Wolverhampton aloittaa seurahistoriansa kymmenennen kauden Valioliigassa.

Viime vuodet ovat olleet varsin haastavia Wolverhamptonille, joka sijoittui kahdesti peräkkäin seitsemänneksi Valioliigassa vuosina 2019-20. Helppoa ei tule tästäkään kaudesta – ainakaan ennakko-odotusten perusteella.

Viime kausi

Wolverhamptonin viime kausi oli todellista vuoristorataa, joka näytti jo törmäävän kohti Mestaruussarjaa.

Syksy oli suorastaan surkea. Päävalmentaja Bruno Lage sai potkut lokakuussa kahdeksan pelatun kierroksen jälkeen. Wolverhampton oli voittanut vain yhden ottelun. Väliaikaisvalmentaja Steve Davisin alaisuudessa seitsemästä sarjaottelusta tuloksena oli kaksi voittoa.

Seurajohto palkkasi Julen Lopeteguin päävalmentajakseen syksyllä, kun Wolverhampton oli Valioliigan hännänhuippuna. Lopetegui sai vain yhden tavoitteen, joka oli yksinkertainen. Seuran oli säilyttävä Valioliigassa.

Wolverhampton lopulta säilytti sarjapaikkansa. Kausi oli kaikkinensa vaikea. Kuva: Getty Images.

Lopetegui suoraviivaisti huomattavasti joukkueen peliä ja se tuotti tulosta. Vuodenvaihteen jälkeen Wolverhampton voitti kahdeksan sarjaottelua ja onnistui voittamaan helmi-huhtikuussa kotikentällään muun muassa Liverpoolin, Tottenhamin ja Chelsean.

Wolves karisti putoamispeikon kintereiltään muutama kierros ennen kauden päättymistä. Lopulta joukkueen sijoitus Valioliigassa oli 13:s. Wolves saa kiittää siitä Lopeteguita.

Harva osasi odottaa Wolverhamptonin ajautuvan putoamistaistoon, mutta kauden edetessä joukkueen pelaajamateriaalin todellinen taso tuli selville.

FA Cupissa tie nousi pystyyn Liverpoolia vastaan heti kolmannella kierroksella (tosin uusintaottelussa). Liigacupissa Wolves ylsi puolivälieriin, joissa Nottingham Forest oli vahvempi.

Pelaajasiirrot

Päävalmentaja Julen Lopetegui on puhunut suoraan siitä, että hänellä ei ole minkäänlaista valtaa seuran pelaajasiirtoihin. Seura on talousongelmissa, joten uusien hankintojen on oltava melko maltillisen hintaisia.

Lähteneet

Rúben Neves, Wolverhampton -> Al-Hilal, 55 miljoonaa euroa

Iso menetys. Wolverhamptonin ehdottomiin avainpelaajiin lukeutunut Neves päätti jättää seuran ja siirtyi Saudi-Arabiaan. Wolves sai Nevesistä varsin mukavan siirtosumman, joka auttaa seuraa FFP-ongelmien kanssa. Toisaalta Nevesin lähtö jättää valtavan loven Wolverhamptonin keskikentälle.

Nathan Collins, Wolverhampton -> Brentford, 26,85 miljoonaa euroa

Wolverhamptonin viime kesän hankinta kuului joukkueen luottopelaajiin syyskaudella, mutta peliaika väheni radikaalisti Lopeteguin alaisuudessa. Wolves myi laitapuolustajan Brentfordiin mukavalla 26,8 miljoonan euron siirtosummalla.

Rúben Nevesin lähtö jättää ison aukon Wolvesin keskikentälle. Kuva: Getty Images.

Conor Coady, Wolverhampton -> Leicester, 8,7 miljoonaa euroa

Englannin A-maajoukkuerinkiin kuuluva 30-vuotias toppari jätti Wolverhamptonin ja siirtyi Mestaruussarjassa pelaavaan Leicesteriin. Coady oli Wolvesissa kirjoilla kahdeksan vuoden ajan ja pelasi seurassa 317 virallista ottelua. Viime kausi sujui lainalla Evertonissa, jonka luottopelaajiin hän kuului. Nyt edessä on kausi maan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla.

Raúl Jiménez, Wolverhampton -> Fulham, 6,4 miljoonaa euroa

Meksikolaiskärki pelasi viiden vuoden ajan Wolverhamptonissa. Ensimmäiset kaudet sujuivat hienosti, mutta Jiménez sai vakavan päävamman Arsenal-ottelussa kaudella 2020-21. Siitä palautuminen vei lopulta vajaan vuoden, eikä Jiménez ole päässyt takavuosien tasolleen. Viime kaudella Jiménez ei tehnyt maaliakaan Valioliigassa. Nykyinen Jiménez ei ole merkittävä menetys Wolverhamptonille.

Ryan Giles, Wolverhampton -> Luton, 5,85 miljoonaa euroa

Vasen pakki on pelannut viime vuodet lainalla muissa seuroissa. Viime kausi vierähti Mestaruussarjan Middlesbrough’ssa, jossa sai ison roolin. Maalisyöttöjä napsui komeat 12, ja nyt sitä samaa vasemman laidan pelintekovoimaa Gilesilta toivoo sarjanousija Luton.

Hayao Kawabe, Wolverhampton -> Standard Liège, 1,5 miljoonaa euroa

Hyökkääjä oli puolentoista vuoden ajan kirjoilla Wolverhamptonissa, mutta ei pelannut seurassa otteluakaan. Viime kausi sujui lainalla Sveitsissä. Kawabe siirtyi pysyvästi Belgiaan.

Matija Sarkic, Wolverhampton -> Millwall, siirtosumma ei tiedossa

26-vuotias maalivahti istui viime syksyn Wolvesissa penkillä lukuun ottamatta muutamaa cup-peliä. Kevääksi lainattiin Mestaruussarjan Stokeen, jossa alkuun tuli vastuuta. Sitten tuli seinä vastaan, ja Sarkic istui loppukauden katsomossa. Nyt ura jatkuu Mestaruussarjan Millwallissa.

Adama Traoré, Wolverhampton -> Fulham, ilmainen

Varsinkin nopeudestaan ja fysiikastaan tunnetun Adaman sopimus Wolverhamptonin kanssa päättyi, eikä sitä uusittu. Oikea laitahyökkääjä edusti Wolvesia viiden vuoden ajan. Sai viime kaudella vaihtelevasti peliaikaa Lopeteguin alaisuudessa. Siirtyi vapaana agenttina Fulhamiin.

João Moutinho, Wolverhampton -> Braga, ilmainen

Moutinho pelasi Wolvesissa viiden vuoden ajan ja virallisia otteluita kertyi yli 200 kappaletta. Menetti avauskokoonpanon paikkansa, eikä sopimusta enää jatkettu. Siirtyi vapaana agenttina portugalilaiseen Bragaan.

Goncalo Guedes, Wolverhampton -> Benfica, laina

Taannoin niin hyvässä urakiidossa ollut Guedes on vaellellut viime vuodet varjojen mailla. Ikää on edelleen vasta 26 vuotta, mutta nyt oli haettava uutta vauhtia. Se tapahtuu kasvattajaseura Benfican riveissä.

Bendegúz Bolla, Wolverhampton -> Servette FC, laina

Parin vuoden takainen hankinta Unkarista. 23-vuotias oikea pakki pelasi viime kauden lainalla sveitsiläisessä Grasshoppersissa, ja nyt matka jatkui lainalle toiseen sveitsiläisseuraan.

Ki-Jana Hoever, Wolverhampton -> Stoke, laina

21-vuotias oikea pakki pelasi viime kaudella lainalla ensin PSV Eindhovenissa ja sitten Stokessa. Hollannissa ei vastuuta tullut, mutta Mestaruussarjassa pyyhki ihan mukavasti. Sinne tie vie myös tulevaksi kaudeksi.

Chiquinho, Wolverhampton -> Stoke, laina

Stokeen vie myös Chiquinhon tie. Vasen laitahyökkääjä siirtyi Wolvesiin puolitoista vuotta sitten. Koko viime kausi meni sivu suun harjoituskaudella sattuneen polvivamman vuoksi. Nyt hakee uutta vauhtia Mestaruussarjasta.

Louie Moulden, Wolverhampton -> Rochdale, laina

21-vuotiaalla maalivahdilla on vielä pitkä matka valioliigatasolle. Pelasi viime kaudella nuorten Valioliiga 2:ta ja lainalla viidennellä sarjatasolla. Samaiselle sarjatasolle kävi kutsu nytkin.

Luke Cundle, Wolverhampton -> Plymouth Argyle, laina

Cundle, 21, pelasi viime kauden lainalla Mestaruussarjan Swanseassa. Vastuuta tuli hyökkäävässä roolissa melko mukavasti. Kaiken kaikkiaan Cundle pelasi 34 ottelua, joissa iski tehot 3+4. Tulevan kauden palloilee lainalla Mestaruussarjan Plymouthissa.

Adama Traoré ei enää mahtunut Julen Lopeteguin suunnitelmiin. Kuva: Getty Images.

Diego Costa, Wolverhampton -> ilman seuraa

Costa saapui viime syksynä yllättäen vapaana agenttina Wolverhamptoniin. Kuului Lopeteguin suunnitelmiin viime kaudella ja sopi luotsin pelitapaan, mutta ei ollut lopulta sen suurempi vahvistus. Viimeisteli yhden maalin Valioliigassa ja jätti seuran vapaana agenttina.

Saapuneet

Matheus Cunha, Atlético -> Wolverhampton, 50 miljoonaa euroa

Pelasi kevätkauden lainalla Wolverhamptonissa. Ehkä vähän yllättäenkin Wolves päätti aktivoida sopimuksessa mukana olleen 50 miljoonan euron osto-option. Se on valtava hinta kärjestä, joka iski keväällä 20 ottelussa kaksi maalia – etenkin kun huomioidaan Wolvesin talousvaikeudet.

Boubacar Traoré, Metz -> Wolverhampton, 11 miljoonaa euroa

Keskikenttäpelaaja pelasi viime kauden lainalla Wolverhamptonissa, mutta jäi vähälle peliajalle muun muassa vakavan lihasvamman vuoksi. Wolves lunasti Traorén silti itselleen 11 miljoonalla eurolla. Tämäkin on ehkä vähän yllättävä kauppa, kun niitä minuutteja viime kaudella kertyi tosiaan vain vähän yli 400. Nyt on käynyt sellainen kato, että kenties Traoré nousee suoraan avaukseen.

Enso González, Libertad -> Wolverhampton, 6 miljoonaa euroa

Euroopassa täysin tuntematon nuorukainen. Gonzálezilla on ikää 18 vuotta ja hän on pelannut nuoren uransa kotimaansa Paraguayn Libertadissa. González operoi lähtökohtaisesti hyökkäävänä keskikenttäpelaajana, mutta hän kykenee pelaamaan myös laidoilla.

Matt Doherty, vapaa agentti -> Wolverhampton

Seuralegenda palaa kotiin. Wolverhamptonissa vuodet 2010-20 kirjoilla ollut Doherty pelasi viime kauden jälkimmäisen puolikkaan Atlético Madridissa, mutta jäi siellä olemattomalle vastuulle. Nyt edessä paluu Wolvesiin. Laitapuolustaja on pelannut seurassa vuosien saatossa 302 virallista ottelua. Kilpailee peliajasta Nélson Semedon kanssa.

Tom King, Northampton -> Wolverhampton

28-vuotias maalivahti siirtyi vapaana agenttina Wolverhamptoniin. Ei ole pelannut urallaan otteluakaan Englannin kahdella korkeimmalla sarjatasolla. Kokemusta lähinnä Kakkosliigasta. Kummallinen siirto.

Goncalo Guedes, Benfica -> Wolverhampton, laina päättyi

Iso, yli 30 miljoonan euron hankinta viime kesältä. Jäi odotuksiin nähden pienelle vastuulle ja tulokset olivat hyvin vaatimattomia. Lainattiin kevääksi Benficaan, mutta ei siellä sen paremmin sujunut. Koko viime kauden aikana Guedes pelasi 33 ottelua ja iski tehot 4+1. Ei ihan sitä, mitä odotettiin. Mielenkiintoista nähdä, mitä nyt tapahtuu, kun Guedes on taas Wolvesissa.

Vieläkö Wolvesilla on käyttöä Goncalo Guedesille? Kuva: Getty Images.

Fábio Silva, PSV Eindhoven -> Wolverhampton, laina päättyi

40 miljoonan euron hankinta kolmen vuoden takaa. Kahden ensimmäisen kauden aikana vastuuta ei kunnolla tullut, joten lähetettiin viime kaudeksi lainalle: syksyksi Anderlechtiin ja kevääksi PSV:hen. Ehkä nyt sarjataso oli sopivampi 21-vuotiaan Silvan omaan tasoon nähden. 51 ottelua tuotti keskushyökkääjälle 16 maalia ja kuusi maalisyöttöä.

Bendegúz Bolla, Grasshoppers -> Wolverhampton, laina päättyi

Oikea pakki siirtyi kaksi vuotta sitten Wolvesiin, muttei ole pelannut seurassa päivääkään. 23-vuotias Bolla lainattiin heti siirtonsa jälkeen Sveitsiin, jossa pelasi kaksi viime kautta. Pelasi isossa roolissa oikealla laidalla. Nyt olisi Wolvesin käytettävissä, mutta menikö Bollan juna jo, kun Wolves hankki oikealle Matt Dohertyn?

Bruno Jordão, Santa Clara -> Wolverhampton, laina päättyi

Keskikentän keskustassa ja pohjalla operoiva Jordão on Wolvesin hankinta neljän vuoden takaa, mutta monen muun tavoin kaudet ovat vierineet lainalla muissa seuroissa. Jordão pelasi viime kauden portugalilaisessa Santa Clarassa, jossa vastuuta tuli vasta loppukaudesta. Mahtaako olla tulevaisuutta Wolvesissa?

  • Katso kaikki Valioliigan kesän siirrot tästä.

Valmennus ja pelitapa

Jutun julkaisun jälkeen Julen Lopetegui sai potkut ja hänen tilalleen palkattiin Gary O’Neil.

  • Päävalmentaja: Gary O’Neil

Aloitetaan siitä, mitä Wolvesilla oli: Julen Lopetegui. Hänet muistetaan parhaiten todennäköisesti edellisestä pestistään Sevillan peräsimessä.

Lopetegui johdatti Sevillan Eurooppa-liigan mestariksi elokuussa 2020 ja vei joukkueen kolmesti peräkkäin Mestarien liigan lohkovaiheeseen ensimmäistä kertaa seuran historiassa. Lopetegui on aiemmin työskennellyt muun muassa Espanjan A-maajoukkueen ja alle 21-vuotiaiden maajoukkueen sekä Porton ja Real Madridin päävalmentajana.

Lopetegui saapui Wolverhamptonin puikkoihin viime marraskuussa. MM-tauko oli juuri alkanut ja Lopetegui pääsi työskentelemään joukkueensa kanssa noin kuuden viikon ajan ennen ensimmäistä ottelua. Wolverhampton oli pelannut surkean syyskauden ja oli sarjataulukon hännänhuippuna.

Wolvesin pelaaminen on mennyt eteenpäin Julen Lopeteguin alaisuudessa. Kuva: Getty Images.

Lopetegui suoraviivaisti, yksinkertaisti ja nopeutti Wolverhamptonin peliä ja se näkyi myös tuloksissa. Wolves luotti nopeaan vastaiskupelaamiseen ja käytti paljon laitoja hyväkseen. Lopeteguin alaisuudessa Wolverhampton ei enää pelannut yhtä paljon keskeltä kuin aiemmin, vaan yritti hyödyntää nopeita laitapelaajiaan saadakseen kaiken irti transitiopelaamisestaan.

Espanjalaisvalmentaja luotti viime kaudella kahden kärjen taktiikkaan, mutta voi olla, että alkavalla kaudella sen suhteen nähdään muutoksia.

Lopeteguin alaisuudessa Wolverhampton keskittyy puolustamaan mahdollisimman tarkasti. Lopeteguin avulla Wolves kykenee myös puolustamaan aiempaa monipuolisemmin ja on käyttänyt useita eri blokkitasoja. Ei ole suinkaan poikkeavaa nähdä alkavallakin kaudella Wolverhamptonin luottavan matalaan blokkiin ja iskevän pallonriiston jälkeen nopeasti vastaan.

Nyt on ensimmäinen kesä alla Lopeteguin ja Wolvesin välisessä liitossa. Pelitapaa on taatusti kehitetty viime kaudesta. Iso haaste on vain se, että Lopeteguin on mukautettava omaa filosofiaansa Wolvesin pelaajamateriaaliin. Tyypillisesti päävalmentajilla on sanansa sanottavana pelaajahankinnoissa, mutta tämän hetken Wolvesissa Lopeteguin on pikemminkin tyydyttävä niihiin kortteihin, jotka hänelle jaetaan.

Esimerkiksi: viime kaudella Wolves pelasi paljon 4-4-2:lla, mutta nyt on käynyt aikamoinen kato, ja harjoituspelien perusteella Lopetegui olisi kenties siirtymässä 4-3-3:een.

Ja sitten: muutama päivä ennen kauden alkua kaikki tuo edellä mainittu pyyhittiin pöydältä. Erimielisyydet olivat liian isoja ratkaistaviksi, ja Lopetegui sai lähtöpassit. Tilalle Gary O’Neil.

O’Neilkin on saanut potkut tänä kesänä. Hän luotsasi Bournemouthia lähes koko viime kauden, kun Scott Parker sai lähteä vain neljän pelatun kierroksen jälkeen. Alkuun O’Neil toimi väliaikaistittelillä, mutta viime marraskuussa pesti vakinaistettiin ja O’Neil sai 1,5 vuoden sopimuksen. Sitä ei kovin kauan kestänyt, sillä kauden päätteeksi O’Neilille sanottiin kiitos ja näkemiin.

O’Neil on 40-vuotias englantilainen, jolle viime kauden Bournemouth-pesti oli koko uran ensimmäinen päävalmentajan roolissa. Kirsikat kyllä säilyi viime kaudella sarjassa, mutta joukkueen pelaaminen oli kaukana vakuuttavasta.

Bournemouthin pisteodottama viime kaudella oli koko sarjan heikoin. Joukkue joutui viettämään pitkiä aikoja omalla alueellaan, eikä oikein päässyt sieltä pois. Toisaalta se oli myös oma valinta, sillä Bournemouth ei yrittänytkään O’Neilin alaisuudessa prässätä ylhäältä, vaan vetäytyi aika lailla alemmas.

Pallollisessa vaiheessa Bournemouth pelasi hyvin paljon laitojen kautta, mutta keskitti toisaalta hyvin vähän. Eli pallo kierrätettiin usein laidan kautta, mutta maalipaikoille pyrittiin pääsemään paljolti lyhytsyöttöpelin kautta. Iso ongelma viime kaudella oli molemmissa päädyissä: Bournemouth ei tahtonut päästä maalipaikoille – ja toisaalta sitä vastaan lauottiin kaikkein eniten.

Paljon on siis töitä edessä, kun O’Neilin pitäisi pitää Wolves kuivilla ilman minkäänlaista harjoituskautta.

Seuraa heitä

Matheus Cunha

Cunhalla on edessään suuri kausi. Wolverhampton lainasi Cunhan tammikuussa Atléticosta ja käytti kesällä lainasopimuksessa mukana olleen peräti 50 miljoonan euron osto-option. Hyökkääjä pelasi kevätkaudella reilut tuhat minuuttia Wolverhamptonin paidassa ja viimeisteli kaksi maalia. Suurta siirtosummaa on kummasteltu, sillä Cunha ei esiintynyt edukseen kevään aikana uudessa seurassaan.

Valtava siirtosumma. Nyt olisi aika tehdä tulosta. Kuva: Getty Images.

Cunha ei ole tunnettu laadukkaana maalintekijänä, vaan monipuolisena hyökkäyspään pelaajana, joka kykenee pelaamaan myös kummallakin laidalla ja kärjen alapuolella. Tulosta on tultava, muuten Wolverhampton maksoi hänestä aivan liikaa.

Pablo Sarabia

Sarabia siirtyi kesken viime kauden PSG:stä Wolverhamptoniin. Wolves-luotsi Julen Lopeteguin vanhoihin tuttuihin lukeutuva Sarabia ei saanut itsestään parasta irti viime kaudella. 31-vuotias laitahyökkääjä totutteli uuteen sarjaan ja viimeisteli Valioliigassa yhden maalin. Cunhan tapaan lupa on odottaa paljon enemmänkin. Tasonsa muun muassa Sevillassa ja Espanjan A-maajoukkueessa osoittanut Sarabia kykenee tekemään tulosta Valioliigassa, mutta paljon riippuu myös siitä, onko ympärillä oleva joukkue tarpeeksi hyvä.

Matheus Nunes

Wolverhampton hankki Nunesin vuosi sitten Sportingista 45 miljoonalla eurolla. Keskikenttäpelaaja nousi odotetusti heti Wolverhamptonin avainpelaajien joukkoon. Nunes tunnetaan laadukkaana keskikenttäpelaajana, joka on myös riittävän tekninen pärjätäkseen Valioliigassa. Lopeteguin ehdoton luottopelaaja ja yksi ensimmäisistä, jotka nimetään Wolverhamptonin avauskokoonpanoon. Parantanee entisestään. Lopetegui siirsi Nunesin keskeltä laidalle ja se osoittautui onnistuneeksi ratkaisuksi.

Ihanneavaus

Wolverhamptonin ihanneavaus 2023.

Arvio sijoituksesta

Sija: 16.

Putoamiskamppailu edessä – jälleen. Wolverhamptonin pelaajamateriaali ei päätä huimaa, ja nyt vielä vaihtui päävalmentaja aivan kauden alun kynnyksellä. Wolves kohtaa todennäköisesti samanlaiset vaikeudet kuin viime kaudellakin. Maalinteko on yhtä tervanjuontia, eikä maalintekopaikkojen luominenkaan ole yksinkertaista.

Viime kauden ensimmäisellä puoliskolla Wolverhampton oli syystäkin koko sarjan huonoin joukkue. Lopetegui onnistui säilyttämään Wolverhamptonin Valioliigassa ja se onkin pitkälti kaikki, mitä häneltä saattoi pyytää. Nyt katseet kohdistuvat O’Neiliin.

Putoamiskamppailu voi helpottaa, jos Wolverhampton saa FFP-ongelmansa selätettyä ja hankittua jälleen kesken kauden laadukkaita pelaajia. Sen varaan ei voi kuitenkaan rakentaa.

Tuukka Ikkeläjärvi ja Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila

MUUT JOUKKUE-ENNAKOT