Kun bundesliigakausi huipentuu tulevan lauantain Bayern München-Freiburg -ottelussa jälleen kerran baijerilaisten mestaruusjuhliin, päättyy samalla myös kahden legendaarisen jalkapalloilijan pitkä ja ansiokas ura. Tunteet ovat varmasti pinnassa Bayern-kapteeni Philipp Lahmilla ja espanjalaisella Xabi Alonsolla, jotka pääsevät kiittämään yleisöään viimeisen kerran.

Baskimaasta lähtöisin oleva Alonso juhli Espanjan maajoukkueessa historiallista kolmen peräkkäisen arvoturnausvoiton sarjaa ja täytti palkintokaappiaan mukavasti myös seurajoukkueessa. Kasvattajaseuransa Real Sociedadin lisäksi Alonso edusti 18-vuotisella ammattilaisurallaan Liverpoolia, Real Madridia ja Bayern Müncheniä.

Liverpool oli seuroista se, jossa Alonso teki eniten maaleja (19), ja olipa hän mukana juhlimassa myös Mestarien liigan voittoa ensimmäisellä Liverpool-kaudellaan vuonna 2005. Keskikentän tyyliniekan valioliigauran alusta mieliin on jäänyt kuitenkin myös luotettava suomalaismaalivahti.

– Muistan saaneeni reilun 15 minuutin pelin jälkeen Kevin Nolanilta kunnollisen ”tervetuloa Valioliigaan” -taklauksen. Ja sitten siellä oli Jussi Jääskeläinen potkuineen. Hän ei edes yrittänyt syöttää, vaan heitti vain pitkiä palloja Kevin Daviesille, Alonso muistelee Boltonin voittoon päättynyttä ottelua The Timesin haastattelussa.

– Totesin itsekseni: ”Okei, tämä on jotain uutta. Xabi, jos haluat pärjätä täällä, sinun on parasta oppia nopeasti.”

”Taklaaminen on vasta viimeinen keino”

Xabi Alonso vakuuttaa olevansa tyytyväinen kaikkeen saavuttamaansa, mutta suostuu paljastamaan kolme katumisen aihetta uransa varrelta. Hampaankoloon jäi, että kasvattajaseura Real Sociedad jäi kaudella 2002-2003 vain yhden voiton päähän La Ligan voitosta, valioliigavoitto Liverpoolissa jäi haaveeksi eikä Mestarien liigan valloittaminen onnistunut Bayern Müncheniltä.

Alonson uskotaan palaavan jalkapallon pariin valmentajana, mutta ihan ensiksi hän haluaa viettää välivuoden ja antaa aikaa perheelleen. Yhdeksänvuotias poika Jontxu on Liverpoolissa syntynyt ”pikku-scouser” ja hän on penännyt isältään reissua Anfield Roadin uutta pääkatsomoa ihastelemaan.

Ei kontakteja tietenkään pelätä saa, mutta tärkeintä on ymmärtää peliä.

Alonso muistelee viittä Liverpool-kauttaan lämmöllä, muttei edelleenkään ole vakuuttunut brittifutista leimaavasta fyysisyydestä. Siinä, missä Steven Gerrard sanoi taannoin ravistelevansa ”taiteililijaluonteen” pois Liverpoolin alle 18-vuotiaiden joukkueen pelaajista, Alonson lähestymistapa jalkapalloon on toisenlainen.

– Minusta avainasemassa on älykkyys. Ei kontakteja tietenkään pelätä saa, mutta tärkeintä on ymmärtää peliä. Miksi pelaan nyt lyhyen syötön ja nyt pitkän? Miksi sijoitun juuri tähän? Se on minun ajatukseni, Alonso kuvailee.

– En minä kieltäydy taklaamasta. Rakastan hyvää taklausta, mutta se on vasta viimeinen keino. On paljon parempi välttää taklaus ja ennakoida peliä. Kuinka usein Sergio Busquets taklaa pelipaikallaan? Hän on edellä peliä eikä hänen tarvitse.