Liverpool on matkalla takaisin suurten joukkoon. Vielä riittää kuitenkin tehtävää.

Liverpool on ylipäätään seura, joka jakaa paljon tunteita. On huikea historia, kannattajapohja, stadion. Kaikki ne tarinat ja legendat. Poolin kannattajat tietysti vetoavat hiekkalaatikkoriidoissa aina mestaruuksien määrään. Samoissa tappeluissa kriitikot irvailevat Slippy G:stä ja muistuttavat, ettei Liverpool ole voittanut valioliigamestaruutta koskaan.

Molemmat osapuolet ovat tavallaan oikeassa. Joka tapauksessa tilanne alkaa olla se, että Pool on pikku hiljaa pääsemässä menneisyyden haamuista eroon. Jürgen Kloppin aikakaudella pelaaminen on muuttunut monen mielestä viihdyttäväksi, ja samaan aikaan pelaamisen rakenne on tuonut tuloksia.

Tai toi tuloksia vuodenvaihteeseen asti. Viime vuoden 23 ottelustaan Pool voitti 17, kun kaikki kilpailut lasketaan mukaan. Tämän vuoden puolella Liverpool on voittanut kymmenestä ottelustaan vain yhden. Yhtäkkiä sarjasijoitus on valahtanut viidenneksi. Taasko Pool jää Mestarien liigan ulkopuolelle?

Liian monta mätää omenaa

Valioliigamestaruudesta Pool voi tällä kaudella enää lähinnä haaveilla, mutta neljän joukkoon olisi hyvä päästä. Se tarkoittaisi paikkaa Mestarien liigassa, mikä taas palvelisi huomattavasti tärkeämpää tavoitetta: Liverpoolin on pakko päästä kiinni ykköskorin pelaajiin.

Viime kesänä Liverpool hankki Sadio Manén, Georginio Wijnaldumin, Loris Kariuksen, Ragnar Klavanin, Alexander Manningerin ja Joël Matipin. Joukossa on ihan ok hankintoja (Mané esimerkiksi pelannut huippukauden), mutta vielä on liikaa metritavaraa.

Liverpoolissa on vahvaa halukkuutta nousta takaisin eliittiseurojen joukkoon. Raaka tosiasia on se, että eliittiseuroissa pelaavat maailman parhaat pelaajat. Liverpoolin kokoonpanossa on vielä monta mätää omenaa, jotka on korvattava paremmilla.

Vakavasti otettava maalivahti

Ihan ensimmäiseksi (tulevana kesänä) Kloppin on tehtävä jotain maalivahtiosastolle. Mestaruutta hamuavassa joukkueessa ei yksinkertaisesti voi olla sellaista tilannetta, että tolppien väliin on kulloinkin laitettava se kaveri, joka ehkä tekee vähemmän virheitä kuin toinen. Koska sitähän Poolin maalivahtiruletti on ollut. Ensin Simon Mignolet, sitten Loris Karius, sitten Mignolet, nyt todennäköisesti taas Karius.

Klopp myönsi jo asian julkisestikin sanomalla, että ”emme valehtele itsellemme”.

Liverpoolissa on muitakin heikkoja lenkkejä, joita tulevana kesänä on vaihdettava parempiin. Maalivahtiosasto on kuitenkin se kaikkein helpoimmin vertailtavissa oleva. Riittää, kun verrataan muihin Valioliigan isoihin.

Chelsealla on Thibaut Courtois, Tottenhamilla Hugo Lloris, Arsenalilla Petr Cech ja Manchester Unitedilla David de Gea. Manchester Cityn Claudio Bravoa on – osittain aiheesta – kritisoitu, mutta siinäkin hankinnassa oli selkeä logiikka. Paperilla Bravon piti olla erinomainen nimenomaan Cityn pelitapaan.

Pelaajista liian moni on kaukana managerinsa tasosta.

Loppukausi on Liverpoolilta sinnittelyä. Lyhyellä aikavälillä joukkueen on päästävä taas paljon parempaan pistekeskiarvoon kiinni, muuten Valioliigan neljäs sija karkaa pian. Pidemmällä aikavälillä Liverpoolin on tehtävä kaikkensa, että seura saa houkuteltua omien pelipaikkojensa parhaita Anfieldille. Manageri on jo priimaa, mutta pelaajista liian moni on kaukana managerinsa tasosta.