Crystal Palacessa asiat eivät ole kovin paljon muuttuneet. Nyt totutellaan elämään ilman Wilfried Zahata, joka oli vuosikaudet joukkueen hyökkäyspelin sielu. Roy Hodgson onneksi tietää, miten ohjata Palace-laiva jälleen keskikastiin.

Viime kausi

Crystal Palacen kausi 2022-2023 oli aika tuttua Palacea.

Lontoolaisseura nappasi ensimmäiseen yhdeksään kierrokseen vain yhden voiton. Ei sinänsä mikään ihme, sillä joukkueen alkukauden ohjelma oli aika karmea. Juurikin yhdeksään ensimmäiseen peliin mahtuivat kohtaamiset Arsenalia, Liverpoolia, Aston Villaa, Man Cityä, Brentfordia, Newcastlea, Man Unitedia, Brightonia ja Chelseaa vastaan. Sikäli oli toisaalta ihan kohtuullinen tulos, että Crystal Palace hävisi noista otteluista vain neljä.

Pahimman otteluohjelmavaiheen hellitettyä pistepotti alkoi kasvaa vähän kovempaa tahtia, ja Palace vakiinnutti hyvin nopeasti paikkansa tutussa ja turvallisessa keskikastissa.

Vuodenvaihteen jälkeen kurssi kääntyi alamäkeen. Tammikuun alusta käynnistyi 11 ottelun putki ilman voittoa (joskin vastassa oli jälleen tämä sama hurja nippu kärkipään joukkueita), ja Patrick Vieira menetti työpaikkansa seuran päävalmentajana maaliskuun puolivälissä. Monen yllätykseksi Eagles pestasi korvaajaksi 75-vuotiaan veteraaniluotsin Roy Hodgsonin.

Hodgson oli seuralle tuttu aiemmasta neljän vuoden mittaisesta päävalmentajapestistään (2017-2021). Konkari aloitti huhtikuun kolmella voitolla Leicesteriä, Leedsiä ja Southamptonia vastaan estäen vajoamisen putoamistaisteluun. Eagles sijoittui lopulta sarjataulukossa sijalle 11 ja nappasi paikan keskikastissa – jo kymmenettä kautta putkeen.

Cup-kilpailuissa Crystal Palacen tie katkesi Liigacupin osalta kolmannella kierroksella rangaistuspotkukilpailun jälkeiseen tappioon Newcastlelle. FA Cupissa Southampton oli kolmannella kierroksella vahvempi lukemin 2-1.

Pelaajasiirrot

Crystal Palacen kesä on ollut aika rauhallinen. Yksi kova nimi on tullut sisään ja yksi kova nimi on lähtenyt – molemmat vapaina agentteina. Voitaneen odottaa, että joitain peliliikkeitä Palace vielä tekee loppukesän aikana. Jutun julkaisun jälkeen Palace osti 20 miljoonalla eurolla lupaavan Matheus Francan.

Lähteneet

Wilfried Zaha, Crystal Palace -> Galatasaray, ilmainen

Suuri Eagles-legenda Zaha, 30, jätti pitkäaikaisen seuransa sopimuksensa päättyessä. Laituri esiintyi 17-vuotiaana tehdyn debyyttinsä jälkeen yhteensä 458 ottelussa lontoolaisseuran edustuksessa ja teki kaikki kilpailut mukaan lukien 90 maalia.

458 ottelun jälkeen Wilfried Zaha lopulta lähti. Kuva: Getty Images.

Viime kaudella Zaha iski 27 Valioliigan otteluun seitsemän osumaa. Hän oli joukkueensa toiseksi paras maalintekijä sekä hanakin laukoja ja haastaja. Hyökkäyksen supertähden lähtö on suuri aukko paikattavaksi.

Jack Butland, Crystal Palace -> Rangers, ilmainen

Butland, 30, oli koko syksyn sivussa sormimurtuman vuoksi. Tammikuun siirtoikkunassa hänet lähetettiin lainalle Manchester Unitediin varavahdin rooliin. Maalivahti ei pelannut lopulta ainuttakaan ottelua koko viime kauden aikana.

Luke Plange, Crystal Palace -> Carlisle, laina

20-vuotias keskushyökkääjä siirtyi Palaceen tammikuussa 2022 ja on siitä hetkestä lähtien pelannut lainalla jo kolmessa eri seurassa. Viime syksyn pelasi Belgian kakkossarjaa ja kevään Englannin Ykkösliigaa. Yhteensä 34 ottelua, joissa kaksi maalia. Nyt edessä on jälleen puolen vuoden laina, tälläkin kertaa Ykkösliigassa.

Luka Milivojevic, Crystal Palace -> Shabab Al-Ahli, ilmainen

Milivojevic, 32, jätti Lontoon taakseen sopimuksensa päätyttyä. Tammikuussa 2017 Olympiakosista saapunut serbi urakoi viisi ja puoli vuotta Eaglesin keskikentällä. Milivojevic tunnettiin myös rangaistuspotkuspesialistina. Viime kaudella vastuu oli pienempää ja hän esiintyi vain 18 valioliigaottelussa. Siirtyi vapaan agenttina Arabiemiraatteihin.

James McArthur, Crystal Palace -> lopetti uransa

McArthur, 35, edusti Crystal Palacea pitkät yhdeksän vuotta. Skotlannin maajoukkuepelaaja nähtiin yhteensä 253 ottelussa Eaglesin keskikentällä. Viime kaudella oli jo ihan mitättömässä roolissa, ja yhteinen taival päättyi sopimuksen loputtua. Hetken mietittyään McArthur päätti lopettaa pelaajauransa.

Albert Sambi Lokonga, Crystal Palace -> Arsenal, laina päättyi

Tuotiin tammikuussa vahvistamaan Palacen keskikenttää. Kun Patrick Vieira sai kenkää, Sambi Lokonga putosi penkille. Ei saanut juuri lainkaan vastuuta Roy Hodgsonin alaisuudessa. Sikäli ei voida pitää menetyksenä, kun laina nyt päättyi.

Saapuneet

Matheus Franca, Flamengo -> Crystal Palace, 20 miljoonaa euroa

Ikää vasta 19 vuotta, mutta Palace oli jo valmis lyömään pöytään 20 miljoonaa euroa. Se kertoo jotain brasilialaisen potentiaalista. Franca pelaa lähtökohtaisesti hyökkäävänä keskikenttäpelaajana, mutta kykenee operoimaan muillakin hyökkäyspään tonteilla. Mielenkiintoista nähdä, irtoaako jo tulevalle kaudelle paikka Palacen kokoonpanosta.

Jefferson Lerma, Bournemouth -> Crystal Palace, ilmainen

Lermalla, 28, on viiden vuoden kokemus Englannin kentiltä Bournemouthin paidassa. Kolumbialaisen vyöltä löytyy myös maajoukkuepelejä 35 ottelun verran.

Jefferson Lerma on iso ja Palacen näköinen vahvistus. Kuva: Getty Images.

Kovaa taklaava ja keinoja kaihtamattomalla asenteella tilanteita lähestyvä Lerma kasvoi Bournemouthissa kannattajien suureksi suosikiksi. Kahden suunnan keskikenttäpelaaja on erinomainen vahvistus Palacelle.

Malcolm Ebiowei, Hull -> Crystal Palace, laina päättyi

Vasta 19-vuotias Ebiowei on Palacen ilmaishankinta vuoden takaa. Laitahyökkääjä sai syksyllä hyvin niukalti vastuuta, joten kaikkien kannalta oli parempi lähettää nuorukainen lainalle kevääksi. Mestaruussarjan Hullissa minuutteja tuli ihan mukavasti, tehoja ei lainkaan. Ei pysty täyttämään Wilfried Zahan jättämää aukkoa.

Remi Matthews, St. Johnstone -> Crystal Palace, laina päättyi

Vastuuta ei ollut luvassa Palacessa, joten lainattiin Skotlantiin. Sai siellä ykkösvahdin roolin, ja on nyt mahdollisesti nousemassa Palacessa kakkosvahdiksi.

  • Katso kaikki Valioliigan kesän siirrot tästä.

Valmennus ja pelitapa

  • Päävalmentaja: Roy Hodgson

Roy Hodgson jatkaa Crystal Palacen peräsimessä tehtyään onnistuneen kevään jälkeen jatkosopimuksen tulevalle kaudelle. 75-vuotias valmentajaveteraani tuntee seuran läpikotaisin aiemman neljän vuoden pestinsä myötä.

Hodgson toi viime keväänä synkkään putkeen vajonneelle Eaglesille toivoa ja joukkueeseen uutta motivaatiota. Ensimmäinen ottelu Leicesteriä vastaan maajoukkuetauon jälkeen toi esille aktiivisen ja iloisen Palacen. Palace laukoi 2-1-voitossa pelkästään avauspuoliskon aikana 20 kertaa ja 31 kertaa 90 minuuttiin sivuten seuran historiansa suurinta määrää. Ylipäätään Hodgsonin lähestymistapa oli loppukaudesta jokseenkin hyökkäävä.

Vielä kerran, Roy Hodgson. Kuva: Getty Images.

Samaan hengenvetoon on todettava, että Hodgsonin pelifilosofiassa puolustus on ykkönen. Korttitalo rakennetaan niin, että pohja on kunnossa. Se näkyi keväälläkin. Hodgsonin astuttua puikkoihin Palacen päästetyjen maalien odottama oli loppukaudella koko sarjan pienin. Erityisen vaikeaa Palacea on yllättää vastahyökkäyksillä.

Hodgsonille on tärkeää, että jokainen joukkueen pelaaja osallistuu talkoisiin. Vapaamatkustajille ei ole tilaa. Mielenkiintoista on, miten haalarihommat viime kauden lopussa tehtiin. Perinteisesti Hodgsonin joukkueet eivät ole olleet erityisen kovaa prässääviä, mutta keväällä Palace otti aika ylhäältäkin kiinni.

Aiemmin Hodgson on suosinut muotona usein 4-4-2:ta, mutta nyt keväällä joukkue pelasi 4-3-3:lla ja kauden viimeisissä peleissä 4-2-3-1:llä. Tässä vaiheessa on vielä vähän epäselvää, miten Hodgson aikoo lähestyä tulevaa kautta. Nyt sinänsä kesikentän pohjalle ainakin olisi heittää pätevä kaksikko Cheick Doucouré-Jefferson Lerma, joten 4-2-3-1 voisi olla lähtökohta.

Iso haaste Hodgsonille tulee olemaan maalipaikkojen luonti ja maalinteko. Wilfried Zaha oli vuosikausien ajan todella tärkeä palanen hyökkäyspelissä. Nyt Zahaa ei ole, eikä tilalle ole hankittu ketään. Aivan liian paljon on Michael Olisen ja Eberechi Ezen harteilla – Ezen harteilla yhä enemmän, sillä Olise on alkukaudesta sivussa.

Seuraa heitä

Marc Guéhi

Guehi, 23, on nuorestaan iästään huolimattta Palacen johtavia pelaajia. Viime kauden aikana jäi vain yksi valioliigaottelu välistä. Guéhi avaa paljon peliä maata pitkin ja on jalalla pallovarma toppari. Hänen rauhallisuutensa tuo vastaparin enempi peruspuolustajalle Joachim Andersenille.

Marc Guéhilla on tärkeä rooli pelin käynnistäjänä. Kuva: Getty Images.

Eberechi Eze

Eze, 25, puhkesi keväällä kukkaan Hodgsonin nostettua loukkaantumisista kärsineen keskikenttäpelaajan takaisin avaukseen. Rooli pelintekijänä toi suuret tehot esille ja viimeisillä kierroksilla syntyi kuusi maalia.

Kokonaisuudessaan Ezelle kertyi kymmenen osumaa kauden aikana ja hän oli Palacen ykköspyssy. Vahva kausi toi hänelle myös maajoukkuekutsun Englannin paitaan kesäkuun EM-karsintaotteluihin.

Eze on vahva 1v1-haastaja, joka kykenee pelaamaan muodostelmasta riippuen keskikentän keskustassa, kymppipaikalla tai laidalla. On siinä mielessä monikäyttöinen pelaaja Hodgsonille. Tulevalla kaudella tuloksentekokyky ei saisi laskea, jos Palace mielii pysyä keskikastissa.

Michael Olise

Olise on Zahan lähdettyä Ezen ohella Palacen kirkkaimpia tähtiä. Ranskalaistaituri muistetaan viime kaudesta viime hetken suuresta tasoitusmaalistaan vapaapotkusta Manchester Unitedin verkkoon. Osuma oli toinen Olisen, 21, kauden kahdesta maalista Valioliigassa. Laituri tilastoi myös peräti 11 maalisyöttöä.

Olisen vahvuudet ovat erikoistilanteissa, keskityksissä ja pallon suojaamisessa. Hän puhkoo puolustuksia avaavilla syötöillä ja etenee suoraviivaisesti kentällä. Heikkoudet ovat toistaiseksi viimeistelyssä, jossa on parantamisen varaa viimeisellä kolmanneksella.

Iso takaisku tuli kesäkuussa, kun Olisen takareiteen tuli repeämä U21-ikäluokan EM-kisoissa. Näillä näkymin Olise on alkukaudesta sivussa.

Ihanneavaus

Crystal Palacen ihanneavaus 2023.

Arvio sijoituksesta

Sija: 13.

Palace ei ole liiemmin vahvistunut viime kaudesta. Samalla joukkue menetti Zahan lähdön myötä tärkeimmän yksittäisen pelaajansa viimeisen vuosikymmenen aikana. Nuoren Olisen ja Ezen on täytettävä seuralegendan tyhjäksi jättämät saappaat jos vahvistuksia ei hankita.

Roy Hodgson tuntee Crystal Palacen ja Crystal Palace tuntee Roy Hodgsonin. Se auttaa. Hodgson ei hae säihkettä ja glooriaa, vaan pyrkii jälleen tekemään Palacesta hyvin vaikeasti voitettavan. Puolustus muurataan umpeen, ja hyökkäyksessä pyritään luomaan tarpeeksi.

Palace ei missään nimessä taistele europaikoista, mutta ei sen pitäisi joutua putoamistaisteluunkaan. Tuttua ja turvallista keskikastin sijoitusta pukkaa jälleen. Tilannetta voisi muuttaa Ezen tai Olisen loukkaantuminen (kuten jo kesällä kävi). Kaksikon harteilla kun on vähän turhan paljon vastuuta hyökkäyspään tehoista.

Crystal Palacen otteluohjelma

Joni Ahokas ja Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila

MUUT JOUKKUE-ENNAKOT