Valioliigasta putoaminen tietää luonnollisesti isoa kolhua minkä tahansa seuran tuloihin, mutta Newcastlelle tippuminen sarjaporrasta alemmas koituisi kallimmaaksi kuin monelle muulle.

The Times kertoo, että Newcastle ei ole neuvotellut pelaajiensa sopimuksiin palkanalennusklausuulia putoamisen varalta. Lehden tietojen mukaan kyseessä on tietoinen valinta, jolla on pyritty estämään potentiaalisten hankintojen kaatuminen.

Tällä hetkellä Newcastle on vain pisteen turvin putoamisviivan yläpuolella, mutta 18:na majaileva Fulham on pelannut sitä ottelun enemmän.

Newcastle julkisti taloustilanteensa viimeksi kesällä 2019, jolloin sen palkkakulut olivat 96,8 miljoonaa puntaa (noin 113 miljoonaa euroa). Sittemmin seuraan ovat siirtyneet muun muassa ennätyshankinta Joelinton, Allan Saint-Maximin, Callum Wilson ja Ryan Fraser.

Palkanalennusklausuuleista on tullut seuroille tärkeä työkalu sen varalta, että ne putoavat Valioligasta ja jäävät siten paitsi pääsarjan tähtitieteellisen tv-sopimuksen rahoista. Viimeksi Newcastlen liikevaihto kasvoi 92,8 miljoonalla punnalla, kun seura nousi Mestaruussarjasta Valioliigaan kaudeksi 2017-18.