Yksi pääsarjahistorian suurimmista elää vaikeita vuosia. Goodison Parkilla vallitsee tulehtunut tunnelma. Everton ei ole enää europelejä tavoitteleva seura, vaan neuvoton sekoilija, joka sytyttää uusia tulipaloja samaan tahtiin kuin sammuttaa edellisiä.

Viime kausi

Kausi 2022-23 oli hyvä tiivistys siitä, mikä kaikki mättää Evertonissa tällä hetkellä. Talouskurimuksessa elävä Toffees kauppasi isoimman tähtensä Richarlisonin pois ja luopui samalla viime vuosien hukkahankinnoistaan. Tilalle hankittiin kyllä Valioliiga-kokemusta, mutta myös toivotaan, toivotaan -osastoa.

Frank Lampard sai jatkaa managerina Evertonin säilytettyä niukin naukin sarjapaikkansa edeltävällä kaudella. Yksi Evertonin isoimmista virheistä oli katsoa hänen räpellystään niin kauan.

Lampardille ei suotu superhankintoja tai juurikaan onnea loukkaantumisten osalta, mutta Evertonin seurajohto kieltäytyi näkemästä isoa kuvaa. Umpisurkeita esityksiä katsottiin läpi sormien, kunhan välillä jostain irtosi piste.

Kun Lampard lopulta sai kenkää, Everton oli Valioliigassa viimeistä edellisenä ja kahdeksan ottelun voitottomassa putkessa, jonka aikana se hävisi kuusi peliä.

Everton on tarponut viime vuosina ongelmasta toiseen. Viime kaudella Frank Lampard sai kenkää. Kuva. Getty Images.

Tilalle palkattiin tammikuun lopussa Sean Dyche. Uudelle managerille ei annettu käytännössä yhtään aikaa vaikuttaa siihen, mitä talven siirtoikkunassa tapahtui. Ei sillä, että hänelle olisi suuria varoja muutenkaan luvattu. Merkittävin siirto oli oikutelleen Anthony Gordonin myynti Newcastleen. Tähtikasvatti oli esiintynyt alle odotusten, mutta hänet voitiin pelillisessä mielessä katsoa joka tapauksessa menetykseksi.

Dyche onnistui vähimmäistavoitteessaan ja säilytti Evertonin sarjapaikan. Toffees oli kaikessa ainakin vähän parempi kuin Lampardin aikakaudella.

Pistetahti kasvoi, ja Everton hävisi seitsemällä viimeisellä kierroksella ainoastaan kaksi ottelua, joissa sillä oli vastassa triplamestari Manchester City ja Mestarien liigaan päässyt Newcastle.

Säilyminen varmistui vasta viimeisellä kierroksella. Juhlien keskellä kannattajat rupesivat vaatimaan potkuja seurajohdolle, jonka jäseniä oli oman turvallisuutensa takia aiemmin keväällä varoitettu saapumasta peleihin.

Pelaajasiirrot

Goodison Parkilla on toistaiseksi ollut varsin hiljaista siirtojen osalta. Kaikki kielii yhä siitä, että rahaa ei ole tuhlattavaksi, mutta jopa tarkan markan järkihankinnat ovat vähissä. Viime vuosien hutiostoksia on jälleen siivottu riveistä, mutta lähtijöiden joukossa on myös pelaajia, joista olisi voinut olla ehkä hyötyäkin.

Lähteneet

Moise Kean, Everton -> Juventus, 30 miljoonaa euroa

Kean, 23, on viettänyt jo kaksi edellistä kautta Juventuksessa, jolla oli ostovelvoite Keanin lainasopimuksessa. Italialaishyökkääjä ei missään vaiheessa päässyt Evertonissa kunnolla vauhtiin. Suurin potentiaali on yhä valjastamatta.

Ellis Simms, Everton -> Coventry, 7 miljoonaa euroa

Simms, 22, lukeutuu pelaajiin, joista Everton ei olisi luultavasti luopunut paremmassa rahatilanteessa. Toffeesilla ei varsinaisesti ole jonoksi asti vaihtoehtoja hyökkäyspäähän, mutta Simmsistä oli saatavilla kelvollinen korvaus, johon Everton tarttui.

Niels Nkounkou, Everton -> Saint-Étienne, 2 miljoonaa euroa

Everton nappasi Nkounkoun, 22, kolme vuotta sitten Marseillen akatemiasta alle 300 000 eurolla. Kolmesta vuodesta käteen jäi seitsemän ottelua ja kolme lainapestiä, joista viimeisin oli juurikin Saint-Étiennessä.

Moise Keanista ei saatu irti sellaisia tehoja kuin toivottiin. Kuva: Getty Images.

Asmir Begović, Everton -> QPR, ilmainen

Bosnia-Hertsegovinan entinen maajoukkuetorjuja vietti Evertonissa kaksi vuotta varavahtina. Begovićin, 36, ura jatkuu sarjaporrasta alempana.

Yerry Mina, Everton -> Fiorentina, ilmainen

Parhaimmillaan mahtava toppari, mutta ei millään pysynyt kokonaista kautta kunnossa. Mina, 28, jatkaa uraansa Italian Fiorentinassa.

Tom Davies, Everton -> Sheffield United, ilmainen

Seuran oma kasvatti lähti etsimään peliaikaa Sheffield Unitedista. Davies, 25, murtautui aikoinaan näyttävästi Evertonin edustusjoukkueeseen, mutta hän jäi parilla viime kaudella todella vähälle vastuulle.

Mason Holgate, Everton -> Southampton, laina

Melkoinen iki-Everton. 25-vuotias Holgate on edustanut seuraa kesästä 2015 lähtien. On pelannut Evertonin paidassa yhteensä 149 ottelua, mutta viime kaudella vastuu jäi hyvin mitättömäksi. Saanee isomman roolin Southamptonissa.

Andros Townsend, Everton -> ilman seuraa

Englannin entinen maajoukkuelaituri oli oivallinen hankinta kesällä 2021. Townsend, 32, takoi debyyttikaudellaan mukavasti tehoja, kunnes hän loukkasi polvensa vakavasti. Koko viime kausi meni jalkaa parannellessa, eikä hänelle tarjottu uutta sopimusta.

Conor Coady, Everton -> Wolverhampton, laina päättyi

Wolvesin ex-kippari siirtyi Goodison Parkille osto-optiollisella lainadiilillä. Coady, 30, sai runsaasti peliaikaa Lampardin alaisuudessa, mutta Dychen tultua hän tipahti nopeasti penkille. Englannin maajoukkueessakin nähty toppari jatkaa uraansa Mestaruussarjaan pudonneen Leicesterin riveissä.

Rúben Vinagre, Everton -> Sporting CP, laina päättyi

Portugalin nuorten maajoukkueissa esiintynyttä pakkia on riepoteltu viime vuosina seurasta toiseen. Valioliigassa Vinagre, 24, on antanut näyttöjä Wolverhamptonissa ja Evertonissa, mutta varsinkaan Goodison Parkilta ei jäänyt juurikaan kerrottavaa.

Saapuneet

Beto, Udinese -> Everton, 25 miljoonaa euroa

25-vuotiaasta ja 194-senttisestä portugalilaisesta toivotaan apua maalinteon ongelmiin. Beto ehti pelata parin kauden aikana Udinesessa 65 ottelua, joissa syntyi mukavat 22 maalia. Beto on vahva ja nopea sentteri, joka kyllä profiililtaan sopii hyvii Evertonin pelitapaan.

Chermiti, Sporting -> Everton, 12,5 miljoonaa euroa

Vasta 19-vuotias keskushyökkääjä, jolla on pituutta 192 senttiä. On pelannut portugalilaisen Sportingin ykkösjoukkueessa vasta 22 ottelua (tehoilla 3+2), joten Everton osti lähinnä lahjakkuuden, jonka toivotaan jalostuvan valioliigatason maalipyssyksi.

Arnaut Danjuma, Villarreal -> Everton, laina (lainakorvaus 4,2 miljoonaa euroa)

26-vuotias Danjuma pelasi viime kevään lainalla Tottenhamissa, mutta jäi hyvin vähälle vastuulle. Toisaalta Hollannin maajoukkueessa kuusi ottelua pelannut Danjuma on ajoittain väläytellyt potentiaaliaan niin Villarrealissa kuin aiemmin Bournemouthissa. Ongelmia ovat epätasaisuus ja toistuvat loukkaantumiset. Tähän kaveriin Everton nyt kuitenkin luottaa siinä, että maalinteon ongelmat väistyisivät. Danjuma kykenee pelaamaan sekä keskushyökkääjänä että laidalla.

Jack Harrison, Leeds -> Everton, laina

Everton vahvisti laituriosastoaan lainaamalla Harrisonin Leedsistä jo kauden alettua. Harrison kykenee pelaamaan molemmilla laidoilla ja tarvittaessa keskikaistallakin. Viime kaudella 26-vuotias englantilainen iski Leedsille 40 ottelussa ihan mukavat tehot 6+10.

Thomas Cannon, Everton U21 -> Everton

Toinen pelaaja, jonka toivotaan auttavan maalinteko-ongelmassa. Omasta akatemiasta nostettiin ylös 20-vuotias Cannon, joka pelaa keskushyökkääjänä. Maaleja on tullut ihan mukavasti sekä U21- että U18-ikäluokissa. Viime kevään Cannon pelasi lainalla Mestaruussarjassa ja iski kahdeksan osumaa. Se on iso määrä uudessa ympäristössä, hyvällä sarjatasolla ja pelkän kevään aikana. Evertonin ykkösjoukkueessa Cannon on pelannut toistaiseksi kolmessa ottelussa ilman osumia. Mielenkiintoista nähdä, millaisen roolin saa tulevalla kaudella.

Arnaut Danjumasta toivotaan pelastajaa maalinteko-ongelmaan. Kuva: Getty Images.

Ashley Young, Aston Villa -> Everton, ilmainen

38-vuotias konkari on pelannut urallaan myös manageri Dychen kanssa. Iästään huolimatta Young voi olla erittäin hyödyllinen värväys. Englannin entisen maajoukkuepelaajan ansioluettelosta löytyy yksi Valioliigan ja yksi Serie A:n mestaruus.

André Gomes, Lille -> Everton, laina päättyi

Entinen huippulupaus pelasi muutaman kauden vaihtelevassa roolissa Evertonissa. Yksittäiset pilkahdukset eivät riitä oikeuttamaan isoa palkkaa. Gomes, 29, jättänee Evertonin vielä tänä kesänä.

Jarrad Branthwaite, PSV -> Everton, laina päättyi

Nuori toppari esiintyi edukseen lainapestillään Hollannissa. Branthwaitesta, 21, olisi varmasti saatavilla mukava siirtokorvaus tänä kesänä, mutta Evertonin kannattajat pettyvät suuresti, jos hänelle ei suoda näytönpaikkaa alkavalla kaudella. Olisi lyhytnäköistä kaupata Branthwaite jo nyt pois. Toffeesilla ei ole liikaa vaihtoehtoja topparin tontille.

Dele Alli, Beşiktaş -> Everton, laina päättyi

Vielä joitain vuosia sitten Alli, 27, oli yksi Englannin ja Euroopan kohutuimpia pelaajia. Viime vuodet ovat olleet yhtä alamäkeä. Entinen superlupaus kertoi hiljattain riipaisevassa haastattelussa mielenterveysongelmistaan, rajusta lapsuudestaan ja unilääkeriippuvuudestaan. Koko Valioliigaa seuraava yhteisö toivoo, että Allin elämässä tulee jälleen iloisia hetkiä niin kentällä kuin sen ulkopuolella.

Jean-Philippe Gbamin, Trabzonspor -> Everton, laina päättyi

Norsunluurannikon maajoukkuepelaaja on ollut käsittämättön epäonninen loukkaantumisten kanssa. Gbaminin, 27, edelliset puolitoista vuotta ovat kuluneet lainapesteillä, eikä hän ole Evertonin suunnitelmissa. Toffeesin kannattajat ovat nähneet Gbaminin tositoimissa vain kahdeksan kertaa.

João Virgínia, SC Cambuur – Everton, laina päättyi

Portugalilaisvahti lähti hakemaan peliaikaa Hollannin pääsarjaan, mutta hän tippui kauden puolivälissä penkille. Virgínia, 23, on esiintynyt Evertonin tolppien välissä vain kolme kertaa, mutta hän saattaa olla vaihtoehtojen puutteessa Jordan Pickfordin ensisijainen kirittäjä.

  • Katso kaikki Valioliigan kesän siirrot tästä.

Valmennus ja pelitapa

  • Päävalmentaja: Sean Dyche

Everton vaihtoi valmentajaa kesken viime kauden, kun Sean Dyche korvasi Frank Lampardin. Lähdetään liikkeelle siitä, että Dyche suosii neljän puolustajan linjaa ja yhtä kärkeä. Se on sitten enempi makuasia, puhutaanko 4-5-1:stä vai 4-2-3-1:stä.

Evertonilla on hyvin kookas joukkue, ja sitä Dyche pyrkii hyödyntämään. Pallonhallinta ei ole olennaista, vaan kun peliväline saadaan haltuun, pallo pyritään toimittamaan mahdollisimman nopeasti kohti vastustajan maalia. Hyökätessä käytetään hyvin paljon pitkiä syöttöjä, ja ilmataisteluihin hakeudutaan hanakasti.

Sean Dyche teki viime kaudella tarvittavan. Riittääkö se nyt? Kuva: Getty Images.

Hyökkäyspelillisesti Evertonin selkeä ongelma on maalinteko. Viime kaudella joukkue laukoi sarjassa 12:nneksi eniten ja kohti maalia 11:nneksi eniten. Silti itse maaleja Everton teki vain 34 – toiseksi vähiten koko sarjassa. Evertonin maaliodottama (48,65) oli huomattavasti toteutumaa parempi. Tilastot siis kertovat, että Evertonin hyökkääjäosastolla on krooninen ongelma.

Richarlisonia ei enää ole, Dominic Calvert-Lewin ei pysy kasassa ja Neal Maupay ei osu. Joukkueen viime kauden paras maalintekijä oli lopulta laituri Dwight McNeil, joka osui seitsemän kertaa. Aivan tuoreeltaan Everton lainasi Villarrealista Arnaut Danjuman. Hollantilaisen harteilla on nyt aika paljon toiveita maalinteon tehokkuudesta.

Evertonin toinen ongelma on ollut tilanteenvaihtojen puolustaminen. Joukkuetta vastaan tehtiin viime kaudella selvästi eniten vastahyökkäysmaaleja, peräti kymmenen. Tilanne on jo parantunut Frank Lampardin vaihduttua Dycheen, mikä on näkynyt ihan jo raakana juoksukilometrien kasvuna. Silti, Evertonin koko puolustuspelaamisessa on vielä tekemistä. Everton joutuu turhan usein mankeliin omassa päässään. Vastustaja pääsee pyörimään liian lähelle maalia, mikä johtaa liian moneen laukaukseen ja sitä kautta liian moneen takaiskumaaliin.

Seuraa heitä

Amadou Onana

Belgian maajoukkuepelaaja oli harvinaisen onnistunut hankinta Evertonilta. 35 miljoonaa euroa ei ole pikkuraha, mutta nykymarkkinoilla se on Onanan, 21, tasoisesta pelaajasta kelpo hinta. Kookas keskikentän raataja on yhdistetty huhuissa jo isompiin ympyröihin.

Amadou Onana on Evertonin tärkeimpiä pelaaja. Kuva: Getty Images.

Alex Iwobi

Monet naureskelivat, kun Everton pulitti muutama vuosi sitten Iwobista, 27, Arsenalille yli 30 miljoonaa euroa. Nigerian maajoukkuepelaaja näyttikin alkuun todella vaatimattomalta vahvistukselta, mutta hän on sittemmin noussut yhdeksi Evertonin tärkeimmistä pelaajista. Periksiantamaton asenne ja korkean tason peruspelaaminen ovat korkeassa arvossa joukkueessa, jonka ilonaiheet ovat kiven alla. Iwobi kirjautti viime kaudella itselleen kaksi osumaa ja kahdeksan maalisyöttöä. Toimivassa joukkueessa nuo luvut voisivat olla vielä huomattavasti isommat.

Dominic Calvert-Lewin

Loukkaantumisten riivaama pelaaja, jolla on yhä potentiaalia nousta kovaksi maalintekijäksi Valioliigassa. Vielä pari vuotta sitten näytti ilmiselvältä, että Calvert-Lewinista, 26, on tulossa vakiokasvo Englannin maajoukkueeseen. Parhaimmillaan sarjan vaarallisin pääpelaaja, joka liikkuu fiksusti rangaistusalueella.

Ihanneavaus

Evertonin ihanneavaus 2023.

Arvio sijoituksesta

Sija: 19.

Dychen ja Evertonin yhteistyö on ennen kaikkea järkiavioliitto. Hän on tottunut repimään tuloksia pienellä budjetilla Burnleyn-vuosinaan.

Ginger Mourinholle ei ole kuitenkaan annettu lähes minkäänlaisia pelimerkkejä, joilla nostaa joukkue suosta. Evertonilta puuttuu laatua ja leveyttä, eikä tilanteeseen näytä tulevan juurikaan helpotusta kesän siirtoikkunan aikana.

Toistaiseksi Everton on joutunut keskittymään kulujen karsimiseen sen sijaan, että joukkuetta vahvistettaisiin. Akatemian puolelta ei löydy juurikaan apuja, sillä Everton on menettänyt viime vuosina suurimpia lupauksiaan isommille seuroille ja ulkomaille. Nuorten lähtöjen syy ei välttämättä piile enää siinä, että he lähtevät peliajan perässä muualle vaan siinä, että Everton tarvitsee rahaa.

Toffeesista saattaa tulla jälleen yksi esimerkki siitä, että yksikään seura ei ole liian suuri putoamaan, jos asioita ei hoideta kunnolla.

Kannattajien haukkuma seurajohto on kokenut muutoksia, ja lisää on yhä odotettavissa. Seura kaipaa kipeästi uusia sijoittajia ja johdonmukaisuutta toimintaansa.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että Everton käy hakemassa vauhtia Mestaruussarjasta ennen kuin se pääsee muuttamaan uudelle stadionilleen.

Evertonin otteluohjelma

Ville Liimatta ja Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila

MUUT JOUKKUE-ENNAKOT