Cup-magiaa kauneimmillaan – valioliigaseuran pudottaneella koutsilla oli jo lippu taskussa vieraskatsomoon, kun kutsu kentän laidalle kävi

© Kuva: Getty Images

Maailman vanhin cup-kilpailu FA Cup on poikinut myös 138. vuosikerrassaan useita maukkaita yllätyksiä. Yksi sellaisista koettiin sunnuntaina, kun Kakkosliigan Oldham nousi viimeisellä varttitunnilla 0-1 -tappioasemasta 2-1 -voittoon ja pudotti jatkosta kotikentällään pelanneen valioliigaseura Fulhamin.

Oldhamin saavutuksesta tekee erityisen komean se, että joukkuetta valmentaa täydellisestä tuntemattomuudesta joukkueen väliaikaisvalmentajaksi nimetty Pete Wildin, elinikäinen Oldhamin fani. Jotain Wildista kertoo näinä aikoina sekin, ettei miehellä ole olemassa edes omaa Wikipedia-sivua, eikä valmentajanimitystä ole vaivauduttu edes päivittämään Oldhamia käsittelevälle sivulle.

Oldhamin luotsiksi Wild nimettiin reilu viikko sitten, joten Fulham-ottelu oli miehelle tehtävässään kolmas – epäilemättä kuitenkin koko valmennusuran ylivoimaisesti merkittävin. Latics on voittanut Wildin johdolla kaikki kolme otteluaan, joten nimitys vaikuttaa varsin onnistuneelta.

Alun perin Wildin ei kuitenkaan pitänyt seisoa Craven Cottagella kentän laidalla, vaan muiden kannattajien seassa stadionin vieraskatsomossa. Miehellä oli nimittäin lippu jo takataskussa, kun hänet Oldhamin luotsiksi nimitettiin. Wildin oli määrä reissata Lontooseen aamukahdeksalta lähteneellä junalla, mutta suunnitelmiin tulikin lopulta mieluisa, mutta positiivisesti haastava muutos.

– Hommasin liput ja kaikki, mutta asiat muuttuivat hieman, Wild totesi ottelua edeltäneessä lehdistötilaisuudessa The Timesin mukaan.

– Lupasin itselleni, että olisin oma itseni. Olen eloisa, hymyilevä luonne ja haluan ihmisten nauttivan työnteostaan. Toivon, että korkea energia ja hymyilevät kasvot ovat tarttuneet pelaajiinkin.

– Jos minulle olisi sanottu kahdeksan päivää sitten, että yrittäisin arvailla (Fulhamin managerin) Claudio Ranierin ajatuksenjuoksua, olisin luultavasti nauranut päin naamaa.

Ensimmäisen kerran Wild katsoi Oldhamin ottelua paikan päällä Boundary Parkilla 28 vuotta sitten, ollessaan vain 6-vuotias. Pelaajana hän ei ollut koskaan tarpeeksi hyvä pelatakseen Oldhamissa, mutta hän suoritti valmentajantutkinnon ja pääsi nyt rakastamansa seuran kanssa nauttimaan cup-tunnelmasta arvokkaalla stadionilla.

Kun Wild vieraili Boundary Parkilla ensi kerran, Oldham pelasi vielä Englannin pääsarjassa, mutta sittemmin seura on valahtanut kolme sarjaporrasta alaspäin.

Wild työskenteli aiemmin Manchesterin jalkapalloliiton palveluksessa kehitysvirkailijana, mutta päätti viisi vuotta sitten ”hyväksyä palkanalennuksen” liittyessään Oldhamiin ja aloittaessaan 12-16 -vuotiaiden juniorien valmentajana. Elokuussa hänestä tuli Oldhamin akatemian väliaikaisvalmentaja, ja vuoden 2018 päätteeksi sitten myös edustusjoukkueen tilapäisluotsi.

– Minulla on tällä hetkellä kaksi väliaikaista työpaikkaa, Wild naurahti pressissä.

Craven Cottagelle matkusti tiettävästi noin 4 000 Oldhamin fania, samansuuntainen määrä kuin joukkueen kotiotteluissa tavallisesti käy. Fanien uskollisuus palkittiin, mutta silti ylpein mies on omien sanojensa mukaan Wild itse, yksi joukkueen faneista.

Wild pitää silti jalat tiukasti maassa, sillä hän tietää, ettei alasarjaluotsien elämä ja ura ole aina ruusuilla tanssimista.

– Kaksi kolmesta valmentajasta ei saa koskaan toista tilaisuutta. Olen ollut väliaikainen akatemiavalmentaja muutaman kuukauden ajan. Minulla on perhe, ja laina maksettavana, joten en saa alkaa leijumaan, Wild totesi ennen Fulham-peliä.

Näillä näytöillä Wild saanee kuitenkin tilaisuuksia vielä enemmänkin.


500% talletusbonus – 10€ talletuksella 60€ pelirahaa!

  1. Avaa pelitili Nordicbetille alapuolen napista.
  2. Talleta vähintään 10 euroa.
  3. Saat pelitillesi heti 60€ pelirahaa vedonlyöntiin (maksimibonus 50€)