Valioliiga.comin asiantuntija Mixu Paatelainen suuntaa thaimaalaisen kaukokatseensa tällä kierroksella erityisesti Lontooseen. Wembley räjähtää tänään, kun vastakkain asettuvat Tottenham ja Arsenal, perinteiset veriviholliset.

Mixu, Pohjois-Lontoossa pelataan isoista panoksista. Miten isoista?

– Valtavista. Arsenalin on oikeastaan pakko voittaa, mikäli he haluavat jatkaa taisteluaan sijoituksesta neljän sakkiin. Man United on jo kaukana, 11 pistettä edessä. Mutta muut kärkijoukkueet – siis kaikki Cityn takana – ovat vielä saavutettavissa. Mutta vain sillä tavalla, että Arsenalin omat pelit tuovat jatkuvasti pisteitä ja muut niitä menettävät.

– Tottenhamia vastaan on mahdollista imeä Spursin johto kiinni yhteen pisteeseen. Kuten laskutoimitus kertoo, tappiolla ero kasvaa Tottenhamiin verrattuna seitsemään pisteeseen ja todennäköisesti myös muihin joukkueisiin Arsenalin yläpuolella.

Niin – Mestarien liigan paikka on Cityllä jo taskussa. Kolmesta muusta jakkarasta kilpaillaan vielä viiden joukkueen kesken. Miten iso asia Mestarien liiga sitten on?

– Se on todella iso asia. Arsenalin huimaavan pitkä putki kilpailussa katkesi tähän vuoteen eikä joukkueella olisi varaa pysyä poissa isojen poikien joukosta pitkään. Sinne on nimittäin todella vaikea nousta takaisin.

– Mestarien liigan pelit ovat yksi iso tekijä siinä, mitä pelaajia joukkue siirtomarkkinoilta saa. On tiedossa, että monelle pelaajalle se on ollut ratkaiseva tekijä: rahaa maksavat kaikki hyvin.

Jos Arsenal häviää, muuttaako Arsène Wenger lähestymistapaansa Valioliigaan?

– Se on täysin mahdollista. Man United totesi viime vuonna yhdessä vaiheessa, että tie Mestarien liigaan on helpompi voittamalla Eurooppa-liiga kuin nousemalla top neljään.

José Mourinho alkoi pelata torstai-illan jalkapalloa prioriteettina ja lepuutti pelaajiaan Valioliigassa. Uhkapeli kannatti ja United on tällä kaudella Mestarien liigassa mukana, jatkopeleissä myös.

– Jos Arsenal ottaa turpiin, tämän johtopäätöksen tekeminen lähestyy. Pitää myös muistaa, että Henrikh Mkhitarjan on edustuskelpoinen Eurooppa-liigassa. Minun papereissani Arsenal on kilpailun suurin ennakkosuosikki juuri nyt.

Se nyt lienee kuitenkin varmaa, että tänään ei saletisti lepuutella. Voiko Arsenal voittaa Tottenhamin?

– Ei lepuutella. Tämä ottelu on niin perinteikäs ja iso. Se on faneille kauden päätapahtuma. Kyllä Arsenal voi voittaa, lähinnä juuri uusien tulokkaiden voimin, mutta se vaatisi nappisuoritusta.

– Minun papereissani Tottenham on selvä suosikki. Kärkijoukkueista Spurs teki selvää Man Unitedista ja pelillisesti myös Liverpoolista, vaikka tasapeliin jäikin.

– Spurs pelaa nykyään Wembleyllä kuin kotonaan ja osaa hyödyntää ympäristön. Vauhtipeli tuo Arsenalia vastaan mehukkaita paikkoja linjojen taakse, ja Harry Kane on usein ollut omimmillaan näissä isoissa otteluissa.

– Mutta ei Arsenalkaan lähde jarruttelemaan. Eihän se sitä koskaan tee. Arsène Wenger on kaikesta kritiikistä huolimatta urhea valmentaja siinä, että joukkue yrittää aina pelata omaa peliään ja hyökätä. Niin nytkin, mutta mielestäni Arsenal on selvästi altavastaaja.

Entä muita nostoja viikonlopun kierrokselta?

– Jatkuuko Swansean loistava vire? Luulen, että jatkuu. Swansea tukki epäilijöiden, kuten minun, suita saamalla ihan uuden vaihteen päälle. Burnley on edelleen vaikea voitettava, mutta alkukauden hurmos on vähän taantunut.

– Sunnuntaina kiinnostaa erityisesti Newcastle-Man United. Man United on suosikki, mutta jos Rafa Benítez haluaa jonkun päänahan ottaa, niin José Mourinhon. Se kaksikko ei kovin lämpimissä väleissä ole… Saa nähdä, tuleeko kättely? Varmaan, mutta tuskin isolla katsekontaktilla.

[readmore from=Mixun-Special-One]

– Tietysti myös Liverpoolin vierailu Southamptonissa kiinnostaa – ja Virgil van Dijkin vastaanotto. Southampton on ollut Liverpoolin tukkukauppa, joten ainakin Southamptonilla riittää motivaatiota.

Kierros päätetään sitten Stamford Bridgellä, kun Chelsea kohtaa WBA:n. Eihän Chelsea häviä kolmatta otteluaan putkeen pienemmälle seuralle? Eihän?

– Ei häviä. Chelsea tekee sen verran, että kolme pistettä tulee. Mutta se ei tarkoita sitä, että siellä olisi kaikki hyvin. Ei varmasti ole.

– Sen luulisi olevan päivänselvää, että ellei Chelsea peliä voita, viimeistään keskiviikkona aletaan pöytiä ja kaappeja puhdistaa Cobhamista. Antonio Conte posseineen lähtee muille maille ja joku muu alkaa miettiä, miten Barcelona kaadetaan.

– En ole sitä mieltä, että näin pitäisi tehdä, mutta Chelsean seurajohdon tuntien en muuta odottaisi.