Huddersfieldista tuli maanantai-iltana Valioliigan historian 49:s joukkue, kun se kukisti Wembleyllä rankkarikisan jälkeen Readingin 4-3, itse ottelun päätyttyä maalittomana (raportti). Nousujuhlien keskiössä on paistatellut saksalais-yhdysvaltalainen manageri David Wagner, joka vei putoamistaisteluun povaten Huddersfieldin huikeasti pääsarjaan ensimmäisellä täydellä kaudellaan.

Wagner ei kuitenkaan halunnut ottaa kunniaa noususta itselleen, vaan ylisti kentällä raataneita pelaajiaan legendoiksi. Juhlat pienessä kaupungissa ovat epäilemättä suuret, sillä pääsarjatasolla Huddersfield on nähty viimeksi vuonna 1972. Silloin Wagner käytti vielä vaippoja.

– Kaikki tietävät, että seura oli viimeksi pääsarjassa 45 vuotta sitten. Tämä on valtava saavutus ja olen todella ylpeä pelaajistani. Olen iloinen koko kaupungin puolesta, sekä kaikkien heidän, jotka auttoivat Huddersfieldia eteenpäin. Mukaan lukien seuran puheenjohtajan Dean Hoylen, joka tuki lähes kaikkia ideoitani, 45-vuotias Wagner hehkutti Sky Sportsille.

– Sanoin pelaajilleni ennen nousukarsintoja, että kauden menestyksen jälkeen he ovat sankareita. Jalkapallossa voi kuitenkin muuttua sankarista konnaksi viikossa. Nyt he ovat legendoja.

– Kaikki muistavat tämän ryhmän siitä, mihin he pystyivät niin pienellä budjetilla. Meillä oli valtavasti takaiskuja ja ongelmia kokoonpanon kanssa, mutta uskoimme itseemme ja saimme lopussa siitä palkinnon, Wagner jatkoi.

”Pallon paneminen maaliin 11 metristä on helpointa”

Wagnerista tuli samalla ensimmäinen ulkomaalaisvalmentaja, joka voitti Mestaruussarjan nousukarsinnat. Jürgen Kloppin hyvä ystävä, bestman ja entinen työtoveri osoitti, että menestyä voi, vaikkei tuntisikaan brittifutista läpikotaisin.

– Olen iloinen, että näytimme, ettei kokemus merkitse kaikkea. Minua on aina kyseenalaistettu sen takia, etten tunne englantilaista jalkapalloa, liigaa, talvitauon puuttumista ja nousukarsintoja, Wagner kertoo.

– Kokemus on tärkeää, mutta jos on intohimoa, tahtoa ja ideoita, niin tilanne tasoittuu.

Wagner sanoo hylänneensä finaalissa tutun korkean prässinsä, koska Reading on niin vahva pallonhallintajoukkue, eikä hän halunnut Terrierien hukkaavan energiaansa ravaamiseen. Hän myös paljasti motivointipuheensa pelaajilleen ennen rankkareita.

– Sanoin pelaajille näin ennen rankkarikisaa: ”Olemme tehneet töitä 10 kuukautta ja nyt teillä on tilaisuus päästä Valioliigaan panemalla pallon verkkoon 11 metristä. Se on helpoin tehtävä.”