[vc_row][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1498082844977{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}”]

Sisällysluettelo

[/vc_column_text][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”viime-kausi”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1530818555810{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}”]

Viime kausi

[/vc_column_text][vc_column_text]Sarjanousija Brighton säilyi Valioliigassa ennen kaikkea vahvojen kotiotteluidensa turvin. Täyden pistepotin Brightonista haki vain neljä joukkuetta – Manchester City, Liverpool, Chelsea ja Leicester – ja kaikkiaan Brighton saalisti 19 kotipelistään seitsemän voittoa ja kahdeksan tasapeliä.

Vieraissa sen sijaan oli tukkoisempaa, sillä Lokit voittivat reissupeleistään vain kaksi. Voitot tulivat loka-marraskuussa perättäisissä vieraspeleissä kaaostilassa olleista West Hamista ja Swanseasta. Noihin aikoihin ajoittui myös Brightonin kauden paras jakso, kun se pelasi viisi ottelua peräkkäin ilman tappioita ja piipahti hetken aikaa jopa sarjataulukon ylemmällä puolikkaalla.

Kauden viimeiset kaksi kuukautta toivat Brightonille kuitenkin vain yhden voiton, mutta vahvan syksyn ansiosta käteen jäi tyydyttävä 15:s sija. Eroa putoamisviivaan kertyi lopulta mukavat seitsemän pistettä.

Brightonin onnistumisen takana on ennen kaikkea vahva puolustuspeli, sillä sen tehtyjen maalien määrä 34 oli koko sarjan neljänneksi kehnoin lukema. Kauden paras pelaaja oli saksalainen Pascal Groß, joka oli mukana lähes puolessa joukkueensa maaleista. Brighton oli maksanut seitsemän maalia tehneestä ja kahdeksan alustaneesta Großista edelliskesänä Ingolstadtille vain vaivaiset 3,5 miljoonaa euroa.

FA Cupissa Brighton pelasi kolme voitokasta kierrosta, kunnes taival katkesi Manchester Unitediin maalein 0-2. Liigacupista sen pudotti toisella kierroksella jatkoajan jälkeen Bournemouth.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”siirrotout”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1497515328839{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}”]

Pelaajasiirrot – lähteneet

[/vc_column_text][vc_column_text]

Kuva: Getty Images

Tim Krul (ilman seuraa)
Maalivahti, 30 vuotta

Vuoden 2014 MM-kisojen puolivälierien rankkarikisassa hämmentänyt hollantilainen on ollut terveiden kirjoissa jo kohta pari vuotta, mutta etsii edelleen paikkaansa pelaavana maalivahtina uudessa seurassa. 12 vuotta jatkunut yhteistyö Newcastlen kanssa päättyi viimekesäiseen Brighton-siirtoon, mutta Lokeissa Krul ei pelannut ainuttakaan sarjapeliä, eikä hänelle myöskään jatkoa tarjottu.

Kuva: Getty Images

Niki Mäenpää (ilman seuraa)
Maalivahti, 33 vuotta

Toisin kuin Krulille, 26 A-maaottelua pelanneelle suomalaiselle Brighton tarjosi jatkosopimusta. Mäenpää kuitenkin kieltäytyi jatkosta, ja suuntaso kolmen Brighton-kauden jälkeen Mestaruussarjassa pelaavaan Bristol Cityyn.

Kuva: Getty Images

Christian Walton (Wigan)
Maalivahti, 22 vuotta

Jo 17-vuotiaana Brightoniin siirtynyt Walton siirtyi ensi kaudeksi lainalle Wiganiin, jossa hän vietti myös viime kauden. Lainaan sisältyy mahdollisuus kutsua mies takaisin tammikuussa.

 

Kuva: Getty Images

Aleš Matějú (Brescia)
Oikea laitapuolustaja, 22 vuotta

Brightonin vuosi sitten hankkima tshekkilupaus lähetettiin vuoden lainalle Italiaan.

 

 

Kuva: Getty Images

Connor Goldson (Rangers)
Keskuspuolustaja, 25 vuotta

Goldsonin hyvässä nousujohteessa ollut ura koki äkillisen paussin, kun hänellä todettiin sydänvika helmikuussa 2017. Hän kuitenkin palasi kentille ennaltaehkäisevän leikkauksen jälkeen, ja teki valioliigadebyyttinsä joulukuussa 2017. Goldson pelasi viime kaudella kaikkiaan kolmessa valioliigapelissä, mutta tulevaksi – tai tässä tapauksessa jo alkaneeksi – kaudeksi Steven Gerrard hankki miehen skottijätti Rangersiin. Lähes 3,5 miljoonan euron siirtosumma kertoo potentiaalista sekin.

Kuva: Getty Images

Liam Rosenior (ei seuraa)
Oikea laitapuolustaja, 34 vuotta

Kokenut laitapakki on pelannut Valioliigaa Fulhamissa, Readingissa, Hullissa ja vielä viime kaudella kolmen pelin verran Brightonissa. Nyt Brighton ei miehelle kuitenkaan jatkoa tarjonnut, joten Rosenior on uusien haasteiden edessä.

Kuva: Getty Images

Uwe Hünemeier (Paderborn)
Keskuspuolustaja, 32 vuotta

Borussia Dortmundin kasvatti palaa Paderborniin, eli samaan seuraan, josta hänet hankittiin kolme vuotta sitten Brightoniin. Hünemeier oli vielä Mestaruussarjassa kohtalaisen isossa roolissa, mutta Valioliigassa oli tyytyminen varatopparin rooliin. Miehen ainoat 17 valioliigaminuuttia tulivat lokakuisessa Everton-ottelussa Shane Duffyn loukkaannuttua.

Kuva: Getty Images

Steve Sidwell (ilman seuraa)
Keskikentän keskusta, 35 vuotta

Arsenalin kasvatti on pelannut Valioliigaa Readingissa, Chelseassa, Aston Villassa, Fulhamissa ja Stokessa. Sidwellillä oli tärkeä rooli Brightonin nousussa pääsarjaan toissa kaudella, mutta viime kaudella otteluita ei tullut vyölle lainkaan selkä- ja nilkkavaivojen takia. Niinpä sopimus purettiin yhteisymmärryksessä.

Kuva: Getty Images

Jamie Murphy (Rangers)
Vasen laitahyökkääjä, 28 vuotta

Tammikuussa kotikaupunkinsa Glasgow’n ylpeyteen siirtyneen Murphyn lainan osto-optio lunastettiin jo toukokuussa.[/vc_column_text][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”siirrotin”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1497515686941{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}” el_class=”clearfix”]

Pelaajasiirrot – saapuneet

[/vc_column_text][vc_column_text]

Kuva: Getty Images

David Button (Fulham)
Maalivahti, 29 vuotta

Brighton osti 4,5 miljoonalla eurolla Fulhamista ”journeyman” Buttonin Krulin ja Mäenpään jättämiä aukkoja paikkaamaan. Mat Ryan on tälläkin kaudella lähtökohtaisesti kiistaton ykkönen, mutta ainakin Brightonilla on nyt luotettava ja osaamisensa todistanut kakkonen. Button pääsi jo yhdeksän kautta sitten Valioliigassa vaihtopenkille kasvattajaseurassaan Tottenhamissa, mutta debyytti kentällä odottaa yhä itseään.

Kuva: Getty Images

Jason Steele (Sunderland)
Maalivahti, 27 vuotta

Middlesbrough’n kasvatti oli Ison-Britannian kakkosvahtina vuoden 2012 olympiaturnauksessa. Kahdeksan kautta Mestaruussarjassa vastuuroolissa pelannut veräjänvartija saa nyt tilaisuutensa valioliigaorganisaatiossa.

Kuva: Getty Images

Leon Balogun (Mainz)
Keskuspuolustaja, 30 vuotta

Berliinissä syntynyt 190-senttinen toppari siirtyy Brightoniin ilman siirtokorvausta. Nigerian MM-joukkueessakin nähdyssä Balogunissa on aineksia kauden yllättäjäksi. Niin vakuuttavasti Balogun on viimeisten kolmen kauden ajan Mainzin takalinjoilla luutinut.

Kuva: Getty Images

Bernardo (RB Leipzig)
Vasen laitapuolustaja, 23 vuotta

Brasilialainen toisen polven ammattijalkapalloilija on viimeistä piirtoa myöten energiajuomajätin muovaama pelimies, sillä hän edusti Red Bullia jo kotimaassaan (Red Bull Brasil). Euroopassa tie on kulkenut RB Salzburgin kautta RB Leipzigiin, josta Brighton nyt nouti miehen Valioliigaan. Eikä ihan matalin odotuksin, sillä siirtosumma on Brightonin mittapuulla tukeva 10 miljoonaa euroa.

Yves Bissouma (Lille)
Keskikentän keskusta, 21 vuotta

Kovat ovat odotukset epäilemättä myös Malin maajoukkuepelaaja Bissouman kohdalla, sillä miehestä maksettiin vain 100 000 euroa vähemmän kuin Brightonin ennätyshankinta Jürgen Locadiasta vuosi sitten. Summa on suuri sikälikin, että Bissoumalla on takanaan vasta kaksi kautta Ranskan pääsarjassa, eikä sopimusta ollut jäljellä kuin vuosi.

Kuva: Getty Images

Florin Andone (Deportivo La Coruña)
Keskushyökkääjä, 25 vuotta

Romanian maajoukkuekärki on saanut jalkapallo-oppinsa Espanjassa, jonne hän muutti 12-vuotiaana isänsä kuoltua auto-onnettomuudessa. La Ligassa Andone debytoi kaudella 2014-2015 Córdoban joukkueessa, mutta todelliseen lentoon ura lähti samassa seurassa seuraavalla kaudella, kun hän mätti Segundassa peräti 21 maalia.

Edessä oli siirto Deportivo La Coruñaan, jossa kaksi edellistä kautta toivat järjestyksessä 12 ja 6 maalia. Brighton havitteli Andonea jo viime kesänä, ja teki miehestä jopa 20 miljoonan euron tarjouksen. Summa olisi ollut Brightonin suvereeni siirtoennätys. Viime keväänä Deportivo putosi sarjasta, eikä Andonestakaan tarvinnut sen vuoksi maksa enää kuin 6 miljoonaa. Potentiaalisesti erittäin pätevä hankinta Valioliigaankiin, jos vain tarjoilu pelaa.

Kuva: Getty Images.

Alireza Jahanbakhsh (AZ Alkmaar)
Oikea laitahyökkääjä, 24 vuotta

Brighton rikkoi siirtosummien ennätyksensä hankkimalla 19 miljoonalla eurolla iranilaislaislaituri Jahanbakhshin Alkmaarista. Nuoresta iästään huolimatta hän on ehtinyt pelata jo 41 A-maaottelua. Sen lisäksi mies kuului Iranin MM-miehistöön viime kesän MM-kisoissa. Jahanbakhsh voitti viime kaudella Hollannin liigan maalipörssin.

Katso kaikki Brightonin kesän siirrot tästä.[/vc_column_text][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”info-snippet”][vc_column][vc_column_text]

Tiesitkö: 20-vuotias suomalaismaalivahti Hugo Keto pelaa Brightonin alle 23-vuotiaiden joukkueessa

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”valmennus”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1530818882743{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}” el_class=”clearfix”]

Valmennus

[/vc_column_text][vc_column_text]

Kuva: Getty Images

Brightonin valmentajana toimii Chris Hughton. 59-vuotias irlantilainen vietti suurimman osan pelaajaurastaan Tottenhamissa vuosina 1977-1990 ja voitti seurassa kaksi FA Cupin mestaruutta. Valmentajaurallaan hän on työskennellyt nykyisen seuransa lisäksi Newcastlen, Birminghamin ja Norwichin alaisuudessa.

Hughton otti Brightonin haltuunsa joulukuussa 2014 ja jälki on alusta alkaen ollut erinomaista. Valmentaja on todella hyvä saamaan materiaalistaan parhaan mahdollisen tuloksen irti. Valioliigaan nousu on tästä yksi esimerkki ja toinen on ehdottomasti sarjapaikan selvä säilyttäminen viime sesongilla, vaikka useat povasivat joukkueen putoavan välittömästi takaisin Mestaruussarjaan.

Brighton pelaa erittäin hyvin organisoidulla 4-4-1-1-formaatiolla. Kun katsoo Hughtonilla käytössä olevia pelaajia, on helppo todeta, että huonosti valmennettuna kyseinen ryhmä ei todellakaan olisi saavuttanut viime vuosien hienoja tuloksia. Tällä emme todellakaan tarkoita, että Brightonin pelaajat olisivat huonoja vaan sitä, että useat pelaajamateriaaliltaan vahvemmat ryhmät ovat joukkueena selvästi Brightonin takana. Iso kiitos tästä kuuluu Hughtonille.

Hyökätessään Brighton pystyy tarvittaessa pitämään palloa, mutta tämän se tekee usein omalla alueellaan. Kun se lähtee etenemään, pyritään ratkaisu löytämään nopeasti, joko pitkällä pallolla tai vahvojen laitapelaajien kautta. Vaikka joukkueen pidemmät pallonhallintajaksot tulevatkin usein omalla alueella, on tärkeää, että sillä kuitenkin on olemassa selkeä pallonhallintavaihe, jotta sen peli ei ole vain nopeita hyökkäyksiä ja puolustamista.

Puolustaessa joukkue ei kiirehdi pallonriiston kanssa, vaan vetäytyy lähes koko joukkueen voimin pelivälineen alapuolelle, ja pyrkii pitämään vastustajan pois parhaimmilta maalintekosektoreilta.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”tarkein”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1532085158202{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}” el_class=”clearfix”]

Tärkein pelaaja – Shane Duffy

[/vc_column_text][vc_column_text]

Kuva: Getty Images

Brightonin ryhmästä oli todella vaikeaa nostaa yhtä pelaajaa ylitse muiden. Ryhmän vahvuudet ovat nimenomaan vahvassa joukkuepelaamisessa. Lopulta noin viidestä vaihtoehdosta Shane Duffy nousi valinnaksemme.

26-vuotias toppari pelasi viime kaudella 3294 minuuttia Valioliigassa, kun 3420 oli maksimilukema. Pelkkä kentällä olo ei tietenkään riitä, mutta Duffy esiintyi siellä tasaisesti edukseen läpi kauden.

Irlantilaispuolustaja on voimakas, hyvä sijoittumaan ja fantastinen pääpelaaja – josta on joukkueelle hyötyä molemmissa päissä. Duffy ja Lewis Dunk muodostavat kahdestaan erinomaisen toppariparin, mutta Dunkin omien maalien yhden kauden ennätys sai meidät valitsemaan Duffyn. Todellisuudessa kuitenkin tästä toppariparista tulisi puhua nimenomaan kaksikkona, sillä kyseessä on tasainen ja todella hyvin yhteen pelaava parivaljakko.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”arvio”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1530818912071{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}” el_class=”clearfix”]

Arvio

[/vc_column_text][vc_column_text]Sija: 18

Tuleva valioliigakausi on ennakkoon todella tasokas ja tasainen. Tämä on pääsyynä sille, että arvioimme Brightonin putoavan keväällä sarjaporrasta alemmaksi – ei se, että pitäisimme joukkuetta heikkona. Kyseessä on siis hyvä ryhmä, joka on jo pitkään pelannut tuloksellisesti jopa hieman yläkanttiin. Joidenkin on kuitenkin pakko pudota ja tällä kaudella tässä kovassa sarjassa uskomme Brightonin olevan yhden niistä.

Kuten valmennusosiossa toimme esiin, ei homma tule jäämään siitä kiinni, etteikö joukkue tekisi asioita kentällä oikein. Ongelmana on vain se, että materiaali on kovin kapea ja heikohko suhteessa moniin muihin. Tähän mennessä se on aina venynyt lähes maksimitulokseen, mutta jatkuuko sama jälleen ensi kaudella? Siihen emme usko.

Viime sesongilla joukkueen tärkeimmät palaset pysyivät hyvin kunnossa ja säästyivät loukkaantumisilta, mutta jos avainpelaajille alkaa kertymään poissaoloja, on joukkue vaikeuksissa. Jos pelaajat pysyvät kunnossa, on viime kauden kaltainen onnistuminenkin mahdollista, mutta lähtökohtaisesti Brighton on yksi suurimman putoamisuhan alla olevista joukkueista.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”formaatio”][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1530820403363{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}” el_class=”clearfix”]

Ihanneavaus

[/vc_column_text][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row el_id=”kokoonpano”][vc_column][vc_empty_space][vc_column_text css=”.vc_custom_1530820946075{margin-bottom: 5px !important;padding-bottom: 0px !important;}” el_class=”clearfix”]

Kokoonpanolista

[/vc_column_text][vc_column_text][table id=45 /][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_raw_js]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[/vc_raw_js][/vc_column][/vc_row]