FA Cupin viides kierros pelataan maanantain ja torstain välisenä aikana. Mukana valioliigajoukkueista ovat vielä Arsenal, Chelsea, Liverpool, Newcastle, Sheffield United, Tottenham, Norwich, Leicester, Manchester City sekä Manchester United.

Portsmouth-Arsenal

Kierros käynnistyy kahden, suuruutensa päiviä vain muistelevan seuran kohtaamisella. Ykkösliigan kolmatta sijaa pitävä Pompey saa vieraakseen viime torstaina karmaisevan takaiskun Eurooppa-liigassa kärsineen, mutta muuten verrattain hyvän alkuvuoden pelanneen Arsenalin.

FA Cupin merkitys korostui Gunnersille reippaasti, kun se päätti kauden eurotaipaleensa tappiolla Olympiakosille. Mahdollisuuksia minkään asteisiin kansainvälisiin peleihin tulevalle kaudelle on jälleen yksi vähemmän. Vaikka Valioliigan taistelu sijoista Liverpoolin ja Man Cityn takana on edelleen varsin avoin, tarjoaisi seuran kaikkien aikojen 14. cupvoitto suoremman tien niin urheilullisesti, kuin rahallisesti kullanarvoisiin peleihin.

Portsmouthille nykyisenä alasarjajoukkueena ottelulla on tietenkin myös valtava merkitys jo sinällään, voitto siitä tulisi ikään kuin bonuksena. Seura ylsi cupin puolivälieriin ensimmäistä, ja toistaiseksi viimeistä kertaa kaudella 2009-2010. Arsenalia vastaan menestystä ei ole tullut – joukkue on voittanut illan vastustajansa kilpailullisessa ottelussa viimeksi vuonna 1958.

Arsenal-kannattajille esiteltäneen tänään uusi pelaaja, Flamengosta tammikuussa lainalle hankittu toppari Pablo Mari. Espanjalainen on toistaiseksi kokeillut siipiään Englannissa vasta reservijoukkueesa – tuntien toki kentät ajaltaan Manchester Cityn riveissä

– Hän tarvitsee minuutteja, samoin kuin Rob Holding, Ainsley Maitland-Niles ja Reiss Nelson. Kaikki heistä ovat valmiita pelaamaan, sanoo valmentaja Mikel Arteta.

Chelsea-Liverpool

Tiistaina isketään yhteen sarjataulukoita ajatellen korkeimmalla tasolla, kun Stamford Bridgellä vastakkain asettuvat Chelsea ja Liverpool. Kummallakin on takanaan vaikea valioliigaottelu; vieraat hävisivät viikonloppuna sarjakaudella ensi kertaa. Isännät taas taistelivat tasapelipisteen Marcos Alonson maaleilla Bournemouthissa.

Kummallekin joukkueelle FA Cup -kunnia maistuisi varmasti. Liverpool selvitti tiensä tähän vaiheeseen vasta uusintaottelun kautta, jäätyään vieraspelissään tasoihin ykkösliigaseura Shrewsburyn kanssa. Nuorisojoukkueella uusintaottelun pelannut seura onnistui pyristelemään jatkoon, kolme sarjatasoa alempana pelaavan ryhmän oman maalin turvin.

Liverpool on maineikkaassa historiassaan voittanut käsillä olevan kilpailun seitsemään otteeseen, Chelsea kerran sitä vähemmän.

Derby County – Manchester United

Torstaina kierroksen päättävässä ottelussa mielenkiinto kohdistuu isäntien pelaajavalmentajaan. Wayne Rooney palasi MLS-liigasta täksi kaudeksi Englantiin, ja valmistautuu peliuran jälkeisiin aikoihin eräänlaisella liukumalla. Sekä otteet että arpa iskivät legendalle vastukseksi Manchester Unitedin, joten tunnetta ei tulle puuttumaan.

Derby on iso mestaruussarjajoukkue, jonka tämä kausi ei kuitenkaan ole sujunut toivotulla tavalla; sijoitus toiseksi korkeimman sarjatason taulukossa on vasta 13. Kovin itsevarmalla asenteella ei Ole Gunnar Solskjærin ryhmä voi Pässien kohtaamiseen kuitenkaan lähteä; sen tie europeleihin valioliigasijoituksen kautta ei ole laisinkaan selvä asia.

FA Cupin viides kierros

  • Portsmouth-Arsenal ma 2.3. klo 21.45
  • Chelsea-Liverpool ti 3.3. klo 21.45
  • Reading – Sheffield United ti 3.3. klo 22.00
  • West Bromwich – Newcastle ti 3.3. klo 22.00
  • Leicester-Birmingham ke 4.3. klo 21.45
  • Sheffield Wednesday – Manchester City ke 4.3. klo 21.45
  • Tottenham-Norwich ke 4.3. klo 21.45
  • Derby County – Manchester United to 5.3. klo 21.45