Liverpoolista kevätkauden ajaksi lainalle Crystal Palaceen siirtynyt ranskalaistoppari Mamadou Sakho on puhunut avoimesti tunteistaan viimevuotista lyhyeksi jäänyttä doping-pannaansa koskien. Väliaikainen pelikielto tuhosi Sakhon haaveet Eurooppa-liigan finaalissa sekä EM-kisoissa pelaamisesta, eikä ihmekään, että jotain on jäänyt hampaankoloon.

Sakho jäi viime keväänä doping-testissä kiinni higenamine-nimisen laihdutuslääkkeen käytöstä. Lääke ei kuitenkaan ollut kansainvälisen antidopingtoimikunnan WADA:n kiellettyjen aineiden listalla, joten Sakho tiesi, ettei ollut tehnyt mitään väärää. Siitä huolimatta hänet määrättiin väliaikaiseen pelikieltoon kauden tärkeimmillä hetkillä.

– Tein todella kovasti hommia valmistautuessani EM-kisoihin ja kantaakseni Ranskan värejä kotiturnauksessa. Nyt se haave ei toteudu ikinä. Sanoivatpa tai tekivätkä he mitä tahansa, sitä, mikä minulta vietiin, ei korvata mitenkään, Sakho harmittelee Guardianin haastattelussa.

– Lakimieheni selvittelee jatkotoimia, mutta minä keskityn muihin asioihin. Olen oppinut, ettei elämässä pidä pälyillä taaksepäin.

Pelikielto kumottiin EM-finaalin alla

Kun doping-sotku alkoi, oli Sakho miltei elämänsä vireessä. Puolustustyöt sujuivat ja mies oli tehnyt viikon sisällä maalit sekä paikallisvastus Evertonin että Eurooppa-liigan puolivälierissä Borussia Dortmundin verkkoon. Sitten alkoi pitkä ja raskas odottelujakso poissa tositoimista.

– Minulle vaikeinta oli nähdä äitini, siskoni, veljeni ja vaimoni itkevän. He eivät ymmärtäneet tilannetta. He olivat murheen murtamia, mutta yritin selittää heille, etten ollut tehnyt mitään väärää, Sakho muistelee.

– Olin itse asiassa aika rauhallinen. Silloin oli minun aikani olla vahva. Tiesimme, että aikanaan osoitettaisiin minun olleen oikeassa.

Lopulta Sakhon pelikielto kumottiinkin, vain 48 tuntia ennen hänen lapsuudenkotinsa kulmilla pelattua EM-loppuottelua, johon myös Ranska selvisi.

– Tiesin, että pelikieltoni estäisi valintani kisajoukkueeseen, joten lupasin valmentaja Didier Deschampsille, että tulisin katsomaan Ranskan ensimmäistä ja viimeistä ottelua. Vierailin joukkueen hotellissa päivää ennen loppuottelua antamassa heille tukeni. Nyt haluaisin vallata takaisin paikan maajoukkueessa ja pelata vuoden 2018 MM-kisoissa.

”Jalka molemmissa leireissä”

Sakho vietti pelikieltoaikansa paitsi perheensä parissa niin myös hyväntekeväisyysjärjestönsä vieraana Senegalissa ja Norsunluurannikolla.

– Olen ollut elämässäni onnekas ja voin antaa jotain takaisin. Vierailimme orpokodissa, kuurojen ja mykkien lasten koulussa ja nuorisovankilassa puhumassa lapsille. Annoimme lapsille neuvoja, koska jokainen tekee virheitä. Tärkeintä on oppia niistä ja jakaa tietoa, Sakho toteaa.

Sakholle vuosi 2016 oli todella raskas, sillä huhtikuun jälkeen hän ei pelannut lainkaan. Siirto Crystal Palaceen on kuitenkin ollut lähes unelmien täyttymys, vaikka alku olikin haastavaa.

– Kymmenen kuukautta on pitkä aika, mutten ikinä lakannut treenaamasta täysillä. Palacessa pelityyliäni arvostetaan. Nyt uurastukseni palkitaan. Olen perinyt sen vanhemmiltani. He saapuivat Senegalista Ranskaan 30 vuotta sitten ja elivät raskaita aikoja. He kamppailivat kaikesta ja siirsivät sen asenteen minullekin.

Vielä keskiviikkoon asti elämä hymyili Sakholle jälleen, sillä ensimmäiset seitsemän ottelua Crystal Palacessa toivat viisi voittoa ja kaksi tasapeliä. Siinä kahdeksannessa – tappiollisessa Tottenham-pelissä – Sakho kuitenkin loukkasi polveaan. Pahimmissa arvioissa pelätään, että Sakhoa ei enää tänä vuonna kentän puolella nähdä. Tulevan sunnuntain ottelu Sakholta jäisi tosin joka tapauksessa väliin, sillä tuolloin Crystal Palace pelaa Sakhon emäseuraa Liverpoolia vastaan.

– Sunnuntaista tulee outo päivä, sillä minulla on yksi jalka kummassakin leirissä. Kuulun yhä Liverpoolin, ja arvostan seuraa suuresti. Minulla oli loistava suhde Liverpoolin fanien ja pelaajien kanssa. Nyt minulla on kuitenkin sama suhde Palacen fanien ja joukkueen kanssa. Ehkä tämä on sellainen ”paras joukkue voittakoon” -tilanne, Sakho aprikoi ennen loukkaantumistaan.