Englannin Valioliiga palaa cup-tauolta tositoimiin viikkokierroksella. Mixu Paatelainen jatkaa Thaimaassa valmistautumistaan sikäläiseen pääsarjaan, mutta on myös seurannut silmä tarkkana tapahtumia ”sumuisella saarella”.

Viikkokierroksen isoiksi otteluiksi Paatelainen nostaa yhden kamppailun tiistailta ja yhden keskiviikolta. Molemmissa saatetaan nähdä jonkinlainen ajoneuvo.

Mixu, kaikki kunnossa? Kauden avaus lähenee.

– Kyllä. Töitä tehdään kovasti kentällä ja kentän ulkopuolella. Pelaajat tulevat koko ajan tutummiksi – ja varmasti minä myös heille. Kovalla asenteella täällä mennään. Tuskin maltan odottaa kauden avausta.

Siihen on vielä tovi aikaa. Valioliiga palaa pieneltä tauolta ja edessä on viikkokierros. Tiistaina pelataan kolme ottelua. Minkä näistä nostat esiin?

– Tiistain kaikki ottelut ovat omalla tavallaan kiinnostavia. Swansea yrittää jatkaa noususuhdannettaan Arsenalin kustannuksella. Arsenal… no heistä ei koskaan tiedä. Jos päivä on hyvä, he vievät pelin helposti. Jos taas heikko, Swansealla on täydet mahdollisuudet.

– On täysin selvää, että voitto Liverpoolista antoi Swansealle kaivattua itseluottamusta ja uskoa siihen, että kotona voi kaatua kuka vaan.

– West Hamin ja Crystal Palacen kamppailussa kaksi kokenutta valmentajaa pelaa pienimuotoista shakkia. David Moyes on West Hamissa yllättänyt monet hyvin puolustusvoittoisella pelillään. Roy Hodgson ei ole taas yllättänyt ketään Palacessa puolustusvoittoisella pelillään. Paljon ei riskejä tässä pelissä oteta, tasapeli kelpaisi ainakin Palacelle oikein hyvin.

– Mielestäni tiistain kiinnostavin peli on Huddersfield-Liverpool. Tässä on jo aika kauan odotettu, että Liverpoolin vuoristorata loppuisi tai ainakin tulisi vähän tasaisemmaksi. Mutta ei siltä näytä – ensin kaatuu City, sitten tulee turpiin pari kertaa peleissä, jotka luulisi Liverpoolin voittavan helposti.

Niinpä. Niin luulisi. Swansea tarjosi karvasta kalkkia ja sitten cupista tuli lähtö WBA:n käsittelyssä. Mikä mättää?

– Puolustus. Tehottomuus. Tasapaino. Virgil van Dijk ei ole ainakaan vielä tuonut stabiliteettia Liverpoolin puolustukseen. Päinvastoin tuntuu, että hän on jopa sekoittanut kuvioita. Hyökkäyksessä on välillä täysi ilotulitus päällä, välillä lauotaan pelkkiä nutipäitä. Paikkoja Liverpool luo solkenaan, mutta niihin nähden joukkue on liian usein tehoton. Tasapaino puuttuu.

Eli näet, että Huddersfieldillä on mahdollisuudet ottaa pisteitä?

– Kyllä. Kotivoitto on täysin mahdollinen. Tasapelikin on mahdollinen. Samoin vierasvoitto, jopa runsaslukuisesti. Tämä kertoo Liverpoolista paljon: joukkue on tällä hetkellä ehkä ennakolta vaikeimmin arvioitavissa.

– Heitän kuitenkin veikkauksen pöytään: Liverpool voittaa runsasmaalisesti. Aika usein pahojen notkahdusten jälkeen Jürgen Klopp on saanut rivinsä kasaan eikä heikkojen pelien sarja ole päässyt kasvamaan liian pitkäksi.

Mitä tarkoitat ”liian pitkällä”?

– Sitä, että media ja fanit pysyvät suhteellisen hiljaisina. Hyvä voitto helpottaa kummasti parin surkean esityksen jälkeen. ”Bounce back” – tässä Liverpool on Kloppin aikana ollut hyvä.

Entäs keskiviikon kattaus?

– Loistava ja mielenkiintoinen. On kuitenkin selvää, että suurin mielenkiinto kohdistuu Wembleylle. Spurs saa vieraakseen Manchester Unitedin. Pelin panokset ovat suuret. Jos United voittaa, alkaa piste-ero Spursiin olla aika turvallinen 11 pistettä. Mutta en usko, että United ottelua voittaa.

Miksi ei? Joukkue on ollut aika suoritusvarma, kritiikistä huolimatta.

José Mourinhon taktiikka antaa yleensä aina hänen joukkueelleen mahdollisuuden voittoon. Niin käy nytkin. Mourinho ei välitä pätkääkään siitä, millaisia bussivitsejä hänen joukkueestaan heitetään somessa tai mediassa. Hän välittää vain siitä, miten hänen joukkueellaan on mahdollisuus ottaa maksimaalinen tulos.

– Voitto olisi loistava, mutta tasapelikin erittäin tyydyttävä. Se pitäisi eron Spursiin edelleen kahdeksassa pisteessä.

Mutta näet, että Spurs on suosikki?

Harry Kanen viimeistelyvireen vuoksi Spurs on omalla tavallaan suosikki ketä vastaan tahansa. Nyt on edessä iso testi: Valioliigan toistaiseksi pitävin puolustus, toki Chelsealla on yhtä vähän päästettyjä maaleja.

[readmore from=Mixun-Special-One]

– Man United yrittää ottaa tilan pois selustan taustajuoksuilta, joita Spurs harrastaa. Se tarkoittaa sitä, että ensimmäinen linja on alhaalla ja Nemanja Matić vielä siinä edessä. Ahdasta on tulossa.

– Jos Spurs lähtee pelaamaan omaa, avointa hyökkäyspeliään, avaa se samalla saumat vastaiskujen erikoismiehelle – Mourinholle. Näen, että tasapeli on todennäköisin tulos.

Eli näemmekö ison, punaisen ja jopa kaksikerroksisen auton parkkeeraavan Wembleyn nurmelle?

– Mourinhosta ei koskaan tiedä, mutta sanoisin: kyllä. Piste olisi Unitedille erittäin sopiva tulos. Ja jotenkin Mourinhon joukot ovat aika hyviä ottamaan heille sopivia tuloksia. Välittämättä kauneuspisteistä yhtään millimoolia.