Näkökulma: Mauricio Pochettino hinkuu Real Madridiin – Tottenhamilla on asiat paremmin kuin manageri antaa ymmärtää

© Kuva: Getty Images

Tottenham on ajautunut jälleen tottenhamilaiseen tilanteeseen.

Pohjoislontoolaisilla on periaatteessa kaikki varsin mallikkaasti. Uusi ja komea Tottenham Hotspur Stadium on myöhässä, mutta valmistuu. Joukkueen avainhahmot rustaavat innolla jatkosopimuksia. Englantilaisen jalkapallon kultapoika Dele Alli allekirjoitti tällä viikolla kevääseen 2024 saakka jatkuvan sopimuksen. Jos kaikki menee hyvin, voi Alli, 22, nousta tänä aikana maailman ehdottomien huippujen joukkoon.

Valioliigan kaksinkertainen maalikuningas Harry Kane on jo sidottu seuraan pitkällä diilillä. Niin on koko muukin ehdoton avainporukka – jos Christian Eriksen ja Tottenham vain pääsevät yhteisymmärrykseen ehdoista. 

”Heikoimmat tunteet”

Tilanne on erittäin vakaa, koska manageri Mauricio Pochettino allekirjoitti toukokuussa kevääseen 2023 saakka ulottuvan paperin.

Tottenham on flopannut Mestarien liigan haastavassa lohkossa, mutta on Valioliigan viidennellä sijalla ja aloittanut sarjan lähes kiitettävällä pistemäärällä. Sarjan paras joukkue Manchester City joutui tekemään maanantaina täyden työn, jotta sai kolme pistettä Wembleyllä. Evakkoisäntien Erik Lamela hukkasi surkealla, NFL-ottelun pilaamalla nurmella avopaikan ottelun loppuhetkillä ja City voitti luvuin 1–0.

Pochettino voisi siis suhtautua tulevaisuuteen kohtalaisen valoisin mielin. Argentiinalainen sanoi sen sijaan, että hänellä on juuri nyt ”heikoimmat tunteet” kesällä 2014 alkaneen Tottenham-pestin aikana.   

Tämä lausunto osui samaan aikaan, kun Real Madrid antoi potkut Julen Lopeteguille. Pochettino on tehnyt jo hyvin selväksi, että hän haluaa Santiago Bernabeulle. Hän on jopa korostanut julkisesti, että ei mene koskaan FC Barcelonaan, madridilaisten suurimpaan viholliseen.

Pochettino on siis pedannut asemiaan. Hän ehkä ajatteli, että Lopetegui kestää muutaman kauden verran. Pochettino saattoi ajatella, että johdattaa ensin Spursin uuteen kotiin ja siirtyy nosteessa Real Madridiin.

Vain Pochettino, 46, tietää tämän. Me taas tiedämme sen, että Pochettino on antanut meille nyt tämän vaikutelman.

Kaiken höpinän varjoon jää se, että Pochettino on voittanut 2009 alkaneella valmentajaurallaan tasan nolla pokaalia. Vertailun vuoksi: José Mourinho nosti vastaavalla yhdeksän vuoden ajanjaksolla 13 pokaalia, kun aloitti päävastuussa.

Puhe sivuraiteella

Pochettino on kehittäjä. Maanantaina nähtiin, että toppari Davinson Sánchez ja keskikentän Harry Winks petraavat. Pochettino on sen sijaan heikko luomaan ratkaisevia pelisuunnitelmia ja puuttumaan käänteisiin kamppailun aikana. Juuri tällä sarallahan Mourinho teki aikoinaan eron. Mourinho teki eron kulisseissakin. Hän ohjasi koko seuraa ja pureutui vastustajien ajatuksiin.

Pochettino moitti joskus itseään, että puhuu medialle turhan rehellisesti. Tämä saattaa pitää paikkaansa. Jopa sen verran pahasti, että Pochettino todella hinkuu sydämensä pohjasta Real Madridiin. Kaikki viime viikkojen viestit viittaavat tähän. 

Pochettino pääsee jopa helpolla, koska yleinen keskustelu kohdistuu Englannissa niin vahvasti rahaan. Gary Neville ja Jamie Carragher puhuivat maanantaina pitkään Sky Sportsilla siitä, että Tottenham ei kuluta ja Pochettino tuskastuu. Tämä voi pitää paikkansa. Vielä suurempi ongelma on, että Pochettino ei halua korjata tilannetta, korostaa, että nykypakka riittää hänelle hyvin. Hän tuntuu nauttivan siitä, että seuran ilman hankintoja sujunut kesä pysyy esillä. 

Argentiinalainen antaa höpinän jatkua. Kukaan ei muista tällä hetkellä sitä, että Pochettino on saanut urallaan neljä pientä pystiä: Valioliigan kuukauden managerin tunnustuksen lokakuussa 2013, syyskuussa 2015, helmikuussa 2016 ja huhtikuussa 2017.

Eero Laurila