Sunnuntaina pelatusta Liverpool-Arsenal-ottelusta tuli poikkeuksellisen yksipuolinen näytös, kun Pool takoi taululle 4-0-lukemat.

Valioliiga.comin asiantuntija Mixu Paatelainen ylistää Liverpoolin keskikentän työmoraalia. Samalla raippa heiluu kohti Arsenalin saman pelipaikan kollegoita.

Mixu, Liverpool teki silppua Arsenalista. Mikä ratkaisi pelin?

– Tietysti neljä hienoa maalia… Vakavasti, ratkaisu oli keskikentän taistelussa. Liverpoolin keskikentän Emre Can, Jordan Henderson ja Georginio Wijnaldum olivat laittaneet työhaalarit päälle. Tämän kolmikon työmoraali ja -tahto ratkaisivat ottelun. He liikkuivat, tekivät hartiavoimin töitä ja syöttelivät älykkäästi, Paatelainen sanoo.

– Kun vertaa Arsenalin samaan alueeseen, ero oli hirmuinen. Varsinkin Aaron Ramsey ja Mesut Özil laahustivat ihan omassa maailmassaan. Heitä ei kiinnostanut puolustuspelaaminen tippaakaan. Sitä kautta Liverpool sai otteluun suvereenin hallinnan – ja se näkyi taululla.

”Arsenal ei hyökännyt!”

Liverpoolin hyökkääjät tekivät maalin mieheen. Kenet nostaisit heistä esiin?

Roberto Firminon, ilman muuta. Hänen pelinäkemyksensä on huima. Hän on ovela pelaaja, häneltä tulee todella oivaltavia syöttöjä. Kun vierellä on sitten kaksi rakettia, jotka pystyvät juoksemaan linjan taakse ja jättämään pakit taakseen heittämällä, kuten sunnuntaina, syntyy pahaa jälkeä. Sunnuntain ottelu oli näyte Firminon loistavasta visiosta ja sen toteuttamisesta.

Entä puolustuspelaaminen?

– Arsenalin puolustus oli helisemässä, kuten numerot raa’asti kertovat. Liverpoolin puolustukselle ei tainnut tulla edes hiki. Arsenal ei hyökännyt! Arsenal ei pitänyt palloa! Siis Arsenal! Arsène Wengerillä on hyvä tilasto Anfieldilta vuosien varrelta, mutta sunnuntaina Gunners oli täysi vastaantulija. Kuten sanottua, Liverpool vei keskikentän kamppailun mennen tullen ja siinä oli murskavoiton siemen.

”Man United puolusti Vardyn vaihtoon”

Ennakoit ennen viikonlopun kierrosta videossasi Leicesterin vastaiskupelaamista. Toimiko se lauantaina ManU:a vastaan?

– Ei toiminut. Mutta se ei toiminut siksi, että Man United pelasi loistavasti Leicesterin hyökkäysvahvuudet pois. Unitedin harvat puolustavat pelaajat olivat koko ajan hereillä ja erittäin hyvin valmistautuneita siihen, mitä Jamie Vardy ja kumppanit yrittävät tehdä. Vardy puolustettiin vaihtoon eikä kukaan muukaan saanut oikein mitään aikaan. United on tällä hetkellä loistavassa balanssissa, puolustus ja hyökkäys ovat erinomaisessa tasapainossa.

– Lähtökohtaisesti positiivinen tilanteenvaihto on Leicesterin on vahvuus. Mutta Man United käänsi sen omaksi edukseen. José Mourinho on varmasti tyytyväinen siihen, miten hänen joukkueensa toimii kokonaisuutena.

Mixu Paatelainen

Valioliigahistorian ensimmäinen suomalaispelaaja ja Suomen maajoukkueen entinen päävalmentaja Mixu Paatelainen toimii Valioliiga.comin analyytikkona koko kauden ajan. Mixun Special One -palstalla on luvassa kolumneja ja videoita, joissa taktiset huomiot näyttelevät pääosaa (uutinen).