Manchester United pelasi sunnuntai-iltapäivän ottelussa Evertonin kanssa 1-1-tasapelin.

Ole Gunnar Solskjærilla on ollut nyt yli vuosi aikaa rakentaa omaa prosessiaan Manchester Unitedissa. Pelaajalegendan status on antanut hänelle aikaa, mutta tulokset ovat olleet laihoja. Mikä vielä pahempaa, edes potentiaalia parempaan ei ole näköpiirissä.

Manchester United on saalistanut tällä kaudella 1,47 pistettä ottelua kohden. ManU:n onneksi muutkin suuret seurat kompastelevat. Chelsean tulokset ailahtelevat ja Arsenal kasailee itseään Unai Emeryn potkujen jälkeen.

Solskjærin ManU on reaktiivisin ManU, mitä on Valioliigassa nähty. José Mourinho sai valtavasti kritiikkiä pelityylistään, vaikka loppua kohden portugalilaisluotsi käskytti joukkonsa prässilinjoja ylöspäin. Solskjærin ManU osaa ainoastaan ultrareaktiivisen pelityylin salat.

ManU on tänä päivänä parhaimmillaan, kun vastustaja ottaa pelin ohjat pallonhallinnan kautta. Sellaisissa otteluissa Solskjærin joukkue voi puolustaa matalammalla. Tiiviyden saavuttaminen on silloin helpompaa, kuin jos joukkue puolustaa korkealla. Kun vastustajan syöttö katkotaan, ovat nopeat pelaajat, kuten Marcus Rashford, valmiina spurttailemaan kohti vastustajan rangaistusaluetta.

Ylläkuvatut ottelusuunnitelmat eivät vaadi hurjia taktisia nyansseja ajatellen hyökkäyspeliä. Tilat ovat sellaisissa otteluissa niin isoja, että Manchester Unitedin taitavat ja nopeat pelaajat osaavat improvisoida vastaiskut vaarallisesti loppuun saakka.

ManU ei ole hävinnyt yhdellekään niin kutsutulle megaseuralle tämän kauden Valioliigassa. Chelsean ja Manchester Cityn Solskjærin ryhmä voitti ja Arsenalia sekä Liverpoolia vastaan se pelasi tasapelit.

Ongelmat syntyvät, kun peliä pitäisi itse alkaa rakentamaan. ManU on tehnyt tällä kaudella vain 1,53 maalia ottelua kohden. Se on liian vähän joukkueelle, jonka status edellyttää Valioliigan mestaruudesta pelaamista. Joukkueen maaliodote avoimen pelin aikana tulleista maalipaikoista on 17,5 maalia. Joukkue on tehnyt avoimessa pelissä 18 maalia, joten Solskjærin joukkue on saanut juuri sen, mitä se on ansainnut.

Everton-tasapeli oli tyypillinen Solskjærin joukkueelle. Everton antoi Manchester Unitedin rakentaa ja suojasi omaa rangaistusaluettaan 4-4-2-muotoisessa blokissa. Vaikka Duncan Fergusonin Everton esiintyy juuri nyt suurella sydämellä, on joukkueen blokissa reikiä, jos niitä osaa etsiä.

Manchester United ei nykypäivänä osaa.

Manchester United laukoi Everton-ottelussa melkein 30 kertaa. Näistä laukauksista puolet joukkue laukoi rangaistusalueen ulkopuolelta. Tämän kauden Valioliigassa Manchester United on laukonut peräti 44 prosenttia laukauksistaan rangaistusalueen ulkopuolelta. Se on sarjan toiseksi isoin prosenttilukema Newcastle Unitedin jälkeen.

Esimerkiksi Liverpool laukoo vain 29 prosenttia laukauksistaan rangaistusalueen ulkopuolelta.

Asia on merkittävä, kun ajatellaan maalinteon todennäköisyyksiä. Hyvin valmennetut joukkueet tietävät, että maalintekoyritysten lähtösijainti merkitsee paljon. Mitä lähempää joukkue laukoo, sitä todennäköisemmin se onnistuu maalinteossa. Hyvin valmennetut joukkueet murtautuvat nykypäivänä vastustajan rangaistusalueen reunoille ja antavat sieltä laadukkaita syöttöjä parhaille maalintekoalueille.

Manchester Unitedin keinot edetä laadukkaille maalipaikoille ovat hyvin köykäiset. Evertonia vastaan nähtiin Solskjærin joukkueen perisyntejä. Laitarakentelusta ei mahda tulla mitään, koska pelaajat ovat samoilla pystysuuntaisilla kaistoilla. Syöttökulmat kuolevat ja peliasennot ovat liian usein negatiivisia palloa vastaanottavilla pelaajilla pystysuuntaisten sisäsyrjäsyöttöjen takia.

On muutenkin vaikeaa erottaa joukkueen pelaamisesta kovin selviä ajatuksia. On esimerkiksi vaikeaa tulkita, miten ylimpien pelaajien tulisi liikkua missäkin tilanteessa pelattavaksi.

Näin ollen peli menee hitaaksi puskemiseksi. Evertonia vastaan maalille heiteltiin 30 keskitystä, joita ei edeltänyt minkäänlaista syöttörytmiä ja joilla ei ollut minkäänlaista päämäärää.

Solskjærin johdolla Manchester United ei tule saavuttamaan Valioliigan pelillistä kärkeä, jos muut suuret seurat pysyvät edes jollain tavalla pelillisesti tolpillaan. Iso kysymys on se, tajutaanko tätä asiaa seuran johdossa.