Manchester City on ollut tällä kaudella täysin suvereeni. Se ei sitä ollut vielä viime kaudella.

Viime kauden Valioliigassa City sijoittui kolmanneksi. Se teki 38 ottelussa sinänsä komeat 80 maalia, mikä tarkoittaa keskimäärin 2,1:tä osumaa ottelua kohden. Samalla City päästi 39 maalia, eli aika lailla tasan yhden maalin per peli. Voitaneen siis sanoa, että Cityn pelit päättyivät keskimäärin 2-1-voittoon.

Ei ihme, että tällä kaudella City on kerännyt pisteitä niin murhaavaan tahtiin. Joukkueen tehokkuus kentän molemmissa päissä on parantunut roimasti, mikä on tietyllä tapaa kasvattanut marginaalia.

Valioliigakautta on pelattu 28 ottelua, mutta jo nyt City on tehnyt enemmän maaleja (82) kuin koko viime kaudella. Osumia on syntynyt keskimäärin huimat 2,9 per ottelu. Ero (2,9-2,1) viime kauteen on valtava.

Samalla myös oma pää on pitänyt paremmin. 20 päästettyä 28 ottelussa tekee 0,7 osumaa per peli.

OptaJoe

@OptaJoe
82 - Manchester City have now scored more Premier League goals this season (82) than they scored in the entirety of last season (80). Insatiable.

Ei siis ole mikään ihme, että City on ollut niin suvereeni. Usein sanotaan, ettei ole varaa virheisiin, mutta juuri tämän asetelman City on kääntänyt päälaelleen. Sillä on varaa virheisiin.

Tämän kauden tehokkuudella Cityn ei tarvitse olla huolissaaan, jos menee yksi tai kaksikin maalia omiin. Hyökkäysteho on niin raju, että se kykenee silti kääntämään pelit voitollisiksi. Ja kääntäen: jos jossain pelissä ei synny kuin yksi maali, se voi riittää hyvin voittoon, koska puolustus toimii niin hyvin.

Nämä ovat valtavan kovia lukemia eurooppalaisessakin vertailussa. Top 5 -sarjojen joukkueista vain PSG:n maalinteon tehokkuus on ollut parempaa. Ja sillä on kuitenkin vastassaan enemmän heittopusseja kuin Cityllä. Oman pään pitävyydessä on vielä varaa kiristää ruuvia, mutta sekin on vahvalla tasolla.

Nämä tilastot eivät tietenkään ole syitä. Ne ovat seurauksia. Mutta seuraukset kertovat siitä, että City on kyennyt kasvattamaan marginaaleja oleellisesti viime kaudesta. Ja juuri tällaisten marginaalien ansiosta City voittaa viikosta toiseen.

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila