Kokonaiskuva siirtoikkunan parhaista kaupoista selviää luonnollisesti vasta myöhemmin, mutta jo tässä vaiheessa voidaan tarkastella ensimmäisiä havaintoja onnistuneista siirroista.

Listasimme alle joitakin tämän kesän parhaita hankintoja mahdollisen vaikutuksen ja hinnan perusteella.

1. Nemanja Matić (Chelsea -> Manchester United, 44,7 miljoonaa euroa)
José Mourinho tiesi tarkalleen mitä sai hankkiessaan Matićin ex-seurastaan Chelseasta. Kautta on takana vasta kolme kierrosta, mutta jo tässä vaiheessa kaikki ovat huomanneet, kuinka tärkeän roolin serbialainen on voitosta voittoon edenneen Unitedin keskikentän pohjalla ottanut. Pallovarma Matić saa pelaamisen näyttämään poikkeuksellisen vaivattomalta, ja hänen läsnäolonsa helpottaa merkittävästi Paul Pogban tekemistä.

2. Renato Sanches (Bayern München -> Swansea, laina)
Manageri Paul Clementin yhteys Müncheniin osoittautui kultaakin kalliimmaksi, kun Swansea onnistui nappaamaan todellisen huipputalentin lainalle – muutaman suurseuran nenän edestä. Euroopan mestarista Sanchesista, 20, on kohistu jo muutama vuosi, ja nyt hän pääsee toteuttamaan itseään kurinalaisen Roque Mesan vierellä. Moni on jo ehtinyt julistaa taitavan ja yllätyksellisen nuorukaisen siirtoikkunan parhaaksi hankinnaksi.

3. Gylfi Sigurdsson (Swansea -> Everton, 49,4 miljoonaa euroa)
Keskikenttämies Sigurdsson on ehkä jalkapalloilijana aliarvostettu, mutta Valioliigan ystävillä ei ole minkäänlaista epäselvyyttä siitä, kuinka hyvän pelaajan Everton sai rikkoessaan siirtoennätyksensä. Aniharva pelaaja on omalle joukkueelleen yhtä arvokas kuin älykäs Sigurdsson, joka tekee hyvällä prosentilla ratkaisevia maaleja ja antaa maaliin johtavia syöttöjä. Frank Lampardiin verratun Sigurdssonin aseisiin lukeutuvat muun muassa kaukolaukaukset ja erikoistilannepelaaminen, ja mies iskikin heti ikimuistoisen maalin 45 metristä Eurooppa-liigan karsinnoissa.

4. Bernardo Silva (Monaco -> Manchester City, 50 miljoonaa euroa)
Jo toukokuussa varmistuneen siirron nerokkuutta osoittaa esimerkiksi se, että Arsenal olisi ollut valmis maksamaan Silvan ex-seurakaverista Thomas Lemarista kymmeniä miljoonia enemmän. Manageri Pep Guardiola sanoo olevansa vaikuttunut siitä, kuinka nopeasti Silva on sopeutunut uusiin kuvioihin. Taisteluhenkeä uhkuva keskikenttäpelaaja on omimmillaan vastustajan rangaistusalueen läheisyydessä, ja häneltä on lupa odottaa maaleja kauden edetessä.

5. Mohamed Salah (Roma -> Liverpool, 42 miljoonaa euroa)
Sadio Mané on ollut alkukaudesta Liverpoolin hyökkäyksen ykkösmies, mutta myös Roberto Firmino ja kesähankinta Salah ovat jo päässeet sen verran hyvään vauhtiin, ettei kannattajilla ole juurikaan ollut ikävä Philippe Coutinhoa. Vastustajan kannalta asiat tapahtuvat kentällä pelottavan nopeasti, ja Salahia parempaa pikakiituria ei Valioliigasta taida löytyä. Egyptiläistä nähtiin parhaimmillaan Arsenal-ottelussa, kun hän rynnisti vastustamattomasti maalintekoon.

6. Grzegorz Krychowiak (PSG -> West Bromwich, laina)
WBA:n managerin Tony Pulisin kaksi vuotta kestänyt jahti tuli päätökseensä, kun seura lainasi 27-vuotiaan Krychowiakin PSG:stä. Pulis sai kuulla ihmisiltä, ettei moinen siirto voisi koskaan onnistua, mutta sitkeä yrittäminen kannatti. Kokenut Puolan maajoukkueen keskikenttämies on vahva ja teknisesti erittäin taitava pelaaja, mutta ennen kaikkea hän tuo miehistöön voittavaa mentaliteettia. Krychowiak on voittanut muun muassa Eurooppa-liigan kaksi kertaa Sevillan kanssa.

7. Jesé (PSG -> Stoke, laina)
Stoken luotsi Mark Hughes ei epäröinyt hetkeäkään, kun hänelle avautui mahdollisuus 24-vuotiaan Jesén hankkimiseen. Hän kuvailee loukkaantumisista ja takaiskuista kärsinyttä hyökkääjää ”eliittipelaajaksi”, joka tulee jättämään jälkensä Valioliigaan. Real Madridin akatemian kasvatin tekeminen nostaa myös vierellä pelaavien joukkuekaverien tasoa, ja esimakua Jesén taidoista nähtiin jo debyytissä, kun mies upotti Arsenalin. Jesé ei ole ainoastaan näyttävä pelaaja vaan hänen työmoraalinsakin herättää ihastusta.

8. Javier Hernandez (Leverkusen -> West Ham, 17,9 miljoonaa euroa)
Hammersin kausi on alkanut mollivoittoisesti, mutta 29-vuotiaan Hernandezin maalivainu ei ole kadonnut mihinkään. Alehinnalla Saksasta napattu meksikolainen on osoittanut tekevänsä maaleja missä ympäristössä tahansa, eikä ollut ihme, että Mourinho manasi taannoin Unitedin päätöstä luopua miehestä pilkkahintaan. West Ham -pomo David Sullivan on jo väläytellyt, että ”Chicharito” voi osoittautua lontoolaisseuran kaikkien aikojen parhaaksi pelaajahankinnaksi.

9. Harry Maguire (Hull -> Leicester, 13,7 miljoonaa euroa)
Leicesterin manageri Craig Shakespeare väläyttelee, että Maguiresta voi jonakin päivänä tulla jopa Englannin maajoukkueen kapteeni. Se on paljon sanottu, mutta potentiaalia topparissa joka tapauksessa riittää. Maguire on kaikkea sitä, mitä nykyaikaiselta keskuspuolustajalta vaaditaan. Hänen sijoittumisensa on kehittynyt, hän pystyy tuomaan palloa tarvittaessa ylöspäin ja hän on uhka hyökkäyspään erikoistilanteissa. Se on jo nyt selvää, että Wes Morganin ja Robert Huthin muodostama aiempi ykköstopparipari on rikottu lopullisesti.

10. Nathaniel Chalobah (Chelsea -> Watford, 6,3 miljoonaa euroa)
Jopa uudeksi Toni Kroosiksi luonnehdittu 22-vuotias Chalobah teki rohkean ratkaisun vaihtaessaan Chelsean Watfordiin, mutta se kannatti. Kauden kaikissa liigaotteluissa avauskokoonpanossa olleen keskikenttäpelaajan hyvät otteet palkittiin kutsulla Englannin maajoukkueeseen. Chelsea-legenda Ray Wilkins ihmetteli Chalobahin myyntiä pilkkahinnalla, kun seura hankki hänen mielestään samantasoisen Tiémoue Bakayokon yli kuusi kertaa suuremmalla summalla.