Saksalaislehti Sport Bild esittelee viikottain sivuillaan eurooppalaisen jalkapallon tärkeimpiä tulevaisuudenlupauksia. Ja kuinkas ollakaan, viime viikolla vuoron sai Suomen Mikael Soisalo, joka siirtyi tammikuussa Veikkausliigan Ilveksestä valioliigaseura Middlesbrough’n organisaatioon.

Yhdeksi avaintekijäksi nyt 18-vuotiaan laitahyökkääjän kehitykselle Sport Bild mainitsee sen, että Mikael joutui – tai pääsi – jo lapsena kilpailemaan isompia ja vanhempia vastaan. Kun seitsemän vuotta vanhempi isoveli pallotteli pallokentällä kavereineen, sai Mikael liian pienenä usein lampsia kotiin.

– Silloin tällöin Mikael itki, mutta hän etsi kuitenkin aina omat pelikaverinsa tai potki palloa muuria vasten, isoveli Sylvester Soisalo muistelee.

Pian Mikaelkin pääsi kuitenkin isompien poikien peleihin mukaan ja viisivuotiaana hän liittyi FC Hongan junioreihin. Lahjakkuus pääsi heti kukkimaan.

– Kahdeksanvuotiaana hän teki yhden kauden aikana yli sata maalia. Se oli kieltämättä aika erikoista, Sylvester Soisalo jatkaa.

Hongasta Mikael Soisalon matka jatkui HJK:n organisaatioon ja Klubi 04:ään, jossa hän pääsi pelaamaan ensimmäistä kertaa miesten otteluita. Kemiat valmentajan kanssa eivät kuitenkaan toimineet ja Soisalo sai tuskin lainkaan peliaikaa. Edessä oli siirto Tampereen Ilvekseen, nuorisomaajoukkueesta tutun Jarkko Wissin alaisuuteen.

– Suunnitelma oli, että Mikael pääsee vähän haistelemaan edustusjoukkueen ilmapiiriä. Kävikin kuitenkin toisin, Sylvester Soisalo kertoo.

Nopea läpimurto poiki tukun tarjouksia ulkomailta

Mikael Soisalo kirjautti kauden 2016 tehotilastoonsa 31 veikkausliigaottelussa seitsemän maalia ja kuusi maalisyöttöä. Kauden päätteeksi Soisalo valittiin Veikkausliigan tähdistöön ja oli selvää, että ulkomaillakin hyvät otteet oli huomattu.

– Ulkomailta tuli paljon kyselyitä, myös Saksasta. Todella konkreettinen tarjous tuli kuitenkin Middlesbrough’sta.

Soisalolla oli edessään nopea päätös. Hän vietti uuttavuotta tyttöystävänsä kanssa Pariisissa, ja jo kaksi päivää myöhemmin piti pakata laukut Englantiin muuttoa varten.

Middlesbrough’n reservijoukkueen avauskokoonpanoon hyvin nopeasti murtautunut Mikael Soisalo on ilmoittanut esikuvakseen Cristiano Ronaldon. Saksalaislehti tosin vertaa ”salamannopeaa” suomalaista sähäkkyytensä takia Gareth Baleen. Räjähtävyyden lisäksi Soisalon vahvuuksiksi mainitaan myös hyökkääjäksi hyvä puolustustyöskentely, hyvä laukaus sekä kelpo pelisilmä. Kehitettävää on sen sijaan fyysisyydessä ja päällä pelaamisessa, ja heikkoudeksi kerrotaan myös ennalta-arvattavuus.

Kokkina työskentelevä Sylvester Soisalo luottaa järkkymättä siihen, että Soisalon seuravalinta on oikea. Sopimus ulottuu vuoteen 2020.

– Middlesbrough on juuri oikea seura Mikaelille. Se on kunnianhimoinen seura, mutta ei niin huomion keskipisteenä kuin huippuseurat. Lisäksi valmentajat antavat hänelle riittävästi vapauksia.