Chelsean stadionhankkeen hyväksymisen kannalta eletään ratkaisevia päiviä. Valioliigan kärkiseuran tavoitteena on kasvattaa Stamford Bridgen katsojakapasiteettia lähes 20 000 katsojalla. Mikäli suunnitelma hyväksytään, on Chelsealla asiantuntija-arvion hyvät mahdollisuudet kiriä kiinni taloudellista takamatkaa paikallisvastus Arsenaliin ja muihin Valioliigan suurseuroihin.

Stamford Bridgen nykyinen kapasiteetti on 41 600 katsojaa. Mikäli laajennussuunnitelma hyväksytään, mahtuu Chelsean uudistetulle kotiareenalle 60 000 katsojaa. Nykyisellään Stamford Bridge on vasta Euroopan 86. suurin jalkapallostadion ja Lontoon neljänneksi suurin sen jälkeen, kun Tottenhamin uusi, 61 000 katsojaa vetävä stadion avataan kauden 2018-2019 alussa.

Pienestä koostaan huolimatta Chelsean ottelupäivän tulot olivat kaudella 2014-2015 Euroopan viidenneksi suurimmat, reilut 81 miljoonaa euroa. Kategorian ykkösseura Euroopassa oli kuitenkin paikalliskilpailija Arsenal, joka nettosi ottelupäivinä 115,5 miljoonaa euroa, eli n. 34,5 miljoonaa Chelseaa enemmän. Arsenalin Emirates Stadium vetää 60 432 katsojaa. Se on lähes 40 000 katsojaa vähemmän kuin Barcenalin Camp Nou, mutta silti Arsenal tulotti ottelupäivinä 25 miljoonaa euroa Barcelonaa enemmän kaudella 2014-2015.

– Stadionkysymys jarruttaa epäilemättä Chelseaa. Kunhan se on ratkaistu, suurseurojen välillä ei ole juurikaan eroa, Square1 Consultingin David Bick kommentoi Standard Sportille.

– Jos Chelsean lippujen hinnat ovat vertailukelpoiset Arsenalin kanssa, heidän tulonsa kasvavat ainakin 50 prosentilla. Siten kuilu Chelsean ja Arsenalin välillä katoaa.

Lontoon seuroilla etulyöntiasema lippujen hinnoittelussa

David Bickin mukaan menestyvä joukkue tarvitsee neljä asiaa: Laadukkaan joukkueen, laadukkaan managerin, erinomaisen toimitusjohtajan sekä modernin stadionin.

– Kaikilla huippujoukkueilla ovat olosuhteet viimeisen päälle. Arsenal, Manchester United, Manchester City, stadioniaan odottava Tottenham ja Liverpool ovat pääsemässä sille tasolle, mutta Chelsea kuroo eron kiinni. Siihen tarvitaan laadukas, 55 000 – 60 000 katsojaa vetävä stadion.

– Emme tietenkään tiedä, mitä Chelsean lippujen hinnat tulevat olemaan, mutta jos laskemme 60 000 katsojaa keskimääräisellä 57 euron lipunhinnalla, se merkitsee 3,42 miljoonaa euroa per peli, ja 20 pelissä yli 68 miljoonan tuloja. Lontoon seuroilla Chelsealla, Arsenalilla ja Tottenhamilla on vieläpä etulyöntiasema, koska Liverpoolissa ja Manchesterissa ei voi pyytää lipuista samoja hintoja kuin pääkaupungissa, Bick luettelee.

Eikä stadionin tuotto muodostu luonnollisestikaan pelkistä tavallisten pääsylippujen hinnoista. Bick muistuttaa samassa yhteydessä myös VIP-lippujen, oheismyynnin, sponsorien ja stadionin nimioikeuksien merkityksestä.

Jos stadionin laajennushanke hyväksytään, Chelsea joutunee pelamaan kolme vuotta evakossa ennen kuin uudistettu Stamford Bridge avattaisiin kauden 2021-2022 alussa. Todennäköisesti väliaikaisstadioniksi valikoituisi Wembley.

Bickin mukaan Chelsea on antanut kuitenkin vuosien ajan tasoitusta pahimmille kilpailijoilleen stadionhankkeen viivästyttyä.

– Tietysti Chelsea kompensoi sitä valtavasti, jos se jatkaa Valioliigan voittamista ja menestyy hyvin Mestarien liigassa. Toinen tai kolmas sija ei kuitenkaan riitä.

Lähde: Evening Standard