West Ham on haastavassa tilanteessa. Pelejä on luvassa vaikka millä mitalla Konferenssiliigan voiton myötä, mutta materiaali on vain kaventunut. Joukkueen paras pelaaja ja kapteeni Declan Rice myytiin. Korvaaja saatiin aivan kauden alla Ajaxista.

Viime kausi

West Hamin viime kausi oli vuoristoratamainen ja se lähti vaikeasti liikkeelle. Kahdeksan pelatun sarjaottelun jälkeen West Ham oli ehtinyt hävitä jo kuudesti ja oli sarjan hännillä. Päävalmentaja David Moyes ei kyennyt kääntämään joukkueen kurssia kauden ensimmäisellä puolikkaalla. Tammikuun puoliväliin mennessä West Ham oli onnistunut voittamaan vain neljä sarjaottelua ja oli vielä maaliskuussa putoamisviivan alapuolella.

Englantilaismediassa puhuttiin keväällä aktiivisesti siitä, saisiko joukkueen päävalmentaja Moyes potkut tehtävästään. Lopulta West Ham päätti pitää kiinni valmentajastaan ja se tuotti tulosta.

Seura varmisti sarjapaikkansa muutama kierros ennen sarjakauden päättymistä. Se kertoo jo itsessään siitä, miten vaikean kauden West Ham pelasi – varsinkin verrattaessa ennakko-odotuksiin. Tuloksena oli 14. sija Valioliigassa.

Mutta toisaalta: Euroopassa tuli menestystä.

West Ham juhli keväällä Konferenssiliigan voittoa. Kuva: Getty Images.

West Ham kruunattiin kesäkuussa Prahassa Konferenssiliigan mestariksi. Joukkue oli Euroopan kolmoskilpailussa suorastaan dominoiva. West Ham pelasi lohkovaihe ja pudotuspelit mukaan lukien Konferenssiliigassa 13 ottelua, joista se voitti peräti 12.

Kyseessä oli Hammersin ensimmäinen pokaali vuosikymmeniin. Konferenssiliigan mestaruus teki kaudesta välittömästi onnistuneen, vaikka West Ham pelasi heikosti Valioliigassa. West Ham lähti kauteen tavoitellen europaikkaa ja se varmistui kauden viimeisessä ottelussa. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Pelaajasiirrot

West Hamilla on riittänyt jonkin verran pöhinää siirtomarkkinoilla.

Hammers myi kapteeninsa Declan Ricen Arsenaliin noin 116,6 miljoonalla eurolla ja hankki tilalle Edson Álvarezin Ajaxista. Kauden alkamisen jälkeen Hammers naarasi myös Southampton-tähden, James Ward-Prowsen.

Gianluga Scamaccastakin tuli reilu tukku käteistä, ja vielä saattaa tulla lisääkin, sillä Manchester City yrittää ostaa Hammersin kultakimpaleen Lucas Paquetán. Siirtosumma ylittäisi 100 miljoonan euron rajapyykin.

Lähteneet

Declan Rice, West Ham -> Arsenal, 116,6 miljoonaa euroa

Kapteenin menetys on merkittävä takaisku West Hamille, mutta toisaalta valtava siirtosumma antaa pelimerkkejä siirtomarkkinoille. Rice oli West Hamin projektin itsestäänselvä keulakuva ja yksi joukkueen ainoista maailmanluokan pelaajista. Ricen lähteminen ei kuitenkaan tullut West Hamille minkäänlaisena yllätyksenä – päin vastoin. Rice, 24, ehti pelata 245 virallista ottelua West Hamissa ja johdatti seuran Konferenssiliigan mestariksi. Oli aika siirtyä eteenpäin.

Declan Rice oli pitkään liian hyvä West Hamiin. Jättää valtavan aukon. Kuva: Getty Images.

Gianluca Scamacca, West Ham -> Atalanta, 25 miljoona euroa

Viime kesän jättihankinta Italiasta. Kookas kärki ei ollut alkuunkaan sitä, mitä Hammersissa oli odotettu. 16 valioliigaottelua tuotti kolme maalia, ja kausi päättyi ennen aikojaan polvivammaan. Nyt myytiin muutaman miljoonan euron tappiolla takaisin Italiaan.

Nikola Vlasic, West Ham -> Torino, 12,8 miljoonaa euroa

Iso, 30 miljoonan euron hankinta parin vuoden takaa. Avauskausi Hammersissa oli karmea floppi, ja viime kaudeksi lainattiin Torinoon. Siellä 37 ottelussa sentään 5+8. Vlasic ilmaisi hyvin vahvasti, että haluaa jatkaa uraansa Hammersin sijaan Torinossa. Sai lopulta tahtonsa läpi ja pääsi siirtymään.

Arthur Masuaku, West Ham -> Besiktas, 2 miljoonaa euroa

Vasen laitapuolustaja oli West Hamissa kirjoilla seitsemän vuoden ajan. Viime kausi sujui lainalla Besiktasissa, ja turkkilaisseura lunasti pelaajan itselleen kahdella miljoonalla eurolla. Masuaku ei missään vaiheessa noussut luottopelaajaksi West Hamissa ja peliaika väheni vuosi vuodelta ennen Besiktas-lainaa. Kuten siirtosumma osoittaa, ei ole sen suurempi menetys West Hamille.

Manuel Lanzini, West Ham -> River Plate, ilmainen

30-vuotias pallotaituri jäi viime kaudella olemattomalle vastuulle Moyesin alaisuudessa ja oli selvää, ettei West Ham tarjoa Lanzinille uutta sopimusta. Lanzini edusti West Hamia kahdeksan vuoden ajan ja oli parhaimmillaan hyvin laadukas pelaaja Valioliigaan, mutta tasaisuus loisti poissaolollaan. Siirtyi vapaana agenttina River Plateen.

Flynn Downes, West Ham -> Southampton, laina

Viime kesän hankinta, jolle oli jo hetkellisesti aukeamassa isoakin roolia West Hamin miehistössä. Sittemmin Hammers hankki keskikentälle vahvistuksia, Downesin asema heikkeni ja hänet lähetettiin lainalle sarjaporrasta alemmas.

Saapuneet

Mohammed Kudus, Ajax -> West Ham, 43 miljoonaa euroa

Hyökkäävä keskikenttäpelaaja, jota pidetään hyvin lupaavana. Toki ikää on jo 23 vuotta, joten potentiaalin olisi syytä pian tulla esiin. On todella nopea, hyvä haastaja ja kykenee itsekin maalintekoon. Tällä kaudella ehti vielä iskeä Ajaxille kolmessa ottelussa tehot 4+1.

Edson Álvarez, Ajax -> West Ham, 38 miljoonaa euroa

Meksikolaista keskikentän pohjapelaajaa ehdittiin huhuilla isompiin ympyröihin jo verrattain pitkään. Lopulta suunnaksi tarkentui Lontoo. 38 miljoonaa euroa on iso määrä rahaa, mutta tilalle Hammers saa ihan pätevän pelaajan. Álvarez ei ole niin kokonaisvaltainen kuin Rice, mutta hän on vahva katiskapelaaja kutospaikalle.

James Ward-Prowse, Southampton -> West Ham, 34,77 miljoonaa euroa

Iso hankinta Hammersilta. Ward-Prowse olisi ollut liian hyvä Mestaruussarjaan. West Hamissa 28-vuotias keskikenttämies pääsee jatkamaan uraansa valioliigatasolla. Ward-Prowse tuo Hammersin pelaamiseen rutkasti lisää syöttötaitoa ja erikoistilanneosaamista. Tarkoittaako hankinta sitä, että West Ham on valmis luopumaan Lucas Paquetásta?

Konstantinos Mavropanos, Stuttgart -> West Ham, 20 miljoonaa euroa

Vanha Arsenalin mies. Tykkimiehet kauppasi 25-vuotiaan topparin Stuttgartiin kolme vuotta sitten – ensin lainalle ja viime kesänä pysyvästi. Kookas kreikkalainen sai Saksassa ison roolin ja pelasi sen verran vakuuttavasti, että nyt koitti paluu Lontooseen. Hintakin ehti nousta aika lailla siitä vuodentakaisesta kolmesta miljoonasta eurosta.

Conor Coventry, Rotherham -> West Ham, laina päättyi

23-vuotias puolustava keskikenttämies vietti viime syksyn West Hamin penkillä ja katsomossa. Lainattiin kevääksi Mestaruussarjan Rotherhamiin, jossa sai ison roolin. Saanee West Hamissa vastuuta vain, jos Declan Ricelle ei onnistuta hankkimaan kovan tason korvaajaa.

  • Katso kaikki Valioliigan kesän siirrot tästä.

Valmennus ja pelitapa

  • Päävalmentaja: David Moyes

Moyes, 60, on valmentanut West Hamia joulukuusta 2019 lähtien. Moyesin ensimmäinen kokonainen kausi seurassa oli menestys. Seura sijoittui tuolloin komeasti kuudenneksi Valioliigassa. Seuraavalla kaudella sarjasijoitus oli jälleen hyvä, kun West Ham päätyi seitsemänneksi. Sen sijaan viime kausi oli rimanalitus, joka olisi voinut päättyä pahimmassa tapauksessa jopa putoamiseen.

Moyesin West Ham tunnetaan pragmaattisesta ja riskejä välttelevästä jalkapallostaan, joka perustuu tiukkaan puolustamiseen, aggressiivisiin ja nopeisiin vastahyökkäyksiin sekä erikoistilannepelaamiseen. Moyes peluuttaa usein joukkuettaan 4-2-3-1-muodossa. Mukaan on mahtunut silloin tällöin myös kokeiluja kolmella topparilla pelaamisesta.

Pysyykö David Moyes lauteilla koko kautta? Kuva: Getty Images.

West Ham yleensä odottaa puolustusmuodossaan vastustajan virheitä ja mahdollisuuksia iskeä nopeasti vastaan. Puolustaessaan West Ham muodostuu kentällä kompaktiksi paketiksi, jota on vaikea murtaa varsinkin keskeltä, jolloin peli ajautuu laitoihin.

Moyesin West Hamia ei tunneta järin aggressiivisesti prässäävänä joukkueena, vaan West Ham pitäytyy ennemmin muodossaan ja yrittää sulkea parhaansa mukaan vastustajan syöttölinjoja. Pallonriiston jälkeen peliväline yritetään pelata mahdollisimman suoraviivaisesti hyökkääjälle, jonka tarkoitus on odottaa pallon kanssa ylös nousevia joukkuetovereitaan vastahyökkäyksiä varten.

Seuraa heitä

Lucas Paquetá

West Ham hankki Paquetán viime kesänä Lyonista yli 42 miljoonalla eurolla. Paquetán ensimmäinen kausi West Hamissa sujui varsin hyvin. Siirtosumma ja ennakko-odotukset olivat suuret. Tehoja olisi voinut syntyä enemmänkin, mutta Paquetá osoitti olevansa kokonaisvaltaisesti hyvin laadukas pelaaja. West Hamin hyökkäyspelin sielu on merkittävässä osassa rakentamassa joukkueen maalintekopaikkoja. Viime kausi meni totutellessa uuteen sarjaan ja mukaan mahtui useampi huippuottelu. Nyt odotukset ovat jälleen suuremmat. Paquetá voi nousta tällä kaudella pelipaikkansa parhaimmistoon Valioliigassa.

Lucas Paquetálta voidaan odottaa paljon tulevalla kaudella. Kuva: Getty Images.

Tomáš Souček

Souček on Ricen poistumisen myötä kenties koko joukkueen tärkein yksilö. Puolustava keskikenttäpelaaja kuuluu pelipaikkansa ehdottomaan eliittiin Valioliigassa. Souček on kuin prototyyppi nykyaikaisesta puolustavasta keskikenttäpelaajasta. Souček tunnetaan vahvuudestaan kaksinkamppailuissa, pääpelissä ja pallonriistoissa. Lisäksi Souček on osoittanut kykenevänsä tarvittaessa maalintekoonkin. Viime kaudella Souček iski kaksi maalia Valioliigassa, mutta sitä edeltäneellä kahdella sarjakaudella maaleja syntyi yhteensä jopa 15 kappaletta.

Jarrod Bowen

Bowenin toissa kausi oli suorastaan loistava. Bowen iski Valioliigassa 12 maalia ja antoi 12 maalisyöttöä. Sitä seurasi myös debyytti Englannin A-maajoukkueessa. Viime kausi oli kuitenkin koko joukkueen tavoin astetta heikompi ja ennen kaikkea epätasapainoisempi. Valioliigassa syntyi kuusi maalia ja kuusi maalisyöttöä. Oikea laitahyökkääjä pelasi pitkiä aikoja maaleitta, mutta Konferenssiliigassa sujui paremmin. Bowen iski finaalissa voittomaalin lisäajalla ja vei West Hamin turnauksen mestariksi. Lupa odottaa paljon alkavallakin kaudella.

Ihanneavaus

West Hamin ihanneavaus 2023.

Arvio sijoituksesta

Sija: 12.

West Ham ei ole kirjoitushetkellä vahvistanut joukkuettaan, mikä johtaa siihen, ettei seura taistele tälläkään kaudella europaikoista – ainakaan Valioliigan puolella. Joukkueessa on hyviä yksilöitä, mutta kokonaisvaltaisesti West Ham kaipaisi useita täsmähankintoja.

West Ham oli viime kaudella pitkään tuuliajoilla, ja Moyes näytti jo menettäneen otteen joukkueestaan. Ei ole suinkaan mahdottomuus, etteikö se voisi käydä uudelleenkin alkavalla kaudella. Kaikki ennusmerkit ovat olemassa. Joukkueen materiaali on kapea, eikä se riitä useaan kilpailuun.

West Ham alisuoritti viime kaudella rajusti ja oli putoamiskamppailussa vielä toukokuussa. Nyt siihen ei jouduta, mutta West Ham ei löydä itseään tälläkään kertaa sarjataulukon paremmalta puoliskolta. Moyesilla on paljon todistettavaa Konferenssiliigan mestaruudesta huolimatta.

Moyes sai käytännössä jäädä West Hamin peräsimeen keväällä euromenestyksen vuoksi. Tulosta olisi kuitenkin tultava astetta paremmin myös Englannin kentillä.

West Hamin otteluohjelma

Tuukka Ikkeläjärvi ja Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila

MUUT JOUKKUE-ENNAKOT