Burnley – kausiennakko 2018/19: Riittääkö rahkeet sensaation toistamiseen?

© Kuva: Getty Images

Viime kausi

Koska valioliigakaudella 2017-2018 ei nähty mitään Leicesterin mestaruuden kaltaisia sensaatioita, vaan kuuden kärjen sarjassa miehittivät ”kuusi suurta”, kuuluu kauden suurimman yllättäjän titteli Burnleylle. Clarets ylsi sarjassa sijalle 7 ja pääsi siten mukaan myös Eurooppa-liigan karsintoihin.

Burnley jäi ilman tehtyä maalia peräti 13 pelaamassaan ottelussa, ja pystyi kolmeen maaliin kauden aikana vain kahdesti. Sen 14 voitosta kahta vaille kaikki tulivat yhden maalin erolla. Kaikkiaan Burnley teki kauden aikana vain 36 maalia, eli alle maalin per peli. Kun päästettyjäkin oli vain 39, karttui pistetili kuitenkin tarpeeksi usein, ja olipa Burnleyn maalierokin sarjan seitsemänneksi paras. Positiivisella maalierolla kun pelasivat vain kuusi suurta.

Ylläolevat tilastot kertovat hyvin siitä, mihin Burnleyn menestys perustui. Tiiviiseen ja tarkkaan puolustuspeliin, sekä siihen, että johtoasemaa osattiin varjella lähes mestarillisesti. Manageri Sean Dyche sai kauden aikana ansaittua ylistystä resurssien maksimoimisesta. Nimet James TarkowskiBen Mee ja Jack Cork olivat kaikkien huulilla ja kolmikko löysi itsensä jopa MM-spekulaatioista – turhaan tosin. MM-joukkueeseen sentään ylsi täysin yllättäen maalivahti Nick Pope, joka debytoi Valioliigassa vasta viime syyskuussa kokeneen ykkösvahdin Tom Heatonin loukkaannuttua.

Burnleyn kauden kehityskäyrä oli poikkeuksellisen tasainen, sillä seitsemännestä kierroksesta lähtien se vietti koko kauden sijoilla 6-8. Ei nousuja, ei laskuja. Cup-kiireetkään eivät päässeet rassaamaan, sillä FA Cupista sen pudotti jo ensimmäisessä pelissä Manchester City, ja Liigacupista toisessa ottelussa Leeds.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Kuva: Getty Images

Scott Arfield (Rangers)
Keskikentän vasen laita, 29 vuotta

Skotlantilaisen Falkirkin kasvatti pelasi Burnleyssa kaikkiaan viisi kautta ennen kuin siirtyi tänä kesänä ilmaissiirrolla Steven Gerrardin valmentamaan Rangersiin. Arfield ampui Burnleylle kahdella Mestaruussarja-kaudella (2013-2014 ja 2015-2016) kahdeksan maalia kumpaisellakin, mutta Valioliigassa tahti oli hiljaisempaa, sillä maaleja syntyi parhaalla kaudella kaksi. Kahteen maaliin hän pystyi myös viime kauden 18 ottelussaan. Arfield pelasi lukuisia otteluita aikanaan Skotlannin juniorimaajoukkueissa, mutta loikkasi vuonna 2016 isänsä synnyinmaan Kanadan maajoukkuepaitaan.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Kuva: Getty Images.

Ben Gibson (Middlesbrough)
Toppari, 25 vuotta

Burnleyn ensimmäinen kesän hankinta tuli vasta elokuussa, ja heti meni rikki seuran siirtoennätys, kun seura maksoi Middlesbrough’lle 16,9 miljoonaa euroa Ben Gibsonista. Toppari on ollut Borossa muutamaa lainapestiä lukuun ottamatta koko ikänsä. Nyt oli kuitenkin aika suunnata taas Valioliigan kirkkaisiin valoihin, jossa mies oli myös Boron kanssa kaudella 2016-17.

Gibson tulee varmasti saamaan vastuuta Burnleyn puolustuslinjassa. Topparina viihtyvä Gibson on pelannut viime kausina suuria ottelumääriä ilman pahempia loukkaantumisia. Myös maalitili on karttunut aina yhdellä osumalla viimeisillä kolmella kaudella.

Katso Burnleyn kaikki kesän siirrot tästä.

Tiesitkö: Burnley pelaa tällä kaudella ensimmäistä kertaa europelejä 51 vuoteen

Valmennus

Kuva: Getty Images

Burnleyn valmentajana toimii 47-vuotias Sean ”Ginger Mourinho” Dyche. Hän on ollut seuran peräsimessä lokakuusta 2012 alkaen. Aluksi sarjatasona oli Mestaruussarja, mutta jo ensimmäisellä Dychen kokonaisella kaudella juhlittiin nousua Valioliigaan. Ensimmäinen kausi pääsarjatasolla päätyi putoamiseen, mutta joukkue palasi välittömästi takaisin kaudeksi 2016-17 ja on ollut sarjassa siitä alkaen.

Yläkerrassa Dychen Burnley pelaa suoraviivaista jalkapalloa. Pelivälinettä ei pidetä itsellä pitkään vaan murtautumista pyritään hakemaan nopeasti, kun vastustajan pakka ei ole vielä täysin asemissaan. Keskittäminen ei ole kaikista murtautumismahdollisuuksista se tilastollisesti tehokkain, mutta Burnley luo keskitystilanteet todella laadukkaasti, joten sen kohdalla vaara keskittäessä on suuri. Tarjoilussa on laatua ja rangaistusalueella pelaajat tekevät liikkeensä oppikirjamaisesti. Joukkue on erittäin vaarallinen myös erikoistilanteissa.

Puolustaessa Burnley pudottaa ryhmityksensä todella alas. Se pyrkii pitämään muotonsa mahdollisimman tiiviinä, pitämään vastustajan pois vaarallisimmilta sektoreilta ja odottaa oikeaa hetkeä pallonriistoa varten. Joukkueen alakerta on parhaimmillaan niin tiivis, että parhaimmillakin hyökkäyksillä on vaikeuksia luoda tilanteita selvästä pallonhallinnasta huolimatta. Puolustaessa suurimmat ongelmat viime kaudella olivat laidoilla, sillä siellä joukkue hävisi useita yksi vastaan yksi tai kaksi vastaan kaksi tilanteita.

Burnley tulee varmasti luottamaan samaan tyyliinsä myös ensi kaudella ja hyvä niin – tulihan viime kaudelta lähes sensaatiomainen seitsemäs sija.

Tärkein pelaaja – James Tarkowski

Kuva: Getty Images

Burnleyn tasaisesta ryhmästä tärkeimpänä pelaajana nostimme esiin James Tarkowskin. 25-vuotias puolustaja teki todellisen läpimurron viime kaudella. Paljon topparin esityksistä kertoo se, että ennen kauden alkua hänen arvonsa oli Transfermarktissa 2 miljoonaa euroa. Vuosi myöhemmin se oli noussut 15 miljoonaan euroon. Summa on toki vain varovainen arvio hänen hinnastaan, mutta sen nousu 7,5 kertaiseksi yhden kauden aikana kuvastaa hänen tasonnostoaan.

Tarkowski on ilmassa erittäin vahva ja tämä tärkeä on ominaisuus Burnleyn pelityylissä. Tämän lisäksi hän sijoittuu hyvin, on vahva taklaaja ja erinomainen kaksinkamppailuissa. Tarkowski ei pelkää purkaa palloa kerralla kauas, jos tilanne sitä vaatii, mutta lähtökohtaisesti hän kuitenkin pyrkii pelaamaan kontrolloidun maata pitkin menevän syötön lähistölleen. Pelinavaamisessa topparilla on vielä kehitettävää, mutta hän osaa ehdottomasti muutakin kuin purkaa pallon täysillä kauas.

Tarkowskista puhuttaessa tulee ehdottomasti nostaa esiin myös hänen toppariparinsa Ben Mee, joka olisi melkein ihan yhtä hyvin olla nostettuna joukkueen tärkeimmäksi pelaajaksi. Lopulta kuitenkin valitsimme Tarkowskin, sillä pidämme häntä vielä pari astetta Meetä parempana puolustajana.

Tarkowski sai viime kaudella palkinnon esityksistään, sillä hän pääsi debytoimaan Englannin maajoukkueessa. Paikkaa Gareth Southgaten MM-ryhmään ei irronnut, mutta tilaisuuksia on varmasti vielä tulossa.

Arvio

Sija: 10

Burnleyn viime kauden seitsemäs sija oli joukkueelta lähes maksimisuoritus. Emme usko, että joukkue tulee olemaan kentällä kovinkaan paljoa viime kautta heikompi, mutta on epätodennäköistä, että kaikki sujuu lähes täydellisesti toisena kautena peräkkäin.

Burnleyn suorituskykyä saattaa myös hieman ajoittain heikentää europelikiireet. Tämän vaikutus riippuu tietenkin siitä, kuinka pitkälle se Eurooppa-liigassa etenee. Englannissa otteluruuhka on pahimmillaan todella kova, joten muutamatkin europelit lisää kuluttavat joukkuetta paljon.

Pelillisesti ei siis ole odotettavissa, että joukkueen tekeminen heikentyisi viime sesongista. Pienet asiat saattavat kuitenkin tällä kertaa kääntyä hieman useammin sitä vastaan, sillä viimeksi nämä pienet erot olivat usein sen puolella. Emme missään nimessä tarkoita, että joukkueen seitsemäs sija ei olisi ansaittu – sitä se todellakin oli -, mutta pitkässä juoksussa on vaikea pystyä koko ajan pelaamaan tuloksellisesti hieman yläkanttiin.

Muut joukkueet varmasti tietävät, kuinka Burnley tulee ensi kaudellakin pelaamaan. Viime sesongilla useat eivät silti onnistuneet murtamaan joukkueen tiivistä puolustusta. On mielenkiintoista seurata, toimiiko Dychen taktiikka yhtä hyvin nytkin vai ovatko muut löytäneet jo sen heikkoudet paremmin. Tämä tarkoittaisi puolestaan sitä, että Dychen pitäisi keksiä systeemiinsä jotain uutta.

Ihanneavaus

Kokoonpanolista

# PelaajaPositioPelipaikkaIkä
29Nick PopeMVMaalivahti19.4.1992
20Joe HartMVMaalivahti19.4.1987
30Adam LegzdinsMVMaalivahti28.11.1986
30Bailey Peacock-FarrellMVMaalivahti29.10.1996
5James TarkowskiKPToppari19.11.1992
14Ben GibsonKPToppari15.1.1993
6Ben MeeKPToppari21.9.1989
28Kevin LongKPToppari18.8.1990
3Charlie TaylorVPVasen laitapuolustaja18.9.1993
-Erik PietersVPVasen laitapuolustaja7.8.1988
2Matthew LowtonOPOikea laitapuolustaja9.6.1989
26Phil BardsleyOPOikea laitapuolustaja28.6.1985
4Jack CorkPKKPuolustava keskikenttä25.6.1989
18Ashley WestwoodPKKPuolustava keskikenttä1.4.1990
13Jeff HendrickKKKeskikentän keskusta31.1.1992
8Danny DrinkwaterKKKeskikentän keskusta5.3.1990
16Steven DefourKKKeskikentän keskusta15.4.1988
12Robbie BradyVHVasen laitahyökkääjä14.1.1992
31Dwight McNeilVHVasen laitahyökkääjä22.11.1999
7Johann Berg GudmundssonOHOikea laitahyökkääjä27.10.1990
25Aaron LennonOHOikea laitahyökkääjä16.04.1987
11Chris WoodKHKeskushyökkääjä07.12.1991
27Matej VydraKHKeskushyökkääjä1.5.1992
10Ashley BarnesKHKeskushyökkääjä30.10.1989
15Jay RodriguezKHKeskushyökkääjä30.1.1981

Jeremias Fisk, Heikki Kuparinen


Lunasta 50€ ilmainen live-veto Huuhkajien EM-avaukseen! 

  1. Avaa tili Betssonille alapuolen napista ja tee talletus.
  2. Lyö vähintään 1€ 1×2-veto Suomelle Liechtensteinia vastaan.
  3. Suomen voittaessa saat 50€ ilmaisen livevedon Suomen ensimmäiseen EM-otteluun!

Kertoimet ottelulleWatford - Burnley23.11.2019