Englannin A-maajoukkueen päävalmentaja Gareth Southgate vakuuttaa, ettei hän ole jättämässä tehtäväänsä palatakseen seuravalmennuksen pariin.

Southgate, 48, nostettiin syyskuussa 2016 alle 21-vuotiaiden maajoukkueesta miesten väliaikaiseksi päävalmentajaksi Sam Allardycen saatua potkut. Southgaten väliaikaispestin aikana Englanti voitti kaksi MM-karsintaottelua ja pelasi yhden tasan. Marraskuussa hän sai joukkueen vetovastuun vakituisesti itselleen.

Viime kesän MM-kisoissa Southgate johdatti Englannin välierävaiheeseen, jossa Kroatia oli kuitenkin vahvempi jatkoajan jälkeen lukemin 2-1.

Englanti jatkoi hyviä otteitaan syksyllä Nations Leaguen lohkovaiheessa voittaen A-divisioonassa oman lohkonsa. Se pääsi siten mukaan kilpailun Portugalissa pelattavaan lopputurnaukseen, joka ratkeaa tänään, sunnuntaina.

Southgaten miehistö hävisi torstaina Hollannille jatkoajan jälkeen 1-3, ja se kohtaa tänään pronssiottelussa Sveitsin, joka kaatui Portugalille samoin lukemin. Englanti ja Sveitsi kohtaavat kello 16.00, Hollannin ja Portugalin välinen finaali käynnistyy kello 21.45.

Englanti on nyt jäänyt kahtena peräkkäisenä kesänä täpärästi loppuottelun ulkopuolelle. Southgate katsoo kuitenkin jo tulevaan, eli ensi vuoden EM-kisoihin.

– Ainoa asia mielessäni on, että meillä on EM-kisat edessä ensi kesänä ja meidän on jatkettava tämän joukkueen kehittämistä ollaksemme paras mahdollinen joukkue maallemme, kommentoi Southgate Sky Sportsin mukaan.

– Me toimme 20 000 kannattajaa tänne (Portugaliin), mikä on huomionarvoista. Se on merkki heidän sitoutuneisuudestaan joukkueeseemme ja uskosta siihen, mitä yritämme tehdä.

– Joten miksi kiirehtisin jättämään tämän tilaisuuden ja mahdollisuuden vaikuttaa – ei pelkästään jalkapalloon – vaan myös muihin tämän roolin tuomiin asioihin? Se ei ole asia, jota uskoakseni edes ajatellaan.

Southgatelta kysyttiin, onko hän jatkamassa maajoukkueen peräsimessä vielä vuoden päästä.

– Se ei ehkä ole minun käsissäni. Se riippuu siitä, miten turnaus (EM-kisat) menee, koska olemme olleet jo kahdessa välierässä ja jos emme pääse välierään tai jos pääsemme… Nämä asiat selviävät myöhemmin.

– Mutta ainoa tavoitteeni on rakentaa paras mahdollinen joukkue Englannille.

Southgatelta kysyttiin myös, onko hän kiinnostunut Chelsean managerin paikasta. Lontoolaisseuran käskyttäjän Maurizio Sarrin odotetaan siirtyvän tänä kesänä Juventukseen.

– En. Olen omistautunut Englannin joukkueelle, niin yksinkertaista se on, vastasi maajoukkueluotsi ja sanoi, että odottaa myös apuvalmentajansa Steve Hollandin jatkavan taustajoukoissaan.

– Ei ole mitään mahdollisuutta, että jättäisin Englannin tällä hetkellä. En minkään työn takia.

Southgaten sopimus Englannin A-maajoukkueen päävalmentajana päättyy vuonna 2022. Hän on aiemmin urallaan toiminut myös Middlesbrough’n managerina.