West Hamin kannattajat vaativat omiltaan hyökkäävämpää peliä jo viime Valioliiga-kauden alla. Vaatimusten myötä jopa silloinen tulosorientoitunut manageri Sam Allardyce pyrki muuttamaan Hammersin peliä hyökkäävämmäksi.

Allardyce luotsasi joukkueensa Valioliigassa viime kaudella 12:ksi ja sai lähteä kauden jälkeen. Hänen tilalleen tuli tälle kaudelle seuran entinen pelaaja Slaven Bilic. Kroatialaisen on toivottu sekä tuovan seuralle menestystä että muokkaavan pelityyliä kauniimmaksi.

getty_BilicSlaven20150730
Slaven Bilic. Kuva: Getty Images.

Peliryhmityksessä ei ole managerinvaihdoksen jälkeen tapahtunut suurta muutosta. Bilicin käyttämä ryhmitelmä alkukaudella on ollut lähimpänä 4-2-3-1-muotoa. West Ham pelasi yleensä samantyyppisellä ryhmityksellä myös Allardycen alaisuudessa, vaikkakin Big Sam silloin tällöin peluutti ryhmäänsä kahdella hyökkääjällä tai viiden miehen alakerralla.

Bilicin alaisuudessa itälontoolaiset ovat pelanneet hyvän alkukauden. West Ham on 12 pelatun kierroksen jälkeen sarjassa kuudentena Tottenhamin kanssa tasapisteissä. Kärkeen on matkaa vain viisi pistettä. Hammers on tehnyt ottelua kohden tällä kaudella noin 1,9 maalia ja päästänyt 1,3. Viime kaudella se teki keskimäärin vain 1,1 ja päästi 1,2 maalia. Miksi West Ham on yhtäkkiä tehnyt selvästi viime kautta enemmän maaleja? Tarkastellaan asiaa tilastojen valossa.

Pieni viilaus kohti lyhytsyöttöpeliä

Pureudutaan ensiksi syöttötilastoihin. Tälle kaudelle pallonhallintaprosentti on West Hamilla noussut noin yhden prosenttiyksikön verran viime kauden 47:stä tämän kauden 48:aan. Syöttöjen onnistumisprosentti on noussut 75:stä 78:aan. Viime kaudella kaikista syötöistä 75 prosenttia oli lyhyitä. Tällä kaudella lyhyitä syöttöjä on ollut 78-prosenttisesti kaikista syötöistä. Kaikilla näillä mittareilla Hammers jää viime kauden tapaan sarjan keskiarvojen alapuolelle. Syöttötilastoissa on siis tapahtunut yllättävän pieniä muutoksia verrattuna viime kauteen.

Selittäisivätkö laukaustilastot paremmin alkukauden menestystä? West Ham on ampunut kaikkiaan tällä kaudella 13,5 kertaa ottelua kohden. Noista 4,3 on suuntautunut maalia kohden. Viime kaudella ottelua kohden se laukoi 12,9 kutia, joista maalia kohden osui 4,0. Pientä parannusta on siis ollut havaittavissa alkukaudella, mutta ei lähellekään tarpeeksi selittämään noin paljon parempaa maalieroa.

Laukaussektorit viime kautta heikompia

Otetaan yhtälöön mukaan vielä alueet, joilta laukaukset ovat lähteneet. Jaettaessa laukaukset kentän mukaan pystysuunnassa keskustaan ja molempiin laitoihin, ei suurta muutosta ole havaittavissa viime kauteen verrattuna.

Kun tarkastellaan, kuinka läheltä maalia West Hamin otteluissa on lauottu, huomataan erikoinen seikka: West Ham on ampunut melko selvästi viime kautta heikoimmilta sektoreilta. Tällä kaudella 42 prosenttia Bilicin ryhmän laukauksista on lähtenyt rangaistusalueen ulkopuolelta. Viime vuonna tuo prosenttiluku oli 36 prosenttia. Lisäksi viime kaudella se sai jopa kymmenen prosenttia laukauksistaan viiden metrin alueen sisältä, kun tällä kaudella tuo luku on vain kuusi prosenttia.

West Ham United v Chelsea - Premier League
West Ham vastaan Chelsea. Kuva: Getty Images.

Mikä sitten selittäisi merkittävän parannuksen West Hamin maalimäärissä? Viimeistelyn tehokkuus. Itälontoolaisten viimeistelyprosentti (laukauksista maali) 14,1 on Valioliigan alkukauden toiseksi suurin. Edellä on vain kauden komeetta Leicester 14,4 prosentin osumatarkkuudellaan. Viime kaudella West Hamin viimeistelyprosentti oli 8,5.

Vaikeuksia luvassa

West Hamin viimeistelyprosentti on tällä kaudella ollut niin hurja, että se hyvin todennäköisesti laskee merkittävästi kauden edetessä. Vertailukohtaa viimeistelyprosentteihin voi hakea esimerkiksi viime kauden Valioliigan parhaiten viimeistellyistä joukkueista, mestari Chelseasta ja sarjassa toiseksi tulleesta Manchester Citystä. Molempien viimeistelyprosentti jäi alle 13:n. Bilicin viime pestissä Besiktasissa hänen joukkueensa sijoittui Turkin pääsarjassa viime kaudella kolmanneksi ja viimeisteli 12,1 prosentin teholla.

Viimeistelyprosentti vaikuttaa luonnollisesti joukkueen pistesaldoon. Pienikin muutos näkyy sarjataulukossa. On vaikea kuvitella, että West Ham pystyisi pidemmällä aikavälillä yhtä tehokkaaseen viimeistelyyn. Jos kroatialaiskäskyttäjän muut maalimääriin vaikuttavat tilastot eivät kohene, putoaa West Ham sarjataulukossa viimeistelyprosenttien tasaannuttua.

Sunderland v West Ham United,Barclays Premier League
Dimitri Payet. Kuva: Getty Images.

Tulevina kuukausina Bilicin suojattien viimeistelyä vaikeuttanee myös loistavan alkukauden pelanneen hyökkäävän keskikenttäpelaaja Dimitri Payet’n loukkaantuminen. Ranskalainen on ollut joukkueensa paras viimeistelijä viidellä Valioliiga-osumallaan.

Tilastot: Whoscored

Kirjoittaja: Henri Heikkilä