Valioliiga.comin asiantuntija Mixu Paatelainen nostaa viikonlopun kierroksen ykkösasiaksi Arsenalin paluun kärkitaisteluun. Lisäksi Burnley jaksaa ilahduttaa Mixua. Myös managerien kovat kohtalot ovat Paatelaisen käsittelyssä.

Mixu, maajoukkuetauolta on palattu ja Valioliigassa päästiin taas vauhtiin. Mutta alkuun – Niklas Moisander lopetti maajoukkueuransa. Oliko tämä yllätys sinulle?

– Ei ollut. Henkilökohtaisesti ymmärrän hyvin hänen päätöksensä. Hänellä on perhettä ja ikääkin alkaa olla. Tätä kautta Nikke voi pidentää seurajoukkueuraansa. Kun tulee 30 vuotta täyteen, levon merkitys kasvaa, Paatelainen miettii.

– Nykytahdilla ainoa tarjolla oleva lepo on periaatteessa silloin, kun on maajoukkuetauko. Silloin saa muutaman päivän olla perheen kanssa, ladata akkuja ja laittaa paikkoja kuntoon.

– Maajoukkuekeikat ovat kuitenkin raskaita. Paljon matkustamista ja pari peliä lyhyen ajan sisään. Itse tein saman päätöksen oikeastaan samassa iässä ja samassa uran vaiheessa kuin Nikke nyt. Ei kysymys ollut minullakaan siitä, ettei kiinnostanut edustaa Suomea. Järkisyyt johtivat päätökseen. Olen ihan varma, että Niken motiivit ovat samat.

Tunnet tietysti monivuotisen kapteenisi hyvin. Oliko tämä oikea aika lopettaa?

– Nikke Moisander on huippuammattilainen. Hän on varmasti punninnut asiaa pitkään ja perusteellisesti. Ajankohta oli ihan oikea – näin hän antaa Markku ”Rive” Kanervalle hyvin aikaa miettiä ratkaisuja, joilla hän Niken pelillisen panoksen korvaa. Hänen kokemuksensa korvaaminen on tietysti vaikeampaa, mutta nyt on aikaa senkin ratkaisemiseen.

Bundesliigasta ja maajoukkueesta takaisin Englantiin. Arsenal teki statementin?

– Niin teki ja vahvan sellaisen. Arsenalia ja [Arsène] Wengeriä on lyöty edestä ja takaa pitemmän aikaa. Viime kaudella tuli kuraa ja sama on jatkunut nyt. Sen sijaan Spursia on ylistetty jatkuvasti. Tosiasia on kuitenkin se, että voitolla Arsenal nousi pisteen päähän Spursista. Arsenalin voitto oli ansaittu: varsinkin ensimmäisellä jaksolla Tykkimiehet oli todella kova nippu.

Mikä oli Arsenalin voiton salaisuus?

– Se oli aggressiivinen korkea, armoton prässi. He riisuivat kylmästi Tottenhamin aseista. Arsenal otti prässillään pois Spursin avauspelaamisen, tilan keskikentältä, syötöt kymppipaikoille ja erityisesti avainpelaajat. Christian Eriksen ja Dele Alli olivat täysin työttömiä ensimmäisellä jaksolla. Wengerille täydet pisteet täysosumataktiikasta ja joukkueen motivoinnista.

– Toisella jaksolla Arsenal vähän alkoi varmistella voittoaan ja avausjakson huikea tempo laski hieman. Spurs pääsi vähän paremmin peliin ja palloon mukaan, mutta liian myöhään.

Viikonlopun menestyjistä haluat nostaa Arsenalin lisäksi Burnleyn. Miksi?

– Siksi, että joukkue jaksaa hämmästyttää ja ihastuttaa kerta toisensa jälkeen. Sean Dyche on tehnyt loistavaa työtä. Burnley on samoissa pisteissä kuin Arsenal eli vain pisteen päässä Tottenhamista tässä vaiheessa kautta! Kun katsoo heidän budjettiaan ja kokoonpanoaan sekä muistaa, mistä seurasta on kyse, täytyy vain ihmetellä.

– Burnley pelaa yksinkertaista, mutta tehokasta peliä. Kaikki tietävät jo etukäteen, että edessä on nihkeä peli, kun vastaan tulee Burnley ja heidän tiivis 4-4-2-muotonsa. Joukkueessa on nopeutta ja pari pelaajajärkälettä, joita voi käyttää, jos tarvitaan pitempää palloa. Jokainen tietää tehtävänsä ja noudattaa sitä viimeiseen asti. Burnleyn pelaamista on hieno katsoa.

Burnley on varmasti myös osaltaan ollut nopeuttamassa managerien vaihtuvuutta. Yllätykset johtavat ilmeisesti reaktioihin?

– Ilman muuta. Tony Pulis oli nyt manageri numero viisi, joka sai lähteä syksyn aikana. Paineet kasvavat, kun ”pienet” menevät edellä. Burnleyn lisäksi Brighton, Watford ja miksei Huddersfield ovat menneet lujaa – samoin Newcastle, jota ei voi pieneksi sanoa, mutta nousijajoukkueeksi kuitenkin. Kun nämä ryhmät ovat ylhäällä, putoaa alas sellaisia joukkueita, joiden ei omistajien mielestä pitäisi siellä olla. Ja tämä lisää painetta.

– Tony Pulis tiesi pelin hengen hyvin. Ok, joukkue hävisi vahvalle Chelsealle, mutta itse ajattelin jo ottelun puoliaikatuloksen nähtyäni, että taitaa tulla lähtö. Omistajaportaalla ei juuri kärsivällisyyttä ole, kun sijoitus alkaa olla putoamisviivan lähellä. Isot rahat ovat kyseessä, jotain täytyy tehdä. Ja silloin managerit ovat pää pölkyllä.

Kuka on sitten seuraava ”uhri”?

– Ei ainakaan José Mourinho eikä Pep Guardiola. City jatkaa vakuuttavasti kärjessä eikä pysäyttäjää näy. Man United otti makean voiton myös.

– Aika mielenkiintoinen tilanne muuten – United oli pelannut tuloksellisesti hyvin ja pystynyt laittamaan kentälle erittäin nimekkään nipun jo ennen viikonloppua. Viikonlopun matsiin joukkue sitten sai pari vahvistusta sairastuvalta… Paul Pogban ja Zlatanin. Ei ihan mitkä tahansa vahvistukset siis. Marcos Rojokin on pelikunnossa, joten aika kova materiaali Unitedilla on.

– Seuraava uhri… Kun sarjataulukkoa katsoo, Paul Clement lienee vaaravyöhykkeessä. Swansealla on ollut maine managereja tiuhaan vaihtavana seurana, mutta Clement on saanut pysyä nyt jonkin aikaa. Toivottavasti saa jatkossakin, mutta ellei voittoja tule, Swansean jenkkiomistajat ovat todennäköisesti valmiit painamaan nappulaa.