Southampton oli viime kaudella jossain määrin sensaatio. Pitääkö Rickie Lambert tasonsa? Onko Victor Wanyama niin hyvä, kuin sanotaan?

Viime kausi

Southampton nousi kauden 2011/12 päätteeksi suoraan Mestaruussarjasta Valioliigaan sijoittumalla niukasti toiseksi ennen West Hamia. Reading oli tuolloin vahvin joukkue, mutta se saalisti vain pisteen Saintsia enemmän. Southampton oli myös sarjan tehokkain joukkue +39:n maalierolla. Joukkue oli koko kauden ajan vähintään kahden parhaan joukkueen sijoilla sarjataulukossa viikosta kaksi alkaen.

Joukkue lähti seuran ensimmäiseen Valioliigakauteen kokemattomalla ryhmällä. Manageri Nigel Adkins hankki joukkueeseen vahvistuksiksi Jay Rodriguezin Burnleysta ja seuran ennätyshankinnan Gastón Ramírezin Bolognasta.

Kauden alku sujui hankalasti. Ensimmäisissä kahdeksassa ottelussa Saints päästi 24 maalia. Seurauksena Valioliigan viimeinen sija. Otteet alkoivat hieman parantua vuoden loppua kohden, mutta seurajohto oli päättänyt tehdä asioihin muutoksia. Kaksi vuotta joukkuetta valmentanut Adkins sai kenkää ja seurajohto palkkasi uudeksi päävalmentajaksi Espanyolissa hyvää työtä tehneen argentiinalaisen Mauricio Pochettinon.

Entinen huippupuolustaja toi mukanaan aggressiivisen pelityylin, joka toi mukanaan hyviä tuloksia. Kevätkaudella Saints onnistui voittamaan muun muassa Manchester Cityn, Chelsean ja Liverpoolin. Lopullinen sijoitus nousijaryhmälle oli kunnioitettava neljästoista. Joukkueen paras maalintekijä oli divaritykkinä aiemmin tunnettu Lambert, joka viimeisteli Valioliigassa 15 osumaa.

Hankinnat

Victor Wanyama

Liverpoolin ja Manchester Unitedin kiikarissa ollut kenialainen on kovan luokan vahvistus Saintsille. Celticissä viimeiset kaksi kautta säväyttänyt vahva puolustava keskikenttäpelaaja on ominaisuuksiltaan täydellinen pelaaja Pochettinon systeemiin. Viime vuonna hyvin pelannut Morgan Schneiderlin muodostaa Wanyaman kanssa vaikeasti ohitettavan keskikentän kaksikon. 22-vuotias peluri osaa myös maalinteon. Mies viimeisteli 100 pelaamassaan ottelussa Celticin väreissä 13 maalia. Wanyama siirtyi St. Mary’sille 12,5 miljoonalla punnalla.

Dejan Lovren

24-vuotias kroatialaistoppari tuo varmuutta viime kaudella epävarmaan Saints-puolustukseen. Lovren siirtyi kesällä seuraan ranskan suurseura Lyonista 8,5 miljoonalla punnalla. Tulee muodostamaan toppariparin Veikkausliigasta tutun Jos Hooiveldin kanssa.

Joukkueen vahvuus

Pochettino on tuonut mukanaan todella aggressiivisen pelityylin. Tämä ei tarkoita ainoastaan kovaa tilanteisiin meneviä pelaajia, vaan myös pelityylillisesti todella korkealta prässäävää ja rohkeaa peliä. Southampton sai horjutettua viime kauden lopulla isompiaan juuri tämän yllätysmomenttinsa avulla. Joukkue pyrkii myös hallitsemaan palloa vastustajaa enemmän ja loppukaudella se useasti olikin ottelun päätyttyä enemmän palloa hallinnut joukkue. Lambert on osoittanut olevansa Valioliigatasolle kovan tason viimeistelijä. Mies saikin juuri kutsun maajoukkueeseen ensi kertaa urallaan.

Joukkueen heikkous

Joukkueen vahvuus saattaa myös olla joukkueen heikkous. Pelityyli aiheuttaa sydämentykytyksiä faneille ultrarohkealla tyylillään. Usein puolustuslinja on noussut turhan ylös tukemaan muuta joukkuetta hyökkäyksissä, ja vastustajan vastaiskut tulevat aiheuttamaan jatkossakin päänvaivaa. Pochettinon on myös saatava joukkueensa pelaamaan tasaisemmin. Viime kaudella hienojen voittojen ohessa Saints hävisi ennalta heikommille joukkueille useasti.

Valmennus

Kuten aiemmin on jo mainittu, valmentaja Pochettino on tuonut viihdyttävän pelityylin Valioliigaan. Argentiinalainen peluuttaa joukkuettaan yleensä ryhmityksellä 4-2-3-1, jossa varsinkin keskikentän ankkureilla Schneiderlinillä ja Wanyamalla on tärkeät roolitukset. Rohkea pelityyli tulee ihastuttamaan ja vihastuttamaan alkavallakin kaudella.

Top-Flop

Vaikka Lambert olikin joukkueen selkeä ykköstähti viime kaudella, tuikkii joukkueen keskikentällä iso määrä lahjakkuutta. Uruguaylainen Ramírez on nyt saanut vuoden totutella Valioliigan vauhtiin ja miehellä onkin suuret näytönhalut nousta parrasvaloihin. Viime kaudella taitava hyökkäävä pelaaja teki viisi maalia 26 ottelussa, mutta tällä kaudella luvassa on luultavimmin ainakin tuplasti enemmän tehoja.

Maalivahti Artur Boruc voi parhaana päivänään olla kuin muuri maalin edessä. Puolalainen on luonteeltaan arvaamaton ja saattaakin aiheuttaa päänvaivaa managerilleen epätasaisuudellaan. 33-vuotias veteraanivahti päästi viime kaudella 20 pelaamassaan ottelussa 28 maalia.

Arvio

Viime kauden 14. sijaa on vaikea parantaa. Mahdollista se kyllä on. Nappionnistumisella Saints voi nousta sijoille 10-12. Tulevaisuus tässä seurassa näyttää joka tapauksessa positiiviselta. Eikä putoamisesta ole suurta huolta. Sarjasta löytyy muutama niin paljon muita heikompi ryhmä.

Kokoonpano

Maalivahdit

1 Kelvin Davis
25 Paulo Gazzanigga
31 Artur Boruc

Puolustajat

2 Nathaniel Clyne
3 Maya Yoshida
5 Dejan Lovren
6 José Fonte
13 Danny Fox
22 Calum Chambers
23 Luke Shaw
26 Jos Hooiveld

Keskikenttä

4 Morgan Schneiderlin
8 Steven Davis
10 Gastón Ramirez
12 Victor Wanyama
16 James Ward-Prowse
18 Jack Cork
20 Adam Lallana
27 Lloyd Isgrove
42 Jason Puncheon

Hyökkääjät

7 Rickie Lambert
9 Jay Rodriguez
21 Guly do Prado
24 Emmanuel Mayuka