Valmentajana muun muassa 11 vuotta kestäneestä Everton-jaksostaan muistettava David Moyes kertoo The Telegraphin pitkässä haastattelussa sekä näkemyksistään jalkapallosta lajina, että omasta suhteestaan siihen. Fokus on luonnollisesti Valioliigassa.

Skotlantilaisen edellinen pesti, West Hamin luotsina, päättyi viime kevääseen. Hän otti kaoottisen joukkueen vastuulleen marraskuussa, ja hoiti sen lopulta liigan sijalle 13.

– En usko, että olisimme mitenkään voineet suoriutua tuota paremmin. Omasta tulevaisuudestani en halunnut puhua ennen sarjapaikan varmistamista, mikä sopi David Sullivanille. Kun sitten kesällä keskusteluihin ryhdyttiin, oli heti selvää että seura haluaa jonkun muun jatkavan sen managerina.

Moyes sanoo seuran päätöksen olleen ymmärrettävä, muttei malta olla lisäämättä pientä, kenties pilke silmäkulmassa heitettyä vihjettä.

– Päätös oli puolestani ok. Se, olisinko hyväksynyt jatkotarjouksen, jos sellainen oltaisiin esitetty, on sitten ihan toinen juttu…

Irons-rupeaman jälkeen valmentaja on lomaillut – ja katsonut jalkapalloa. Maajoukkuevalmennus, muun muassa Yhdysvalloissa, on mainittu yhtenä tulevaisuuden vaihtoehdoista. Laji itsessään on joka tapauksessa tärkeä, suorastaan elintärkeä.

– Jalkapallo on veressäni. Se on paljon enemmän kuin vain työ, mutta vanhetessaan ja viisastuessaan sitä oppii valitsemaan oikeat tehtävät lajin parissa. Varmistamaan, että valitsee oikean seuran ja joukkueen valmennettavakseen. Tästä tulee koko ajan vaikeampaa, mutta rakkaus jalkapalloon ei sammu. Se on minulle huume.

Laji ei sinällään ole 55-vuotiaan mukaan muuttunut, vaan on aina ollut monimuotoinen. Lähinnä tekniset seikat ja käsitteet sen ympärillä vaihtelevat.

– Uusia ideoita tulee, mutta jalkapalloa ei koskaan olla pelattu vain yhdellä tavalla. Siinä on kyse erilaisista tyyleistä ja toimintamalleista. Lähinnä vain nykyisin käytettävä terminologia on uutta, ja se saa ihmiset ajattelemaan pelistä uudella tavalla.

Pitkään myös Moyesin työympäristönä toiminut Valioliiga ei tämän mielestä ole entisessä loistossaan.

– En näe liigan tason olevan samanlainen kuin menneinä vuosina. Suuret Arsenal-joukkueet, Manchester United, Liverpool… mielestäni nykyjoukkueet eivät ole yhtä hyviä. Kaikki nykyisin tapahtuva ei välttämättä ole aiempaa parempaa.

Valmentajalla itsellään on monensuuntaisia kokemuksia; sekä menestystä, että vaikeita jaksoja. Usko tulevaan on kova.

– En usko, että huonot kokemukseni ovat heikentäneet minua valmentajana; itse asiassa ne ovat auttaneet minua. Uskon vakaasti, etten vielä ole näyttänyt parastani. Tankki ei ole vielä läheskään tyhjä, mutta jos jatkoa ei tule, en todellakaan ole pettynyt uraan, jonka olen tehnyt.