Watfordin valmentajanpalli on ollut viime vuosina tuulisempi kuin syysmyrsky. Siitä huolimatta tämän päivän uutinen pudotti tuolilta.

Arvostettu manageri Marco Silva potkittiin ulos puolessa vuodessa. Syyksi Herhiläisten seurajohdossa perusteltiin keskittymisen puute marraskuun Everton-huhujen jälkeen.

Varsin vahvaa selittelyn makua. Jossei kulissien takana ole tapahtunut jotakin vaiettuja asioita, on päätös aivan järjetön.

Vaikka Watford hävisikin Evertonin kosiskelun jälkeen kahdeksan ottelua 13:sta, seura ei missään nimessä ollut vieläkään huonossa jamassa. Tämän hetken kymmenes sija on joukkueelle varsin realistinen ennakko-odotuksiin nähden.

Europeleihinkö omistuksissa odotettiin rahkeiden riittävän?

Vuosi työtä ja ulos

Tässä vaiheessa voi todeta, että Watfordin toiminta oli taas kerran hätäistä ja lyhytnäköistä. Seurassa ei ole ollut tällä vuosikymmenellä kärsivällisyyttä minkäännäköiselle jatkumolle.

Silva on tämän järjettömän valmentajaruletin viimeisin uhri. Vuoden 2011 jälkeen kukaan ei ole pysynyt Watfordin peräsimessä vuotta pidempään.

Pienikin heikompi jakso on saanut johtoportaan persaukset sauhuamaan toimistolla.

Niin käsittämättömältä kuin se kuulostaakin, Silvan seuraaja olisi seuran kymmenes valmentaja viimeiseen seitsemään vuoteen.

Vuosi on aivan liian lyhyt aika arvioida valmentajan koko potentiaalia.

Tässä vaiheessa voidaan käydä läpi hieman nykyisiä omistajia.

Pozzot ovat hallinneet Watfordia kesästä 2012 lähtien Kuva: Getty Images

Italialaisliikemies Giampaolo Pozzo osti Watfordin haltuunsa kesällä 2012, jonka jälkeen vuosittaiset muutokset ovat olleet enemmän sääntö kuin poikkeus.

Uusiin pelaajiin on investoitu ruhtinaallisesti ja vaihtuvuus on ollut todella suurta. Pelkästään viime kesänä hankintoja tehtiin lainat mukaanlukien 12 kappaletta.

Vastapainona omia pelaajia on lainattu yhteistyöseuroihin, kuten Granadaan Espanjassa ja Udineseen Italiassa.

Valmentajan vaihduttua vuosittain myös jokainen kokelas on tarvinnut omannäköisensä pelaajat, joka on lisännyt vaihtuvuutta entisestään.

Nyt Silvan potkujen myötä tämä sama oravanpyörä sen kuin jatkuu, eikä loppua ole näkyvissä.

Korvaajan löytäminen hankalaa

Viimeinen ja se aiheellisin kysymys Watfordin loppukauden kannalta on se, miten Silva korvataan. Seura on vain viiden pisteen päässä putoamisviivasta, joka voi tulla väärällä valinnalla nopeasti vastaan.

Aiemmat valmentajapotkut tällä kaudella ovat todistaneet, ettei vaihtoehtoja ole liiaksi. Moni seura onkin turvautunut lyhytkestoiseen ratkaisuun palkkaamalla Sam Allardycen, Roy Hodgsonin tai Alan Pardew’n kaltaisen kokeneen brittivalmentajan, joka pystyisi toivon mukaan pelastamaan joukkueen siltä pahimmalta skenaariolta.

Jos Watford etenisi vastaavalla tavalla, seuraava mies penkin päässä voisi olla Mark Hughes. Stokesta juuri potkut saanut valmentaja tuli myös minulla ensimmäisenä mieleen.

Hughesiin Watford ei kuitenkaan ole näillä näkymin ainakaan mediahuhujen mukaan päätymässä. Sen sijaan italialaislehti Gazzetta dello Sport uutisoi ykkösehdokkaan olevan espanjalainen Javi Gracia.

Ainakin ensivaikutelmalta ratkaisu olisi kekseliäämpi kuin kohtalontovereilla. Gracia teki kausina 2014-16 vahvaa työtä La Ligassa Málagassa seuran sijoituttua peräkkäisinä kausina sijoille yhdeksän ja kahdeksan.

Edellinen pesti Rubin Kazanin peräsimessä päättyi kuitenkin kesällä vuodessa potkuihin. Vuoren varma Gracian sopivuudesta ei voi tässä vaiheessa olla.

Kävi miten kävi, seuraavalla yrittäjällä on iso työ siivota joukkueeseen jäänyttä sotkua. Myös siirtoikkuna sulkeutuu pian ja aika omannäköisten pelaajien hankkimiseen jää vähäiseksi.

On vaikea tässä vaiheessa kuvitella tälle tarinalle onnellista loppua. Seurajohdon lyhyt pinna voi kostautua keväällä kalliisti, kun joukkue löytää itsensä taas Mestaruussarjasta.

Joni Ahokas
Twitter: AhokasJoni