Hidas. Huono kosketus palloon. Yksiulotteinen. Huono. Ei Manchester Unitedin tasoa. Kenestä puhutaan? Marouane Fellainista.

Fellaini on saanut kuulla kunniansa aika moneen otteeseen – myös Unitedin faneilta. Jokin aika sitten miestä jo vietiin aika vahvasti Turkkiin. Ajateltiin, että Nemanja Maticin saapuminen sinetöi viimeistään Fellainin lähdön. Ei ehkä sittenkään.

United pelasi eilen illalla UEFA Super Cupissa Real Madridia vastaan. Matic oli avauksessa keskikentällä yhdessä Ander Herreran ja Paul Pogban kanssa. Fellaini istui penkillä. 52. minuutilla Real siirtyi 2-0-johtoon, eivätkä merkit viitanneet siihen että United voisi kääntää peliä. Jotain oli pakko tehdä. Neljä minuuttia myöhemmin José Mourinho vaihtoi Herreran pois ja otti Fellainin tilalle.

Rooli: voita jokainen kaksinkamppailu

Fellainin rooli oli tavallaan kovin yksinkertainen: voita jokainen kaksinkamppailu. Belgialainen pelasi periaatteessa keskikentällä, mutta monessa tilanteessa hän siirtyi hyvin ylös auttamaan Romelu Lukakua. Eikä se huonosti mennytkään. Kuusi minuuttia vaihtonsa jälkeen Fellaini voitti kaksinkamppailun hyökkäysalueella. Pallonriiston jälkeen peliväline helpolla syötöllä omille, mikä johti Maticin kaukolaukseen ja sitä seuranneeseen Lukakun maaliin.

Eikä se jäänyt ainoaksi tilanteeksi. Fellaini onnistui suhteellisen lyhyessä ajassa (35 minuuttia) voittamaan useamman pääpallon ja taklaustilanteen hyökkäysalueella. Kyseiset tilanteet mahdollistivat Unitedille maalipaikan, maalipaikan rakentamisen tai vähintään pallonhallinnan jatkamisen. Ajoittain näytti jopa siltä, että sinänsä melko fyysinen Real on pulassa pitkissä palloissa, kun Unitedilla oli heittää tilanteisiin yhden tankin (Lukaku) sijaan kaksi tankkia.

Fellaini + Lukaku = pelote

No miten tästä eteenpäin? Onko Fellaini vastaus kaikkeen? Pitäisikö Unitedin jatkossa pelata niin, että Lukaku ja Fellaini boksiin, ja David de Gea latoo omalta maaliltaan kukkupalloja torneille? Ei.

Huipputason jalkapallossa pitkien pallojen summittainen viljeleminen on kuluttavaa ja tehotonta. Mutta aika ajoin käytettynä se voi olla täsmäase. Taistelua ja kaksinkamppailupelaamista usein ylikorostetaan mediassa – etenkin Valioliigaan liittyen. Mutta fakta on toisaalta myös se, että Lukaku ja Fellaini ovat niin kookkaita ja valtavan hyviä pääpelaajia, että tuollaista asetta on typerää olla käyttämättä.

Fellaini näytti Realia vastaan, että hän kykenee olemaan oikein käytettynä jopa ratkaiseva pelaaja. Ja jos se onnistuu Realia vastaan, se onnistuu kyllä mitä tahansa muutakin joukkuetta vastaan. Eli ehkei United-fanien kannattaisi niin kovasti toivoa Fellainin myyntiä. Mitään xavia tukkajumalasta ei koskaan tule. Mutta jos häntä käytetään oikeissa tilanteissa ja tarkoin määritellyssä roolissa, hän voi olla tällä kaudella julma ase yhdessä Lukakun kanssa.