuneet

Anthony Elanga, Manchester United -> Nottingham Forest, 17,5 miljoonaa euroa

Elangasta kohistiin vuosi, pari sitten. 21-vuotias laitahyökkääjä nousi itseluottamusta uhkuen Man Unitedin pelaavaan kokoonpanoon ja esiintyi edukseen. Toissa kausi antoi viitteitä nousujohteisesta urasta, mutta viime kaudella vastuu alkoikin vähentyä. Loppukeväästä peliaikaa ei tullut enää lainkaan.

Täytyy muistaa, että Elanga on yhä melko nuori pelaaja. Nottingham Forestissa ruotsalainen voi saada sellaisen uuden alun, jota tilanne vaatii. Forest taas saa vähintään reilusti lisää nopeutta laitapelaamiseensa. Saa nähdä, osoittautuuko siirto hitiksi vai hudiksi.

Chris Wood, Newcastle -> Nottingham Forest, 17 miljoonaa euroa

Tässä siirrossa on runsaasti aineksia hutiin. Wood pelasi jo viime kevään Forestissa lainalla. Pelkästä neljän kuukauden lainasta Forest maksoi Newcastlelle 4,5 miljoonaa euroa. Vain kolmen pelatun ottelun jälkeen Forest aktivoi osto-option ja lunasti 31-vuotiaan kärjen itselleen 17 miljoonalla eurolla. Eli 21,5 miljoonaa käytetty jo. Ja kuinkas sitten kävikään. Seitsemännessä Forest-ottelussa hajosi polvi eikä Wood loppukauden aikana pelannut. Maaleja ehti syntyä yksi.

Matt Turner, Arsenal -> Nottingham Forest, 8,15 miljoonaa euroa

Forest hankki itselleen uuden potentiaalisen ykkösmaalivahdin Arsenalista. 29-vuotiaaseen Turneriin liittyy kuitenkin kysymysmerkkejä. Mies kun pelasi viime kaudella vain seitsemän ottelua. Pystyykö olemaan Forestille tukipilari viikosta toiseen? Toisaalta nyt Forestilla on ihan pätevän oloinen maalivahtikaksikko Turnerissa ja Ethan Horvathissa.

Ola Aina, Torino -> Nottingham Forest, ilmainen

26-vuotias Aina tuotiin ilmaissiirrolla sisään vahvistamaan laitapakkiosastoa. Aina on Chelsean kasvatti, joka myytiin aikoinaan italialaiseen FC Torinoon. Torinossa vastuuta tuli koko aikana yhteensä 113 ottelussa. Pari viime kautta ovat olleet rikkonaisia penkitysten ja loukkaantumisten vuoksi.

Gonzalo Montiel, Sevilla -> Nottingham Forest, laina

Hyvin mielenkiintoinen hankinta. Sevillassa tie olisi ollut tukossa, mutta ei Montiel mikään huono pelaaja ole. Täytyy muistaa, että 26-vuotias oikea pakki oli osa Argentiinan MM-kullan voittanutta ryhmää. Nyt siis Forestilla on riveissään maailmanmestari. Montiel kykenee hoitamaan laitapakit tehtävät melko monipuolisesti.

Andrey Santos, Chelsea -> Nottingham Forest, laina

Yksi Brasilian suurista lupauksista keskikentälle. Santos, 19, siirtyi Chelseaan tammikuussa Vasco da Gamasta, mutta vielä ei taso riitä taistelemaan peliajasta Bluesissa. Forest saa Santosista kohtuullisen hyvän pallollisen vahvistuksen.

Jonathan Panzo, Coventry -> Nottingham Forest, laina päättyi

22-vuotias toppari pelasi viime kauden lainalla Mestaruussarjan Coventryssa. Panzo oli avauksen mies helmikuulle asti, kunnes yhtäkkiä pudotettiin katsomoon. Siirtohuhuissa nuorta keskuspuolustajaa on viety Rangersiin.

Anthony Elanga on Nottingham Forestin kesän iso hankinta. Kuva: Getty Images.

Hwang Ui-jo, Seoul -> Nottingham Forest, laina päättyi

Edelleen on vaikeaa ymmärtää tätä kuviota. Forest osti 30-vuotiaan kärjen Bordeaux’sta viime kesänä. Heti seuraavana päivänä Hwang lainattiin kreikkalaiseen Olympiakosiin. Siellä homma ei toiminut lainkaan. Hwang ei tehnyt yhtään maalia ja putosi nopeasti kokoonpanosta. Kevääksi Etelä-Korean maajoukkuehyökkääjä palasi kotimaansa FC Seouliin, jonka riveissä verkko heilui kaksi kertaa 18 ottelussa. Nyt Hwang on taas Forestissa, mutta tuskin löytyy käyttöä.

Loïc Mbe Soh, Guingamp -> Nottingham Forest, laina päättyi

PSG:n kasvatti, joka siirtyi Nottingham Forestiin kolme vuotta sitten. Nuori toppari istui viime syksyn katsomossa, ja kevääksi hänet lainattiin ranskalaiseen Guingampiin, jossa vastuuta tuli hyvin. Tulevaksikin kaudeksi lainalle?

Ethan Horvath, Luton -> Nottingham Forest, laina päättyi

Yhdysvaltalaismaalivahti lähetettiin viime kaudeksi lainalle Mestaruussarjan Lutoniin, kun Forest itse lainasi Keylor Navasin maalilleen. 28-vuotias Horvath oli Lutonissa selkeä ykkönen ja tärkeässä roolissa, kun joukkue kairasi tiensä nousukarsintojen kautta Valioliigaan. Nyt Navas on lähtenyt ja Horvath palannut vahvan kauden pelanneena. Joko Forestissa löytyisi luottoa?

Brandon Aguilera, Estoril U23 -> Nottingham Forest, laina päättyi

Vasta 20-vuotias hyökkäävä keskikenttämies on Forestin viime kauden hankinta. Costa Rican maajoukkuemies ei ole vielä peliäkään Forestissa pelannut eikä välttämättä vielä hetkeen pelaakaan. Lainattaneen tulevaksi kaudeksi muualle.

  • Katso kaikki Valioliigan kesän siirrot tästä.

Valmennus ja pelitapa

  • Päävalmentaja: Steve Cooper

Nottingham Forest pelaa selkeää altavastaajafutista. Palloa ei hallita, siihen ei oikeastaan edes pyritä, laukauksia lauotaan kun pystytään ja johtotilanteessa koitetaan roikkua väkisin.

Viime kauden pallonhallintatilastossa Forest oli koko sarjan heikoin. Lukema 37,2% on todella pieni. Siihen kun yhdistetään Forestin sarjan heikoin syöttöjen onnistumisprosentti (72,3), toiseksi matalin laukausmäärä per ottelu (9,7) ja matalin laukausmäärä kohti maalia (3,1), voidaan jo arvata, mihin tällainen hyökkäyspelaaminen johtaa.

Voidaan pitää ehkä jopa positiivisena yllätyksenä, että Forest teki viime kauden Valioliigassa 38 maalia eikä ollut tilastossa suinkaan sarjan heikoin, vaan vasta viidenneksi huonoin. Maaliodottama olisi antanut Forestille vielä 1-2 maalia lisääkin. Forest siis käytti aika maksimaalisesti paikkansa hyökkäyspelillä, joka ei ole erityisen hedelmällistä.

Steve Cooper säätää Forestin muotoa jatkuvasti vastustajan mukaan. Kuva: Getty Images.

Muodon suhteen Forestin pelaaminen on joustavaa. Viime kausi alkoi 5-3-2:lla. Vaikean alkukauden jälkeen päävalmentaja Cooper vaihtoi 4-3-3:een, 4-3-1-2:een ja 4-3-2-1:een. Loppukausi mentiin taas kolmen topparin linjalla ja muodolla 3-4-2-1.

Forestin pallollisessa pelaamisessa pitkät syötöt korostuvat. Lyhytsyöttöpelaamista käytetään vähiten koko sarjassa, eikä keskityksiäkään harrasteta. Voidaan siis puhua hyvin suoraviivaisesta pelaamisesta, jossa vastustajan linjat pyritään ylittämään mahdollisimman nopeasti. Pallo pyritään toimittamaan hyökkäyskolmikolle Brennan Johnson, Taiwo Awoniyi, Morgan Gibbs-White, joilta odotetaan tehoja.

Puolustuspelaamisessakin on vähän tekemistä. Forest vetäytyy tai joutuu vetäytymään aika alas ennen kuin se pääsee iskemään vastustajaan kiinni. Mitään joukkuetta vastaan ei viime kaudella pidetty palloa boksin sisällä ja sen tuntumassa niin paljon kuin Forestia vastaan.

Samaan aikaan Forestia vastaan tulee aika paljon keskityksiä, joukkue rikkoo paljon ja sen erikoistilannepuolustaminen on heikkoa. Yhdistelmä ei ole kovin hyvä. Forest päästi viime kaudella 68 maalia, mikä vastasi aika lailla päästettyjen maalien odottamaa. Sillä saralla joukkue oli sarjassa neljänneksi heikoin.

Seuraa heitä

Kymppialueen kaksikko

Nottingham Forestin pelitapa on sellainen, että kovin paljon ylimääräistä hyvää ei saada. Hyökkäyspeli tuottaa muuhun sarjaan peilattuna aika vähän, ja ne vähäiset hetket on kyettävä hyödyntämään maksimaalisesti. Tässä tullaan Brennan Johnsonin ja Morgan Gibbs-Whiten merkitykseen. 22- ja 23-vuotiaat ovat ketjussa ne lenkit, joiden kautta Forest joko pääsee maalipaikoille tai ei.

Viime kaudella Gibbs-White syötti Forestin maaleista eniten ja Johnson toiseksi eniten. Lisäksi kaksikko löytyi joukkueen maalitilastosta sijoilta kaksi ja kolme. Nämä herrat myös laukovat eniten ja luovat eniten maalipaikkoja. Pelintekovastuu on ennen kaikkea Gibbs-Whiten harteilla, ja nopea Johnson pyrkii pelaamaan itsensä maalipaikoille keskushyökkääjä Taiwo Awoniyin kaveriksi.

Johnsonin vastuu kevään viimeisissä ratkaisupeleissä yllättäen väheni. Oliko se vain Cooperin halu lisätä puolustusvoimaa isoja vastustajia vastaan, vai onko Johnson menettämässä asemaansa? Nyt vielä kilpailuakin on enemmän, kiitos Danilon ja Anthony Elangan.

Felipe (vas.) on osoittautunut todella hyväksi hankinnaksi. Kuva: Getty Images.

Felipe

Forest vahvisti puolustustaan hankkimalla viime talven siirtoikkunassa Felipen Atlético Madridista. Kokenut 33-vuotias toppari saatiin 2,3 miljoonan euron siirtosummalla, ja toistaiseksi näyttää siltä, että kauppa oli onnistunut. 190-senttinen toppari nousi käytännössä välittömästi avaukseen ja piti paikkansa kauden loppuun asti.

Tilastot viime kaudelta olivat ihan omaa luokkaa. Keskimäärin ottelua kohden Felipe taklasi Forestin pelaajista toiseksi eniten, katkoi syöttöjä selvästi eniten, purki palloja vaara-alueelta eniten ja voitti pääpalloja eniten. Nyt on melko mielenkiintoista nähdä, miten Steve Cooper puolustuslinjansa asettelee. Toppareita on joukkueessa peräti kahdeksan, joista kuusi kilpaillee peliajasta. Heistäkin osa jäänee hyvin vähäisille minuuteille. Kevään perusteella voidaan ennustaa, että Felipen nimi piirretään ensimmäisten joukossa avauskokoonpanoon.

Taiwo Awoniyi

Pakko nostaa nigerialaiskärki vielä tähän. Niin paljon Forestin tuloksentekokyky riippuu siitä, osuuko Awoniyi vai ei. Brennan Johnson ja Morgan Gibbs-White petaavat, ja Awoniyiltä odotetaan maaleja. Viime kauden Valioliigassa niitä tuli mukavat kymmenen. Maaliodottama olisi antanut 25-vuotiaalle hyökkääjälle pari osumaa vähemmän, joten Awoniyi onnistui aika maksimaalisesti.

Awoniyi on voimakas pelaaja, jolla on painava laukaus ja joka periaatteessa kykenee iskemään maaleja monipuolisesti. Rooli ei ole ihan helppo, sillä Awoniyi syöttää ottelussa keskimäärin vain 8,1 kertaa. Hän ei siis kovin paljon palloa näe, mutta kun peliväline tulee jalkaan tai päähän, se pitäisi saada jollain keinolla verkkoon.

Ihanneavaus

Nottingham Forestin ihanneavaus 2023.

Arvio sijoituksesta

Sija: 18.

Nottingham Forestilla on merkittäviä haasteita sekä hyökkäys- että puolustuspelaamisessa. Sillä on kyllä pelillinen identiteetti, ei siinä mitään. Ongelma on se, että materiaali on heikompi kuin monella kilpailijalla eikä pelaaminen tuota niin paljon hyviä asioita kuin monella muulla joukkueella.

Kirjoitushetkellä Forest on viime kauden nipustaan menettänyt sekä syksyn että kevään ykkkösmaalivahdin ja tärkeän vasemman wing-backin. Toisaalta joukkuetta on vahvistettu sekä viime talvena että nyt kesällä. Voidaan kyllä sanoa, että materiaali on tässä vaiheessa kesää viime kautta parempi.

On tyystin mahdollista, että Forest pitää jälleen sarjapaikkansa, tekihän se sen viime kaudellakin. Yhtä lailla voitaneen sanoa, että helpolla sarjapaikkaa ei uusita. Lähtökohtaisesti ehkä vain sarjanousija Luton on sellainen, joka on selkeästi Forestia heikompi. Lutonin jälkeen tulee monta joukkuetta, jotka taistelevat eloonjäämisestä. Forest on yksi niistä.

Vähän liian paljon on yksittäisten pelaajien yksittäisten onnistumisten varassa.

Nottingham Forestin otteluohjelma

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila

MUUT JOUKKUE-ENNAKOT