Arsène Wengerin tulevaisuus on puhuttanut jo pitkän aikaa. Yli 20 vuotta Arsenalin päävalmentajana toimineen ranskalaisen sopimus päättyy tähän kauteen ja vielä tässä vaiheessa kaikki tulevaisuuden skenaariot ovat mahdollisia.

Voi hyvinkin olla, että Wenger tahtoo päättää pitkän uransa seurassa parempaan kauteen. Tällöin hän jatkaisi todennäköisesti vuoden tai kaksi.

Huonosti mennyt kausi voisi toisaalta myös vihdoin avata miehen silmät ja hän lähtisi, koska ei ole enää paras mahdollinen henkilö työhön.

Loppujen lopuksi oleellisin kysymys ei välttämättä ole se, jatkaako mies vielä pari vuotta vai ei. Tärkein kysymys on, kuka ottaa hänen paikkansa Arsenalin valmentajan?

Spekuloinneissa on esiintynyt muun muassa Thomas Tuchel ja Massimiliano Allegri. Nämä olisivat varmoja valintoja. Molemmat ovat jo todistaneet taitonsa isossa seurassa ja omaavat selkeän oman pelifilosofian.

Arsenal tykkää kuitenkin tehdä muitakin kuin varmoja valintoja. Ei siis olisi yllätys, jos varman valinnan sijasta Arsenal haluaisi jatkaa hieman erilaisella ratkaisulla. Nimittäin kuka sopisikaan profiililtaan paremmin jatkamaan Wengerin työtä kuin Arsenalissa fantastisilla peliesityksillä hurmannut Patrick Vieira.

Hänellä olisi varmasti tarpeeksi auktoriteettia työhön, fanit rakastavat häntä jo valmiiksi ja hän on ranskalainen. Miksi ranskalaisuus parantaa hänen saumoja? Siksi, koska Wengerillä tulee todennäköisesti olemaan paljon valtaa seuraavaa valmentajaa valittaessa ja hän valitsisi mielellään seuraajakseen jonkun maanmiehensä.

Suurimmat kysymysmerkit Vieiran kohdalla olisivat niissä oleellisimmissa asioissa, eli valmennustaidoissa. Hän on valmentanut Englannissa kahden vuoden ajan Manchester Cityn reservijoukkuetta. Tämän jälkeen hän siirtyi vuonna 2016 New York City FC:n päävalmentajaksi. On vielä hyvin vaikea sanoa, minkälainen hän on valmentajana. Ymmärtääkö peliä valmentajan näkökulmasta? Ymmärtääkö prosessin voimaa? Osaako mennä tarpeeksi pieniin yksityiskohtiin?

Aiemmat pestit ovat varmasti jo tuoneet miehelle lisää ammattitaitoa valmentamiseen, mutta hänen osakkeet nousevat varsinkin, jos Wenger jatkaa vielä Arsenalissa. Tuolloin Vieira saisi vielä hetken aikaa kehittää valmentajan ominaisuuksiaan ja olisi sitten valmis palaamaan seuraan, jossa hän pelasi yhdeksän upeaa vuotta.