Jalkapallomaailman katseet kohdistuivat keskiviikkoiltana Tukholmaan ja Friends Arenalle, jossa Eurooppa-liigan herruudesta taistelivat nuori ja energinen Ajax ja kokeneempi ennakkosuosikki Manchester United. Voittajalle olisi tarjolla paitsi voittojuhlat pokaaleineen, niin myös paikka suoraan ensi kauden Mestarien liigan lohkovaiheeseen. Sarjasijoituksensa puolesta Ajax oli selvinnyt Mestarien liigan karsintakierroksille ja United Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen.

UEFA Europa League

@EuropaLeague
TEAMS: Here are the lineups for the #UELfinal...

Ajaxin avaus oli jopa niin nuori, että se rikkoi samalla pari ennätystä. Joukkueen avauksen keski-ikä oli 22 vuotta ja 282 päivää, eikä näin nuorta avausta oltu nähty eurooppalaisen cup-kilpailun loppuottelussa koskaan. Ajaxin puolustaja Matthijs De Ligtistä tuli puolestaan kaikkien aikojen nuorin pelaaja eurocup-kilpailun finaalissa.

OptaJohan

@OptaJohan
22y 282d - @AFCAjax's starting XI against @ManUtd is the youngest ever in a major European final. Trademark.

OptaJohan

@OptaJohan
17y 285d - @AFCAjax defender Matthijs de Ligt will be the youngest player ever to feature in a major European final. Future.

Ottelun avausmaali syntyi pelin 18. minuutilla. Marouane Fellaini siirsi pallon viereensä Paul Pogballe, joka näki tilaisuuden ampua. Pogba tavoitteli laukauksellaan alakulmaa, mutta pallo sai onnekkaan kimmokkeen 20-vuotiaan kolumbialaistopparin Davinson Sánchezin polvesta. Hirmuinen yläkierre jätti Ajaxin maalivahti André Onanan vaille mahdollisuuksia.

Kuusi minuuttia myöhemmin Unitedin kapteenina pelissä toiminut Antonio Valencia nousi tekopaikkaan, mutta Onana torjui painavan laukauksen.

Meneillään oli tyypillinen loppuottelu. Unitedilla ei ollut intoa säntäilyyn ja suinpäin hyökkäämiseen ja Ajaxin tehokkaat kärjet se onnistui pitämään kurissa. Sergio Romero ei joutunut esittämään avausjaksolla ainuttakaan vaikeaa torjuntaa.

Ajaxin potentiaalisin paikka syntyi 45. minuutilla, kun viimekautista valmentajaansa vastaan pelannut Chelsea-laina Bertrand Traoré oli ehtiä läpisyöttöön. Laitapakki Matteo Darmian heittäytyi kuitenkin älykkäästi pallon ja Traorén väliin.

Tauolle mentiin Unitedin 1-0 -johdossa. Tilastojen valossa ensimmäistä puoliaikaa hallitsi Ajax, mutta hyvin puolustanut United piti sen poissa laadukkaista tekopaikoista. Onnekas johtomaali helpotti Unitedin pelisuunnitelman toteutumista.

Cagey first half.

Heti toisen puoliajan alussa ottelu sai Unitedin ensimmäisestä kulmapotkusta vahvaa ratkaisun makua. Koko kauden ajan erinomaisesti europeleissä viihtynyt maailmankansalainen Henrikh Mkhitarjan jatkoi Chris Smallingin pienen nikkauksen maalin edestä verkkoon. Osuma oli armenialaiselle Eurooppa-liigassa jo kuudes.

Henrikh Mkhitaryan has more goals (5) in the KO stages of European comps than any other Man Utd player since 2011/12.

He joined in 2016. 😳

Ottelu eteni edelleen täysin José Mourinhon pillin tahtiin. United antoi pallon suosiolla Ajaxille ja keskittyi suoriutumaan puolustusvelvoitteistaan. Tunnin kohdalla Ajaxille oli kirjattu lähes kolme kertaa niin paljon syöttöjä kuin Unitedille. Sähäkät Amin Younes ja Traoré hakivat kyllä ahnaasti paikkoja, mutta Unitedin puolustuslinja teki todella hyvää työtä.

65. minuutilla United sai hyvän tilaisuuden kolmeen-nollaan, mutta Fellainin pusku suuntautui suoraan Onanan syliin. Seitsemän minuuttia myöhemmin Ajax puolestaan sai erinomaisesta paikasta vaparin, mutta laukaus tömähti keskelle muuria.

Aerial duels won as of the 75th minute:

Marouane Fellaini (13)
Ajax's entire side (10)

Dominated in the air. 💪

Minkäänlaista kiriä Ajax ei saanut aikaiseksi, joten lopun hienoin hetki olikin Wayne Rooneyn pääsy kentälle hieman ennen 90 minuutin täyttymistä. Rooney sai luonnollisesti käsivarteensa myös kapteeninnauhan Valencialta.

Kun loppuvihellys soi, taululla komeilivat Manchester Unitedin 2-0 -voittolukemat. Voitto oli ansaittu ja kiitos siitä kuuluu ennen kaikkea erittäin kurinalaisesti toteutetulle puolustustyöskentelylle. Mourinho on näin ollen voittanut kaikki neljä eurofinaaliaan. Samalla Unitedista tuli viides seura, joka on voittanut Mestarien liigan/Euroopan Cupin, Eurooppa-liigan/UEFA-Cupin sekä cup-voittajien cupin.

5 - Manchester United are the fifth team to win all three major European trophies (UEFA Cup/EL, CL/European Cup & CWC). Champions.

Juhliin osallistui luonnollisesti myös jalkaansa ontunut Zlatan Ibrahimovic, jolle Unitedin mestaruus oli koko uran ensimmäinen eurocup-voitto.

Kauden kolmesta voitetusta pokaalista Eurooppa-liigan voitto oli epäilemättä Unitedille tärkein: taloudellisesti, seuran uskottavuuden kannalta ja myös siksi, että Mestarien liigaan pääsy antaa sille aivan toisenlaiset lähtökohdat siirtomarkkinoilla antoinegriezmanneja ja kylianmbappeja tavoitellessa. Näin poissaolo Mestarien liigasta jäi tällä erää vain yhden kauden mittaiseksi.

Nuoren Ajaxin eurotaival oli kerrassaan mainio, mutta loppuottelussa se hävisi paremmalleen. Palkinnoksi Ajaxille jäi tästä kaudesta näin ollen vain kaksi kakkossijaa, mutta tulevaisuutta joukkueella taatusti on.