Valioliiga.comin asiantuntija Mixu Paatelainen lähettää helteisestä Thaimaasta hyisiä terveisiä WBA:n kannattajille: oljenkorsi on vielä jäljellä, mutta kannattaa valmistautua siihen, että suosikkijoukkue pelaa ensi kaudella Mestaruussarjassa.

Mixu, pahoittelut. Turpiin tuli kauden kolmannessa ottelussanne.

– Niin tuli. Harmittaa kuin pientä eläintä. Pitää vaan ottaa hyvät asiat mukaan ja palata pian voittojen tielle.

Valioliigaan. Viikonlopun kierros antoi taas pientä osviittaa siitä, missä mennään. Mitä nostaisit esiin?

– WBA:n kotitappio Huddersfieldille oli musertava isku joukkueen säilymistoiveille. Tappio varmisti sen, että WBA menetti tuntuman putoamisviivalle. Sinne on jo seitsemän pisteen kaula. Tarkoittaa siis kaksi voitettua ottelua ja lisäpiste samaan aikaan, kun muiden pitäisi hävitä.

– Pelimäärät vähenevät eikä ole todennäköistä, että niin suurta täyskäännöstä tulisi. WBA:n kohtalo alkaa olla sinetöity. Tuollaiset pelit on yksinkertaisesti voitettava jos haluaa säilyä. Huddersfieldille tulos oli tietysti sitten loistava.

Putoamisviivan alapuolelle tuli WBA:n ja Stoken seuraksi tuttu nimi: Swansea! Yksikin peli vaikuttaa paljon…

– Niin tekee. Sarjataulukon toinen puolisko on niin älyttömän tasainen. Vahvan putken pelannut Swansea palasi pahasti arkeen, kun Brighton näytti jälleen kerran olevansa kova kotijoukkue. Brightonin 4-1-voitto tukevoitti joukkueen asemia, mutta samaan aikaan Swansea putosi sarjataulukossa kuin kivi: sijoitus on taas putoamisviivan alla.

– Veikkaan kuitenkin, että Swansean kohdalla oli pieni tasonkorjaus. Joukkueella meni viime pelit ”liian hyvin” materiaaliin nähden. Nyt tuli odotettu notkahdus.

Keskikasti sen sijaan pieneni taas yhdellä. Watford voitti Evertonin ja imaisi samalla heidät takaisin putoamistaisteluun, ainakin teoriassa.

– Kyllä. Kuten sanottua, yksikin voitto tai tappio voi muuttaa tilannetta näin tasaisessa sarjatilanteessa. Everton on sijalla yhdeksän – kuulostaa turvalliselta. Putoamisviivalle on matkaa seitsemän pistettä – ei enää kuulostakaan. Eli Evertonin matka putoamisviivalle on yhdeksänneltä sijalta sama kuin hännänhuippu WBA:n. Tämä on aika käsittämätöntä.

Vaihdetaan sarjan puoliskoa. Odotetussa kärkiottelussa maaleja nähtiin enemmän kuin odotettiin, avoimuutta myös. Miten itse arvioit ottelua Man United-Chelsea?

– Peli ei ollut lähtökohtaisesti niin varman päälle pelaamista kuin luulin. Riskejä toki vältettiin, mutta ei niin pahasti kuin pelkäsin. Mikään huipputasoinen ottelu se ei ollut, mutta kovaa taistelua ja vääntämistä kyllä.

– Chelsea hallitsi avausjaksoa ja iski maalinsa loistavalla, tyypillisellä Chelsea-vastaiskulla. Jotenkin tuntui silloin, että Chelsea tämän saattaa viedä. Mutta José Mourinhon joukkueet ovat kotona sitkeitä: väkisin tasoihin ja toisella jaksolla ohi. Toinen jakso oli Unitedilta paljon parempi kuin ensimmäinen ja sitä kautta voitto ei ollut ihan huutava vääryys. Ehkä tasapeli olisi kuitenkin ollut oikeudenmukainen tulos.

Romelu Lukaku nousi ottelun suureksi sankariksi. Miten tärkeää on kärkimiehelle se, että pääsee ikään kuin vastaamaan kritiikkiin?

– Todella tärkeää. Mourinho on luottanut Lukakuun koko ajan ja nyt siitä tuli hyvä palkinto. Toisessa päässä taas vaikutti, että Álvaro Morata on menettänyt oman itseluottamuksensa kokonaan. Ainakin sunnuntaina hän oli täysin pimennossa.

– Unitedille oli tärkeää, että joku muu nousi otsikoihin kuin David de Gea. Espanjalaisella oli vähän epävarmempi päivä, mutta nyt hyökkäys teki tarvittavan. Voitto oli todella iso Unitedille, koska se jätti Chelsean kuuden pisteen päähän kamppailussa elintärkeästä paikasta neljän parhaan joukkoon.

Sinne haluavat myös Tottenham ja Liverpool – sekä tietysti Arsenal. Kaksi ensin mainittua kuittasi voiton.

– Tärkeät voitot, vähän eri metodeilla. Tottenham hakkasi päätään Palacen seinään ja hukkasi tukun aivan avopaikkoja. Lopussa sitten Harry Kane teki voittomaalin ja osoitti jälleen arvonsa. Liverpoolin iloinen vauhtipeli sen kuin jatkuu. Taas kaikki kolme hyökkääjää maalitilastoihin. West Ham oli täysin aseeton Anfieldilla.

Arsenalin synkkä kausi sai jatkoa Liigacupin finaalissa. Miten kauan tuo voi jatkua?

– Muistetaan kuitenkin, että Arsenalin voitti Manchester City, tämän hetken ylivoimaisesti paras englantilainen joukkue. Ero oli tosin selvä ja se laittaa miettimään. Arsenalia on tällä hetkellä kiva kritisoida, lokaa tulee niskaan joka suunnasta.

– Ei Arsenalin tasoisen joukkueen tietenkään pitäisi hävitä kotonaan Östersundille Eurooppa-liigassa, mutta mitä sitten – Arsenal meni jatkoon.

– Mutta on selvää, että paine kasvaa. Jos Valioliigan kautta tulee vain Eurooppa-liigan paikka, Liigacupissa jäi luu käteen, FA Cupista tuli lähtö jo aiemmin ja mikäli esimerkiksi AC Milan pudottaa heidät Eurooppa-liigasta, on tilanne todella vaikea. Arsenalin tasoiselle joukkueelle tuollainen tulos olisi katastrofi.