Manchester United on kriisissä.

United on kuluttanut siirtomarkkinoilla 650 miljoonaa puntaa sen jälkeen kun Sir Alex Ferguson lopetti keväällä 2013. United on kuluttanut 350 miljoonaa puntaa sen jälkeen kun José Mourinho otti vastuun kesällä 2016.

Rahaa on palanut, mutta United on Valioliigassa seitsemäs ja jää 11 pisteen päähän neljännestä sijasta, jos Arsenal voittaa tänään Old Traffordilla.

Ja Arsenalhan voittaa, jos United ei joko onnistu täydellisesti tai nauti suunnattomasta tuurista tai 19 ottelun tappiottomassa putkessa kiitävien vieraiden ylimielisyydestä.

Emery kuroi eron kiinni

Arsenal on keskiviikkona suorastaan valtava suosikki, vaikka jäi keväällä Valioliigassa kuudenneksi. United ylsi toiseksi ja kiiti 18 pisteen päähän pohjoislontoolaisista.

Emiratesille palkattu päävalmentaja Unai Emery on kuronut tämän matkan jo kiinni. Emery on tehnyt eron valmennuksella. Hän repii suojateistaan kaiken irti. Arsenal on yksinkertaisesti erittäin hyvin viilattu porukka, joka voi jo joulukuussa vaihdella ryhmityksiä sulavasti kesken kamppailun. Tämä nähtiin sunnuntaina, kun Tottenham kaatui 4–2.

Emery on yksityiskohtiin pureutuva manageri. Tykkimiesten otteissa korostuvat nyanssit. Arsenal tietää, mitä pelin eri vaihessa pitää tehdä. Tai, mitä Emery pelaajilta niissä odottaa. Arsenal pystyy ottamaan aloitteen – tai antamaan sen vastustajalle.

Mourinho tehnyt tutun tempun

United on sen sijaan pelillisesti kaaoksessa. Mourinho maksaa nyt kovaa hintaa siitä, että portugalilaisen uskottu oikea käsi Rui Faria heitti Old Traffordille hyvästit kesällä. Vasta koutsaamista opetteleva Michael Carrick ei pysty paikkaamaan aukkoja, jonka urheilutieteeseen toiminnan perustava Faria jätti taakseen.

Mourinho on esimerkiksi onnistunut välttämään valmentajaurallaan varsin hyvin pahat loukkaantumiskriisit. Nyt Punaisten paholaisten sairastupa pullistelee. Se pullistelee, koska Faria ei enää tarkkaile kokonaiskuvaa.

Mourinho on yrittänyt tehdä kaikkien vaikeuksien keskellä tutun tempun. Manageri on pitänyt yllä teatteria – yrittänyt kääntää huomion pois oleellisesta.

Shearer on oikeassa

Mourinho väitti lauantaina, että United tarvitsee ihmeen, jotta voi haaveilla neljännestä sijasta. Tiistaina hän jo kumosi sanansa.

Mourinho Show siis jatkui. Tämä sopii Mourinholle. Englannissa ei keskustella edelleenkään riittävän syvällisesti pelin sisällöstä. Poikkeukset jäävät hälinän alle. Alan Shearer tiivisti BBC:n kirjoituksessaan Unitedin nykytilan.

– Mourinho otti vastuun kesällä 2016, mutta en näe Unitedin pelaamisessa selkeää kaavaa tai rakennetta, johon pelaajat voivat turvautua.

Shearer osuu ytimeen, mutta ei pääse sanoillaan riittävästi esille, kun Mourinho hämmentää soppaa.

Mourinho on erittäin hyvä puhumaan puppua kannattajille. Newcastle Unitedin manageri Rafael Benítez sanoi hiljattain, että fanit elävät tuloksista. Metodit eivät juuri kiinnosta heitä.

Mourinho tietää tämän. Hän voi kääntää puheen siirtomarkkinoille tai kaikkeen muuhun – jotta tapahtumat nurmella jäävät pimentoon.

Mourinho jättää karmean perinnön

Punaisten paholaisten surkeus tiivistyy siihen, että joukkue on laukonut tällä kaudella keskimäärin 6,9 kertaa rangaistusalueelta. Tämä on yhdeksänneksi korkein luku Valioliigassa. Jopa surkea Southampton pystyy parempaan.

United ei etene parhaalle maalintekoalueelle, koska Mourinho rakentaa ottelusuunnitelmat ja koko toiminnan hyvin vahvasti vastustajan ominaisuuksien kitkemiseen. Mourinho on yksinkertaisesti tipahtanut kehityksen kelkasta. United ei luo nurmella riittävästi laadukkaita vaihtoehtoja pallon ympärille.

Arsène Wenger kaatui hyvin vastaavaan seikkaan. Emery on näyttänyt, että Arsenal teki oikein, kun näytti Wengerille keväällä hienovaraisesti ovea.

Wenger ei koskaan myrkyttänyt ilmapiiriä mourinhomaisesti. Mourinho sinkoilee sen sijaan joka suuntaan. Tämä kaikki tekee hallaa seuran uskottavuudelle. Jos Manchester United on edelleen ihan oikea, urheiluun keskittyvä jalkapalloseura, viheltää se kiusallisen Mourinho Show’n nopeasti poikki.

Portugalilaisen sopimus jatkuu vielä ensi kauden. Tämä tuntuu nykytilanteessa ikuisuudelta. José Mourinho on jättämässä karmean perinnön Old Traffordille.