Manchester United on Valioliigan kymmenennellä sijalla. United on kerännyt seitsemän kierroksen jälkeen kolme voittoa, tasapelin ja kolme tappiota.

Punaiset paholaiset koki uuden takaiskun, kun West Ham voitti lauantaina London Stadiumilla luvuin 3–1. Vieraiden puolustaja Luke Shaw piti joukkueen esitystä ”hirveänä”. Seuran ikoni Gary Neville näki, että United on hukannut kasvonsa (lue Nevillen jyrähdys tästä).

He puhuvat totta. United on kokonaisvaltaisessa kriisissä. Jopa niin syvässä kriisissä, että ennen viikonloppua putoamisviivan tuntumassa kärvistellyt West Ham otti helpohkot kolme pistettä (lue raportti tästä).

Toimitusjohtaja Ed Woodward saa ottaa joukkueen nykytilasta päävastuun. Woodward teki pahan virheen, kun antoi keväällä 2016 potkut Louis van Gaalille ja tarjosi rahakkaan sopimuksen José Mourinholle.

Van Gaal ei hurmannut koskaan Old Traffordilla. United puolusti pitämällä palloa ja eteni äärimmäisellä varovaisuudella. Mourinho lupasi muuttaa tyylin viihdyttävämpään tyyliin, mutta United viihdyttää enää vain sanomalehtien otsikoissa. Pelillisesti United on ottanut takapakkia: Van Gaal on pelin kehittäjä. Mourinho taas otteensa hukannut, seuran perinteisiin heikosti sopiva manageri.

Rahaa riittää

Mourinho, 55, mullisti aikoinaan jalkapallomaailmaa. Portugalilaisen União de Leiria, Porto ja Chelsea tekivät eron toimintatavoillaan. Mourinho yhdisteli harjoittelussa taitavasti pelin osa-alueita, tutki vastustajan heikkoudet ja vahvuudet ja loi täsmällisiä ottelusuunnitelmia.

”The Special One” on voittanut urallaan huimat reippaat 20 pokaalia. Jokainen aikakausi päättyy joskus. Mourinho ei tee enää eroa toimintatavoillaan. Kehitys on ajanut portugalilaisen ohi.

Tämä tiivistyi lauantaina jo ensimmäisellä 45-minuuttisella. Mourinho luotti London Stadiumilla muotoon 5–3–2. Skotlantilainen keskikenttäpelaaja Scott McTominay, 21, aloitti lauantaina vieraalla paikalla, kolmantena topparina.

West Ham löysi tilaa vieraiden kolmen pelaajan keskikentän laidoilta. Keskikentän vasemmalla oksalla aloittanut Paul Pogba joutui vartioimaan suurta aluetta, liikkumaan paljon sivuttaissuunnassa. West Ham murtautui avausosumassaan ranskalaisen tontilta kohti selustaa.

Kuva: Getty Images.

Juuri pelilliset tekijät selittävät, miksi Pogba on tyytymätön Old Traffordilla. Didier Deschamps saa ranskalaisen pelaamaan Ranskan maajoukkueessa. Ja vielä lyhyellä valmistautumisajalla.

Mourinho luo sen sijaan ottelusuunnitelmansa hyvin vahvasti vastustajan ominaisuuksien mukaan, mutta panostaa vähemmän esimerkiksi pallonhallinnan kehittämiseen. Tämä on taas johtanut siihen, että United ei pääse eteenpäin – ja joukkueen etäisyydet venyvät. United ei pysty ottamaan aloitetta, määrittämään pelin virtausta.

United on laukonut tällä kaudella Valioliigassa rangaistusalueen sisältä keskimäärin 6,9 kertaa ottelussa. Joukkue on tällä saralla tilastoissa sarjan yhdennellätoista sijalla. Esimerkiksi Manchester City on laukonut keskimäärin 13 kertaa ottelussa rangaistusalueen sisältä.

Ero on valtava ja selittää sen, miksi United kriisissä. United on nettokuluttanut yli 300 miljoonaa puntaa sen jälkeen kun Mourinho otti komennon. Joukkueen pelaajapakan kyllä pitäisi riittää heittämällä kärkikahinoihin.

Taustatiimi heikkeni

United sijoittui viime kaudella toiseksi Valioliigassa. Mourinho piti saavutusta yhtenä uransa parhaista. Maalivahti David de Gea torjui Mourinholle tukun pisteitä. De Gea hyötyi siitä, että joukkueen taustaryhmään kuulunut Rui Faria osasi scoutata vastustajat täsmällisesti. De Gea esimerkiksi tiesi Farian ansiosta, mihin vastustajat pyrkisivät todennäköisesti laukomaan.

Faria ja Mourinho toimivat yhdessä jo União de Leiriassa. Keväällä pelaajauransa päättänyt, taustatiimiin nostettu Michael Carrick ei pysty antamaan Mourinholle fariamaista tukea. Faria on yliopistokoulutettu jalkapallo-osaaja. Carrick vasta opettelee valmennusta.

[readmore from=Manchester-United]

Emme voi koskaan tietää, mitä tapahtuu pukukopissa. Mourinho ja Pogba ottivat teatraalisesti yhteen harjoituskentällä kuvatulla videolla (katso video jäätävästä kohtaamisesta tästä). Pätkä sai valtavasti julkisuutta. Pogba Show vei puheen sivuraiteille. Tämä sopi Mourinholle. Joukkueen suurimmat ongelmat kun löytyvät nurmelta. United on yksinkertaisesti heikosti valmennettu jalkapallojoukkue.

Woodward saa pohtia tarkkaan seuraavat liikkeensä. Hän antoi Mourinholle viime kaudella jatkodiilin. Se jatkuu kesään 2020. Mikään ei viittaa siihen, että Mourinho pystyy muuttamaan kurssin. Manageri on toisaalta aina pelaajia tärkeämpi. Jos Mourinho saa potkut, siirtyy valta jo nyt kurittomalle pelaajaryhmälle. Ja tämä tie on turmion tie.

Eero Laurila
Twitter: @eerolaurila