Pep Guardiola on niin menestynyt valmentaja, että osa odotti häneltä jo ensimmäisellä kaudellaan hieman epärealistisisia saavutuksia. Manchester Cityn pelaajamateriaalille ne eivät olisi ollut mahdottomuuksia, mutta näin suuren pelillisen mullistuksen alla olevalle joukkueelle esimerkiksi mestaruus oli todellisuudessa ennakkoon todella epätodennäköistä. Toki tämä on helppo sanoa tässä vaiheessa kautta, mutta perustelut väittämälle oli olemassa jo ennen kauden alkua.

Jos 30-vuotias puolustaja on tottunut koko pelaajauransa ajan luovuttamaan haastavissa tilanteissa pallonhallinnan suoraan vastustajalle joko pitkällä purkamalla pitkällä pallolla tai pelaamalla pelivälineen rajan yli, niin ei hän voi oppia kovin nopeasti selvittämään tilannetta syöttelemällä. Sama asia pätee kaikissa muissakin rutiineissa. Jos olet koko elämäsi ajan syönyt oikealla kädellä, niin sinulla tulee kestämään pitkään, että sama onnistuisi sujuvasti vasemmalla kädellä.

Guardiola hankki Man Cityyn ennen kauden alkua hänen pelityyliinsä sopivia jalkapalloilijoita. Esimerkiksi John Stones oli Evertonissa pelatessaan todella hyvä pallollinen puolustaja. Ilkay Gündogan pystyy myös erinomaisesti pallonhallintaan perustuvaan jalkapalloon. Maalivahdiksikin tuli Claudio Bravo, joka oli tottunut Barcelonassa osallistumaan peliin paljon jalallaan ja niin edelleen.

Ongelmana oli vain se, että näiden pelaajien seassa oli vielä liikaa heitä, jotka eivät olleet omaksuneet uutta tapaa. Guardiolan pelityyli vaatii kollektiivilta saumatonta yhteistyötä. Jos ketjun yksikin lenkki on liian heikko, niin on se täysin hyödytön. Nyt Guardiola tahtoo vaihtaa ketjustaan loput heikot lenkit uusiin ja parempiin.

Tämä on näkynyt joukkueen siirtoaktiivisuudessa jo kahdella tavalla. Se ei tarjoa jatkosopimuksia Pablo Zabaletalle, Willy Caballerolle, Gaël Clichylle, Jesus Navasille ja Bacary Sagnalle. Päättyneellä kaudella nähtiin tuskin yhtään ottelua, jossa joku heistä ei olisi ollut kentällä. Guardiola kokee heidän olleen heikkoja lenkkejä, joten ne vaihdetaan parempiin. Lisää lähtiöitä on varmasti vielä tulossa.

Toinen näkyvä ilmiö on aikainen aktiivisuus myös siirroissa toiseen suuntaan. Taitavan portugalilaisen Bernardo Silvan hankinta on kesän suurin jo varmistunut siirto. Tämä tulee kuitenkin olemaan vain alkutahtia Citylle. Sille on taattu englantilaislähteiden mukaan jopa 300 miljoonan punnan siirtokassa kesän ajaksi.

Sekä lähtijöitä että tulijoita on vielä tulossa reilusti ja avainkysymys ennen ensi kauden alkua on se, saako espanjalaisvalmentaja hiottua näitä lenkkejä yhteen tarpeeksi hyvissä ajoin, sillä suuressa vaihtuvuudessa on omat riskinsä. Ensi kaudella tulosta on jo pakko alkaa syntymään tai muuten Guardiola ei saa välttämättä jatkaa projektiaan.