José Mourinho hymyili tiistaina aamulla maireasti, kun Manchester United antoi hänelle potkut. Mourinho istui auton takapenkillä ja antoi kuljettajan hoitaa kurvailut. Mourinholla on nyt tähän varaa. Hän saa poskettomat erorahat.

Mourinho tunnettiin joskus jalkapallomaailman uudistajana. Hän muutti valmennuskulttuuria. Mourinho yhdisti pallollisen ja kuntoharjoittelun. Hän ei juoksuttanut pelaajiaan metsässä, vaan yhdisteli lajin eri osa-alueita taitavasti harjoitteissaan.

Mourinho paneutui vastustajan heikkouksiin ja vahvuuksiin yksityiskohtaisesti. Hän loi niihin täydellisesti sopivat ottelusuunnitelmat.

Maailma muuttui pikkuhiljaa. Saapui Pep Guardiola. Saapui aloitteellisempi ote. Mourinho tippui auttamattomasti kyydistä, mutta United palkkasi hänet keväällä 2016 ja antoi vielä jatkosopimuksenkin. Tämä tuli nyt kalliiksi.

Jopa Brexit jäi pimentoon

United menetti Mourinho-sekoilussa rahaakin tärkeämmän asian. United menetti uskottavuuden.

Kirjoitin jo joulukuussa 2015, että United tekee virheen, jos antaa potkut Louis van Gaalille ja antaa mahdollisuuden Mourinholle. Juuri näin kävi: United on aivan sekaisin. Jopa niin pihalla, että Britannian parlamentin kansaa halveksuva Brexit-veivaus jää nyt hetkeksi sumujen saarilla pimentoon. Ja tämä on jo helvetinmoinen saavutus.

United ehti jo julkaista, että Ole Gunnar Solskjaer ottaa tilapäisen vastuun Old Traffordilla. United päästi videon vahingossa ulos, mutta veti sen pikaisesti pois.

– Solskjaer on tilapäinen managerimme, 20 kautta sen jälkeen kun hän teki TÄMÄN maalin Camp Noulla, sivuilla hehkutettiin.

Tähän tiivistyy, mitä Old Traffordilla nyt ajatellaan. Unitedin ykköspomo Ed Woodward on viimeisen päälle kova markkinointimies. Hän saattoi ajatella, että seura tarvitsee nyt vanhaa kunnon United-henkeä. Samalla United voi panna Solskjaer-videon levitykseen jokaiseen maailman kolkkaan. Ehkä Punaisten paholaisten nimiin vannova Kiinan presidenttikin herkistyy ja kajauttaa ”Glory Glory Man Unitedit” ilmoille.

Miksi ei Big Sam?

Kaiken varjoon jää se, että Solskjaer on jo valmentanut aiemmin Valioliigassa. Hän voitti Cardiffissa pelejä prosentilla 20. Paljon parjattu Sam Allardyce on yltänyt vuonna 1991 alkaneella urallaan jokaisella kaudella korkeampaan lukuun.

On hyvin mahdollista, että United valahtaa vielä hirveämpään kurimukseen. Valioliigassa on nyt niin korkea valmennustaso, että joukkueen pitää pelata äärimmäisen yhtenäisesti. Lisäksi valmennustiimien pitää pystyä vaikuttamaan pelin aikana ottelun kulkuun. Pitää säätää muotoja, tehdä oikeita vaihtoja.

Woodward ei miettinyt tätä. Hän mietti, että Valioliigassa kuudenneksi romahtanut United tarvitsee nosteen. Hän saattoi kysyä neuvoa seuraikoneilta. Woodward ei tunnu oppivan. Sir Alex Ferguson saa kantaa vastuun siitä, että David Moyes palkattiin keväällä 2013. Siitä alkoi tämä uskomaton show, joka on tekemässä 20-kertaisesta valioliigaykkösestä naurunalaisen.

Liverpoolin kohtalo uhkaa

Unitedin osakekurssi nousi neljä prosenttia, kun Mourinho lähti. Woodward hieroo varmasti käsiään.

Niin hierovat vastustajatkin. Unitedilla on tammikuun ruuhkan jälkeen karmaiseva ohjelma. PSG, Liverpool, PSG, Arsenal ja Manchester City haastavat joukkueen nopealla tahdilla.

Thomas Tuchel, Jürgen Klopp, Unai Emery ja Pep Guardiola vastaan Solskjaer? Älkää naurattako.

Siis tämä Norjan pääsarjasta värvätty Solskjaer, jonka Molde puolusti tiiviisti ja eteni suoraviivaisesti.

Voimia teille Unitedin kannattajat. Toivotaan, että United todella teki eilen virheen – ja löysi kunnon kaverin. Entinen supervaihtomies ei ratkaise tällä kertaa tätä sotkua penkiltä.

Lopulta tämäkin on isossa kuvassa vain pieni asia. Manchester United ei tee päätöksiään urheilullisin perustein ja tämä käy nyt kalliiksi. Joku saattoi joskus ajatella, että Liverpool notkahtaa vain hetkeksi. Näin ei käynyt. Anfieldilla juhlittiin mestaruutta edellisen kerran keväällä 1990.

Jos United ei tee valtavia muutoksia rakenteisiin, voidaan Old Traffordilla varautua vastaavaan kurjuuteen.

Eero Laurila
Twitter: @eerolaurila