Liverpool ja Watford kohtaavat Valioliigassa lauantain iltaottelussa. Kotijoukkue lähtee Anfieldin iltavaloihin liigan sijalta neljä ja on Mestareiden liiga -paikkaan oikeuttavassa sijassa kiinni neljän pisteen turvin.

Watford on kymmenentenä ja sillä on tasaisessa häntäpäässä eroa putoamisviivan alle yhdeksän pistettä. Viasatin jalkapalloasiantuntija Pasi Rautiainen odottaa Liverpoolin hallitsevan ottelua kotonaan.

– Tiedämme, millainen peli siitä tulee. Watford makaa syvällä ja todella syvällä. Liverpool yrittää etsiä leikkausvälejä ja tehdä pallonriistoja hyökkäyskolmanneksella. Miten siitä viedään peliä eteenpäin, se on kaiken a ja o, Rautiainen sanoo Valioliiga.comille.

– Jos Pool pystyy tekemään aikaisen maalin, silloin Watford joutuu avaamaan peliä. Niin kauan, kun Pool ei ole tehnyt tarvittavia ensimmäistä ja toista maalia, niin siitä tulee taistelu kelloa vastaan. Miten Pool avaa Watfordin puolustuksen? Watford pitää peukkuja pystyssä ja toivoo, että jossain vaiheessa pallo voitetaan omalla puolustuskolmanneksella ja sieltä sitten jollain ilveellä pelataan läpi. Troy Deeneyn kautta? Richarlisonin kautta? En tiedä. Kotijoukkue tulee hallitsemaan palloa mielin määrin.

Mohamed Salah on kerännyt ylistystä ja palkintoja Liverpoolin hyökkäyksessä, mutta myös Roberto Firmino on ollut äärimmäisen hyvä. Brassihyökkääjä on tehnyt jo 13 maalia Valioliigassa ja seitsemän osumaa Mestareiden liigassa. Rautiainen on vakuuttunut Firminon otteista.

– Firmino on Jürgen Kloppin näköinen pelaaja. Jos pelataan sentterillä, niin Firmino on sen tyylin prototyyppi. Klopp haluaa pelaajan, joka pystyy pelaamaan selkä maaliin päin. Tästä muistetaan Robert Lewandowskin vahvuudet aikoinaan. Lisäksi sellaisen, joka pystyy juoksemaan puolustuksen selustaan, jos siellä on tilaa, ja ennen kaikkea sentterin täytyy tehdä töitä puolustussuuntaan. Firmino rikkoo, repii ja aiheuttaa sillä tavalla hässäkkää ja vaikeuksia vastustajille. Hän ei jätä yhtään palloa kesken, tv-persoona sanoo.

Senttereiden käyttö perinteisessä mielessä alkaa alkaa olla jo mennyttä nykyaikaisessa jalkapallossa, mutta Firmino on Rautiaisen mukaan termiä monipuolisempi hyökkääjä.

– Mikä on modernia? Firmino ei ole hyökkäysvaiheessa pelaaja, joka vain jähmettyy ja odottaa Peter Crouchin tapaan ja pudottelee palloja muille. Firmino pystyy tulemaan laidoille ja tekemään ylivoimia, johon esimerkiksi Crouch ja Andy Carroll eivät pysty. Firmino pystyy juoksuillaan tekemään tiloja nopeille kavereille. Hän ei ole vanhan ajan ysi, vaan sekoitus kaikkea. Se on hänen vahvuutensa, Rautiainen kiittelee.

Liverpool-Watford ottelu nähdään Viasat Jalkapallo -kanavalla sekä Viaplay-palvelussa lauantaina kello 19.25.

Juho Hirvonen