Siirtoikkuna-analyysi: Chelsea tukalassa tienhaarassa – toisivatko uudet hankinnat Frank Lampardille vain lisää ongelmia?

© Kuva: Getty Images

Tammikuun siirtoikkuna on auki ja Chelsea löytää itsensä tukalasta tienhaarasta.

Frank Lampard käytti poskettoman määrän rahaa uusiin pelaajiin kauden alla, mutta nappiin kaikki hankinnat eivät suinkaan ole menneet. Hankaluudet saada uusien kasvojen kemioita kohtaamaan on ajamassa englantilaisluotsin pikku hiljaa potku-uhan alle.

Tämän artikkelin tarkoituksena ei kuitenkaan ole etsiä suoranaisia syitä sille, miksi Chelsea on valahtanut vuodenvaihteen alla kuudenneksi. Tarkoituksena on pohtia talven mahdollisia lisävahvistuksia kesän onnistuneisiin ja epäonnistuneisiin hankintoihin peilaten.

Enemmän ruusuja kuin risuja

Kesän kalleimmat kaappaukset Kai Havertz ja Timo Werner ovat olleet syyskauden aikana vain varjoja niistä pelaajista, joihin Chelsea törsäsi yhteensä 133 miljoonaa euroa.

Kumpikin on kuvaillut Valioliigaa alusta alkaen paljon haastavammaksi sarjaksi kuin Bundesliigaa. Nämä sanat ovat näkyneet teoissa.

11 ottelun kuivasta kaudesta kärsivä Werner on onnistunut maalinteossa viimeksi marraskuun alussa. Vaikka verkko on heilunut neljästi, odotetaan häneltä paljon enemmän.

Havertz on sen sijaan osunut Valioliigassa vain kerran – lokakuun tasapelissä Southamptonia vastaan. Tämäkään ei riitä alkuunkaan, mutta vielä lienee turhan aikaista maalata kumpaakaan heistä flopiksi.

Kai Havertzin ja Timo Wernerin Chelsea-taival on alkanut heikosti. Kuva: Getty Images

Sama koskee Chelsean kesäikkunaa noin kokonaisuudessaan. Vaikka edellämainittu saksalaiskaksikko ei olekaan vastannut odotuksiin, eivät kesän muut neljä hankintaa ole olleet lainkaan yhtä huonoa vastinetta rahalle. Ruusuja onkin kaikki kaikessa enemmän kuin risuja.

Hakim Ziyech on ollut loistava lisä Chelsean hyökkäysnelikkoon. Marokkolaistaiturin keskitykset vasemmalta laidalta ovat kuin myrkkyä vastustajan puolustajille. Maalisyöttöjä on kertynyt kolme, täysosumia yksi. Hänen itseluottamuksensa välittyy kannattajille saakka, sillä Ziyechin ollessa kentällä, on myös fanien helpompi olla.

Loukkaantumiset ovat kuitenkin rajoittaneet hänen ottelumääränsä Valioliigassa vain seitsemään. Ziyech vietti alkukauden sairastuvalla polvivamman takia ja on ollut sivussa joulukuun alusta lähtien takareisiongelman vuoksi. Lampardin mukaan ei ole sattumaa, että Chelsean alamäki alkoi Ziyechin pudottua kokoonpanosta pois. Chelsean hyökkäyspelin juonekkuus vaikuttaisi lepäävän hyvin vahvasti Ziyechin harteilla.

Hakim Ziyech on pelikuntoisena loistava. Kuva: Getty Images

Entisen Ajax-tähden lisäksi Ben Chilwell on osoittanut alusta alkaen, miksi Lampard halusi juuri hänet vasemman laitapuolustajan tontille.

Englannin maajoukkuepelaaja on lukinnut paikkansa Chelsean ykkösmiehistössä jo tulevienkin kausien puolesta. Hän loistaa viikosta toiseen sekä hyökkäys- että puolustussuuntaan, eikä Marcos Alonsoa ole tullut ikävä. Etenkin Chilwellin nousut vasemmalta laidalta ovat osoittautuneet avainosaksi Lampardin hyökkäysstrategiaa. Chilwell on kerännyt tililleen jo viisi maalisyöttöä ja kaksi maalia.

Puolustuksen toimivuuteen ovat vaikuttaneet myös ilmaiseksi napattu Thiago Silva ja 24 miljoonaa euroa maksanut Edouard Mendy. Suurin kiitos loka-marraskuun lukuisista nollapeleistä kuuluu etenkin tälle kaksikolle – Kurt Zoumaa ja Chilwelliä unohtamatta.

Silva, jonka epäiltiin olevan 36 vuoden iässä liian vanha Valioliigaan, on myös puskenut sisään kaksi maalia ja kantanut kapteeninauhaa suurimmassa osassa 11 pelaamastaan sarjapelistä. Mendy on sen sijaan ollut viime otteluiden päästetyistä maaleista huolimatta jättimäinen askel ylöspäin Kepa Arrizabalagasta. Fanienkin luotto omaan maalivahtiin on viimein palannut.

Kenelle siis olisi tarvetta?

Lampard yrittää siis yhä hitsata nykyistä ryhmäänsä yhteen, joten olisivatko hankinnat talven ikkunasta hänelle vain haitaksi?

Kesän törsäily lisäsi odotetusti suorituspaineita, joten tulosten on parannuttava. Löytisikö talven siirtoikkunasta siis yhtäkään pelaajaa, jonka siirto olisi varmuudella hyödyllinen ja mahdollinen toteuttaa?

Chelsean ei ainakaan uskota hankkivan uusia pelaajia tammikuun aikana. Siirtokohteet huhurintamallakin ovat täten olleet vähissä, sillä uusia nimiä ei ole juuri noussut esiin. Muutama kohde on kuitenkin nostettava esille, sillä mitään siirtotoimintaa ei suinkaan ole suljettu tässä vaiheessa pois.

Declan Rice on Chelsean kasvatti, kuten Tammy Abraham, Mason Mount ja kumppanit. Kuva: Getty Images

West Hamin keskikenttäpelaaja Declan Ricen nimi jäi ilmaan leijumaan kesäikkunan jäljiltä, mutta siirron toteutumisesta ei ole ollut viime aikoina minkäänlaisia konkreettisia merkkejä.

Mahdottomuus tämä ei kuitenkaan ole, sillä sopisihan Rice erinomaisesti Lampardin sapluunaan. Mateo Kovacic ja N’Golo Kanté ovat kumpikin parhaimmillaan, kun he saavat vapauden liikkua ylös-alas keskikentän keskellä. Rice olisi puolestaan täydellinen ankkuri keskikentän pohjalle.

Jorginhoa on peluutettu kyseisellä pelipaikalla aiemmin, mutta hän ei takaa samanlaista suojaa kuin nopeampi ja fyysisempi Rice. 21-vuotiaalta englantilaispelaajalta löytyy myös tarpeeksi luovuutta auttaakseen joukkuetta pallollisena. Halvalla hän ei kuitenkaan lähde – varsinkaan kesken kauden. Todennäköisempää on, että siirto toteutuu vasta kesällä.

Seuraako David Alaba Havertzia ja Werneriä Chelseaan? Kuva: Getty Images

Ricen lisäksi David Alaba on ollut viime aikoina yhdistettynä Stamford Bridgelle. Hänen sopimuksensa Bayern Münchenin kanssa umpeutuu kuluvan kauden jälkeen, minkä takia itävaltalaispuolustajan perässä on muitakin Euroopan suurseuroja.

Kesän tarjouskilvan odottelu ei kuitenkaan liene viisainta Chelsean kannalta. 28-vuotias saattaisi nimittäin olla juuri se pala, joka tekisi seuran puolustuslinjasta vedenpitävän ja auttaisi Chelsean TOP4:n joukkoon.

Miksei siis kokeilla kepillä jäätä ja tehdä Bayernille jonkinlainen tarjous jo tammikuussa? Alhainenkin summa voisi saada seuran harkitsemaan Alaban kauppaamista, sillä onhan se tällä hetkellä menettämässä hänet ilmaiseksi ensi kesänä.

Alaban vaikutus voisi olla samankaltainen kuin Thiago Silvalla, joka toi jo kaivatun lisän kokemusta nuoren miehistön keskelle. Versatiilin puolustajan monipuolisuus olisi myös valtava plussa Lampardille, joka voisi peluuttaa häntä vasempana laitapuolustajana, topparina sekä keskikentän pohjalla.

Lampard tarvitsee nuoreen miehistöönsä vakiintuneita voittajia, jos se toivoo tuovansa seuralle pokaaleja pelikentän laidaltakin. Andreas Christensen, Antonio Rüdiger ja Fikayo Tomori eivät ole säännöllisesti samalla tasolla kuin Zouma, joten viimeistään ensi kesänä topparin tontille on hankittava vahvistuksia.

Chelsean on kerrottu kaavailevan kesäsiirtoa myös Erling Braut Hålandille. Dortmundin supertähden nappaaminen olisi toki hurja hauiksennäyttö Chelsean miljardööriomistajalta, mutta toistaiseksi siirrosta on turha unelmoida. Chelsea teki viime kesänä niin monta hyökkäyspään hankintaa, että sen on nyt vain keskityttävä saamaan paras irti heistä.

Ylijäämistä eroon?

Chelsean käytettyä yli 250 miljoonaa euroa uusiin hankintoihin viime kesänä, on sen päästävä ylijäämäpelaajistaan pikku hiljaa eroon.

Lampardin suosiosta pudonnut Marcos Alonso on siirtymässä lainalle Atlético Madridiin. Espanjalaisseuralla on mahdollisuus ostaa hänet myös pysyvästi itselleen ensi kesänä. Emerson jää täten ainakin loppukaudeksi Chelseaan, mutta ensi kesänä hänenkin aikansa Stamford Bridgellä saattaa tulla päätökseen.

Marcos Alonso on pelannut vain kolmessa Chelsean sarjapelissä tällä kaudella. Kuva: Getty Images

Rüdiger, Christensen ja Tomori ovat toistaiseksi yrittäneet taistella tiensä Zouman ja Thiago Silvan edelle Lampardin nokkimisjärjestyksessä. Siinä kukaan ei kuitenkaan ole onnistunut ja ainakin yhden heistä uskotaan lähtevän seurasta tammikuun siirtoikkunassa.

Kolmikosta vähiten vastuuta saanut Tomori, 23, hylkäsi viime kesänä tilaisuuden siirtyä West Hamiin lainalle. Myös Evertonin kiinnostuksen herättänyt englantilaispuolustaja on ollut yhdistettynä Newcastleen. Christensenin ympärillä on ollut hiljaisempaa, mutta tilanteeseensa pettynyttä Rüdigeriä on viety villeimmissä huhuissa jopa Arsenalin riveihin.

Kepa Arrizabalagan itsetunnolle ja maineelle tekisi myös hyvää pelata vahva lainajakso muualla. Myydyksi Chelsea ei kuitenkaan 80 miljoonan euron hutihankintaansa taida saada. Billy Gilmour, 19, voisi myös hyötyä lainapätkästä muualla, eikä akatemiajoukkueen riveissä pelailevalla Danny Drinkwaterilla pitäisi olla enää mitään asiaa Chelsean palkkalistoille.

Yhteenveto:

  • Lampardin on saatava nykyisten pelaajiensa kemiat kohtaamaan.
  • Pakkaa ei voi sekoittaa täysin uusilla ässillä, mutta 1-2 täsmähankintaa voisi olla hyväksi.
  • Declan Rice ja David Alaba vaikuttavat kannattavilta hankinnoilta, mutta todennäköisesti saatavilla vasta kesällä.
  • 2-4 ylijäämäpelaajaa siirtynee vähintään lainalle.


PÄIVÄN VIHJE: SOUTHAMPTON – ARSENAL

Arsenalin ykköstykistö on kehässä – painuuko viikonlopun cup-nyhjäys unholaan?