Näkökulma: Unai Emery tehnyt hienoa työtä – Arsenal ei Mesut Öziliä kaipaa

© Kuva: Getty Images

Arsenal otti äärimmäisen tärkeän voiton, kun Chelsea taipui Emiratesilla luvuin 2–0.

Isäntien päävalmentaja Unai Emery näytti lauantaina, miksi hän on oikea mies vaativaan tehtävään: palauttamaan seuran urheilullisen uskottavuuden.

Emery onnistui suunnitelmassaan

Emery luotti lauantaina ryhmitykseen 4–1–2–1–2. Tykkimiesten keskikenttä taipui timanttiin. Emery yritti iskeä vieraiden pallonhallintaan. Kymppipaikka Aaron Ramsey seurasi, mihin länsilontoolaisten 4–3–3-muodon pohja, huippurytmittäjä Jorginho liikkui.

Lucas Torreira piti oikealla puolella huolen, että Mateo Kovačić pysyi pimennossa. Mattéo Guendouzi teki saman vasemmalla. Hän ja N’Golo Kanté taistelivat neliömetreistä. 

Arsenal prässäsi korkealla. Kärkipari Pierre-Emerick AubameyangAlexandre Lacazette merkkasi vieraiden topparit. Kärkikaksikko laski erittäin syvälle, jos Chelsea eteni. Aubameyang ja Lacazette hoitivat sinisten laitapuolustajien nousut. 

Emery onnistui erittäin hyvin suunnitelmassaan. Aubameyang, Sokrátis Papastathópoulos ja Laurent Koscielny hukkasivat paikat ennen kun Lacazette onnistui 12. minuutilla hiotusta lyhyestä kulmapotkusta. Aubameyang ehti tuhrata vielä kaksi mahdollisuutta ennen kun Koscielny jatkoi pallon olkapäällään verkkoon niin ikään viritetystä sivuvaparista.

Kuvaavaa on, että Chelsea uhkasi isäntien selustaa avausjaksolla lähinnä, jos David Luiz lähetti alakerrasta pitkän pallon. 

Tukea ja triggereitä

Emery tunnetaan yksityiskohtiin pureutuvana valmentajana. Arsenal poimii mainiosti ”triggerit”, siis prässihetket, jolloin kannattaa antaa painetta. Arsenal suorastaan vyöryy kohti palloa. 

Emery on onnistunut hiomaan pallonhallintaakin. Esimerkiksi oikea puolustaja, lauantaina loukkaantunut Héctor Bellerín saa oivaa tukea.

Emiratesilla saatiin joskus huokailla, kun oikea puolustaja Bacary Sagna puski vuosikausia väkisin eteenpäin. Tätä ei enää tapahdu. Bellerín pelaa pallon joko keskustaan tai avaa paineen joko pikaisella käyttösyötöllä tai kevyellä, keskiympyrää kohti suuntautuvalla zippauksella.

Lintuparven kaltainen superorganismi

Englannissa on puhuttu paljon siitä, miksi 350 000 puntaa viikossa tienaava Mesut Özil on jäänyt Emiratesilla vähäiselle vastuulle. Tähän on helppo löytää vastaus, kun katsoo peliä. Nyky-Arsenal on parhaimmillaan lintuparven kaltainen superorganismi, jossa yksilö alistuu palvelemaan koko joukkueen etua. Siksi Lacazette ja Aubameyankin puolustavat niin kurinalaisesti.

Emery on saanut kritiikkiäkin, kun Arsenal on jäänyt viidenneksi, kolmen pisteen päähän neljännestä sijasta. Hän on tehnyt haastavissa olosuhteissa hienoa työtä. Arsène Wenger jätti taakseen hajanaisen ja lepsusti valmennetun pelaajanipun. Arsenal on joutunut säästämään palkkakuluissa. Tämä on kiristänyt tilannetta kulisseissa. 

Kroenke määrittää suunnan

Arsenal on pelillisesti oikealla tiellä, mutta Emery tarvitsee aikaa. Hän tarvitsee myös ajatusmaailmaansa sopivia yksilöitä.

Nyky-Gunners ei juuri jousta. Pelaaja joko sitoutuu äärimmäisen kurinalaiseen kokonaisuuteen tai Emery panee hänet pihalle. Jos Wenger katsoi läpi sormien, kun Özil ja Alexis Sánchez hölkkäilivät pallonmenetysten jälkeen kaikessa rauhassa, niin Emery huitoo suojattejaan muotoon. 

Emery koutsasi pohjoislontoolaiset hurjaan vireeseen syksyllä. Loukkaantumiset iskivät tämän jälkeen kapuloita rattaisiin.

Emiratesilla kannattaa kääntää huomio enemmänkin siihen, mitä omistaja Stan Kroenke aikoo. Etäinen yhdysvaltalainen laskee kaikessa rauhassa dollareitaan ja kiristää kuluja. Kroenke määrittää liikkeillään, mihin Arsenal suuntaa. 

Eero Laurila
Twitter: @eerolaurila

Kertoimet ottelulleArsenal - Southampton23.11.2019