Chelsea on jälleen muuttunut valtavasti. On uusi päävalmentaja, pelaajia on myyty yli 250 miljoonalla eurolla ja uusia on ostettu tilalle yli 200 miljoonalla. Kysymysmerkkejä on ilmassa, mutta myös suurta innostusta. Chelsea on taatusti mielenkiintoinen seurattava.

Viime kausi

Chelsean seurayhteisössä ehdittiin jo ehkä luulla, että myrskyt ovat ohi, kun Roman Abramovitšin omistajakausi tuli sotkuiseen päätökseen.

Seura kaupattiin jättisummalla Todd Boehlyn johtamalle konsortiolle, joka lähti uudistamaan organisaatiota rajuin ottein ja avokätisesti. Uusiin pelaajiin käytettiin heti ensimmäisenä kesänä yli 280 miljoonaa euroa.

Kausi alkoi ailahdellen, mutta pelien otanta oli liian pieni taantuman julistamiseksi. Siitä huolimatta päävalmentaja Thomas Tuchel sai kenkää jo seitsemän ottelun jälkeen hävittyään viimeisessä pelissään Dinamo Zagrebille 0-1.

Abramovitšin aikakaudella valmentajaruletti oli tuttua kauraa, mutta Tuchelin kenkiminen oli erityisen kova kolaus Chelsean kannattajille, joiden joukossa hän nautti suurta suosiota.

Tuchel oli vain puolitoista vuotta aiemmin johdattanut Chelsean Mestarien liigan voittajaksi, mutta kenties isomman kiitoksen hän ansaitsi siitä, miten ansiokkaasti hän oli toiminut koko seuran keulakuvana, kun Abramovitšiin kohdistuneet sanktiot rapauttivat Chelsean toimintaa.

Graham Potter sai nähdä suurseuran hyvät ja huonot puolet. Kuva: Getty Images.

Lehtitietojen mukaan Tuchelin sekä uusien omistajien ja pelaajien välillä oli loppua kohden jonkin verran jännitteitä. Chelsean uusi seurajohto ei ilmeisesti nähnyt Tuchelia sopivana valmentajana monivuotiseen visioonsa, ja hänet päätettiin potkia pois ennemmin kuin myöhemmin.

Visioonsa uskoen Chelsea pestasi peräti viisivuotisella sopimuksella päävalmentajakseen Graham Potterin, josta sen piti maksaa Brightonille tuntuva korvaus.

Nimitys vaikutti siltä, että Chelsea lähtee kaikessa rauhassa rakentamaan uuden valmentajan kanssa projektiaan. Kaikki alkoikin hyvin, kun Potter ei kärsinyt yhdeksässä ensimmäisessä ottelussaan ainuttakaan tappiota, mutta kuherruskuukauden jälkeen Chelsea vajosi piinaavaan keskinkertaisuuteen.

Pisteitä kertyi surkeaan tahtiin, eikä parempaan tottunut kannattajakunta niellyt Potterin selityksiä maaliodottamista tai positiivisista aihioista pelin sisällä. Potter sai kenkää huhtikuun alussa Chelsean majaillessa Valioliigassa 11:ntenä.

Kausi oli käytännössä jo menetetty, mutta surullisin vaihe oli vasta edessä. Kaikkien yllätykseksi väliaikaisvalmentajaksi pestattiin Frank Lampard, Chelsean seuralegenda, joka luotsasi joukkuetta jo vuosina 2019-2021.

Lampard oli tammikuussa saanut monoa Evertonista, jonka hän oli vienyt putoamisen partaalle. Nyt hän sai käsiinsä sadoilla miljoonilla euroilla rakennetun joukkueen, joka oli alisuorittanut koko kauden. Yhtälössä ei toiminut mikään, ja ainoastaan Lampardin asema seuralegendana säästi hänet valtavilta vihellyskonserteilta.

Chelsea pelasi Lampardin alaisuudessa 11 ottelua voittaen niistä vain yhden. Ensimmäiset kuusi otteluaan hän hävisi yhteismaalein 2-12.

Lontoolaisten viime kauden paras hetki oli, kun se päättyi. Kaudesta jäi käteen nolla pokaalia ja huonoin sijoitus lähes 30 vuoteen.

Pelaajasiirrot

Chelsea on uuden omistajistonsa alaisuudessa linjannut, että joukkueessa ei katsota pelaajia, jotka eivät sitoudu projektiin pitkäaikaisesti. Sen seurauksena riveistä on poistunut useita ylijäämäpelaajia ja yksilöitä, joiden sopimukset ovat raksuttaneet loppumetreillään. Tilalle on hankittu hintalappuja kaihtamatta nuorempaa väkeä, jonka toivotaan kasvavan yhdessä menestyväksi kokonaisuudeksi.

Kirjoitushetkellä Chelsealla on kokoonpanossaan peräti 31 pelaajaa. Ovi käy vielä monta kertaa molempiin suuntiin. Tässä vaiheessa joillain pelipaikoilla on ruuhkaksi asti vaihtoehtoja, mutta esimerkiksi keskikentän pohjalle ja keskustaan kaivattaisiin vahvistusta.

Huom! Jutun julkaisun jälkeen Chelsea on hankkinut maalivahdit Robert Sánchezin ja Djordje Petrovicin, toppari Axel Disasin, keskikenttämiehet Moisés Caicedon ja Roméo Lavian sekä hyökkääjä Deivid Washingtonin. Chelsea on myös lainannut maalivahti Kepan Real Madridiin ja hyökkääjä Romelu Lukakun AS Romaan.

Lähteneet

Kai Havertz, Chelsea -> Arsenal, 75 miljoonaa euroa

Entinen huippulupaus ei ole kasvanut Englannin kentillä odotetunlaiseksi tähdeksi. Chelsea pulitti Havertzista, 24, kolme vuotta sitten Bayer Leverkusenille 80 miljoonaa euroa. Sillä sai Mestarien liigan finaalin ratkaisijan, mutta harva sanoisi, että Chelsea sai rahoilleen täysin vastinetta. Havertzista luopuminen hulppealla summalla oli selviö Chelsealle.

Kai Havertz ei oikein koskaan lunastanut potentiaaliaan Chelseassa. Kuva: Getty Images.

Mason Mount, Chelsea -> Manchester United, 64,2 miljoonaa euroa

Kirpaiseva menetys. Chelsean oma tähtikasvatti ja Englannin maajoukkueen vakiokasvo. Mount, 24, ei pitkistä neuvotteluista huolimatta halunnut tehdä uutta sopimusta, joten hänestä oli luovuttava. Chelsea joutui myymään tärkeän pelaajan kilpailijalleen, mutta sai hänestä hyvän korvauksen siihen nähden, että Mountin diiliä olisi ollut enää vuosi jäljellä.

Mateo Kovačić, Chelsea -> Manchester City, 29,1 miljoonaa euroa

Kaikilla osapuolille tarjoutui houkutteleva mahdollisuus. Kovačić, 29, lukeutui Chelsean luottopelaajiin, mutta lontoolaisten oli karsittava miehistöään ja kroatialaistaiturin viimeinen sopimusvuosi oli käynnistymässä. City teki hyvän tarjouksen ja sai keskikentälleen laatupelaajan, joka pääsee Pep Guardiolan oppiin.

Kalidou Koulibaly, Chelsea -> Al-Hilal, 23 miljoonaa euroa

Senegalin maajoukkuetoppari ehti viettää Chelseassa vain vuoden. Koulibaly, 32, saapui Valioliigaan huippuarvostettuna puolustajana dominoituaan vuosia Napolin alakerrassa, mutta hän esiintyi Chelseassa alle odotusten.

Christian Pulišić, Chelsea -> AC Milan, 20 miljoonaa euroa

Yhdysvaltain maajoukkuekapteeni jätti Chelsean neljän yhteisen vuoden jälkeen. Pulišić, 24, oli parhaimmillaan todella hyvä, mutta ne hetket olivat liian harvassa. Jenkkilaituri jäi loppua kohden todella vähälle peliajalle, eikä tyytymättömässä tilanteessa ollut järkeä jatkaa.

Édouard Mendy, Chelsea -> Al-Ahli, 18,5 miljoonaa euroa

On hullua ajatella, että vain pari vuotta sitten Mendy, 31 torjui Chelsean Mestarien liigan voittoon, ja häntä pidettiin yhtenä maailman parhaista maalivahdeista. Hän oli vielä toissa kaudellakin Chelsean kiistaton ykkösvahti, mutta Tuchelin potkujen jälkeen senegalilaistorjuja putosi penkille ja loukkasi myöhemmin olkapäänsä.

Ruben Loftus-Cheek, Chelsea -> AC Milan, 16 miljoonaa euroa

Oma kasvatti ja entinen huippulupaus. Loftus-Cheekistä, 27, kasvoi Chelsealle hyödyllinen pelaaja, mutta loukkaantumiset ja ailahtelevaisuus johtivat siihen, että keskikenttäpelaajalta ei lopullista läpimurtoa pelaavaan kokoonpanoon koskaan tullut.

Ethan Ampadu, Chelsea -> Leeds, 8,1 miljoonaa euroa

Walesin maajoukkuetoppari ei ole vielä iällä pilattu, mutta vuosien myötä kävi selväksi, että Chelsean ykkösmiehistöstä ei roolia irtoa. Ampadu, 22, pelasi Chelseassa 12 ottelua ja kävi lainalla neljästi.

Kepa Arrizabalaga on nyt selkeä ykkönen, kun Édouard Mendy lähti Saudi-Arabiaan. Kuva: Getty Images.

N’Golo Kanté, Chelsea -> Al-Ittihad, ilmainen

Parhaina vuosinaan yksi maailman parhaista keskikenttäpelaajista, mutta varsinkin viime kausi kului lähinnä loukkaantumisista toipuessa. Ranskan kanssa vuoden 2018 MM-kultaa juhlinut Kanté, 32, sai Saudi-Arabiasta tähtitieteellisen tarjouksen ja pystyi siirtymään ilmaiseksi päätettyään sopimuksensa Chelsean kanssa.

César Azpilicueta, Chelsea -> Atlético Madrid, ilmainen

Kapteenin sopimusta olisi ollut jäljellä vielä vuosi, mutta Chelsea purki Azpilicuetan, 33, sopimuksen kiitoksena hänen palveluksestaan seuralle. Espanjalaispuolustaja voitti Chelseassa monia pokaaleja ja pelasi seurassa yli 500 ottelua, mutta hänen roolinsa olisi pienentynyt jatkossa entisestään. Seuralegenda.

Pierre-Emerick Aubameyang, Chelsea -> Marseille, ilmainen

Yksi viime kesän floppihankinnoista. Aubameyang, 33, palasi Englannin kentille vietettyään reilut puoli vuotta Barcelonassa. Gabonilaiskärki ei missään vaiheessa päässyt Chelseassa kunnolla vauhtiin, ja hänet pudotettiin tammikuun siirtoikkunan jälkeen Mestarien liigan pelaajalistasta uusien hankintojen tieltä. Chelsea purki Aubameyangin sopimuksen ennenaikaisesti.

Abdul Rahman Baba, Chelsea -> PAOK Salonika, ilmainen

Kahdeksan vuotta kirjoilla Chelseassa, debyyttikaudella 23 ottelua ja sen jälkeen nolla. Ghanalainen Rahman, 29, kävi peräti seitsemän kertaa lainalla ennen kuin vaihtoi pysyvästi seuraa tänä kesänä.

Romelu Lukaku, Chelsea -> AS Roma, laina (lainakorvaus 5,8 miljoonaa euroa)

Loistava maalintekijä, jättifloppi vai molemmat? Lukaku, 30, siirtyi Interistä Chelseaan kaksi vuotta sitten järisyttävällä 113 miljoonan euron korvauksella, mutta hän esiintyi alle odotusten ja onnistui siinä sivussa suututtamaan lontoolaisten kannattajat flirttailemalla ex-seuransa kanssa. Belgian maajoukkuekärki sai lainasiirron takaisin Interiin ja nakutti mukavat tehot. Lukaku onnistui suututtamaan myös Interin kannattajat, koska ryhtyi neuvotteluihin myös Juventuksen kanssa. Juventukseen ovi meni kiinni, joten ainoaksi suunnaksi jäi AS Roma. Siellä Lukaku viettää tämän kauden ilman osto-optiota.

Andrey Santos, Chelsea -> Nottingham Forest, laina

Yksi Brasilian suurista lupauksista keskikentälle. Santos, 19, siirtyi Chelseaan tammikuussa Vasco da Gamasta, mutta hänelle ei järjestynyt työlupaa, joten hän palasi tilaisuuden tullen kotimaahansa. Nyt työlupa-asiat ovat kunnossa, mutta vielä ei taso riitä taistelemaan peliajasta Chelseassa. Siksi lainattiin täksi kaudeksi Nottingham Forestiin.

Lewis Hall, Chelsea -> Newcastle, laina

Vasta 18-vuotias vasen pakki on pelannut Chelsean edustuksessa ainoastaan 12 ottelua. Peliminuutit olisivat tälläkin kaudella olleet harvassa, joten lainattiin suuremman peliajan perässä Newcastleen. Jos kehitys jatkuu, voi olla tulevaisuuden tekijä Chelseassa.

Hakim Ziyech, Chelsea -> Galatasaray, laina

Chelsean piti saada kaupattua Ziyech Saudi-Arabiaan, mutta siirto tyssäsi lääkärintarkastukseen. Lopulta suunnaksi tuli Turkki. Chelsea osti hyökkäävässä roolissa pelaavan Ziyechin kolme vuotta sitten 40 miljoonalla eurolla ja luopuu nyt pelaajasta ilmaiseksi lainan ja ilmaisen osto-option avulla.

Kepa Arrizabalaga, Chelsea -> Real Madrid, laina

Real Madridilla tuli akuutti maalivahtitarve, kun Thibaut Courtois hajotti polvensa juuri kauden alla. Chelsea oli valmis lainaamaan Kepan Espanjaan. Lainaan ei sisälly osto-optiota, mutta nyt on selvää, että Robert Sánchez on Chelsean uusi ykkönen.

Gabriel Slonina, Chelsea -> KAS Eupen, laina

Chelsea osti Robert Sánchezin, joten Sloninalta lähti tuoli alta. 19-vuotias maalivahtilupaus lähetettiin täksi kaudeksi lainalle Belgiaan.

David Datro Fofana, Chelsea -> Union Berlin, laina

Norsunluurannikon maajoukkuekärki siirtyi Chelseaan tammikuussa Moldesta ja esiintyi keväällä neljässä ottelussa, muttei saanut vielä maalitiliään auki. Fofana, 20, lähtee hakemaan vastuuta Union Berlinistä, joka pelaa alkavalla kaudella Mestarien liigassa.

Tiemoué Bakayoko, Chelsea -> ilman seuraa

Yksi viime vuosien isoista floppihankinnoista. Chelsea pulitti Bakayokosta, 28, kuusi vuotta sitten AS Monacolle 40 miljoonaa euroa. Ranskan entinen maajoukkuepelaaja vietti debyyttikautensa jälkeen jokaisen vuoden lainalla ennen kuin hänen sopimuksensa päättyi.

João Félix, Chelsea -> Atlético Madrid, laina päättyi

Pelasi Chelseassa kauden jälkimmäisen puoliskon lainalla. Félixistä, 23, näki Chelsean paidassa, miksi häntä on niin turhauttavaa seurata Atletissa. Portugalin maajoukkuepelaajan lahjakkuutta ei käy kiistäminen, mutta hän tuntuu tarvitsevan ympärilleen täydellisen systeemin, jotta saa itsestään parhaan irti.

Denis Zakaria, Chelsea -> Juventus, laina päättyi

Sveitsin maajoukkuepelaaja saapui lainalle osto-optiollisella diilillä. Zakaria, 26, odotti Chelsea-debyyttiään viikkotolkulla ja pääsi lopulta kentälle vain 11 ottelussa.

Saapuneet

Moisés Caicedo, Brighton -> Chelsea, 116 miljoonaa euroa

Chelsea oli valmis rikkomaan Britannian siirtoennätyksen saadakseen tämän miehen itselleen. Kyseessä on 21-vuotias keskikentän pohja, joka teki komean läpimurron Brightonissa. Caicedo on todella monipuolinen pelaaja, joka kykenee hyvällä tasolla sekä pallon liikuttamiseen että haalarihommiin. Tässä on Chelsealle vähän sellainen uusi N’Golo Kanté.

Roméo Lavia, Southampton -> Chelsea, 62,1 miljoonaa euroa

Toinen iso hankinta keskikentälle. Lavia lienee pelaaja, jonka menettämistä Manchester City katuu nyt. Se myi Lavian vain vuosi sitten suoraan akatemiastaan Southamptoniin 12 miljoonalla eurolla, ja vain vuotta myöhemmin Chelsea oli valmis pulittamaan 19-vuotiaasta nuorukaisesta yli 60 miljoonaa.

Lavian parhaat vuoden ovat luonnollisesti edessä päin, mutta jo nyt voidaan sanoa, että belgialaisesta on kehittymässä mukavan monipuolinen keskikentän ankkuri, joka taitaa sekä pallollisen pelaamisen että kaksinkamppailut.

Christopher Nkunku, RB Leipzig -> Chelsea, 60 miljoonaa euroa

Ranskan maajoukkuehyökkääjän siirto Chelseaan oli julkinen salaisuus jo pitkään ennen sen toteutumista. Hyökkäyspään monitaiturina tunnettu Nkunku, 25, teki parilla viime kaudella todella kovaa jälkeä Leipzigissa. Osaa tehdä maaleja, osaa tehdä peliä, osaa haastaa, on vahva. Tästä kaverista voi olla Chelsealle rutkasti iloa.

Axel Disasi, AS Monaco -> Chelsea 45 miljoonaa euroa

Chelsea löi pöytään tuhdit 45 miljoonaa euroa ja nappasi 25-vuotiaan topparin itselleen. Disasi on kookas (190 cm), tarpeeksi kokenut ja vahva kaksinkamppailuissa. Jotain tasosta kertoo se, että Disasi murtautui juuri viime MM-kisojen alla Ranskan kivikovaan maajoukkueeseen.

Nicolas Jackson, Villarreal -> Chelsea, 37 miljoonaa euroa

Jokseenkin yllättävä siirto. Jackson, 22, teki Villarrealille 47 ottelussa yhteensä 13 maalia, mikä on kiitettävä määrä, mutta aiemmin häntä vietiin huhuissa huomattavasti pienempiin seuroihin. Senegalilaiskärki on esiintynyt hyvin kesän harjoituspeleissä.

Lesley Ugochukwu, Rennes -> Chelsea, 27 miljoonaa euroa

Elokuun alkajaisiksi Chelsea sai haluamansa, kun se nappasi vasta 19-vuotiaan Ugochukwun itselleen. Puolustava keskikenttämies on tahkonnut nuorella urallaan 47 ottelua Ranskan pääsarjassa. Vielä ei ole varmaa, lainataanko Ugochukwu tulevaksi kaudeksi muualle, vai saako hän paikan Chelsean kokoonpanosta.

Robert Sánchez, Brighton -> Chelsea, 23 miljoonaa euroa

Iso maalivahtihankinta Brightonista. Nousi Etelä-Englannissa sille tasolle, että ovet Espanjan maajoukkueeseenkin aukenivat. Korvaa Chelsean kokoonpanossa Édouard Mendyn, mutta nyt onkin vähän kysymysmerkki, kumpi on tulevalla kaudella ykkönen: Kepa vai Sánchez.

Djordje Petrovic, New England Revolution -> Chelsea, 16 miljoonaa euroa

Tulevaisuuden nimi Chelsean maalilla, tai sitä ainakin toivotaan. 23-vuotias ja 194-senttinen veräjänvartija saapui Yhdysvaltain MLS:stä. Tässä vaiheessa lienee selkeä kakkonen, mutta ehkä joskus myöhemmin…

Deivid Washington, Santos -> Chelsea, 16 miljoonaa euroa

Hyökkääjä, jolla on ikää vasta 18 vuotta. Washington pelaa ensisijaisesti keskikaistalla, mutta kykenee operoimaan myös laidoilla. Ehti pelata ennen siirtoaan 16 ottelua Santosin ykkösjoukkueessa. Maaleja syntyi kaksi. Vielä ei tiedetä, lainaako Chelsea brasilialaisnuorukaisen jonnekin muualle täksi kaudeksi.

Ângelo, Santos -> Chelsea, 15 miljoonaa euroa

Brasilian pääsarjan kaikkien aikojen nuorin debytantti. Ângelo, 18, ehti pelata Santosin edustusjoukkueessa 129 ottelua ennen siirtoaan Eurooppaan. Brassilaituri lähetettiin täksi kaudeksi lainalle ranskalaiseen Strasbourgiin.

Christopher Nkunku tuo monipuolista osaamista Chelsean hyökkäyspeliin. Kuva: Getty Images.

Diego Moreira, Benfica B -> Chelsea, ilmainen

Portugalia nuorten maajoukkueissa edustanut laituri. Moreira, 18, on vielä todella tuore tuttavuus miesten peleissä.

Levi Colwill, Brighton -> Chelsea, laina päättyi

Takana kaksi loistavaa kautta lainalla, ensimmäinen Huddersfieldissä ja toinen Brightonissa. Colwill, 20, voi nousta piankin Englannin A-maajoukkueeseen. On vakuuttanut Chelsean valmennusjohdon ja tämän hetken tiedoilla saa paikan Chelsean kokoonpanosta tulevalla kaudella.

Ian Maatsen, Burnley -> Chelsea, laina päättyi

Hollantia nuorten maajoukkueissa edustanut laitapakki on esiintynyt Chelsean edustusjoukkueessa kerran. Maatsen, 21, pelasi mahtavan kauden lainalla Valioliigaan nousseessa Burnleyssä.

Cesare Casadei, Reading -> Chelsea, laina päättyi

Keskikentän eri rooleissa viihtyvä Casadei, 20, siirtyi Chelseaan vuosi sitten Internazionalesta 15 miljoonalla eurolla. Italian huippulupaus kävi keväällä hakemassa peliaikaa Mestaruussarjasta. Voitti tänä kesänä alle 20-vuotiaiden MM-kisojen maalikuninkuuden seitsemällä osumallaan.

Malo Gusto, Lyon -> Chelsea, laina päättyi

Chelsea hankki Guston, 20, tammikuussa Lyonista 30 miljoonalla eurolla, mutta hän jäi vielä kevääksi lainalle Ranskaan. Tulee taistelemaan minuuteista oikeana laitapakkina.

Callum Hudson-Odoi, Bayer Leverkusen -> Chelsea, laina päättyi

Hudson-Odoi, 22, on pelannut Chelseassa jo 126 ottelua, mutta ollut pitkälti rotaatiopelaajan roolissa. Vaihtanee maisemaa vielä tänä kesänä.

Malang Sarr, AS Monaco -> Chelsea, laina päättyi

Ranskalaistoppari on viettänyt Chelseassa kolme vuotta, mutta valtaosa ajasta on kulunut lainalla. Sarr, 24, ei liene lontoolaisten suunnitelmissa.

  • Katso kaikki Valioliigan kesän siirrot tästä.

Valmennus ja pelitapa

  • Päävalmentaja: Mauricio Pochettino

51-vuotiaana Mauricio Pochettino palaa Valioliigaan. Viimeksi argentiinalainen nähtiin näissä karkeloissa syksyllä 2019, kunnes tuli kenkää Tottenhamista.

Pochettino on ehtinyt urallaan valmentaa Espanyolia, Southamptonia, Spursia, PSG:tä ja nyt Chelseaa. Huomionarvoista on aina ollut pyrkimys hyökkäävään jalkapalloon. Pochettino suosii muotoja 4-2-3-1 ja 4-3-3, mutta kolmen puolustajan linjallakin on pelattu.

Hyvin tärkeässä roolissa Pochettinon pelikirjassa on laitapakit tai wing-backit, vähän muodosta riippuen. Muu joukkue pysyy melko kapealla ja jättää laidoille tilaa, jotta leveällä pelaavista pakeista saadaan maksimaaliset tehot irti. Harjoituskauden perusteella näyttää siltä, että Pochettino saattaisi vasemmalla peluuttaa jopa kahta pakkia peräkkäin. Huippukauden lainalla Mestaruussarjassa pelannut nuori Ian Maatsen kun on saanut vastuuta sekä vasempana että oikeana laiturina.

Mauricio Pochettinolle on nyt annettu hyvät eväät, kunhan omistajan maltti pitää. Kuva: Getty Images.

Toinen iso juttu on perinteisesti ollut korkea prässi. Siitä on vuosien vieriessä vähän joustettu, ja Pochettinon ryhmät ovat ajoittain vetäytyneet myös keskikorkeaan blokkiin. Toisaalta se on välillä ollut myös realiteettien sanelemaa. Esimerkiksi PSG:ssä oli vaikeaa isoissa peleissä prässätä ylhäältä, kun hyökkäyksessä oli Lionel Messin, Neymarin ja Kylian Mbappén kaltaisia pelaajia, jotka eivät ole parhaimmillaan haalariosaston kavereina.

Pochettino tykkää siitä, että laidoilta jaetaan keskityksiä. Se sopii taatusti esimerkiksi Maatsenille, Reece Jamesille, Marc Cucurellalle ja Ben Chilwellille. Toisaalta on myös tärkeää, että keskikaistalta tulee hyökätessä vastaliikkeitä, niin että keskialueelle saadaan alueellisia ylivoimia ja toisaalta on jatkuvasti joku tekemässä pystyjuoksuja vastustajan linjan taakse.

Nämä kaikki Pochettinon filosofian peruspalikat vaativat joukkueelta taitoa, työnteon moraalia ja isoja keuhkoja. Peleissä pitäisi pystyä sekä ravaamaan että ottamaan jatkuvasti nopeita spurtteja. Jos ei pysty korkean intensiteetin pelaamiseen, ei ole kovin hyödyllinen Pochettinolle.

Kovin paljon ei vielä tiedetä Pochettinon ajatuksista Chelsean kokoonpanon suhteen. Vaihtuvuus on ollut ihan mieletöntä, eikä loppua näy. Harjoituskaudella testattaneen mahdollisimman laajalti pelaajia, joten kokoonpanovalinnoistakaan ei ihan kiveen hakattuja johtopäätöksiä kannata vetää.

Se kuitenkin on varmaa, että Pochettinon alaisuudessa Chelsea on alkukaudesta yksi sarjan mielenkiintoisimpia seurattavia. Etenkin, kun joukkuetta on nuorennettu reilusti, ja Pochettino taas on tullut tunnetuksi nuorten pelaajien kehittäjänä.

Seuraa heitä

Ketkä laitapelaajista kentälle?

Laidoille on ruuhkaksi asti kavereita tarjolla. Vasempia pakkeja joukkueesta löytyy tällä hetkellä neljä, joista kolmelle (Ben Chilwell, Marc Cucurella ja Ian Maatsen) olisi käyttöä monessakin Valioliigan seurassa. Vasempia laitahyökkääjiä on toiset neljä (Raheem Sterling, Mykhaylo Mudryk, Callum Hudson-Odoi ja Diego Moreira) ja oikeita laitahyökkääjiä kolme (Noni Madueke, Hakim Ziyech ja Ângelo).

Onko tämä Mykhaylo Mudrykin kausi? Kuva: Getty Images.

Osa taatusti lähtee, joko lainalle tai myyntiin. Se tietysti helpottaa valintojen tekemistä, mutta mitä todennäköisimmin kokoonpanoon jää edelleen rutkasti vaihtoehtoja. Kun vielä tiedetään, kuinka tärkeää laitapelaaminen Mauricio Pochettinolle on, tätä tuolileikkiä on todella mielenkiintoista seurata.

Kepan päivän kunto

Kepa Arrizabalagalla on saumat olla loistava maalivahti. Välillä on, toisinaan taas ei. Taival Chelseassa ei ole ollut ihan ruusuilla tanssimista. Sinne on mahtunut jos jonkinlaista episodia. Nyt Édouard Mendy lähti Saudi-Arabiaan, eikä hetkeen tarvitse arvuutella, kuka on ykkösmaalivahti. Kepa saa tietynlaisen rauhan omaan hommaansa, mutta se tuo myös vastuun. Nyt ei ole varaa mokailla. Nyt on oltava eliittitason maalivahti pelistä toiseen, mikäli Chelsea haluaa pelata pokaaleista.

Jutun julkaisun jälkeen Chelsea hankki Robert Sánchezin Brightonista ja lainasi Kepan Real Madridiin.

Enzo Fernández

Enzo Fernándezilla on nyt puoli vuotta Chelsea-aikaa takana. Argentiinalainen on jo nähnyt, miten seurassa kyetään laittamaan suursiivous käyntiin. Enzosta maksettiin peräti 121 miljoonaa euroa ja hän sai heti ison roolin. Nyt on valmentaja vaihtunut ja moni pelikaveri ympäriltä lähtenyt. Ei ole N’Golo Kantéta, ei Mateo Kovacicia, ei Kai Havertzia, ei Mason Mountia ja niin edelleen.

Yhtäkkiä on suurelta osin nuori joukkue, joista moni on tullut seuraan aivan hiljattain. Keskikentän keskustan materiaali on kaventunut aika lailla, ja 22-vuotiaana Enzon pitäisi nyt ottaa johtajan rooli itselleen. Tällaisissa muutoksissa on paljon sulateltavaa. Pystyykö Enzo kantamaan vastuun?

Ihanneavaus

Chelsean ihanneavaus 2023.

Arvio sijoituksesta

Sija: 8.

Chelseassa on käynyt ovi siihen malliin, ettei oikein meinaa perässä pysyä. Omistaja on vaihtunut, valmentajat ovat vaihtuneet, strategia on vaihtunut. Ensin ostettiin kaikki. Kun se ei toiminut, päätettiin myydä kaikki.

Nyt näyttäisi siltä, että Chelsea panostaa nuoriin ja pyrkii kasaamaan – toivottavasti – rauhassa joukkueen, joka voisi menestyä muutaman vuoden kuluttua. Siihen Mauricio Pochettino voi sinänsä olla aivan oikea valmentajavalinta.

Chelsea kyllä parantaa viime kaudesta, mutta on tässä kysymysmerkkejäkin. Kilpailijat ovat päässeet suunnittelemaan kautta ihan erilaisista lähtökohdista, paljon pienemmin muutoksin. Valioliigan keskimääräinen taso ja vaade on jo niin korkea, että suurseurojenkin on oltava ihan tikissä menestyäkseen.

Neljän joukkoon Chelsealla tuskin on vielä tulevalla kaudella asiaa. Homman mennessä nappiin joukkue voi yltää europaikoille, mutta kilpailu on niin kovaa, että yhtään epäonnistumalla sijoitus voi olla sarjan puolivälissäkin.

Ville Liimatta ja Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila

MUUT JOUKKUE-ENNAKOT