Arsenal kohtasi Eurooppa-liigan pudotuspelinsä avausottelussa Benfican autiolla Rooman Stadio Olimpicolla. Eroa ei suoraan tuloksellisesti joukkueiden välille saatu, loppulukemat 1-1.

Gunners ei avauskymmenminuuttisella juuri pallosta luopunut, mutta ei silti onnistunut luomaan todellista vaaraa portugalilaisten maalile.

Vartin vaiheilla entinen Man City -toppari Nicolás Otamendi yritti hämmentävää katkoa korkeuksista, vapauttaen tyhjän potkimisellaan Emile Smith Rowen ja Pierre-Emerick Aubameyangin kaksin läpi. Maalivahti Helton Leite syöksyi hätiin ja piti nollat taululla.

Pian edellisen jälkeen Héctor Bellerín pääsi Dani Ceballosin mainiosta alustuksesta siirtämään pallon Aubameyangille avopaikkaan. Viime sunnuntaina Leedsin verkkoon hatullisen takonut hyökkääjä onnistui ohjaamaan ohi maalin.

Puolen tunnin jälkeen Benficalle suotiin mahdollisuus, kun keskikentällä ensin Ceballos, ja heti perään Granit Xhaka liukastuivat. Isäntien vastahyökkäyksen päättänyt laukaus lipsahti myös Bernd Lenon käsistä takaisin kentälle; saksalainen kuitenkin korjasi pallon takaisin syliinsä.

Jakson edetessä kävi varsin selväksi, että Arsenalilta tullaan ottelussa vaatimaan kärsivällisyyttä. Peli oli monin tavoin täysin hallussa, mutta ratkaiseviin läpimurtoihin paikkoja ei tarjolla ollut.

Belleríniä pyrittiin jatkuvasti pelaamaan läpi, ja usein espanjalainen laidaltaan keskityspaikkoihin pääsikin. Samaa nähtiin jo Leeds-ottelussa, ja oltiin toki ennen laitapakin vammakierrettä nähty aiemminkin. Benficaa vastaan nopeus tuntui pitkälti riittävän – viimeiset ratkaisut eivät.

Paria minuuttia ennen ensimmäisen jakson täyttymistä nähtiin se, mitä Arsenalin lähistöllä on pelätty jo hyvän aikaa. Smith Rowe tipahti kentän pintaan, vaikuttaen loukkaantuneelta. Nuori mies on ollut peliin kaudella päästyään loistava, mutta myös pelannut hurjia minuutteja. Loukkaantumishistoriaakin löytyy. Nyt 20-vuotias kuitenkin palasi pienen huilin perään kentälle.

Arsenalin kannalta valoisinta avausjaksolla oli nyt toisessa perättäisessä ottelussa avaukseen nimetyn Martin Ødegaardin toiminta. Norjalainen oli luomassa todella montaa tilannetta, ja vaikutti omilla tonteilaan olevaan koko ajan oikeassa paikassa.

Arsenal

@Arsenal
Level at the break.

🏆 #UEL

Maalit pikavauhtia

Bukayo Saka oli lähimpänä maalintekoa sääntöjen puitteissa toisen jakson alussa. 50. minuutilla 19-vuotias taituroi itsensä vetopaikkaan, mutta painoi pallon oikean tolpan väärälle puolen.

Smith Rowe pysäytti pallon omassa boksissaan Benfican kulmapotkun jälkeen, kädellään. Rangaistuspilkulta punaiset 1-0 -johtoon; Pizzi sijoitti oikeaan alakulmaan. Ottelun asetelma kääntyi täysi päälaelleen.

Kahta minuuttia myöhemmin Saka iski pallon viimein Benfica-maaliin. Tilannetta epäiltiin paitsioksi, sitä se ei VAR-tarkastelun perusteella kuitenkaan ollut. 1-1, syöttömerkintä Cédricille. Vaikka nämä ottelut pelataan neutraalikentillä, on vierasmaalisääntö voimassa.

10+ - Since the start of last season, Bukayo Saka (19y 166d) is the youngest Premier League player to have reached double figures for goals (10) and assists (16) across all competitions. Hope.

62. minuutilla Leno sai esittää kovan luokan pelastuksen, kun Rafa Silva pääsi ampumaan. Hetkeä myöhemmin Aubameyang sai jälleen paikan – veto tällä kertaa vasemman tolpan juuresta ohi.

Tasoitusosuman, ja molempien joukkueitten vaihtojen (vierailta Cédricin tilalle loukkaantumisestaan toipunut Kieran Tierney) jälkeen Arsenalin rakentelu jossain määrin hyytyi. Se ei enää saanut alkuottelun tapaan jatkuvasti peliä isäntien päätyyn.

Aubameyangin tähdet olivat tänään väärässä asennossa. Varttia enne täyttä aikaa gabonilainen pääsi jälleen puolittain karkuun, tällä kertaa Lucas Verissimo esti maalinteon. Nicolas Pépé otti seuraavaasta katkosta kapteenin paikan kentällä, Smith Rowe puolestaan teki tilaa Gabriel Martinellille.

Vaikka punaisten puolelta useampi pelaaja vaikutti ottelun loppu kohden katkeavan totaalisesti, ei Arsenalin puskeminen tuottanut tulosta.