Englannin joukkue kävi maanantain EM-karsintapelin aikana keskustelua siitä, tulisiko sen keskeyttää ottelu bulgarialaisyleisön loukkaavan ja rasistisen käytöksen johdosta. Valmentaja Gareth Southgate sanoo harkinneensa tätä vaihtoehtoa, mutta kertoo pelaajien tehneen lopullisen päätöksen.

– Olen suunnattoman ylpeä joukkueesta ja henkilökunnasta. Totta kai meitä voi myös kritisoida siitä, ettemme menneet reaktiossamme riittävän pitkälle. Uskon kuitenkin, että annoimme nyt valtavan painokkaan lausunnon omasta puolestamme. Totta puhuen olimme mahdottomassa tilanteessa.

– Erotuomari kävi luonamme avausjaksolla kahteen otteeseen, raportoituamme loukkaavasta käytöksestä. Toisella näistä kerroista kävimme joukkueen kanssa pitkän keskustelun. Tässä vaiheessa avauspuolikasta oli jäljellä enää neljä minuuttia.

Myös tauolla poistuminen oli mahdollista.

– Teimme hyvin selväksi, että mikäli toisen jakson alussa sama jatkuu, kävelemme suoraan ulos. Itse asiassa olisimme saattaneet jäädä suoraan koppiin. Järjestyksenvalvojat poistivat kuitenkin reilun määrän häiriköitä katsomosta, ja toisella jaksolla jalkapallo sai hoitaa puhumisen.

Tauolle mentäessä Englanti johti ottelua jo 4-0, Ross Barkleyn osuttua kahdesti, Marcus Rashfordin ja Raheem Sterlingin kertaalleen. Toisella jaksolla Sterling näpäytti vielä toistamiseen, ja Harry Kane viimeisteli loppulukemat. Vaikka epäasiallinen käytös nousi aiheesta otsikoihin, jaettiin kentän puolella ottelussa vain yksi varoitus, jonka nappasi Jordan Henderson neljän minuutin pelin jälkeen.

– Koko ryhmämme oli yhtenäinen tapahtumien suhteen niin pelin ollessa käynnissä, puoliajalla, kuin ottelun jälkeen.

Valmentaja tähdentää surkeiden tapahtumien kääntämistä mahdolliseksi voitoksi isossa kuvassa.

– Peli keskeytettiin kahdesti; en usko sellaista tapahtuneen maaotteluissa aiemmin. Vielä isompi julkilausuma oli se tapa, jolla pelaajamme suorituivat itse pelissä.

– Monet pelaajamme ovat joutuneet käymään läpi asioita, joita heidän ei pitäisi joutua kokemaan. Silti he tulivat kentältä hymyillen, johtuen pelimme onnistumisesta. He haluavat tarinan aina keskittyvän jalkapalloon, mutta nyt he ovat olleet osa jotain vielä suurempaa.

Lähde: Sky Sports