© Kuva: Juha Tamminen

Kommentti: Mikael Soisalon kunnianhimoinen asenne voi kantaa Englannissa pitkälle

Torstai toi mukanaan ilahduttavia suomalaisuutisia, kun Ilveksessä viime kaudella läpilyöneelle Mikael Soisalolle sorvattiin 3+1-vuotinen sopimus Valioliigan nousijaseura Middesbrough’n kanssa (lue uutinen tästä). Hulppean veikkausliigakauden jälkeen siirto Englannin korkeimmalle sarjatasolle on unelmien täyttymys ja palkinto kovasta työstä.

Soisalon kehitys on ollut suorastaan räjähdysmäistä. Helsingistä tuleva laituri vietti suurimman osan juniorivuosistaan Hongassa, josta tie jatkui HJK:n ja Klubi 04:n kautta Ilvekseen. Tampereella huippulupaus näytti heti ensimmäisellä kaudellaan potentiaalinsa takomalla 31 otteluun seitsemän maalia. Maalisyöttöjä hän tarjoili kuusi.

Hämäläisen vanavedessä reserveistä edustukseen?

Soisalo on poikkeuksellinen suomalaispelaaja. Laitalinkki ajaa röyhkeästi sisään laidalta ja uskaltaa haastaa 1v1-tilanteissa. Lisäksi tärkeimpänä häneltä löytyy nopeutta ja halua ratkaista maalintekotilanteissa. Vastahyökkäyksiin ja syvälle vetäytyvään puolustuslinjaan nojaavalle Boro-luotsi Aitor Karankalle tämäntyyppinen pelaaja istuu lähtökohtaisesti hyvin. Jo pitkä sopimus kertoo siitä, että Soisalolle annetaan aikaa kehittyä.

Soisalo ei tietenkään alkuun nouse suoraan edustusmiehistöön vaan laituri saa rauhassa totuttautua englantilaiseen pelirytmiin suuremmassa roolissa reservijoukkueen vahvuudessa. Tästä tie suurempiin ympyröihin on täysin omista esityksistä kiinni. Osviittaa voi hakea QPR:n organisaatiossa juniorijoukkueiden kautta edustukseen tällä kaudella murtautuneesta Niko Hämäläisestä.

Patrik Laineen päihittäjä

Viime kauden kotikaupungissaan Tampereella Soisaloa osataan jo hehkuttaa. Vahvin esimerkki on laiturin valinta Tamperelaisen vuoden pirkanmaalaisurheilijaksi. Vielä käsittämättömämpää on, että helsinkiläislaituri voitti äänestyksessä viime keväästä asti kaikissa lehtiotsikoissa komeilleen jääkiekon kultalapsen Patrik Laineen.

Kiekkohullussa maassa jääkiekkoilija menee lähes poikkeuksetta jalkapalloa potkivan edelle. Vaikka Soisalolle ei voida odottaa heti samankaltaista läpimurtoa Valioliigassa kuin Laine on tehnyt NHL-jäillä, nuorukaisella on potentiaalia nousta maailmanlaajuisesti suuremmassa lajissa vahvaan rooliin.

Suomalaiset Valioliigassa eivät ole olleet viime vuosina tavallisin näky. Edellinen nimi – Wiganissa nykyisin torjuva maalivahti Jussi Jääskeläinen – on nykyään jo yli 40-vuotias. Sitä ennen Englannin pääsarjajoukkueissa nähtiin kuitenkin Mikael Forssellin, Sami Hyypiän ja Jari Litmasen kaltaisia nimiä.

Jo tulokaskausi todisti, että Veikkausliiga on liian pieni sarja Soisalolle. Helsinkiläisestä paistaa suuri halu tavoitella suurempaa haavetta ja sitä kuvaa hyvin suomalaisen Boro-siirron jälkeen antamat kommentit.

Soisalon mielestä unelmien täytyy pelottaa, tai ne eivät ole tarpeeksi suuria. Jo tämä tavallista suomalaista kunnianhimoisempi asenne vie laiturin pitkälle.

Boron putoaminen voisi nopeuttaa läpilyöntiä

Sarjanousijana Middlesbrough taistelee tällä hetkellä Valioliigassa putoamista vastaan. Sijalta 16 eroa putoamisviivaan on vain neljä pistettä.

Boron putoaminen Mestaruussarjaan voisi olla Soisalon kannalta jopa parempi asia peliajan kannalta. Tuolloin joukkue joutuisi pienentämään budjettiaan ja antamaan samalla nuoremmille suojateilleen enemmän vastuuta. Tällä kaudella alemmalla sarjaportaalla esiin ovat nousseet Hämäläinen ja Nottingham Forestin Thomas Lam, jotka ovat hyviä suomalaisesimerkkejä Mestaruussarjan tuomista mahdollisuuksista.

Moni kotimainen lupaus, kuten Lauri Dalla Valle tai Glen Kamara ovat vaipuneet akatemioiden jälkeen Englannissa viime vuosina unohduksiin. Soisalo voi olla se kaivattu piristävä poikkeus tähän ilmiöön.