[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Sisällysluettelo

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”viime-kausi”][vc_column][vc_custom_heading text=”Viime kausi” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1561379495337{background-color: #38003c !important;}”][vc_column_text]

  • Kahdeksas sija Valioliigassa
  • 56 pistettä, maaliero 56-48
  • 14 voittoa, 14 tasapeliä, 10 tappiota
  • Paras maalintekijä: Pierre-Emerick Aubameyang (22 maalia)
  • FA Cup: Mestaruus

Arsenalin viime kaudesta kertoo paljon pieni kertaus historiasta. Arsenal keräsi lopulta 56 pistettä, mikä oli huonoin lukema sitten kauden 1994-95, jolloin Tykkimiehet keräsi 51 pistettä. Sarjasijoitus oli kahdeksas, ja se oli yhtä lailla huonoin sitten kauden 94-95, jolloin joukkue oli sarjassa vasta 12:s. Monella mittarilla Arsenal pelasi huonoimman valioliigakautensa 25 vuoteen.

Europelien ulkopuolelle Arsenal oli jäänyt edellisen kerran kaudella 1992-93. Viime kauden sarjasijoitus ei tuonut paikkaa Eurooppaan, mutta FA Cupin voitto toi lopulta tärkeän lohkovaihepaikan Eurooppa-liigassa. Se pelasti paljon.

Arsenal oireilee yhä Arsène Wengerin jälkeisestä ajasta. Wenger valmensi Arsenalia kaudesta 1996-97 jättäen seuran kauden 2017-18 päätteeksi. Tilalle pestattiin muun muassa Sevillassa ja PSG:ssä menestyksekkäästi valmentanut Unai Emery. Wenger jätti eittämättä menestyksekkään perinnön Arsenalille, mutta viimeiset vuodet olivat tietynlaista paikallaan polkemista.

Emeryn piti ravistaa koko seuraa ja tehdä radikaaleja muutoksia. Siitä huolimatta Emery johdatti ensimmäisellä kaudellaan Arsenalin viidenneksi. Suoritus oli vähintäänkin kohtalainen, mutta ongelmia häämötti edessä. Arsenalin kannattajat eivät koskaan täysin asettuneet Emeryn taakse. Emery ei myöskään osannut myydä ajatuksiaan kannattajille. Omintakeisella tyylillään hyvät huomenet toivottanut espanjalaisvalmentaja joutui tahtomattaan kannattajien hampaisiin.

Grani Xhakan ja Unai Emeryn välit eivät olleet kadehdittavat. Kuva: Getty Images.

Kauden alku lähti vähintäänkin kohtalaisesti käyntiin. Kahdeksan kierroksen jälkeen Tykkimiehet oli hävinnyt vain kertaalleen, ja sekin tappio tuli Liverpoolia vastaan. Lisäksi Arsenal jakoi pisteet Pohjois-Lontoon derbyssä Spursia vastaan sekä Manchester Unitedin ja Watfordin vieraana. Kahdeksan kierroksen jälkeen Arsenal oli sarjataulukossa kolmantena, pisteen Manchester Cityä perässä. Liverpool oli jo tässä vaiheessa karannut omille teilleen.

Sitten alkoi Arsenal-leirissä rakoilla. Kauden sensaatio Sheffield United kaatoi Arsenalin maalein 1-0, ja lumipalloefekti käynnistyi. Seuraavassa pelissä Crystal Palacea vastaan kapteeni Granit Xhaka heitti pelipaitansa ja kapteeninnauhansa maahan ja huusi kannattajille tultuaan vaihtoon. Arsenal-fanit eivät tätä sulattaneet, ja Xhakan kapteenius kyseenalaistettiin voimakkaasti. Lopulta Emery vei Xhakalta kapteeninnauhan pois ja antoi sen Pierre-Emerick Aubameyangille.

Xhaka joutui koirankoppiin ja The Times kirjoitti Emeryn ja Xhakan välien olevan poikki. Tässä vaiheessa näytti selvältä, että Xhaka lähtisi seurasta ovet paukkuen tammikussa.

Samaan aikaan Arsenalin peli yski. Arsenal pelasi viisi peliä ilman voittoja. Viimeinen niitti Emeryn arkkuun oli 2-2-tasapeli Southamptonin kanssa kotikentällä. Seurajohto päätti antaa potkut Emerylle, joka oli viimeistään tässä vaiheessa menettänyt kokonaan kannattajien luottamuksen. Lisäksi pukukoppi tuntui jo odottelevan managerinsa potkuja. Arsenal oli sarjassa kahdeksantena, kun Emery sai lähteä. Eli samalla sijalla, mihin se lopulta myös päätyi.

Huomionarvoista on se, että Emeryn johdolla Arsenal keräsi 1,85 pistettä per peli. Vertailun vuoksi Ole Gunnar Solskjær on kerännyt Manchester Unitedissa vakituisena managerina 1,76 pistettä per peli, ja Frank Lampardin samainen lukema Chelseassa oli ennen alkavaa kautta 1,73 pistettä per peli.

Uusi alku

Väliaikaisesti Arsenalin otti haltuunsa entinen seuralegenda Freddie Ljungberg. Suunta ei silti muuttunut. Ljungberg ehti valmentaa Arsenalia viidessä ottelussa, joista tuli yksi voitto, kaksi tasapeliä ja kaksi tappiota. Samaan aikaan Arsenal neuvotteli kuumeisesti Manchester Cityn kanssa tuodakseen Mikel Artetan seuran uudeksi manageriksi.

Freddie Ljungberg ei saanut Arsenalin kurssia käännettyä. Kuva: Getty Images.

Lopulta City taipui, ja Pep Guardiolan kakkosmies lähti Arsenaliin, jossa Arteta vietti peliuransa viimeiset viisi vuotta kantaen myös kapteeninnauhaa. Arteta allekirjoitti kolmen ja puolen vuoden sopimuksen seuran kanssa. Arsenal oli vihdoin saanut penkin päähän miehen, joka herätti kannattajissa kunnioitusta ja toiveikkuutta.

Vuodenvaihteessa Arsenal oli sijalla 12. Artetalla riitti siis työnsarkaa. Ensimmäisenä Arteta puhui Xhakan ympäri jäämään Pohjois-Lontooseen. Arteta halusi antaa entiselle kapteenille uuden alun. Arteta osasi myös puhua kannattajat puolelleen ja antamaan Xhakalle uuden mahdollisuuden.

Arteta todella käänsi Arsenalin kurssin. Uusi totaaliseen pallonhallintaan perustunut pelitapa koki toki pieniä mutkia matkassaan, mutta ensimmäisen kerran Arsenal hävisi vuoden 2020 puolella vasta kesäkuussa, kiitos toki koronatauon. Ennen koronataukoa Arsenal pelasi kahdeksan ottelua ilman tappiota, tosin tasapelisarake kasvoi myös neljällä. Koronatauolle Arsenal lähti sijalta kymmenen.

Heti koronatauon jälkeen nähtiin Guardiolan ja Artetan ensimmäinen kohtaaminen. Mestari vei vielä oppipoikaansa, kun Man City kuritti Arsenalia tylysti maalein 3-0. Arsenalin tulokset ailahtelivat, mutta pelaaminen alkoi ottelu ottelulta näyttää paremmalta. Parhaimmillaan Arsenal rakensi pitkiä syöttökombinaatioita aina maalipotkusta maalintekotilanteeseen asti.

Heinäkuussa Arteta sai Arsenalin lentoon. Sarjataulukko näytti tylysti Arsenalille sen, että europelit olivat jäämässä FA Cupin varaan. 15. heinäkuuta Arteta sai ensimmäisen kovan päänahan, kun Arsenal kaatoi kotonaan mestaruuden jo varmistaneen Liverpoolin maalein 2-1. Arsenal oli Man Cityn ja Watfordin kanssa ainoa joukkue, joka pystyi kaatamaan Liverpoolin koko sarjakaudella.

Liverpool-voiton jälkeen Arsenal kohtasi FA Cupin välierässä Man Cityn Wembleyllä. Arsenal venyi komeaan 2-0-voittoon ja nappasi elintärkeän finaalipaikan. Viimeistään nyt Arteta oli osoittanut kykynsä. FA Cupin finaalissa kaatui vielä Chelsea maalein 2-1, ja Arteta johdatti Arsenalin Eurooppa-liigaan vastoin odotuksia.

Europelit ovat elintärkeä asia Artetan prosessille. Nyt Arsenal pystyy paremmin pitämään kiinni parhaista pelaajistaan, kuten kapteeni Aubameyangista, joka tykitti Valioliigassa 22 maalia ollen sarjan maalipörssissä toinen. Aubameyangin jatko ei tosin vielä ole varmaa, sillä seura ja pelaaja neuvottelevat yhä uudesta sopimuksesta, mutta positiviisia signaaleja jatkon suhteen on ollut ilmassa.

Bukayo Saka (oik) pelasi vahvan kauden, mikä palkittiin vuoteen 2024 ulottuvalla jatkosopimuksella. Kuva: Getty Images.

Arsenalin pelaajistossa nähtiin vaikeasta kaudesta huolimatta erittäin positiivisia asioita tulevaisuutta ajatellen. Bukayo Saka, Gabriel Martinelli ja muut nuoret ottivat isoja askeleita eteenpäin. Toppariosastolla David Luiz pelasi isoja minuutteja. Brassitopparin kauteen mahtui katastrofaalisia esityksiä, mutta myös hyviä pelejä. Lopulta Luiz allekirjoitti jatkosopimuksen Arsenalin kanssa ensi kaudesta.

Maalinsuulla päävastuuta kantoi Bernd Leno. Hieno hetki nähtiin FA Cupin finaalissa, kun vuodesta 2010 Arsenalin palkkalistoilla ollut maalivahti Emiliano Martínez pääsi juhlimaan FA Cupin voittoa maalinsuulla. Ottlelun jälkeisessä haastattelussa Martínez kertoi liikuttuneena, kuinka paljon voitto hänelle merkitsi.

Keskikentällä Xhaka sai Artetan alaisuudessa uuden mahdollisuuden ja pelasikin varsin vahvan loppukauden. Sen sijaan Arsenalin kallispalkkaisin pelaaja Mesut Özil jäi jälleen pienelle vastuulle, ja miehen tulevaisuus näyttää hyvin epävarmalta. Tuittupää Matteo Guendouzi joutui Artetan hampaisiin, mutta on saamassa Xhakan tavoin uuden alun ensi kaudella. Dani Ceballos pelasi vahvasti lainalla Real Madridista, ja miehen lainasopimusta jatkettiin vielä vuodella.

Hyökkäyspäästä on mainittava myös Alexandre Lacazette, joka teki kymmenen maalia sarjassa. Ranskalaishyökkääjältä odotetaan vielä enemmän tehoja ja tasaisuutta otteisiinsa.

Arsenal juhli FA Cupin voittoa. Liigacupin puolella se putosi pilkkukisan jälkeen Liverpoolille kolmannella kierroksella.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”siirrotout”][vc_column][vc_custom_heading text=”Pelaajasiirrot – lähteneet” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1561379557708{background-color: #38003c !important;}”][vc_column_text]Konstantinos Mavropanos (kp, 22, VfB Stuttgart, laina)

Kreikkalaistoppari Mavropanos on edustanut Tykkimiehiä tammikuusta 2018 lähtien, mutta pelannut lontoolaisten edustusjoukkueessa vain kahdeksan kertaa. Viime kauden jälkimmäinen puolisko meni lainalla Nürnbergissä, ja Saksa kutsuu nuorukaista myös alkavalla kaudella.

Henrikh Mkhitarjan (hkk, 31, AS Roma)

Kuva: Getty Images

Armenialaisen jalkapallon supertähti siirtyi Arsenaliin 2,5 vuotta sitten Manchester Unitedista surullisenkuuluissa vaihtokaupassa, jossa Alexis Sánchez liikkui toiseen suuntaan. Jälkiviisaana voidaan sanoa, että siirrossa ei ollut juurikaan voittajia. Mkhitarjan ehti pelata Arsenalissa 59 ottelua, kunnes lähti viime kaudeksi lainalle AS Romaan. Tänä kesänä Tykkimiehet vapautti Mkhitarjanin sopimuksestaan, ja hän siirtyi italialaisseuraan pysyvästi.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”siirrotin”][vc_column][vc_custom_heading text=”Pelaajasiirrot – saapuneet” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1561379594987{background-color: #38003c !important;}”][vc_column_text]Gabriel Magalhães (kp, 22, Lille)

Arsenal nappasi himoitun topparilupauksen riveihinsä ranskalaisesta Lillestä 26 miljoonalla eurolla. Kookas brassipuolustaja nousi lyhyessä ajassa lukuisten suurseurojen huulille, mutta Arsenal vei pisimmän korren ja kiinnitti hänet viisivuotisella diilillä Emiratesille. Odotukset ovat korkealla.

Pablo Marí (kp, 27, Flamengo)

Kuva: Getty Images

Espanjalaistoppari lainattiin Lontooseen viime tammikuussa brasilialaisesta Flamengosta. Marí ehti pelata vain parissa ottelussa, kunnes hän sai Manchester Cityä vastaan nilkkavamman, joka piti hänet sivussa loppukauden ajan. Näytöt jäivät vähäisiksi, mutta Arsenal hankki hänet pysyvästi kahdeksalla miljoonalla eurolla.

Cédric Soares (op, 28, Southampton)

Portugalin maajoukkuepakki siirtyi Arsenaliin viime tammikuussa lainasopimuksella Southamptonista, jossa hänen sopimustaan oli jäljellä enää puoli vuotta. Cédric tuli Lontooseen loukkaantuneena ja debytoi Tykkimiehissä vasta heinäkuussa. Kesällä hänestä tuli vapaa agentti, ja Arsenal sorvasi hänelle neljän vuoden diilin.

Willian (oh, 32, Chelsea)

Kuva: Getty Images

Chelsea ei suostunut tarjoamaan monivuotiselle luottopelaajalleen riittävän pitkää sopimusta, joten Arsenal iski väliin ja nappasi brassitaiturin itselleen. Willian ei esittelyjä kaipaa. Kaksinkertainen Valioliiga-voittaja on esiintynyt Englannin pääsarjassa 234 ottelussa tehden niissä yhteensä 37 maalia ja syöttäen 39.

William Saliba (kp, 19, palasi lainalta St.-Étiennestä)

Euroopan kuumimpiin topparilupauksiin lukeutuva Saliba liittyi Arsenaliin jo vuosi sitten 30 miljoonalla eurolla, mutta jäi ranskalaiseen Saint-Étienneen vielä viime kaudeksi lainalle. Ranskalaispuolustajan joukkuekavereilta ja valmentajilta on satanut kehuja tauotta, mutta nyt hänen pitäisi vastata odotuksiin Valioliigassa. Miesten edustustasolla hän on esiintynyt vasta 36 ottelussa.

Mohamed Elneny (pkk, 28, palasi lainalta Besiktasista)

Egyptin maajoukkueen luottopelaaja hankittiin alunperinkin Arsenaliin rotaatiopelaajaksi. Elneny haki viime kaudella vastuuta turkkilaisesta Beşiktaşista, jossa peliaikaa tuli 36 ottelussa. Hänen sopimuksensa Arsenalin kanssa on voimassa vielä kaksi vuotta.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”valmennus”][vc_column][vc_custom_heading text=”Valmennus” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1561379635835{background-color: #38003c !important;}”][vc_column_text]

  • Manageri: Mikel Arteta
  • Avustava valmentaja: Steve Round
  • Avustava valmentaja: Albert Stuivenberg
  • Avustava valmentaja: Andreas Georgson
  • Avustava valmentaja: Carlos Cuesta García
  • Maalivahtivalmentaja: Iñaki Cana Pavón
  • Fysiikkavalmentaja: Shad Forsythe
  • Fysiikkavalmentaja: Barry Solan
  • Fysiikkavalmentaja: Sam Wilson
  • Videoanalyytikko: Mark Curtis
  • Videoanalyytikko: Sam Hayball
Mikel Arteta on kääntämässä hiljalleen Arsenalin kurssia. Kuva: Getty Images.

Tulevan valioliigakauden kenties mielenkiintoisin joukkue on Arsenal. Monet ovat varmasti eri mieltä, koska Marcelo Bielsan Leeds nousi sarjaan, ja Chelseassa on pullisteltu hauista uusien hankintojen myötä. Arsenalin projektia on kuitenkin kiinnostavaa seurata ja siihen on syynsä.

Viime kaudella Arsenal sijoittui kahdeksanneksi ja olisi pisteodottaman valossa ansainnut yhdeksännen sijan. Saldossa oli ylisuorittamista 5,85 pistettä, joten optimismiin ei ole liikaa varaa?

Arsenalin peräsimessä nähtiin kauden aikana kolme valmentajaa, joista viimeisimpänä puikkoihin hyppäsi Pep Guardiolan mentoroitavana ollut Mikel Arteta. Alku ei näyttänyt kovinkaan kaksiselta, mutta muutosta on kyllä tapahtunut.

Ennen Artetaa Arsenal voitti 34,6 prosenttia otteluistaan ja päästi omiin 1,5 maalia per ottelu. Arteta aloitti aikansa Arsenalin peräsimessä 4-2-3-1-muodolla. Saldo näistä otteluista oli 50 prosenttia voitettuja otteluita ja 1,05 maalia omiin.

Suurin muutos tapahtui, kun Arteta päätti vaihtaa 3-4-3-muotoon. Otanta on toki edelleen pieni, mutta saldona 11 ottelusta oli voittoprosentti 70 ja 0,7 päästettyä maalia omiin per ottelu. Samalla Arsenal teki keskimäärin 1,8 maalia per ottelu 3-4-3-muodossa. Motivaatiotekijät, otteluohjelma ja varianssi vaikuttavat aina näihin pienen otannan vertailuihin, mutta 3-4-3-muodolla irtosi myös FA Cupin voitto sekä viimeisimpänä Community Shieldin voitto. Mitä syitä on ollut muutoksen takana?

David Luizin aika Arsenalissa on ollut vähintään kaksijakoinen. Saldona on ollut useita virheitä ja turhia kortteja. Luiz on ajoittain näyttänyt siltä, että onnettomuus saattaa sattua minä hetkenä hyvänsä. Brasilialainen muistuttaa kuitenkin Tohtori Jekyllin ja Mr. Hyden oudosta tapauksesta. Luiz näyttää loistavalta keskimmäisenä topparina kolmen topparin alakerrassa. Näin totesi myös Antonio Conte Chelsean mestaruuskaudellaan.

Ilmiön takana on useita syitä. Ensinnäkin wingbackit levittävät leveälle ja korkealle pelinrakentelussa, joten numeroita on enemmän ja vaihtoehtoja on myös enemmän. Tämän huomaa helposti siitä, että David Luizille kertyy 27 metriä enemmän progressiivisia syöttömetrejä kolmen topparin linjassa verrattuna neljän topparin linjaan.

Toinen iso asia on, että David Luiz joutuu osallistumaan huomattavasti harvempiin kaksinkamppailuihin sekä puolustustoimenpiteisiin (defensive actions). Fokus on vahvemmin hänen pallollisessa taidossaan ja samalla hänen vahvuuksissaan.

Kaksi ulointa topparia suojaa Luizia kuten hyökkäyslinja amerikkalaisessa jalkapallossa konsanaan, ja David Luiz on tietyllä tapaa joukkueen ”quarterback”.

Toinen tärkeä muutos joukkueen pelissä näkyy Pepin ja Artetan ajattelutavan jatkumona, joka konkretisoituu hyvin yhteen aatteeseen. Tämän pitäisi olla kaikissa piireissä itsestäänselvyys, mutta sitä se ei kuitenkaan usein ole edes kansainvälisellä tasolla tai kotimaassa. Ohjenuora on: ”Syötä ainoastaan, kun joku paineistaa sinua. Houkuttele joukkuetoverin merkkaaja kohti sinua.”

Arsenal juhli jo Community Shieldin voittoa, kun Liverpool kaatui pilkkukisan jälkeen. Kuva: Getty Images.

Syinä tähän ovat, että on helpompi vastaanottaa ja on enemmän tilaa. Syöttelyn ja tarkoituksenmukaisen syöttelyn välillä on merkittävä ero. Pane vastustaja liikkumaan ja koita maksimoida joukkuetoverin tila.

Arsenal on myös tehnyt liikkeitä siirtoikkunan aikana. William Saliban laina on ohi. Hän on aivan uskomaton lahjakkuus puolustussuuntaan. Samalla Arsenal osti vasenjalkaisen topparin Gabriel Magalhãesin vahvistamaan puolustuslinjaa. Tämä topparikaksikko on Arsenalin tulevaisuus ja todella laadukas pari. Magalhãesin vasenjalkaisuus tarjoaa syöttölinjoja. Molemmat nuorista herroista ovat todella atleettisia sekä hyviä pallollisena. Pari on vielä todennäköisesti liian nuori pelaamaan toistaiseksi yhdessä neljän alakerrassa, mutta tulevaisuudessa tämä ei tuottane ongelmaa.

Willian siirtyi myös vapaana agenttina siirrolla Arsenaliin. Hän tuo kovaa työmoraalia, taitoa ja leveyttä hyökkäyspäähän.

Arsenal tarvitsee kuitenkin edelleen leveyttä keskikentälle. Samalla Lucas Torreiran ja Mattéo Guendouzin kohtalot ovat avoinna. Thomas Partey ja Houssem Aouar ovat olleet huhuissa, mutta katsotaan miten homma etenee. Nykysysteemiin Partey olisi ehdottomasti hyödyllisempi ja vaikka hän ei profiloidu erityisen kummoisesti datan valossa, hän sopisi kuin nyrkki silmään nykyiseen joukkueeseen.

Partey on jotain box-to-box- ja puolustavan keskikentän väliltä ja hän on todella hyvä edistämään peliä. Lisäksi Parteyssa on erinomainen kombinaatio taitoa sekä atleettisuutta. Hänen profiilinsa omaavia pelaajia ei löydy liikaa maapallolta. Aouar olisi taas erinomainen ja tarvittava vahvistus, jos Arsenal mielii siirtyä 4-3-3-muotoon tulevaisuudessa. Silkkinen ranskalainen lisäisi ulottuvuuksia pelaamiseen, mutta asia kerrallaan.

Mielenkiintoista on, että Arsenalin ainoat tappiot kolmen topparin alakerralla ovat tulleet otteluissa, joissa Asenalilla oli vastustajaa huomattavasti enemmän pallonhallintaa (yli 60 prosenttia). Nämä ottelut olivat Tottenhamia (62%) ja Aston Villaa (68%) vastaan. Pieni otanta, mutta tässä on itse asiassa perää, kun asiaa purkaa.

Syviä blokkeja vastaan Arsenalin ongelma on ollut, että joukkue ei kykene murtautumaan keskeltä. Arsenalin numeraaliset ylivoimat sijoittuvat laitakanaviin sekä välikaistoihin. Yleensä tiiviit, syvät puolustusmuodot haluavat pysyä horisontaalisesti tiiviinä, mikä tarkoittaa, että ne tarjoavat tilaa laitoihin ja puolustavat keskustaa sekä oman maalin edustaa. Arsenalin hyökkäyspelaaminen on ollut näissä otteluissa liian yksiulotteista.

Tämä toimii aasinsiltana seuraavaan aiheeseen Arsenalin kohdalla. Mikä on Mesut Özilin kohtalo? Özil jakaa vahvasti mielipiteitä ja kukaan ei voi edelleenkään kertoa, onko hän laiska vai ei. Özilin juoksumetrit sekä prässimäärät ovat hyviä monessa ottelussa, mutta hänen intensiteettinsä ja kestävyytensä ei tunnu enää pitävän täyttä kautta tai edes useita otteluita. Kukaan ei voi varmuudella sanoa, onko maestro Mesutilla enää paloa jalkapalloa kohtaan.

Löytyykö Mesut Özilille rooli? Kuva: Getty Images.

Varmaa kuitenkin on, että Özilistä olisi apua syviä puolustusmuotoja vastaan. Özil voisi joko pelata 3-4-1-2-muodossa kahden kärjen takana, mikä tarkoittaisi, että Alexandre Lacazette pystyisi keskittymään kärkenä olemiseen (tästä lisää kohta). Toinen vaihtoehto voisi olla Özil valeysinä 3-4-3-muodossa näissä otteluissa, sillä hän on äärettömän älykäs liikkumaan pallottomana ja kykenisi vetämään vastustajia väärille alueille sekä puhkomaan tiiviitä puolustuksia syöttelyllään. Arteta on kuitenkin harvoja, jotka tietävät, miten Özil harjoittelee tällä hetkellä, ja onko hänestä hyötyä tulevalla kaudella.

Yksi iso muutos 3-4-3-muodossa on, että Pierre-Emerick Aubameyang ja Nicolas Pépé ovat olleet (tässä kontekstissa tärkeää) wingereitä eivätkä laitahyökkääjiä. Tässä on merkittävä ero. Heidän lähtöasetelmansa kentällä on korkeammalla ja he pystyvät keskittymään enemmän hyökkäämiseen sekä positiivisiin suunnanmuutoksiin, sillä heidän ei tarvitse seurata omia miehiä yhtä aktiivisesti kuin esimerkiksi 4-2-3-1-muodossa. Samalla heidän takanaan on wingbackit, mikä auttaa merkittävästi puolustusmetrien suhteen.

Aubameyangilla on muutenkin paljon syöttövaihtoehtoja 3-4-3-muodossa sillä wingback, vasemman puoleinen keskikenttä, vasemman puoleinen toppari ja kärki ovat yleensä lähettyvillä. Artetan muodossa myös Lacazetten valeysi/kohdepelaaminen on keskiössä varsinkin suunnanmuutoksissa, ja Aubameyang voi keskittyä vahvemmin linjan taakse juoksemiseen. Lacazette on uhrannut pelaamistaan ja statustaan 3-4-3-muodossa ja hänen kosketusmääränsä ovat pudonneet merkittävästi. Lacazette syöttää enää noin 16 kertaa per ottelu.

Muita huomioita Arsenalista:

  • Arsenal ei prässää kovinkaan aktiivisesti ja PPDA-lukema (passes allowed per defensive action) 11,52 on Artetan alaisuudessa vasta sarjan yhdeksänneksi korkein.
  • Arsenalin OOPDA-lukema (opponent passes allowed per defensive action in the opposition half) on Artetan alaisuudessa sarjan kuudenneksi korkein. Eli syötöt ennen pallonmenetystä vastustajan kenttäpuoliskolla.
  • Arsenalilla on sarjassa kuudenneksi eniten onnistuneita syöttöjä 18 metrin sisällä vastustajan maalista Artetan alaisuudessa.
  • Arsenal ylisuoritti oman päänsä maaliodottamaan verrattuna (xGA) Artetan alaisuudessa kymmenellä maalilla, joten kaikki ei ole pelkästään ruusuilla tanssimista.
  • Arsenalin pelaajia on rikottu sarjassa neljänneksi eniten.

Arsenalin projektissa on paljon potentiaalia, mutta on myös syytä muista, että joukkue on ollut onnekas. Samalla on myös muistettava, että Arteta on vasta saamassa ideoitaan kunnolla läpi joukkueelle, ja peliesitykset ovat parantuneet jatkuvasti. Joukkue on myös vahvistunut kesällä, ja topparilinja on huomattavasti laadukkaampi verrattuna aikaisempaan. Alussa tuskin vastuuta tulee yllin kyllin, mutta Saliba ja Gabriel ovat lähes takuuvarmoja avauksen miehiä tulevaisuudessa.

Gabriel Martinelli väläytteli jo viime kaudella. Kuva: Getty Images.

Nuoret pelaajat ovat myös vuoden vanhempia ja kokeneempia. Ainsley Maitland-Niles, Bukayo Saka, Eddie Nketiah sekä Gabriel Martinelli ovat uskomattomia lahjakkuuksia. Joukkueesta löytyvät myös Reiss Nelson, Joe Willock sekä Emile Smith-Rowe, jotka ovat potentiaalisia läpilyöjiä. Akatemiasta löytyy myös muutama helmi.

Dani Ceballos jatkaa seurassa, mikä on todella iso asia joukkueelle, sillä hän oli käytännössä Arsenalin paras keskikenttä. Muun keskikentän kohtalo selviää sen mukaan, kun Torreiran, Guendouzin ja Özilin kohtalot selviävät. On jopa mahdollista, että Özil on heistä ainoa, joka jatkaa seurassa.

Arsenalin on parannettava tuntuvasti tulevalla kaudella, mutta suunta on ehdottomasti oikea. Joukkue on kilpailukykyisempi kuin aikaisemmin. Arteta tulee varmasti aloittamaan kauden 3-4-3-muodolla, mutta 4-3-3-muoto ja 4-2-3-1-muoto löytyvät varmasti myös lokerosta. Näitä tulemme näkemään vahvemmin jatkossa, kun nuori topparipari on asettunut Lontooseen.

Arsenal lähtee tosissaan haastamaan sijoituksesta kuuden parhaan joukkoon ja pääsy Mestarien liigaan sarjan kautta ei ole mahdoton ajatus. Kilpailu on kuitenkin kovaa edes pääsystä kuuden joukkoon, Mestarien liiga -sijoituksesta puhumattakaan. Laatua kuitenkin löytyy, ja Arsenalin leveää materiaalia tulee Eurooppa-liiga varmasti myös palvelemaan. Nuoret pelaajat pääsevät näyttämään kyntensä cupeissa. Tulevaisuus näyttää pitkästä aikaa todella valoisalta.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”tarkein”][vc_column][vc_custom_heading text=”Tärkein pelaaja – Pierre-Emerick Aubameyang” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1599550360466{background-color: #38003c !important;}”][vc_column_text]

Pierre-Emerick Aubameyang on tykittänyt kahtena peräkkäisenä kautena 22 maalia Valioliigassa. Kuva: Getty Images.

Arsenal teki viime kaudella 56 maalia, joista 22 teki Pierre-Emerick Aubameyang. Gabonilaishyökkääjä teki siis 39 prosenttia Arsenalin maaleista viime kaudella. Aubameyang on pelannut Arsenalissa tammikuusta 2018 lähtien ja on tehnyt 71 maalia 110 ottelussa. Lukema on todella hurja.

Arsenal ja Aubameyang neuvottelevat parhaillaan uudesta jatkosopimuksesta. Signaalit ovat olleet sen suhteen positiivisia. Aubameyangin jatko on Arsenalin ja manageri Mikel Artetan prosessin kannalta elintärkeää. Nuoret ja lupaavat hyökkäyspään pelaajat, kuten Bukayo Saka, Gabriel Martinelli, Eddie Nketiah sekä Reiss Nelson saavat jalostua rauhassa, kun Aubameyang kantaa suurinta vastuuta hyökkäyspään tehoista.

Aubameyang, 31, nousi myös seuran kapteeniksi Granit Xhakan sekoilun jälkeen. Arteta on saanut kokeneesta hyökkääjästä itselleen pelitavallisen ja henkisen johtajan joukkueelleen.

Aubameyang pelaa joko puhtaana kärkenä tai vasemmalla laidalla. Viime kaudella parhaat tehot tulivat vasemmalla laidalla, josta Aubameyang teki 17 maalia 20 ottelussa. Ensi kaudella Arsenal-kapteeni taistelee jälleen takuuvarmasti maalipörssin voitosta.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”arvio”][vc_column][vc_custom_heading text=”Arvio” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1561379791672{background-color: #38003c !important;}”][vc_column_text]Sija: 5

Arsenalin kausi oli todella sekava, eikä vähintään kolmen eri managerin vuoksi. Mikel Arteta on kuitenkin tuonut jatkumoa, ja peli on kehittynyt. Samalla joukkue onnistui voittamaan Community Shieldin sekä FA Cupin, ja varmistamaan sitä kautta pääsyn Eurooppa-liigaan, mikä palvelee nuoria pelaajia.

Arsenalilla on vielä paljon tehtävänä, jos se haluaa ensi kaudella nousta kuuden parhaan joukkoon, sillä kilpailu on kovaa. Ei ole kuitenkaan mahdoton ajatus, että joukkue kykenisi haastamaan pääsystä Mestarien liigaan, jos kehitys jatkuu.

On muistettava, että Arsenal ylisuoritti monissa asioissa, kuten maaliodottamassa omaan päähän (xGA). Tästä kiitos loistavan kauden pelanneille maalivahdeille. Joukkue on kuitenkin entistä kilpailukykyisempi, ja Artetalla on rutkasti vaihtoehtoja käytettävänään. Lähtökohtaisesti joukkue taistelee näillä eväillä sijoista 5-8, mutta painotuksena kaksi ylintä sijaa näistä. Tulevaisuus näyttää jälleen pitkästä aikaa valoisalta.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”formaatio”][vc_column][vc_custom_heading text=”Ihanneavaus” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1561379887493{background-color: #38003c !important;}”][vc_column_text]

Arsenalin ihanneavauskokoonpano kaudella 2020-21.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”kokoonpano”][vc_column][vc_empty_space][vc_custom_heading text=”Kokoonpanolista” font_container=”tag:h2|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” css=”.vc_custom_1561379956327{background-color: #38003c !important;}”][vc_column_text]

[table id=43 responsive=”collapse”]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_raw_js]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[/vc_raw_js][/vc_column][/vc_row]