Englannin maajoukkueen entinen kapteeni David Beckham, 41, oli mainettaan parempi pelaaja, mutta ihmisenä hän saattaa olla mainettaan huonompi. Se on käynyt ilmi varastetuista sähköpostiviesteistä, joita moni eurooppalainen uutissivusto julkaisi tämän kuun alussa.

Poikkeuksellisen kovasanaisten viestien mukaan Beckham oli muun muassa raivostunut ritaritoimikunnalle, joka eväsi häneltä ritarin arvonimen. Hän luonnehti näitä ”joukoksi kusipäitä”. Beckham suivaantui myös siitä, että häntä pyydettiin tekemään merkittävä rahalahjoitus YK:n lastenjärjestölle Unicefille.

Mediassa Beckhamia on jo ehditty luonnehtia kaksinaamaiseksi. Viestejä PR-päällikkö Simon Oliveiralle kirjoittaessaan hänen kerrotaan toimineen ”suuttumuksen hetkellä”.

– David on kuin kuka tahansa tavallinen ihminen ja hän oli äärimmäisen pettynyt siihen, ettei häntä pidetty Sir-arvonimen arvoisena, Daily Mail -lehden sisäpiirilähde totesi.

Esiin noussut skandaali on erittäin kiusallinen asia Beckhamille, jonka julkisuuskuva on ollut puhtoinen ja kaikki liikkeet harkittu tarkkaan yhdessä taustatiimin kanssa. Mies on unelmaperheen isä, menestyy monella suunnalla, sanoo haastatteluissa oikeita asioita ja saa ihmiset hyvälle tuulelle. Kauas on tultu niistä ajoista, jolloin vuoden 1998 MM-putoamisen syntipukiksi leimattu Beckham oli jonkin aikaa käytännössä koko maan vihatuin ihminen.

Aito hyväntekijä antaa eikä odota siitä vastinetta.

Muun muassa Manchester Unitedia ja Real Madridia edustaneen Beckhamin pelilliset ansiot jäivät monta kertaa kentän ulkopuolisten asioiden varjoon, mutta kyllä häntä arvostetaan niin kotimaassa kuin maailmallakin. Britannian vuotuisessa urheilugaalassa Beckham palkittiin elämänurastaan jo vuonna 2010, vaikka hän ei ollut vielä edes ripustanut nappulakenkiään naulaan.

Beckham on kerännyt ja lahjoittanut vuosien aikana miljoonia euroja hyväntekeväisyyteen. Viimeisestä seurastaan PSG:stä saamansa palkan hän luovutti kokonaisuudessaan pariisilaisten lasten hyväksi. Kyynikot muistuttivat sen olevan pelkkä PR-teko ja summan pelkkiä suolarahoja Beckhamin tulovirroissa, mutta kuinka moni muu urheilutähti on vastaavan eleen tehnyt? Ei kovin moni.

Ansiokkaan urheilu-uransa ja mittavan hyväntekeväisyystyönsä lisäksi Beckham oli näkyvässä roolissa, kun Lontoo haki vuoden 2012 olympiaisännyyttä ja lopulta saikin sen. Seuraavana vuonna järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Sebastian Coe suositteli Beckhamille ritarin arvonimeä, mutta tämän henkilökohtaisten veroasioiden takia se jäi kuitenkin saamatta. Ritarin arvoa ei jaeta heppoisin perustein, mutta varmasti jotkut Beckhamia vähemmän ansioituneemmatkin ovat sellaisen saaneet.

Tehdessään hyväntekeväisyystyötä Beckham osaa toki ottaa kaiken positiivisen julkisuuden irti, ja kamerat ovat luonnollisesti aina paikalla. Todellinen hyväntekijä antaa eikä odota siitä vastinetta. Sähköpostivuodon myötä moni on tulkinnut Beckhamin ratsastaneen hyväntekeväisyystyöllään saadakseen ritarin arvonimen – ja suuttuneen sitten kielteisestä päätöksestä. Ehkä tässä tilanteessa lieneekin parempi, että toistaiseksi hänet tunnetaan Davidina eikä vielä Sir Davidina.